Muziek Thuis...

Vrije Geluiden ,

Als wij tengevolge van de Corona-crisis niet meer naar de concertzalen kunnen, dan komt de muziek naar onze huiskamers. Dat initiatief komt nu van musici, ensembles en zalen. Een greep uit aanbod van de laatste maanden!

Gerard Beljon

Deze compositie van Gerard Beljon is helemaal samengesteld uit opnames van Jacobien Rozemond (viool en stem) en Renee Bekkers (accordeon). Jacobien en Renee hebben op aanwijzingen van de componist in hun huiskamers allerlei losse fragmentjes opgenomen. Want bij elkaar komen gaat nu natuurlijk niet. Al die stukjes audio-opname hebben ze naar Gerard gestuurd, en die heeft daarmee het uiteindelijk stuk, als collage in elkaar gezet. De tekst is het gedicht ‘Evolutie’ van Co Woudsma.

Bimhuis TV

Het Bimhuis in Amsterdam, een van de belangrijkste jazzpodia in Europa, berichtte in een nieuwsbrief: Het zijn vreemde tijden: tot 1 juni zijn er geen concerten in het BIMHUIS. Maar, het is voor een goed doel: de strijd tegen corona. Gelukkig hebben we in het afgelopen jaar heel wat shows live uitgezonden op ons YouTube kanaal. Deze kun je gratis en voor niets 24/7 terugkijken. Dus: Netflix uitgespeeld, Disney+ ook wel gezien en elke 'guilty pleasure' op Videoland drie keer gekeken? Schakel over naar BIMHUIS TV...

Marcel Worms op Happy Bach Dag

Pianist Marcel Worms gaf op de Happy Bachdag drie keer een concert via een livestream.  Worms speelde preludes en fuga's uit Das wohtemperiertje Klavier boek 1. Bachs Wohltemperierte Klavier (1722-42) wordt door velen beschouwd als een van Bachs grootste meesterwerken. Hiervoor had nog niemand een serie stukken geschreven in alle 24 toonsoorten. Elk van de 24 Preludes en Fuga's heeft een eigen muzikale persoonlijkheid. Kijk voor nog veel meer (ook Happy Bach Dag happenings) op de site van 24classics!

Monteverdi bij de Nederlandse Reisopera

L’Orfeo, een 'favola in musica' van Claudio Monteverdi (1567-1643) op een libretto van Alessandro Striggio. Deze productie van de Nederlandse Reisopera & La Sfera Armoniosa o.l.v. Hernán Schvartzman wordt gratis gestreamd via het YouTube-kanaal van NPO Radio 4. Regie: Monique Wagemakers; choreografie: Nanine Linning; installatie ‘Ego’: Lonneke Gordijn (Studio DRIFT); kostuumontwerp: Marlou Breuls; lichtontwerp: Thomas C. Hase.

Meezing-Matthäus vanuit huis!

De Matthäus Passion van Bach is voor veel liefhebbers het muzikale hoogtepunt van het jaar. Vanwege de pandemie die ons land op dit moment getroffen heeft, is het helaas niet mogelijk om een groots meezingconcert te organiseren. Met De Digitale Meezing-Matthäus willen wij, op afstand, toch deze beleving creëren.

Happy Bachdag met Jacqueline Hamelink

Jacqueline Hamelink, curator van de Happy Bachdag TILBURG, speelde met koude vingers de Prelude in G-groot uit de 1e Suite voor cello solo van J.S. Bach. Live-strem op Facebook, hier nog terug te zien!

Beauforthuis: live stream

Livestream vanuit het Beauforthuis in Austerlitz. Het podium is gesloten, maar op zondagmiddag 22 maart was via Facebook en YouTube een live online optreden te zien van jazzpianist Bert van den Brink, flamenco-gitarist Eric Vaarzon Morel en zangeres Fenne Scholte.

Saskia Laroo streaming concert

Saskia Laroo en Warren Byrd (aka Duo Laroo/Byrd) geven een 'feelgood concert' van drie kwartier - vanuit hun keuken!

Concerten in Nederland en elders in de wereld zijn voor de komende periode allemaal afgelast, dus biedt het duo dit als alternatief.

Te volgen via Facebook vanaf ca. 18.00 uur op vrijdag 20 maart, Nederlandse tijd.

Noorderkerkconcerten: live stream op zaterdag

De Noorderkerkconcerten in de Noorderkerk in Amsterdam! Op zaterdag 21 maart om 14.00 uur wordt door theorbe-speler Fred Jacobs met barokvioliste Lidewij van der Voort een online gestreamd concert gegeven. Hun oorspronkelijke programma hebben zij moeten aanpassen: tenor Charles Daniels kon nu natuurlijk niet overkomen uit Engeland. Zowel via het Vimeo-kanaal van Easylivestreams als via Facebook is het concert te volgen.

Dante Boon

Pianist Dante Boon speelt zaterdag 21 maart om 14.00 uur een concert live via Facebook!

Het programma:
Antoine Beuger - traces of eternity: of what is yet to be (2018);
Dante Boon - before traces (2019);
Jürg Frey
- Three Piano Pieces (2018);
Caterina Venturelli
- Stalattiti (2006);
Erik Satie - Désespoir agréable (1908).

New European Ensemble: kamerconcerten in live-streams

Het New European Ensemble gaat vanaf vrijdag 20 maart een reeks kamer-concerten live streamen via hun website. Zie de uitleg hieronder! Op het programma, kort samengevat (volledige info op hun website) duo-, kwartet- en kwintet-stukken, met op vrijdag 20 maart muziek van Copland, Devienne, Penderecki en Mozart; op 21 maart cello/piano-stukken van Schumann, Franck en Piazzolla; op 27 maart het Strijktrio opus 53/1 van Haydn, naast Britten en Finzi; op 28 maart klarinet/piano-werk van Debussy, Piazzolla, Poulenc e.a.; op 3 april strijktrio's van Rachmaninoff, Beethoven en Kodály; op 4 april o.a. het Kegelstatt-trio van Mozart; en op 5 april Fauré, Ravel en Rachmaninoff. Aanvangstijd steeds 19.30 uur!

TivoliVredenburg: streams op Facebook

TivoliVredenburg in Utrecht helpt de concertloze dagen wat aangenamer te maken door dagelijks via Facebook concertopnamen te streamen. Elke dag om 20.00 uur. Op de website zijn (fragmenten van) de opnamen naderhand terug te zien. Tot nu toe zagen we: de Reinbert de Leeuw-opname voor Vrije Geluiden uit 2018, Efterklang op Le Guess Who? in 2018, en de Transition-sessie met het Jeroen van Vliet Trio, ook uit 2018.

Metropole Orkest: live streams

Ook het Metropole Orkest is de komende tijd niet in concertzalen te vinden. Maar wel worden diverse concerten gestreamd: nieuwe, oude, nationale, en internationale, op woensdag, vrijdag én zondag via de Facebookpagina van het Metropole Orkest. De planning: Woensdag 18 maart – 20.30 uur: Metropole Orkest & Richard Bona, o.l.v. Vince Mendoza / Vrijdag 20 maart – 20.30 uur: Metropole Session met Kandace Spring, o.l.v. Jules Buckley / Zondag 22 maart – 16.00 uur: Metropole volgens Kaandorp, o.l.v. Jules Buckley / Woensdag 25 maart – 20.30 uur: nnb / Vrijdag 27 maart – 20.30 uur: Metropole Orkest & Lalah Hathaway, o.l.v. Vince Mendoza / Zondag 29 maart – 16.00 uur: Reinier Baas & Ben van Gelder, o.l.v. Christian Elsässer.

Splendor: elke dag een nieuw filmpje

Splendor Amsterdam is een muzikantenwerkplaats annex podium waar ruim vijftig muzikanten repeteren, werken aan hun voorstellingen en hun eigen concerten programmeren en uitvoeren. Ook Splendor moest de deuren sluiten, maar de musici bedachten dat zij natuurlijk nog wel steeds muziek kunnen maken om met onze leden te delen, maar dan online. Op het YouTube-kanaal van Splendor wordt elke dag een klein mini concert als een muzikale groet gepubliceerd. Deze filmpjes worden gemaakt door alle verschillende musici van Splendor.

Berlage Quartet: Lost Souls

Het Berlage Saxofoonkwartet zou op woensdag 18 maart de bioscoop-première presenteren van een serie videoclips, de trilogie 'Lost Souls'. Die bijeenkomst moest worden gecanceld, daarom werden de video's online gepresenteerd. Met onder meer muziekv an Astor Piazzolla en met in beeld bijvoorbeeld Dragan Bakema en Ortál Vriend. Regie van de videoclips: Sander Burger. Met Lars Niederstrasser (sopraansax), Peter Vigh (altsax), Juani Palop (tenorsax), en Eva van Grinsven (baritonsax).

Cappella Amsterdam

Cappella Amsterdam zag zich genoodzaakt om alle concerten van de Matthäus-Passion met het Orkest van de Achttiende Eeuw te annuleren. Artistiek leider en dirigent Daniel Reuss deelde via de nieuwsbrief een aantal video's.

Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor moest de voorstellingen van het talentontwikkelingstraject NKK NXT 19/20 tot nader order uitstellen. Op de website presenteert het NKK onder meer de persoonlijke muziekselectie van  directeur Tido Visser en zangers Dorien Lievers en Gilad Nezer, naast de  concertregistratie van de Johannes-Passion met Holland Baroque o.l.v. Reinbert de Leeuw.