Vrije Geluiden in Sociëteit De Vereeniging

Aad van Nieuwkerk ,

Zondag 3 juni: Culturele Zondag Utrecht Centraal!

Utrecht is een stad vol muziekmakers. En de Utrechtse podia, zalen, festivals en ensembles laten dat samen op 3 juni tijdens de Culturele Zondag: Utrecht Centraal. Net als vorig jaar doet VPRO Vrije Geluiden aan deze dag mee. Tijdens Utrecht Centraal verzorgt Vrije Geluiden een verrassend programma in Sociëteit de Vereeniging (Mariaplaats 14).

Tijdens Utrecht Centraal zet VPRO Vrije Geluiden namelijk de deuren van deze normaal besloten sociëteit open voor publiek. In de vrij statige club tonen zes groepen hun talenten in een waar muziekavontuur. Veel van de musici zijn te linken aan Utrecht, maar dat hoeft niet per se. De musici spelen een set van 25 minuten minuten en worden daarbij kort geïnterviewd.

De dag wordt opgezet aan de hand van drie blokken met steeds twee verschillende groepen die op papier weinig met elkaar gemeen hebben. De bar is open, toegang is gratis, dus loop gerust binnen.

Het programma zie je hieronder:

12.30-13.30

Colen

Saxofonist Ad Colen bracht met zijn kwintet Colen onlangs de cd A Birds' Eye View uit met stukken die geïnspireerd zijn op vogelgezang. Het resultaat is afwisselende jazz, soms groovy, soms een beetje ‘springerig’, met een even belangrijke rol voor elk van de instrumenten.

Donna Blue

Popduo Donna Blue bestaat uit twee muzikanten die ook buiten de muziek een duo vormen. Danique van Kesteren en Bart van Dalen maken zwoele indiepop, met elektronische instrumenten, en een herkenbaar retrogeluid. Sixties en Hollywood zijn invloeden. De eerste single Sunset BLVD is uit, meer materiaal is onderweg.

14.30-15.30

Nizar Rohana

De Palestijnse udspeler en componist Nizar Rohana woont in Utrecht. Zijn nieuwsgierigheid naar muziek werd vroeg gewekt door zijn muzikale ouders. Thuis klonk de klassieke Arabische muziek van Um Kalthoum en Nizar zelf keek graag MTV. Tegen Vrije Geluiden zei hij dan ook: 'Mijn muziek klinkt als Arabisch klassiek, maar compositorisch kijk ik naar de westerse muziek.' Vandaag speelt hij met percussionist Modar Salama.

Vincent van Amsterdam

Accordeonist Vincent van Amsterdam verkent op zijn instrument de grenzen van de klassieke muziek. Hij speelt net zo makkelijk muziek van Johann Sebastian Bach als van Sofia Goebaidoelina. In 2016 was hij de winnaar van het Dutch Classical Talent concours. Van Amsterdam was al te gast bij Vrije Geluiden, en komt vandaag met een verrassingsprogramma.

16.30-17.30

Nederlandse Bachvereniging

Een van de bekendste Utrechtse ensembles is de Nederlandse Bachvereniging. Het ensemble, momenteel nog geleid door de afscheidnemende dirigent Jos van Veldhoven, is al decennia trendsettend in de oude muziek. Vanuit de geleden van de Bachvereniging verzorgen Lucia Caihuela (sopraan), Marine Fribourg (alt) en Fred Jacobs (theorbe) een nog onbekend vocaal programma.

Ghaeth Almaghoot

Ghaeth Almaghoot, afkomstig uit Syrië, speelt klarinet en brengt met een speciaal samengesteld ensemble eigen composities, waarin de verschillende invloeden uit oost en west met elkaar verbonden worden. Ghaeth Almaghoot wordt gecoacht door professionele coaches van de Rabo NEXT Stage, een initiatief dat gehuisvest is in TivoliVredenburg. Op het programma naast zelf geschreven muziek ook traditionele muziek uit Syrië.

Alle concerten zijn gratis te bezoeken en worden in audio opgenomen voor plaatsing op vpro.nl/vrijegeluiden en uitzending op NPO Radio 4 en NPO Radio 2 Soul & Jazz. Locatie is Sociëteit de Vereeniging (Mariaplaats 14).