DUMItRIO: Proverbe

Aad van Nieuwkerk

springerige grooves en ongewone melodieën

Tweede cd van het trio van gitarist George Dumitriu, dat DUMItRIO heet. Mooie afwisseling van gecomponeerde stukken en spontane improvisaties, bijvoorbeeld rond de Roemeense spreekwoorden die zijn ingesproken door de grootmoeder van Dumitrio. Door handig met loops te spelen krijgt die stem - waarvan de meeste luisteraars in Nederland  niets zullen kunnen verstaan (maar gelukkig heeft Dumitrio de uitleg op zijn website gezet) - een heel eigen, muzikaal karakter, met een tikje gek springerig karakter in de muziek als gevolg. Door de toevoeging van een strijktrio (viool, altviool en cello) aan het instrumentarium krijgt de CD een prettige verdubbeling van het klankenpalet.

Mattia Magatelli (contrabas en elektrische bas), Kristijan Krajnčan (drums, cello), en naamgever en leider George Dumitriu (gitaar, viool, altviool).

Het eerste gezegde (zie boven) luidt: Calul more de drum lung iar prostul moare de grija altuia. Letterlijk vertaald: Het paard sterft op een lange tocht, en de dwaas sterft terwijl hij zich druk maakt om iemand anders. Met andere woorden: los eerst je eigen problemen op voor je je met iemand anders bemoeit - het paard is een symbool van toewijding, en een al te toegewijde vriend zal proberen alle problemen van een ander op te lossen…

Aad van Nieuwkerk

Soms probeer ik het weleens, in een lift. Maar iedere keer kom ik weer tot de konklusie dat muziek die precies doet wat je verwacht eigenlijk retesaai is. Een verrassing moet er in zitten, iets wat je onverwacht bij de lurven grijpt, waar je even de wenkbrauwen van optrekt, of waardoor je uit je stoel opspringt. Dat dus.