Allah Hoo

Eddy de Clercq ,

een curiosum in de geschiedenis van Nederhouse

Het nummer Allah Hoo maakte ik samen met Gert Van Veen en Eric Cycle, mijn maatjes waarmee ik rond 1989 regelmatig in de studio eigen muziek in elkaar knutselde. De gebruikte samples in Allah Hoo zijn gebaseerd op een islamitische lofzang op Allah door Qari Waheed Zafar Qasmi. Op vrijdag 29 Juni 1990 werd Allah Hoo samen met Arabesque op de B-kant gelanceerd als de eerste single op mijn eigen label Nudisc in Club RoXY. We traden live op als de groep Mecca met drie dansers die geheel in Arabische sfeer een opwindende dansshow brachten met Gert, Eric en mijzelf als echte muzikanten op het podium.

Eerder in 1989 verscheen er al een voorproefje van mijn samenwerking met Gert van Veen, in die tijd nog werkzaam als Volkskrant-journalist. (Dance To The Music You've Got To) Pay The Piper wordt beschouwd als de allereerste, originele Hollandse house track, gemaakt door mijzelf, Gert en Corne Bos. De laatste staat bekend als lid van de groep Eton Crop.

Allah Hoo werd opgepikt door Boy George die de single dolgraag in Engeland wilde uitbrengen op zijn More Protein label. Helaas is dit nooit gebeurd want bij moederlabel Virgin dacht men daar anders over - het nummer zou teveel controverse kunnen losmaken. Allah Hoo blijft daarom een curiosum in de geschiedenis van Nederhouse dat in 1990 nog in de kinderschoenen stond.

De live-opname van het optreden van Mecca op vrijdag 29 Juni 1990 in club RoXY is mede daarom uniek en wil ik graag delen.

Zie ook deze aflevering van VPRO's Onrust over het ontstaan van de Nederhouse uit 1992.