Festival Jong Talent

Aad van Nieuwkerk ,

zes dagen jong klassiek toptalent op Schiermonnikoog

Van 10 t/m 15 maart is Schiermonnikoog een broedplaats voor jonge topmuzikanten, want dan vindt het zevende Festival Jong Talent plaats. Vanuit de hele wereld reizen zo’n zeventig talenten naar het kleinste bewoonde Waddeneiland om concerten te geven en openbare masterclasses te volgen. En dat zijn dan onder meer studenten van de Academie van het Koninklijk Concertgebouw Orkest en de Muziekkapel Koningin Elisabeth en finalisten en prijswinnaars van grote internationale concoursen. Maar er zijn ook lezingen, en er worden muziekdocumentaires vertoond, onder meer A Family Quartet van Simonka de Jong over viooltalent Noa Wildschut.

Er wordt onder meer opgetreden door de Zuid-Koreaan Minsoo Hong (tweede prijs Internationaal Franz Liszt Pianoconcours), blokfluitist Lucie Horsch (winnares Concertgebouw Young Talent Award), cellist Victor Julien-Laferrière (winnaar Koningin Elisabeth Competitie) en pianist Caspar Vos (publiekswinnaar Dutch Classical Talent Award). Daarnaast zijn er optredens van pianist Aidan Mikdad, altvioliste Dana Zemtsov, sopraan Laetitia Gerards, pianist/organist Laurens de Man, violiste Diamanda La Berge Dramm en de blazers van jongNBE. Masterclasses worden gegeven door Nobuko Imai (altviool), Jan Wijn (piano), Philippe Graffin (viool) en Jeroen Reuling (cello). Altviolist Oene van Geel geeft een cursus improvisatie. Veel van deze masterclasses zijn openbaar. Dagelijks wordt een deel van de concerten ingevuld door de masterclassdeelnemers.
Festival Jong Talent is het jongere broertje van het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Aad van Nieuwkerk

Talent moet je koesteren, verzorgen, uitdagen en ruimte bieden. De jonge toptalenten van nu zijn de legendarische muziekhelden van de toekomst!