Udfestival 2018

Charlie Crooijmans ,

internationale en lokale helden

De eerste editie van het udfestival in 2016 was een groot succes. De evenwichtige combinatie van topmusici en jong talent uit binnen- en buitenland wordt voortgezet in de tweede editie die begint op 5 oktober en duurt tot 24 november, op diverse locaties in het land. Er zijn in totaal 20 concerten, maar ook discussies en tentoonstellingen gericht op het antieke snaarinstrument. Dankzij Ziryab die een vijfde snaar heeft toegevoegd aan het instrument in de negende eeuw, is het muzikale landschap voor altijd veranderd, volgens Yassine Boussaid, de organisator van het festival. Het programma laat een veelkleurige kant van de ud zien. Via deze > link kun je het hele programma zien. Hier lichten we alvast een paar udspelers uit.

Het zijn meestal mannen die we zien spelen op de ud. Gelukkig heeft het festival ook een aantal vrouwen uitgenodigd - want dat is de hedendaagse realiteit - namelijk de Palestijnse Kamilya Jubran, de Marokkaanse Rhoum El Bakkali die je misschien hebt gezien op het Holland Festival, de Tunesische Nada Mahmoud met haar kwartet en de Iraanse Yasamin Shahhosseini met de verhalenverteller Sahand Sahebdivani.

Twee concerten die je niet mag missen zijn die van Marcel Khalifé en Trio Joubran. Op 10 oktober is in het Concertgebouw in Amsterdam het concert van Marcel Khalifé samen met het Amsterdams Andalusisch Orkest. Zijn album Andalusia of Love (2016) is een eerbetoon aan de dichter Mahmoud Darwish, die beschouwd werd als de nationale dichter van Palestina. Trio Joubran is een hypervirtuoos trio, drie Palestijnse broers die putten uit de rijke Arabische maqam-traditie maar ook snoepen uit de traditie van flamenco en westers klassiek en jazz. Het trio speelt in Theater de Meervaart op 12 oktober.

De Hongaars-Irakese udspeler Omar Bashir geeft maar liefst drie concerten. Hij was bij ons te gast in het Turning East-project, zie video. Verder is er een eerbetoon aan de godfather van het Arabische lied: Mohamed Abdel Wahab (Cairo 1903 - 1991) uitgevoerd door Moulay Ahmed uit Almere. En is er plek voor de Nederlandse udmeesters Nizar Rohana, Haytham Safia en Mehmet Polat.