Eddy de Clercq is een Vlaams-Nederlands dj-producer die algemeen beschouwd wordt als een van de pioniers van de Nederlandse dance-cultuur. Hiernaast is de Clercq een fanatiek verzamelaar van allerlei soorten muziek. Op onze website ontsluit hij zijn enorme archief.

Eddy de Clercq (Gent 1955): eerste Nederlandse House –DJ, medeoprichter, programmeur en DJ van Club RoXY, Popcorn DJ (Belgie 1976-1977), organisator van feesten en evenementen o.a. de befaamde Discofeesten in de Brakke Grond en het De Miranda-bad.

De Clercq begon in 1980 nachtclub De Koer in Amsterdam om zijn discofeesten een vast onderkomen te geven. De nachtclub bleef tot 1983 bestaan. Daarna organiseerde hij de Pep Club, een maandelijkse dansavond in Paradiso. In deze tijd werkte hij ook veel voor radio, o.a. voor VPRO waar hij een vast nachtprogramma invulde; ‘De Nachtuil Schudt Zijn Veren’. In 1986 nam hij met Peter Giele (kunstenaar, medeoprichter van Aorta) en Arjen Schrama (bassist van Tox Modell, oprichter en hoofdredacteur van Vinyl) het initiatief voor club RoXY. Hier was hij als programmeur verantwoordelijk voor de muziekprogrammering en het artistieke beleid, hij draaide er ook als DJ op zijn vaste vrijdag-avond. Club RoXY club werd de tempel van de Nederlandse Dance-scene en brandde af tijdens het herdenkingsfeest na de begrafenis van Peter Giele in 1999.

De Clercq kreeg voor zijn verdiensten in datzelfde jaar een Gouden Harp. Hij nam afscheid als House-DJ om zich meer en meer te concentreren op zijn werk als producer van muziek, o.a. voor de catwalk-shows van Viktor & Rolf, hij werkte voor het Koninklijk Huis en modehuizen als Prada (Miu Miu) en cosmetica gigant L'Oreal. Naast zijn dj-aktiviteiten staat De Clercq ook bekend als een fanatiek verzamelaar van vinyl - vooral Afrikaanse muziek - en schrijft daarover op zijn blog Soul Safari. Zijn meest recente wapenfeit is de compilatie 'Township Jive & Kwela Jazz’, een verzameling Zuid Afrikaanse jazz & pennywhistle rock.

Ga naar de website van Eddy De Clercq.