Het Vrije Geluiden Eindejaarslijstje

Aad van Nieuwkerk ,

de mooiste, bijzonderste, ontroerendste, gaafste optredens in Vrije Geluiden in 2018...

De redactie van Vrije Geluiden heeft in het afgelopen jaar weer tientallen prachtige optredens kunnen vastleggen voor op tv. Welke het aller-, aller-, allermooist zijn? Onmogelijke opgave om zo'n lijstje te maken... dus proberen we het lekker toch. Tien stel top-optredens. Kom hier de komende weken af en toe kijken, want we veranderen de lijst bijna elke dag!

De Brusselse multi-instrumentaliste en zangeres Esinam en de Belgische multi-instrumentalist Tcha Limberger in de Manouche-jazzstijl van Django Reinhardt.

Exotische, slow-motion-funk van Texaans trio Khruangbin en de Malinese Fatoumata Diawara: actrice, danseres en comédienne, maar bovenal zangeres.

Celliste Lidy Blijdorp speelt 'Lidy's Piece' van Kate Moore, en de musici van het Londense Ezra Collective brengen 'The Philosopher'.

Rodrigo Amarante schreef de openingstune van televisieserie 'Narcos. Zangeres Natalie Prass wil met haar muziek bijdragen aan de noodzakelijke maatschappelijke discussie.

Peter Moore is eerste trombonist van het London Symphony Orchestra maar ook wereldwijd als solist actief. Ben Caplan zingt over het waargebeurde verhaal van Poolse immigranten in Canada.

Pianist Jasper van 't Hof won in 2018 de prestigieuze Buma Boy Edgar Prijs. De Amerikaanse zanger Phosphorescent klinkt in zijn liedjes meestal melancholiek.

Dinosaur uit Londen namen we op voor Buiten Spelen, in Eindhoven op het dak van het Muziekgebouw. Marcel Worms (piano) en Ásdís Valdimarsdóttir (altviool) speelden muziek van vervolgde en onderdrukte componisten, zoals Mieczyslaw Weinberg.

Pianist Fernando Otero en bandoneonist Victor Villena verklanken met tango's hun geboortestad Buenos Aires. De jonge pianiste Anna Fedorova speelt muziek van de zonderlinge componist Alexander Skrjabin.

Ud-speler Ahmed El Maai is een van de artistiek leiders van het Amsterdams Andalusisch Orkest. Globetrotter en muzikant Jowee Omicil maakt van elk optreden een vrolijke en wervelende show.

De Japanse pianist Takuro Kikuchi speelt zijn eigen, ingetogen minimalistische muziek. Sibusile Xaba brengt een zeldzaam intrigerende mix van Afrikaanse folk, flamenco, bossa nova en jazz.

De Nederlandse zangeres Annelotte de Graaf bracht met haar project Amber Arcades onlangs haar tweede CD uit: European Heartbreak. Op Into The Great Wide Open trad Wende op tussen zon, zand, zee en duinen.