Vrijdag 11 maart 1988 gaf de Amerikaanse groep Fingers Inc éénmalig een concert in club RoXY in Amsterdam. Een legendarisch moment, voor dj Eddy de Clercq.

Fingers INC vertegenwoordigt de Chicago House van de eerste generatie als geen ander. De groep, bestaande uit oprichter Larry Heard, zangers Robert Owens en Ron Wilson, vertegenwoordigt een breed scala aan House stijlen. Van vocale Deep House als 'Can You Feel It' tot stampende jacktrax als 'Bring Down The Walls' en acid klassiekers.

Voor mij was het concert een hoogtepunt van dat jaar 1988 en neemt ook vandaag de dag nog een prominent plek in mijn hart in. Als artistiek directeur en dj vanaf de opening van club RoXY wilde ik deze groep per se in huis halen, ook al kende slechts een handvol mensen op dat moment de groep. Chicago house was in 1988 nog een onbekende muziekstijl welke enkel een paar afficionados konden waarderen. Het leek mij belangrijk om deze onbekende muziek te promoten door middel van een concert van één van de meest iconische artiesten die de Amerikaanse Chicago house-scene heeft voortgebracht.

maandloon inleveren

Maar om de groep te kunnen boeken moest ik wel drie maanden lang mijn karige maandloon inleveren. Want club RoXY had op dat moment ernstig geldgebrek en enkel op deze stricte voorwaarde mocht ik de groep boeken. En zo gebeurde.

Het concert kun je historisch noemen, ook omdat de groep na afloop van een uitverkochte Engelse tournee ter promotie van hun dubbellp Another Side Amsterdam aandeed voor een publiek van 50 man sterk!!! Ja, we waren nog steeds aan het pionieren in club RoXY in 1988!!

Het concert laat de muziek van Fingers INC op hun best horen; soulful en jazzy vokalen, rauwe en ongepolijste jacktrax. Dertig minuten lang Chicago-house in optima forma. Een bijzondere gebeurtenis ook omdat multi-instrumentalist Larry Heard voor het eerst zijn eigen nummers zelf zong. Samen met Ron Wilson en Robert Owens die later solo ging en grote hits zou scoren met 'Tears' en vooral 'I’ll Be Your Friend' (1992).
 
Luister naar 'Mystery Friend', 'Bring Down The Walls', 'Distant Planet',  'Bye Bye', 'Never More Lonely' en natuurlijk 'Can You Feel It', de house-klassieker bij uitstek, hier gezongen door Robert Owens. Een magisch concert waarvan deze unieke opname getuigt. Het concert van Fingers INC wordt gevolgd door een DJ-set van mijzelf. Can U feel it?

setlist

'Mystery Friend'
'Never No More Lonely'
'Bring Down The Walls'
'Can U Feel It?'
'So Glad'
'Distant Planet'
'Bye Bye'