NewLands Festival

Charlie Crooijmans ,

Mother - Umm - Madre

Een van de mooiste festivals dat Amsterdam kent heet NewLands. Weer een nieuw festival? Nee, eigenlijk niet, want voorheen heette het Morgenland, een off-spring van het Morgenlandfestival in Osnabrück, dat twee keer eerder in Amsterdam heeft plaatsgevonden. Het principe blijft hetzelfde: het festival is een ontmoetingsplek voor artiesten uit de Arabische, Perzische en Westerse muziekcultuur, waar nieuwe en onverwachte samenwerkingen ontstaan. In het openingsconcert op 19 september in het Muziekgebouw treden de Syrische mezzosopraan Dima Orsho en de Catalaanse sopraan Núria Rial op. Het concert staat in het teken van 'moeder', of Mother - Umm - Madre. De zangeressen hebben voor de gelegenheid gezocht naar liederen rondom sterke moederfiguren uit de barok en de Arabische muziek.

Dima Orsho

De Syrische mezzosopraan Dima Orsho (1975) heeft een Master Opera gehaald aan het Conservatorium van Boston. Haar muzikale interesse reikt verder dan opera, naar jazz en muziek uit het Midden Oosten. Hieronder een video uit het 'Moeder Repertoire': Hidwa.

Núria Rial

De Catalaanse sopraan Núria Rial (1975) is afgestudeerd aan het Conservatorium van Barcelona. Ze heeft zich gespecialiseerd in Oude Muziek uit de Barok en de Renaissance. Hieronder zingt ze Salomon HWV 67 uit het 'Moeder Repertoire.'

Het festival is van 19 tot en met 23 september. Enkele hoogtepunten:

- De Libanese componiste en violiste Layale Chaker met Holland Baroque en udvirtuoos Nizar Rohana met het repertoire ‘Moonchild: Songs from the Hindersea’ dat voor het festival is ontwikkeld.
- In het Orgelpark is de Iraanse zangeres Mahsa Vahdat te horen samen met het Rembrandt Frerichs Trio en vioolvirtuoos Jasser Haj Youssef.
- Het Tessera Ensemble keert terug onder leiding van Tony Overwater en Naghmeh Farahmand.


Hier kun je het hele programma bekijken.