Hortus Festival 2018

Aad van Nieuwkerk

Thema: 'De Dood Spreekt' - in vijf prachtige tuinen

De Dood Spreekt is het thema van de vijftiende editie van het Hortus Festival - zes concerten verspreid over vijf groene lokaties in heel Nederland: de de oranjerieën en palmenkassen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, Hortus Botanicus in Leiden, het Belmonte Arboretum in Wageningen en dit jaar voor het eerst ook in de tuin van de Zweedse Kerk in Rotterdam.

'De dood is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zoveel componisten', zegt pianist en artistiek leider Maarten van Veen. Bron van het festivalthema: de theatrale compositie death speaks van de Amerikaanse componist David Lang, dat door het DoelenEnsemble en sopraan Nicole Jordan zal worden uitgevoerd. David Lang verzamelde - 'met dank aan het Internet', schreef hij in zijn toelichting - alle passages waarin de dood spreekt in de liederen van Schubert en schreef op basis daarvan een betoverende liedcyclus.

Verder: het Berlage Saxophone Quartet speelt het Achtste Strijkkwartet van Sjostakovitsj, en het Ragazze Quartet brengt het adembenemende thema uit Schuberts lied Der Tod und das Mädchen, naast het angstaanjagende Black Angels van George Crumb. Dat, en nog veel meer - alle programma-informatie vind je hier

Spotify playlists bij deze tip