Zomerfestivals: 10 tips

Sakti Khedoe ,

Elke zomer weer die keuzestress voor menig muziekliefhebber: welk festival moet ik bezoeken?! Hier vind je 10 tips.

Klaterklanken 22 juli

Twaalf concertwandelingen op landgoed Elswout tijdens het nieuwe klassieke muziekfestival Klaterklanken. Hoboïst Olivier Boekhoorn komt met een nieuw ensemble dat folk, world en klassiek mixt, en er wordt ook gespeeld door de beste marimbaspeelster ter wereld: Tatiana Koleva. 

Amsterdam Rootsfestival 1-8 juli

Het Amsterdam Roots Festival vindt plaats van 1 juli t/m 8 juli, met als hoogtepunt het Roots Open Air in het Oosterpark (8 juli). Het festival biedt een podium aan artiesten die hun roots verkennen en hun verhaal vertellen via verschillende kunstvormen. Bijvoorbeeld de legendarische Kaapverdische accordeonist Bitori.

MadNes 6-8 juli

MadNes op Strand Nes op Ameland vindt plaats van 6 t/m/ 8 juli. Het festival combineert surfen, skaten, muziek, duurzaamheid en meer. De Utrechtse band The Old Ditch Riverhoppers spelen op vrijdag 6 juli. De band verraste de Vrije Geluiden-redactie met hun originele Oldtime Bluegrassmuziek. 

Afrika Festival 7/8 juli

Op 7 en 8 juli vindt in het openluchttheater van Hertme het Afrika Festival plaats. Het Twentse dorpje Hertme is al 28 jaar het decor voor dit bruisende festival met muziek uit West-Afrika. Bijvoorbeeld de eerste vrouwelijke kora-virtuoos Sona Jobarteh.

North Sea Jazz Festival 13-15 juli

Het North Sea Jazz festival in Rotterdam is helaas uitverkocht, maar als je een kaartje hebt weten te bemachtigen, sla dan vooral Cameron Graves niet over. Deze wonderpianist speelt op vrijdag met zijn eigen trio en later ook met de legendarische bassist Stanley Clarke. 

Wonderfeel 20 - 22 juli

Festival Wonderfeel vindt plaats op landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland. Het festival verkent de grenzen van de klassieke muziek met soms zeer grote stappen daarbuiten. Zoals de formatie Tin Men and The Telephone, met een ironische hoofdrol voor populistische wereldleiders...

Zomerparkfeest Venlo 9 - 12 augustus

Het Zomerparkfeest Venlo is een vierdaags, gratis toegankelijk festival in het Julianapark. Dwars door alle genres en uit alle windstreken. Zo is er dit jaar een ode aan pionier en jazzvernieuwer Sun Ra, maar ook de Meridian Brothers: psychedelische, eclectische muziek van Colombiaanse bodem.  

ZomerJazzFietsTour 25 augustus

In het Gronings Reitdiepdal vindt op 24 en 25 augustus de ZomerJazzFietsTour plaats. "Het is misschien wel het raarste festival van Nederland en daarom is het leuk", aldus redacteur Maarten van Heuven. Het publiek kan op de fiets langs ongeveer 30 jazzconcerten. Met internationale grootheden en ook totaal obscure onbekende ensembles: altijd spannend en verrassend. De line up wordt binnenkort bekend gemaakt. 

Festival Oude Muziek 24 augustus - 2 september

De focus van de 37ste editie van het Festival Oude muziek ligt op de 14de en 15de eeuw, de tijd van de Bourgondische hertogen. Met componisten als François Couperin, Jean-Philippe Rameau en vele anderen. En natuurlijk de viola da gamba, onlangs nog bespeeld door Philippe Pierlot. 

Into The Great Wide Open 30 augustus - 2 september

Het is alweer de 10e editie van dit muziekfestijn op het mooiste waddeneiland, Vlieland. Het festival is uitverkocht, maar mocht je er heen gaan... er staat heel veel moois op het programma zoals de Amerikaanse singer songwriter Jim White en de Malinese zangeres en diva Oumou Sangaré: twee niet te missen namen!