Na 15 jaar is het tijd om de dramatische brand te herdenken die club RoXY op 21 juni 1999 in de as legde. De club is nooit wederopgebouwd maar de herinneringen blijven levend. Een passend moment voor een legendarische opname uit mijn archief: het eerste deel van Classic DJ-sets opgenomen in club RoXY.

Op 28 September 1990 vond het eerste optreden van dj Derrick May in Nederland plaats en Club RoXY in Amsterdam had de primeur. Om de Techno-muziek een menselijker gezicht te geven en om het onwillige Amsterdamse uitgaanspubliek een exclusief optreden van Detroit's grootste dj te laten meemaken belde ik met Derrick May, toen verblijvend in Londen, en vroeg hem om te komen draaien in Amsterdam. Het antwoord was een overenthousiast ‘YES’!
Het resultaat van deze onderhandelingen is te horen aan het begin van de opname waarbij Derrick's boodschap zijn optreden aankondigt op Eddy's antwoordapparaat.

Voor Derrick May was het erg opwindend om in Amsterdam voor de eerste keer als dj op te treden. Hij had geen idee hoe groot zijn naam en zijn producties in Europa waren tot hij over kwam en in Engeland voor uitverkochte clubs het enthousiaste publiek mee maakte. Ook in Amsterdam was het een legendarische goede nacht in Club RoXY. Alle enthousiaste House en Techno dj's en eerste generatie Techno fans in een volle club waren aanwezig. Voor het eerst na de moeizame beginjaren was er sprake van een uitverkocht huis. Derrick begon zijn set heel energiek met innovatieve en vooral geinspireerde Techno uit Detroit; the real thing. Om later meer soulful terug te grijpen op funky vokale nummers. Opmerkelijk is dat Derrick naast zijn eigen werk ook veel jaren 80 New Wave mixte van bijv. de Frans/Spaanse groep ”Les Liasions Dangereuses “. Daarnaast maakte hij gebruik van vervreemdende, haast psychedelische soundscapes welke zijn mix naar een nog hoger plan tilde, het publiek werd in een haast religieuze trance gebracht. 

thuis doorzakken

Na afloop van het optreden was het tijd om bij mij thuis nog even door te zakken. Ik liet Derrick mijn collectie van zijn eigen werk en de releases op zijn label Transmat zien welke hij meteen enthousiast signeerde. Tot in de vroege uurtjes bleven vrienden en kennissen bij mij thuis langs komen om hun held nog even te zien.

Derrick May was na zijn Amsterdamse primeur optreden zo onder de indruk van het publiek en het nachtleven in Club RoXY dat hij sindsdien een speciale band met de stad ontwikkelde. Ook na 28 september 1990 kwam hij regelmatig optreden in Nederland en hij woonde zelfs een tijdje in de Amsterdamse rosse buurt. In die tijd nam hij met dj Marcello een 12" op en dj Dimitri was huisvriend. Ook met Derrick ben ik na zijn Amsterdamse bezoek lang bevriend gebleven, we kwamen elkaar vaak tegen tijdens internationale boekingen en ook heb ik hem een aantal keren uitgenodigd als gast-dj in Italie waar ik sinds 1991 als resident dj werkte in Cocorico en later kwam hij ook nog de opening verzorgen voor Club Love Planet in Rimini.