Buiten Spelen

Buiten Spelen

sessies op bijzondere locaties in de buitenlucht

De boomlange zanger Meindert Talma uit Surhuisterveen timmert al sinds het midden van de jaren negentig aan de weg in de Nederlandse muziekscene. Zijn teksten, intonatie, timing, toon en presentatie zijn volkomen uniek en herkenbaar. Maar tomeloze roem is hem helaas nog niet ten deel gevallen. Volkomen onterecht natuurlijk. Als zijspoor naast zijn normale werk, bouwt Nederlands Onbekendste Popster momenteel aan een autobiografische reeks. Waarvan zijn meest recente plaat (mét boek) ‘Je denkt dat het komt’ het tweede deel is. Voor VPRO’s BuitenSpelen speelt Meindert Talma met zijn band maar liefst vijf nummers van die nieuwe plaat. 

Met trots presenteren wij: Buiten Spelen: sessies waarin artiesten uit binnen- en buitenland in een ongewone setting hun muziek ten gehore brengen. Welke setting? Buiten, dus! Miniconcerten tussen de bomen, op het dak, bij de vijver of op het gras, met het VPRO-gebouw als terugkerende figurant. Je hoort vogels fluiten, het getik-tok van de naburige tennisclub, een passerende auto of misschien de schreeuw van een pauw. Wanneer de artiesten niet naar Hilversum kunnen komen, komen wij naar de artiesten toe. En zul je dus af en toe Buiten Spelen-sessies op andere locaties zien. Kijk niet gek op wanneer artiesten andere instrumentatie gebruiken, gastmuzikanten meenemen, nieuw werk laten horen of de hele sessie improviseren: in de Buiten Spelen-sessies kan het allemaal. Buiten Spelen wordt ook wekelijks op donderdag uitgezonden op NPO Cultura.

Zanger en koraspeler Sekou Kouyate komt uit Guinea en groeide op in een zeer muzikale familie. Hij mengt traditionele en moderne muziek en wordt de 'Jimi Hendrix van de kora' genoemd. Hier bij Molen De Ster liet hij z'n effectpedalen in de koffer voor een unplugged sessie.

Ellen Zijm (accordeon) en Marijke Schroër (saxofoon) spelen sinds 2013 samen als SaxYOn. Het duo wisselt oud en modern repertoire af en zoekt daarbij altijd naar spanning in de samenklank van hun instrumenten.

De naam I am Oak staat meestal voor de band rond Thijs Kuijken, maar tijdens deze sessie speelt hij solo. Kuijken brengt  dromerige folkpopsongs van zijn album Our Blood ten gehore.​

 

Barış Güney bespeelt de bağlama, het Turkse snaarinstrument dat ook bekend staat als saz. Begeleid door rietblazer Erdi Arslan en gitarist Cenk Şanlıoğlu speelt hij zowel eigen composities als traditionele Anatolische liederen. Deze sessie werd opgenomen bij Molen De Ster op het Lombok Festival, onderdeel van Le Guess Who? 2017.

The Mystery of the Bulgarian Voices (ook bekend als  Le Mystère des Voix Bulgares of The Bulgarian State Television Female Vocal Choir) is een Bulgaars vrouwenkoor dat zijn oorsprong vindt in 1952.  Onder leiding van dirigent Dora Hristova brengen ze de opvallende harmonieën van de Bulgaarse zangtraditie ten gehore. Deze sessie werd opgenomen tijdens Le Guess Who? 2017 in de Pandhof bij de Utrechtse Domkerk.

Jim White verdiende zijn brood als bokser, dominee, pro-surfer, fotomodel en taxichauffeur voordat hij werd ontdekt door David Byrne (Talking Heads). Inmiddels is hij een gevestigde naam in de hedendaagse altcountry- en rootsscene.

Terrie Hessels is frontman van de beroemde Nederlandse punkband The Ex. Als solo-improvisator is hij onvermoeibaar in zijn zoektocht naar onconventionele en krankzinnige geluiden. Tijdens Le Guess Who? speelde hij een Buiten Spelen-sessie bij Houtzaagmolen De Ster. 

Sudan Archives (Cincinatti, Ohio) leerde zichzelf viool spelen. Met behulp van elektronica vult ze haar pakkende liedjes aan met harmonieën, effecten en beats. Sudan Archives speelde op het festival Le Guess Who?, en vooraf speelde ze voor Vrije Geluiden een sessie in de Pandhof naast de Utrechtse Domkerk.

'Keizerin van de pipa', zo wordt de Chinese Liu Fang genoemd. De pipa is een luitachtig snaarinstrument met een geschiedenis van zo’n 3000 jaar en wordt door weinigen zo virtuoos en verfijnd bespeeld als Liu Fang - zelfs met koude vingers, in de wind bij Zaagmolen De Ster in de Utrechtse wijk Lombok, waar ze 'A Vulture Hunting Swans' speelt. De sessie was live te bezoeken als onderdeel van het Lombok Festival, een satellietprogrammering van Le Guess Who?.

Gitarist Marzio Scholtens soloalbum We Never Left Town staat vol met gewaagde thema’s, vervreemdende melodieën en onverwachte akkoorden. Heel relaxte muziek met een sfeer van warme zomermiddagen op de veranda, uitzicht over eindeloze prairies en de stofwolk van een kudde paarden aan de horizon. Ook op het parkeerdek van het VPRO-gebouw roept Scholten filmische sferen op. Van het album speelt Scholten 'Taking Down Our Flags' en
'Heartland'.

 

Arp Frique is het muzikale vehikel van Niels Nieuborg, met een dansbare cocktail van afrobeat, disco en funk. In deze sessie speelt Arp Frique twee nummers: ' African Reggae Disco'  (met Ronald Snijders op fluit) en 'Curpin Sabe' (met Americo Brito op zang).

 

Toetsenist Niels Broos en drummer Jamie Peet gaan de uitdaging aan te spelen zonder ook maar iets voorbereid te hebben.  'Dat gaat af en toe faliekant mis, maar je komt ook op dingen die je anders nooit had kunnen bedenken,' aldus Broos.

Uitzenddata van Buiten Spelen op NPO Cultura

Donderdag 9-11 
Donderdag 16-11
Donderdag 23-11
Donderdag 30-11
Donderdag 07-12
Donderdag 14-12
Donderdag 21-12

advertentie