Maasmuziek

Jonathan Maas duikt in de muziek van zes veelbelovende artiesten en de muziek die hen heeft beïnvloed. Het eclectische resultaat: deze zes podcasts.

Tim Sabel: 'Lekker raggen op de piano'

Tim Sabel (1990) is pianist en woont in Den Haag. Hij studeerde in 2015 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een Masteropleiding Klassiek Piano. Sindsdien speelt hij solo en met het ensemble Kluster5, dat moderne muziek met cross-overs richting jazz en impro laat horen. Samen met zijn neef pianist Emiel Janssen treedt hij op als DuoDurville.

En alsof hij daar nog niet druk genoeg mee is, werkt hij als een soort muzikaal maatschappelijk werker in een Haagse achterstandswijk. Waarom Tim pianist is geworden en wat zijn helden en aspiraties zijn, ontvouwt hij in deze podcast. Aan de hand van door hem uitgekozen muziek.

meer Tim Sabel

 • Kate Moore: klanken uit de Australische bush

  Kate Moore (1979) is componist, opgegroeid in Engeland en Australië. Ze studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het Conservatorium van Sydney. Haar werk is uitgevoerd in Carnegie Hall, Sydney Opera House en het Concertgebouw in Amsterdam en op belangrijke festivals zoals het Holland Festival en het filmfestival van Sydney.

  De klanken van down under hebben haar composities beïnvloed; haar muziek is doortrokken van geluiden uit de bush en de outback. Hoe dat komt, hoor je in deze podcast.

  meer Kate Moore

 • Maarten Vos: klassiek cellist èn elektronica-avonturier

  Maarten Vos (1987) is een klassiek geschoold cellist uit Utrecht die geweldige geluiden uit zijn instrument weet te krijgen behalve cello as we know it. Dit doet hij via extended technieken en door daar vervolgens een flinke laag elektronica overheen te gooien. Naast cello spelen, pielt Maarten graag aan modulaire synthesizers en andere electronica – in een zoektocht naar steeds nieuwe geluiden.

  Maarten volgde een Bachelor klassiek en een Master Live Electronics aan het Conservatorium van Amsterdam. Deze podcast verhaalt hoe Maarten naast klassiek cellist ook elektronica-avonturier werd, via een door Maarten zelf samengestelde playlist.

  meer Maarten Vos

 • Mario Batkovic: accordeon, maar dan cool

  Mario Batkovic (1980) is accordeonist en woont in Zwitserland. Hij wordt met zijn ritmische, hypnotiserende en repetitieve geluid vaak in de hoek geplaatst van minimal music-componisten als Steve Reich en Phillip Glass.

  Zelf moet hij daar niets van hebben. Hij gruwelt van (muzikale) hokjes en afbakeningen en dat heeft alles te maken met zijn roerige geschiedenis: hij ontvluchtte zijn geboorteland Bosnië middenin de burgeroorlog. Muziek is vrijheid – en dat hoor je terug in de zwaar eclectische muziekselectie die Mario voor deze podcast maakte, aan de hand waarvan we door zijn leven lopen.

  meer Mario Batkovic

 • Tom Coult: 'Muziek maken is onzin'

  Tom Coult (1988) is een componist van modern klassieke muziek uit Londen. Hij studeerde bij Camden Reeves en Philip Grange aan de Universiteit van Manchester en bij George Benjamin aan King’s College in Londen. Zijn werk is uitgevoerd door vooraanstaande orkesten en ensembles in het Verenigd Koninkrijk, zoals het Mahler Chamber Orchestra, BBC Philharmonic Orchestra en London Sinfonietta, en ook door het Nederlands Filharmonisch Orkest.

  En dat allemaal dankzij een ongelukkig toeval in zijn jonge jaren: toen hij zijn hand elektrocuteerde aan een verkeerd gezekerde lamp ging hij bij wijze van revalidatieoefening een klassiek instrument bespelen. Meer van over de muzikale loopbaan van Tom hoor je in deze podcast.

  Fie Schouten

  Fie Schouten (1972) is basklarinettist en komt uit Amsterdam. Ze treedt op als soliste en in ensembleverband, is artistiek leider van het Basklarinet Festijn en curator en initiatior van de Nieuwe Noten-sessies in Amsterdam - een serie concerten met hedendaagse kamermuziek. Moderne muziek is haar ding, een theatrale uitvoering is haar niet vreemd en verder geldt bij haar: hoe lager hoe beter.

  Haar muzikale fascinaties worden uit de doeken gedaan in deze podcast, met muziek van haarzelf en van haar helden.

  meer Fie Schouten

 • over Jonathan Maas

  Jonathan Maas is cultuurjournalist bij de VPRO, dol op alle soorten muziek en vooral geinteresseerd in de verhalen achter de muziek.