An Evening Of Today

Tom Klaassen ,

Nieuw Ensemble brengt nieuw werk van zes jonge componisten

Op een winderig bedrijventerrein in Amsterdam-Noord, in een koude garagebox-achtige ruimte, is een orkest aan het werk. Links van de grote grijze roldeur zit een cateraar, rechts een sleutelende autoboer en achter de middelste deur huist het Nieuw Ensemble. En dat Nieuw Ensemble heeft het tij niet mee. Bezuinigingen teisteren het ambitieuze orkest, terwijl er nou juist zoveel boeiends gebeurt achter die grijze roldeur. Want ieder jaar presenteert het Nieuw Ensemble gloednieuw werk onder de titel An Evening of Today (dit jaar op 15 februari in Amsterdam en op 17 februari in Den Haag). Jonge componisten krijgen dan volledig de vrije hand in het schrijven van een werk voor het ensemble. Aad van Nieuwkerk ging kijken bij een repetitie en sprak met vier van de zes jonge componisten...

 

De componisten van wie dit jaar werk wordt uitgevoerd zijn Boris Bezemer, Il Hoon Son, Nuno Lobo, Kate Honey, James Alexandropoulos-McEwan, en Alexandre Kordzaia. Zij kregen een compositie-opdracht van het door Ryan Bancroft gedirigeerde Nieuw Ensemble. En dat gaat niet zomaar van ‘neem maar pen en papier en doe maar wat’. De jonge garde wordt gestimuleerd om gebruik te maken van de ongekende mogelijkheden van een grote concertzaal. Alles mag: experimenteren met onconventionele opstellingen, gedoe met licht en elektronica, video, decor. De componisten schrijven het op, en het Nieuw Ensemble voert het uit.

Zo kan je dit jaar een als game vermomd muziekstuk horen. En zien. Il Hoon Son, afkomstig uit Zuid-Korea en studerend in Den Haag, verzon een half gecomponeerd, half geïmproviseerd stuk waarin de musici daadwerkelijk een spel spelen: door de manier waarop ze bepaalde noten spelen geven ze een denkbeeldige bom aan elkaar door - de scheidsrechters (dirigent, slagwerker en contrabassist) grijpen in als het fout gaat, en wie als laatste overblijft 'wint'.

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat een dergelijk experimenteel orkest het moeilijk heeft in een tijd waarin kunst toch vooral leuk en gezellig moet zijn. Het NE heeft dan ook moeite om het hoofd boven water te houden. Er wordt al stevig beknibbeld op de begeleiding van de jonge componisten, een leertraject is An Evening of Today al lang niet meer. En misschien kan het volgend jaar of het jaar erna wel helemaal niet meer. Maar zover is het gelukkig nog niet. An Evening of Today is alive and kicking.

Tom Klaassen

Bij het publiek van NPO Radio 4 is Tom vooral bekend als de presentator, wat zeg ik, de gastheer die je welkom heet bij de Vrije Geluiden-uitzendingen op die zender op zaterdag- en zondagavond laat. Maar achter de schermen duikt Tom regelmatig in verschijnselen die de verste uithoeken van de muziek raken, van singer-songwriters tot experimentele elektronica.