Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

Corpus Christi en Copperfield

Corpus Christi (Polen 2019). Drama van Jan Komasa. Aangrijpend drama over jonge delinquent Daniel, die de jeugdinrichting ontvlucht en zich in een plattelandsdorpje voordoet als priester. Waar hij met zijn eigenzinnige aanpak en dwarse morele opvattingen voor veel opschudding zorgt. Maar ook trauma’s aanpakt waar de vorige priester niet aan durfde te beginnen. Hoofdrolspeler Bartosz Bielenia is – met zijn grote, wijd opengesperde ogen en nerveuze lichaam – perfect gecast als Daniel, en regisseur Komasa wisselt het drama (hard in de jeugdinrichting, hoopvol in het dorpje) vakkundig af. Het fraaie, strakke camerawerk is van Piotr Sobocinski jr. Genomineerd voor Oscar voor beste niet-Engelstalige film in 2020. De score bij deze heftige film is gemaakt door de broers Evgueni (1974) en Sacha Galperine (1980), oorspronkelijk uit Rusland, maar sinds 1990 wonend en werkend in Frankrijk. Roemrucht is het verhaal dat de broers de muziek schreven voor de film Loveless uit 2017, zonder ook maar 1 beeld uit de film te hebben gezien of 1 bladzijde uit het script te hebben gelezen - puur op de navertelde synopsis. Met die score wonnen ze nietemin de European Film Award for Best Composer. De muziek bij deze Poolse film is een fraai en indringend amalgaam van klassiek en modern idioom, waarin waarheid en mythe als het ware tegelijk hoorbaar worden.

The Personal History of David Copperfield (Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019). Komedie van Armando Iannucci. Weesjongen David Copperfield (gespeeld door Dev ‘Slumdog Millionaire’ Patel) ontdekt na veel omzwervingen en tegenslag dat ie een schrijver is. En altijd al is geweest. Het beroemde, meest persoonlijke verhaal van Charles Dickens wordt door regisseur Iannucci (In the Loop, The Death of Stalin) in een fris, modern en absurdistisch jasje gehesen. Waarbij de brede humor van Dickens ideaal blijkt voor Iannucci’s eigen scherpe, satirische kijk op de samenleving. De kleurenblinde casting, waarbij de belangrijkste rollen worden gespeeld door acteurs met allerlei verschillende etnische achtergronden, werkt prima. Met de sympathieke en energieke Patel als onweerstaanbaar middelpunt. Heerlijke muziek van Christopher Willis, die dan ook bijna integraal in deze speellijst is opgenomen.

 

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit die prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.