Basklarinet Festijn 2018

Aad van Nieuwkerk ,

3e editie van festival met veertien concerten in acht steden

Wereldpremière 'Tussen Rede en Gevoel'

Zondag 23 september 2018 ging tijdens Musica Sacra in Maastricht, als onderdeel van het Basklarinet Festijn 2018, een nieuw werk voor twee basklarinetten, cello en contrabas in première: Tussen Rede en Gevoel, van de Engelse componist Michael Finnissy. Thema van Musica Sacra is 'verzoening' en Finnissy heeft de verzoening van ratio en intuïtie tot uitgangspunt genomen - twee schijnbaar tegengestelde begrippen in werkelijkheid altijd al 'verzoend' waren, en onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo is, zegt hij, ook het componeren van muziek noodzakelijk een combinatie is van rationele èn intuïtieve keuzes. Het werk wordt behalve op 23 september ook nog gespeeld onder andere op 9 oktober in Groningen, 14 oktober in Leuven (Transit), 4 november in Den Bosch (November Music), en op 2 december 2018 in het Orgelpark in Amsterdam (opname hierboven). Zie de site van het Basklarinet Festijn voor meer info. 

Op 6 september 2018 was de start van de derde editie van het Basklarinet Festijn. Niet een gewoon festival in één weekend op één plaats, maar een serie samenhangende concerten, verspreid over acht verschillende steden, en uitgesmeerd over een periode van ruim vijf maanden. In het eerste concert worden nieuwe composities van jonge componisten gespeeld in Kunstruimte KuuB in Utrecht. Dat concert is ook onderdeel van de Gaudeamus Muziekweek. Daarna volgen concerten en masterclasses in Maastricht, Groningen, Leuven, Den Bosch, Amsterdam, Tilburg, opnieuw Utrecht, en Nijmegen.

Jazz en impro staan op het programma (met de wereldberoemde jazzklarinettist Louis Sclavis bijvoorbeeld, en de bewonderde Joris Roelofs), maar ook splinternieuwe klassieke composities, o.a. van Michael Finnisy. Rode draad in de programmering is de combinatie van basklarinet met snaarinstrumenten en met de menselijke stem. Zangeressen Claron McFadden en Kristina Fuchs vind je daarom ook in de lijst van optredende artiesten. Viool, cello en contrabas gaan de confrontatie met de basklarinet aan bij Sclavis en Finnisy. 

Alle info vind je via deze website