Hommage aan Harry Sparnaay

Aad van Nieuwkerk ,

eerbetoon aan basklarinet-pionier op 10 juni in Bimhuis

Zondag 10 juni, 15.00 uur, Bimhuis Amsterdam. Een hommage aan de vorig jaar overleden Harry Sparnaay, van de belangrijkste basklarinettisten die de wereld gekend heeft. Een concert door vrienden, oud-collega’s, en leerlingen van de man die nagenoeg in zijn eentje de basklarinet in de spotlight wist te zetten. Harry Sparnaay was een virtuoos op het instrument, maar vooral was hij een eindeloze doorzetter die vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw honderden componisten van over de hele wereld ervan wist te overtuigen muziek te schrijven voor het tot dan toe nauwelijks bekende instrument.

Musici die op 10 juni zullen meewerken aan het eerbetoon zijn onder meer pianist Polo de Haas, die jarenlang samen met Sparnaay Duo Fusion vormde, fluitist Harrie Starreveld, die 20 jaar de wereld rondging met Harry in Het Trio, componisten Theo Loevendie en Guus Janssen, die voor hem componeerden, en een grote groep basklarinettisten: Ainhoa Miranda, Fie Schouten, Frans Moussault, Jacques Dubois, Jan Wijenberg, Jelte Althuis, Lothar Ohlmeier, Maarten Ornstein, Marij van Gorkom, Oguz Büyükberber, Peter Beerkens, Tobias Klein, Petra en Heinz-Peter Stump-Linshalm en Laura Carmichael.

Deze middag in het Bimhuis is meteen een opmaat naar het derde Basklarinet Festijn dat plaatsvindt van 6 september 2018 tot en met 10 februari 2019. In die periode vinden veertien concerten en masterclasses plaats met moderne gecomponeerde muziek, improvisatie en jazz. Een basklarinettenavontuur in Utrecht, Maastricht, Groningen, Nijmegen, Leuven, Den Bosch, Amsterdam en Tilburg. In deze derde editie van het Basklarinet Festijn gaat het om combinaties. Wat kan een basklarinet samen met een orgel, samen met snaarinstrumenten, of samen met de menselijke stem?

De vermaarde Engelse componist Michael Finnissy schrijft een groot nieuw werk voor twee basklarinetten en twee lage strijkinstrumenten. En komt ‘s werelds beroemdste jazzbasklarinettist Louis Sclavis met zijn nieuwe trio Asian Fields, met violist Dominique Pifarely en cellist Vincent Courtois. In de groep 37FERN bundelen zangeres Claron McFadden, vocalist en cellist Sanem Kalfa en (contra)basklarinettisten O─čuz Büyükberber en Tobias Klein hun krachten, met muziek die teruggrijpt op liederen uit Klein-Azië. Tobias Klein componeert ook nog eens een nieuw stuk voor orgel en drie contrabasklarinetten dat in het Amsterdamse Orgelpark in première gaat. Kijk op de website voor het complete programma.

Aad van Nieuwkerk

Rond kerst 2013 had ik de eer om Harry Sparnaay te mogen interviewen, samen met zijn vriend componist Roderik de Man. Dat interview was voor de radio, en het resultaat is hierboven te horen ('interview met Harry Sparnaay'). Wat een aardige, overtuigende, gedreven man was Harry. Terecht dat zijn ongelooflijk belangrijke bijdrage aan de (basklarinet)muziek wordt geëerd.