Ramapolo Hugh Masekela, trompettist van Zuid-Afrika, overleden

Hugh Masekela, de Zuidafrikaanse trompettist wiens nummer 'Bring Him Back Home' de klinkende oproep werd om Nelson Mandela vrij te laten, is op dinsdag 23 januari 2018 overleden aan de gevolgen van prostaatkanker, na een muzikale carrière die zes decennia omspande. Masekela werkte samen met wereldberoemde muzikanten als Harry Belafonte, Paul Simon en Herb Alpert. Jarenlang leefde Masekela 'in exile' nadat hij zijn vaderland op 21-jarige leeftijd had verlaten toen de politie van Sharpeville tientallen zwarte demonstranten had doodgeschoten en een samenscholingsverbod voor zwarten had afgekondigd.
Hugh Ramopolo Masekela speelde bugel, trompet en cornet, maar was ook zanger en componist.

Hij speelde al in de jaren '50 van de vorige eeuw in jazzbands: de Huddleston Jazz Band (het eerste jeugd-jazzorkest van Zuid-Afrika), de African Jazz Revue en de Manhattan Brothers; en in 1959 zijn eigen band Jazz Epistles, de eerste Afrikaanse jazzband die een plaat opnam. Toen Masekela in 1960, na de moorden in Sharpeville, het land ontvluchtte, kon hij met steun van onder meer Yehudi Menuhin gaan studeren in Londen en New York. Pas dertig jaar later, in 1990, na talloze internationale successen, kon Masekela veilig terugkeren in Zuid-Afrika. Over het leven van Masekela is de film Amandla! gemaakt.

Na het bekend worden van zijn overlijden verscheen op de website van NRC een indringende necrologie, geschreven door Amanda Kuyper, die onder meer schrijft: zijn trompet droeg vrijheid uit. Als Hugh Masekela hoge trillers blies op zijn trompet, gilden de mensen. Als hij zong met soepele, bijna tot de grond reikende danskronkels, klapten, lachten en dansten ze.