Tarantula en tarantella

melchior huurdeman ,

dansen totdat je het spinnengif uitzweet

Hoewel ik geen groot liefhebber ben van een gezamenlijke dans, en al helemaal niet als er ook nog gedraaid moet worden, wisten enkele Zuid -Italianen me afgelopen zomer toch over te halen om mee te doen met een folkloristische dans. Ach, het was een bruiloft waar ik in belandde en de hele sfeer onder de olijfbomen deed me erg denken aan de feestscenes uit The Godfather. Ze deden me een aanbod dat ik moeilijk kon weigeren: dans met ons mee en drink en eet pas later.

Nu, een jaar later, weet ik dat die dans een Tarantella moet zijn geweest. Ik herinner me de 6/8 maat, het wild draaien, het zweten van de meeste dansers en de roffelende tamboerijn.

In voorbereiding van onze Vrije Geluiden gast Antonio Castrignano, las ik over de betekenis van deze rituele dans. Ik kende de tarantella vooral uit de barok en van Prokofjev en Lutoslawski.

Maar dat er aan de Tarantella een spinnenbeet ten grondslag lag dat was wel een openbaring. Men zweette al sinds eeuwen, vooral in het zuiden van Italie, het gif uit het lichaam na een beet van de vervaarlijke tarantula spin. Hoewel een beet van deze achtpotige niet dodelijk is en te vergelijken is met een wespensteek, dacht men daar in vroeger tijden wel anders over. Na de beet zou je waanzinnig kunnen worden en daarom begon het slachtoffer ongewild te dansen en te springen. Muziek gespeeld in de maat waarin de spin loopt was de remedie en dreef het gif uit het lichaam. De dans werd voornamelijk gedanst door vrouwen, want, zo gaat het verhaal, die werkten op het land en pasten niet goed op waar de spinnen zaten. Dus werd er laat in de middag bij thuiskomst gedanst en gedronken totdat de gebeten danser er bij neerviel, wat weer een link heeft met de Sacre du Printemps van Stravinsky die ook een Tarantella op zijn naam heeft staan. De tarantella leeft voort in iedere vorm van de muziek en krijgt ook een upgrade door muzikanten als Antonio Castrignano. Afsluitend, geestig idee dat je tegenwoordig een broodje hamburger kunt bestellen met een gefrituurde tarantula spin als topping.

Melchior Huurdeman

Melchior is van oorsprong pianist, maar al vele jaren is hij betrokken bij het tv-programma Vrije Geluiden. Zijn liefde voor de piano echter is nooit minder geworden.