Grawemeyer Award voor Joël Bons

Aad van Nieuwkerk ,

Componist Joël Bons kreeg afgelopen week de prestigieuze Grawemeyer Award toegekend voor zijn 'Nomaden' - het werk is te horen op zondag 16 december op Radio 4!

Componist en artistiek leider van het Nieuw Ensemble Joël Bons won afgelopen week de prestigieuze Grawemeyer Award. De Awards, elk voor een bedrag van $100.000, worden jaarlijks toegekend aan mensen die een bijzondere creatief idee hebben verwezenlijkt, waarbij het gaat om de impact die een idee kan hebben op de wereld op de terreinen van muziek, onderwijs, religie, psychologie, maatschappelijke ontwikkeling.  Joël Bons krijgt de prijs voor zijn compositie 'Nomaden', een werk voor cello en een ensemble van instrumenten uit verschillende culturen. Bons schreef 'Nomaden' - een opdracht van de Cello Biënnale - voor de Franse cellist Jean-Guihen Queyras en het door hem opgerichte Atlas Ensemble, waarin musici uit China, Japan, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en Europa samenwerken. Behalve de cello zijn in 'Nomaden' bijvoorbeeld de Chinese erhu en sheng te horen, de Japanse sho en shakuhachi, de Indiase sarangi, de Turkse kemenche, de Armeense duduk, de Iraanse setar en de Azerbeidjaanse tar en kamancha.

Veel van deze instrumenten zijn later in Europa doorontwikkeld tot de instrumenten die wij in het westen kennen. Joël Bons is mede-oprichter van het Nieuw Ensemble (in 1980) en oprichter van het Atlas Ensemble (in 2002). Een opname van 'Nomaden' wordt zondag 16 december uitgezonden in Het Avondconcert op NPO Radio 4. In dat programma is ook een opname te horen van het concert door het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard op donderdag 13 december in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. In dat concert is onder meer de Airmachine te horen, een spectaculaire uitvinding van componist Ondrej Adamek. Daarnaast ook: de Luchtpiano, ontworpen door middelbare scholieren, waarvoor Wilbert Bulsink een stuk schreef waarin hijzelf soleert. Verder muziek van Robert Heppener, Pavel Haas en Rodney Sharman. De lange adem van traditie en vernieuwing, heet het programma, dat onderdeel is van de Donderdagavondserie in het Muziekgebouw.