Old Roots New Routes 2019

Aad van Nieuwkerk ,

oude muziektradities komen tot bloei in de Nederlandse klei

Op 5 januari start de tweede editie van de concertserie Old Roots New Routes in de Amstelkerk en De Duif in Amsterdam. Oude muziektradities, geworteld in Afrika, de Maghreb, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika of Zuid-Europa, kwamen de afgelopen jaren tot bloei in de Nederlandse klei. Voorbeeld? Karima el Fillali! Zij werd geboren in het Westland als kind van een Nederlandse domineesdochter en een Marokkaanse vader. Haar ouders lieten haar klassieke zang, gitaar en piano studeren. Maar later vloog ze naar Marokko, nam Arabische les en ging in de leer bij een sufizanger. Op 5 januari wordt Karima in de Amstelkerk begeleid door leden van het Amsterdams Andalusisch Orkest in poëtische liederen van onder meer de legendarische Egyptische zangeres Oum Khaltoum.

De andere concerten in de serie: op 25 januari treedt het Nizar Rohana Trio op in de Amstelkerk. Nizar Rohana behoort tot de grootste ud-spelers ter wereld. Hij laat zich zowel inspireren door de klassieke Arabische componist Tanburi Cemil Bey als door Bach en Mozart. Maar ook in jazz en avantgarde voelt hij zich thuis. Zes jaar geleden vestigde Nazir zich in Nederland, sindsdien is hij betrokken bij projecten die geen muzikale grenzen tussen Oost en West, Noord en Zuid meer kennen. In 2013 richtte hij met de Hongaarse contrabassist Matyas Szandai en de Libanese percussionist Wassim Halal zijn eigen trio op.
In De Duif speelt op 22 februari Caravan, de band van  pianist/ componist Julian Schneemann, de Syrische ud-speelster Jawa Manla, violiste Emmy Storms en percussionist Jeroen Batterink.
Op 23 maart komt Tamala naar de Amstelkerk: Mola Sylla, Bao Sissoko en Wouter Vandenabeele. Verderop in 2019 nog Magda Mendes, MúsicaTemprana en het Lingua Franca Ensemble. Alle concerten worden ingeleid door een vraaggesprek met de musici. Na afloop is er gelegenheid om met de musici na te praten. Verdere info vind je hier. <>