muziek uit Korea

Sakti Khedoe ,

De Olympische Winterspelen zijn van 9 - 25 februari in Pyeongchang, Zuid-Korea. Te gek, want de Nederlandse ploeg gaat 15 medailles halen, aldus chef de mission Jeroen Bijl. Minder goed nieuws: géén Vrije Geluiden op TV

Of we het nou leuk vinden of niet, de Vrije Geluiden uitzendingen op de zondagochtend maken plaats voor de live-verslagen van de NOS vanuit Zuid-Korea de komende weken. Een goede aanleiding om eens in het Vrije Geluiden archief te duiken op zoek naar Koreaanse muziek. 

Alleen de instrumenten in Koreaanse muziek zijn al de moeite waard. Bijvoorbeeld de saenghwang (mondorgel) en de gayageum (citer) die je ziet bij het duo 숨[su:m]. Jiha Park en Jungmin Seo blazen traditionele Koreaanse muziek nieuw leven in. 
Kijk, luister en lees vooral verder en verbaas je over de veelzijdigheid van Koreaanse muziek. 


 

Jambinai

Koreaanse avantgarde band die gebruik maakt van authentieke (zoals de haegeum, piri en de geomungo) en moderne instrumenten voor een sound van minimal tot snoeiharde metal. 

interview met Black String

Collega's Charlie Crooijmans en Nel Koopman spraken dit genre-overschrijdend ensemble op de Womex 2016.

Sori-Festival

Collega Charlie Crooijmans reisde eind 2017 af naar het Sorifestival in Jeonju. Lees hier een uitgebreid verslag over dit kleurrijke festival met Koreaanse opera's, zogenaamde 'pansori'. 

cd-tip: Self-Portraits

Artistiek leider van het Sorifestival Je-Chun Park is slagwerker en zijn muziek is een wonderlijk avontuur van traditie naar improvisatie op zowel westerse als traditionele Koreanse instrumenten.

Méér Koreaanse muziek

Sakti Khedoe

'Wat is nou goede muziek? Ik werk sinds 2008 voor Vrije Geluiden en kan daar nog geen antwoord op geven. Ben er inmiddels wel achter dat mooie muziek altijd een mooi verhaal vertelt.'