Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

Netflix-tips

Cinema.nl biedt elke week weer een serie Netflix-tips, en omdat de bioscopen nu gesloten zijn kiezen we filmmuziek die misschien niet heel nieuw is, maar wel te horen bij drie films die getipt worden op Netflix!

The Tale of the Princess Kaguya (Japan 2013). Animatie van Isao Takahata. Bitterzoet sprookje van Grave of the Fireflies-regisseur Isao Takahata, over een oude bamboesnijder die een baby in een bamboespruit ontdekt. Hij voedt het meisje op, dat in wonderbaarlijk tempo opgroeit tot een prachtige prinses. Stilistisch een hoogtepunt in de animatiegeschiedenis: alleen al de wijze waarop met enkele penseelstreken een kruipende, klauterende en spelende baby op het doek wordt getoverd is van een grootse, aandoenlijke schoonheid. Geschikt voor kinderen vanaf zes jaar, maar vooral aanbevolen voor oudere kinderen, onder meer vanwege de lange speelduur. Muziek van Joe Hisaishi met veel ‘Japans’ aandoende elementen, maar beslist toegesneden op een internationale smaak. Heel subtiel en fijn om ook zo te horen!

Le Jeu (Frankrijk/België 2018). Komedie van Fred Cavayé. Een stel vrienden claimt tijdens een diner geen geheimen voor elkaar te hebben. Alle smartphones gaan op tafel om alle inkomende berichten gezamenlijk te beluisteren en bekijken. Met alle gevolgen van dien. Nogal overbodige Franse remake van het Italiaanse Perfetti sconosciuti (Perfect Strangers) uit 2016. Duidelijk is dat de mobiele telefoon sinds de Italiaanse versie nog dieper in het sociale leven is doorgedrongen. De egocentrische personages in de Franse remake zijn inmiddels drukker met het maken van een selfie dan met de op handen zijnde maansverduistering. Muziek van Christophe Julien, in Frankrijk vorig jaar uitgeroepen tot filmcomponist van het jaar, en in 2018 winnaar van een César voor zijn muziek bij de de film ‘Au revoir la haut’ van Albert Dupontel.

Edge of Tomorrow (Verenigde Staten/Australië 2014). Actiefilm van Doug Liman, met o.a. Tom Cruise. Majoor Cage (Tom Cruise) is een witteboordenofficier die in de nabije toekomst door zijn geallieerde generaal naar het front wordt gestuurd om weerwerk te geven aan buitenaardse, spinachtige wezens ('Mimics'). Nog vóór hij de veiligheidspal van zijn Japans sprekende gevechtsuitrusting heeft kunnen ontgrendelen, ligt de kantoormajoor aan gort. Maar omdat een klodder Mimic-bloed zijn bloedbaan vervuilt, is Cage na deze en elke volgende fataliteit klaar voor weer een nieuw rondje apocalyptische scifi-actie. Groundhog Day op testosteron dus. Ondanks de standaard ontknoping een bovengemiddeld intelligente, zwartkomische actiefilm. Spetterende muziek van Christophe Beck.

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit die prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.