Kuifje in Excelsis

Eddy de Clercq ,

een herinnering aan de Pep Club in Paradiso 1986

Paradiso, zaterdagavond. Twee enorme rode banieren wapperen van het plafond naar beneden. Op de doeken is de draak van het stripboek De Blauwe Lotus geschilderd. Boven het podium hangt de rood-wit geblokte raket van Mannen op de Maan. Studenten van de Rietveld Academie hebben deze precies nagemaakt in papier-maché, het decorstuk is een van de vele iconische elementen uit de strips van Kuifje. De twee bolhoed-detectives Jansen en Jansen wringen zich door het dansende publiek. Met hun wandelstokken in de hand en priemende ogen zoeken ze dieven en andere kwaadwillenden. Aan de bar speelt Professor Zonnebloem met een jojo, terwijl Kapitein Haddocks trouwe butler Nestor hem overijverig afstoft. In de kleedkamer oefent de bekende opera-zangeres Bianca de Castafiore haar lijflied, de fameuze juwelen-aria uit de opera  Faust van Gounod. Irma, haar wat benauwd kijkende dienster klemt het koffertje met juwelen angstvallig tegen zich aan.
Maar waar is Kuifje?

De acteur die Kuifje vertolkt is op dat moment nog naarstig op zoek naar vervangende kleding nadat een koffertje met kostuums was gestolen uit zijn geparkeerde auto bij het Leidseplein.

Spielberg en Kuifje

Kuifje heet eigenlijk Pierrot de Heusch en komt uit Brussel. Zijn beroep is regie-assistent. Het verhaal van de diefstal is echt gebeurd. Pierrot speelt niet zo vaak voor Kuifje. ‘Ik wil er geen circus van maken', zegt hij. 'Eigenlijk de enige keer dat ik hem heb uitgebeeld was voor het maken van een videotape die ik naar Steven Spielberg in Amerika stuurde. Ik heb hem aangeboden om Kuifje te spelen in zijn nieuwe speelfilm. Spielberg heeft alle rechten van de Kuifje-stripboeken gekocht. Op dit moment werkt hij aan een film, al wordt dat strikt geheim gehouden.' Uiteindelijk is Pierrot niet de acteur geworden in de film Tintin and the Secret of the Unicorn (Spielberg 2011).

“Kuifje in Excelsis”

Maar na hulp van acteur Serge-Henri Valcke die passende kleding voor Pierrot leent kan het feest in Paradiso gewoon doorgaan. Kuifje, vergezeld van hondje Bobby, spoedt zich naar het podium waar de andere stripfiguren op hem wachten. Bianca de Castafiore zingt prachtig. Dan valt opeens het licht en de muziek uit. In de donkere zaal ontstaat een lichte paniek. Als de lichten weer aanfloepen, blijken de zo zorgzaam gekoesterde juwelen van de zangeres verdwenen.

Op zaterdag 11 Januari 1986  presenteerde ik “Kuifje in Excelsis”, een dansavond met sketches als theatrale intermezzo’s (naar een heus script van Serge-Henri Valcke) waarin acteurs aangekleed als de figuren uit de Kuifje-stripboeken in levende lijve hun rol speelden tussen het publiek. Het was een theatrale dansavond, een maandelijkse aflevering van de Pep Club zoals ik die in samenwerking met Paradiso organiseerde sinds December 1983. Oorspronkelijk waren er vijf afleveringen van de Pep Club gepland maar vanwege groot succes werden het uiteindelijk twintig legendarische avonden.

Meer herinneringen en een bijzondere expositie
Meer herinneringen aan de Pep Club en de jaren 80 in Paradiso zijn te beluisteren als podcast. Lotje Ijzermans (Nooit Meer Slapen) en Atze de Vries (3 Voor 12) gaan in gesprek met Paradiso-oprichter Willem de Ridder, Ernst Jansz van CCC Inc. en Doe Maar, zanger Peter ten Seldam, punk-dichteres Diana Ozon, zanger Peter te Bos van Claw Boys Claw, dj Eddy de Clercq en vele anderen. Als onderdeel van Paradiso 50, vanaf 2 Maart 2018 vijf weken op vrijdagmiddag te beluisteren op vpro.nl/nooitmeerslapen en via iTunes, Stitcher en andere bekende podcastkanalen.

50 jaar Paradiso. De tentoonstelling

Zie ook “50 jaar Paradiso. De tentoonstelling” in Amsterdam Museum vanaf 30 Maart 2018.

De tentoonstelling 50 jaar Paradiso brengt in beeld hoe ‘Cosmisch Ontspanningscentrum Paradiso’,dat in 1968 zijn deuren opende aan de Weteringschans, uitgroeide tot het bekende poppodium. Zo’n 200 unieke foto’s van concerten en artiesten, van feesten en bijzondere bijeenkomsten en van de vele bezoekers worden afgewisseld door herkenbare posters. Ook klinken er authentieke muziekopnames uit Paradiso en vertellen bezoekers, artiesten en medewerkers in een audiotour over hun belevenissen in de poptempel, die op 30 maart 2018 officieel 50 jaar bestaat.

Credits:
De tekst is een bewerking van de oorspronkelijke recensie uit Het Parool van 13 Januari 1986
De afbeeldingen komen uit het archief van Eddy De Clercq