Eddy de Clercq presenteert deze keer een set van DJ Olivier Pieters opgenomen op cassette in 1987 te Club Boccaccio in Destelbergen, België. Een eclectische mix van jaren '80 donkere New Wave, James Brown-beats, Arabische melodieen, vroege Chicago House en obscure producties, welke in het genre New Beat passen."

Eddy de Clercq:
"Naar aanleiding van het festival 'De Belgen Komen' in Natlab in Eindhoven (16 april t/m 25 april 2014) waarbij op een van de avonden de documentaire 'The Sound of Belgium' wordt vertoond, lijkt het me leuk om een live-set van dj Olivier Pieters als post te plaatsen.

Deze set is opgenomen tijdens de hoogtijdagen van New Beat en geeft de sfeer op zo'n avond in Club Boccaccio in 1987 perfect weer. Ik heb echter geen playlist van de gedraaide nummers. Wel kan ik melden dat het een eclectische mix is van jaren 80 donkere New Wave, James Brown-beats, Arabische melodieen, vroege Chicago House en obscure producties welke in het genre passen. Het is een mix van 90 minuten, opgenomen op cassette. De mix is opgeknipt in 2 delen, elk 45 minuten lang. De kwaliteit is goed en komt direct van de draaitafels van Olivier Pieters. "

 

 

De AB sound

New Beat, oorspronkelijk de AB Sound genaamd, kent zijn oorsprong in Antwerpen. En dit al vroeg in de jaren ´80. Disco en Popcorn worden dan nog steeds veelvuldig gedraaid in de clubs, samen met de alomtegenwoordige New Wave. Met deze drie muziekstijlen en een nieuwe generatie van platendraaiers, zijn dj´s stilaan beginnen te experimenteren. Vertragen of versnellen van platen en het door elkaar mixen van allerhande maxi singles is al mogelijk vanaf het einde van de jaren ´70. Om het geheel nog wat boeiender te maken, verschijnen ook nog eens de eerste Italo Disco en Break Dance platen in de winkels. In clubs als de Voque, Scandals en de OK Club zijn de beste dj´s van de stad aan het werk. Eén van die dj´s is de erg getalenteerde Patrick Gypen. Hij inspireert een hele generatie jonge dj´s met zijn mengelmoes aan stijlen. Zijn gigantische platencollectie van om en bij de 10.000 stuks telt enkele pareltjes die we vandaag nog steeds in verband brengen met het ontstaan van de New Beat.

De uit Nederland afkomstige Ronny Harmsen werkt op dat moment als ober in de OK Club en leert veel goede muziek kennen dankzij Patrick Gypen. De toen nogal ‘dikke’ Ronny gaat wat later zelf draaien in clubs zoals de Scandals tot die club in 1982 sluit na een brand en vanaf 1983 in de Voque. In de Voque wordt hij in 1984 ontslagen en vervangen door de erg jonge John Van Looveren. Ronny en John wisselen elkaar al af sinds ze samen achter de draaitafels staan van discotheek Tronn in 1982. Daar beginnen de twee dj´s te experimenteren met al of niet vertraagde platen en ontstaat de AB sound voor een eerder bescheiden publiek. Ronny verandert begin jaren ´80 evenveel van club en stad als van onderbroek en is een hevig drugsgebruiker. Ondertussen valt Ronny wel op door zijn voorliefde voor ‘originele’ platen. Onder invloed durf je al iets meer. Zijn ‘dj sets’ zijn dan ook niet altijd even conventioneel. En daarmee doet hij halfweg de jaren `80 eigenaardig genoeg zijn voordeel. Het zijn immers erg magere jaren voor de muziekindustrie. Disco is dood en begraven en New Wave heeft zijn beste dagen wel gehad. ‘Mainstream’ clubs kunnen niet anders dan de Synthpop en de Eurodisco te draaien die op dat moment ook de hitparades overspoelen. Slechts enkele commerciële clubs durven het aan om al eens een andere weg in te slaan. Mirano Continental en Theatro in Brussel, Skyline in Aalbeke en Carrera in Gent draaien allemaal een eigen stijl. Maar geen enkele ‘mainstream’ discotheek kleurt zover buiten de lijntjes als Ancienne Belgique in Antwerpen.
Lange wachtrijen, een streng deur beleid, een voor zijn tijd erg indrukwekkende lichtshow, een lazer en occasioneel al eens een olifant voor de deur dragen ertoe bij dat de club uitgroeit tot een ware ‘hype’. En de AB sound tot een heus fenomeen.

Boccaccio was een club in Destelbergen, bij Gent in Belgie, de geboorteplek van New Beat, de AB Sound in commerciëlere vorm.
Eigenaar Robert De Maesschalk opende de discotheek in Destelbergen al eerder in 1972. Het was gebouwd aan een vijver en de naam Boccaccio verwees dan ook naar een berucht middeleeuws schip. De discotheek was ingericht als een schip. Het was evenwel een hippe zaak waar vooral Disco, Funk en Popcorn werd gedraaid, later Top 30 hits, Italo Disco en Oldies.
De baas gaat op zoek naar een dj die kan draaien voor een extra openingsavond op zondag en komt uit bij Olivier Pieters die onder meer Ancienne Belgique op zijn C.V. heeft staan. Olivier is op het juiste moment op de juiste plaats. Want zondag zal bizar genoeg uitgroeien tot de populairste avond voor de discotheek. Binnen de kortste keren loopt het er letterlijk storm op zondag. De hele AB scene komt er dan samen om in de meest optimale omgeving en omstandigheden op hun favoriete muziek te dansen. Iedereen van de Kuiperstraat in Gent en de brede omgeving van Kortrijk, het Noord Franse Lille, Brussel en natuurlijk ook Antwerpen, is er aanwezig. Maar ook liefhebbers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en zelfs Italie zijn elke zondagavond present.

Bron: New Beat © 2014, Vandenhende Kristof