Cabaret La Gaîté

Aad van Nieuwkerk

zwoele nachtclub herleeft voor één avond

Zaterdag 28 juli 2018. Voor één avond herleeft het vermaarde Cabaret La Gaîté in Pathé Tuschinski in Amsterdam. La Gaîté was in de jaren 1921-1940 een populaire nachtclub - een smeltkroes van cabaretiers, muzikanten en variété-artiesten, geleid door de legendarische bioscoopexploitant Abraham Tuschinski. Tuschinski liet zich inspireren door het bloeiende nachtleven in steden als Berlijn en Parijs. In een weelderig gedecoreerd zaaltje schitterden ontelbare grote namen in zijn ‘Soirée Dansant Chantant’. 

Cabaret La Gaîté is een muzikale tijdreis, waarin grote namen als onder andere Louis Davids, Margie Morris, Jean Louis Pisuisse, Fien de La Mar, Tholen en Van Lier, The Ramblers, Rudolf Nelson, Josephine Baker, Maurice Chevalier, Marlene Dietrich, Edith Piaf en Zarah Leander opnieuw in de spotlights staan.

Vorig jaar, op 29 juli 2017, vond de eerste hommage plaats aan deze bijzondere ontmoetingsplek. Een bijzondere datum ook. Tijdens de oorlogsjaren was Tuschinski door de Duitse bezetter omgedoopt tot Tivoli. In de volksmond kreeg die naam al snel de betekenis : 'Tuschinski IVerkocht OLiever Ingepikt'. Het was op exact 29 jul 1945 dat de oude naam weer terugkeerde aan de gevel. 

Na het succes van deze eerste hommage vindt Cabaret la Gaîté dit jaar opnieuw plaats, nu in de Grote Zaal van het theater. Theaterconnaiseur/journalist/auteur Henk van Gelder en spreekstalmeester Michael Helmerhorst nemen het publiek op sleeptouw met verhalen en anekdotes uit het rijke Gaîté/Tuschinski-verleden. Live-optredens worden afgewisseld met historische filmbeelden.

Ook dit jaar valt deze bijzondere theateravond samen met de start van de jaarlijkse Pride Amsterdam. Onder aanvoering van zangeres/performer Wilma Bakker alias La Sirene staan onder meer Grande Dame Gerrie van der Klei en Dick Rienstra op het programma, naast vedetten uit de LGBTQ-gemeenschap als Ludique en Victoria False. Er wordt gedanst door Fay Loren, Eva Novakova, Natsumi Scarlett en Paul van der Maat, de conferences wordt verzorgd door Robert Kloppenburg en voor de muzikale noot tekenen pianist Jan Robijns en theaterorganist Paul Tijink. Entre-acts: Marlene ExtraLarge en Luna Lunettes.