over

over

VPRO Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld: van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek.

Elke zondagochtend op NPO 1 om 10.30 uur ontvangt Giovanca in TivoliVredenburg in Utrecht uiteenlopende musici uit alle delen van de wereld. Het tv-programma bestaat sinds 1989 (met Reiziger in Muziek als voorloper) en ontving sindsdien beroemdheden als Marcus Miller, Paul Lewis, Stanley Clarke, Rosenberg Trio, Philip Glass, Ibrahim Maalouf, Jaap van Zweden en vele anderen. 

Naast het wekelijkse televisieprogramma is VPRO Vrije Geluiden ook te horen op de radio: op NPO Radio 4 verkent presentator Tom Klaassen elke zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. En op zaterdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur hoor je Vrije Geluiden op het digitale themakanaal NPO Radio 2 Soul & Jazz.

Op de VPRO Vrije Geluiden website zijn alle afleveringen terug te zien en te horen. Daarnaast plaatst de redactie extra video's, concertopnamen, tips, albumreleases en interviews. 

VPRO Vrije Geluiden Redactie

Presentatie: Giovanca (NPO1), Tom Klaassen (NPO Radio 4)
Redactie: Charlie Crooijmans, Maarten van Heuven, Melchior Huurdeman, Sakti Khedoe, Tom Klaassen, Aad van Nieuwkerk
Productie: Barbara Duives, Eva van Meerten
Regie: Reinier Bruijne
Eindredactie: Paula van den Elsen

Heeft u suggesties voor het programma? Schroom niet, mail ons: Email
adresgegevens:
VPRO Vrije Geluiden
postbus 11
1200 JC Hilversum

Maak kennis met de redactie...

Giovanca

‘Met jazz en wereldmuziek heb ik van huis uit de meeste affiniteit. Maar dan luister je naar een Russische pianist, er komt een gesprek en je denkt: wat een verrijking.’

Tom Klaassen

‘Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders.'

Melchior Huurdeman

Eindredacteur en oud-presentator van VPRO Vrije Geluiden, maar eigenlijk concertpianist... en ook weer niet.

Aad van Nieuwkerk

Muziek is muziek als er muziek op staat. Ja toch? Of ligt het niet zo simpel?

Nel Koopman

Liefhebber van bijna alle muziek, maar vooral van jazz, wereldmuziek en verrassende nieuwe vondsten.

Maarten van Heuven

Werkte jarenlang in de klassieke muziek en daarna in de jazz en wereldmuziek. Bij Vrije Geluiden gaat mooi alles samen, met ook pop en meer. Houdt ook van muziek die niet bij Vrije Geluiden past.

Sakti Khedoe

'Wat is nou goede muziek? Ik werk sinds 2008 voor Vrije Geluiden en kan daar nog geen antwoord op geven. Ben er inmiddels wel achter dat mooie muziek altijd een mooi verhaalt vertelt.'

Charlie Crooijmans

De muziek mag van haar zowel in de diepte als in de breedte gaan - zo breed als de aarde rond is, het liefst contrastrijk of anders een beetje luchtig.
 

Iddo Havinga

Heeft het vinden van De Ultieme Groove tot een levensmissie verheven en gelooft daarnaast dat muziek zo vrij kan zijn als de artiest oprecht is.

Barbara Duives

Heeft een muzieksmaak die met de dag gevarieerder wordt en leert steeds meer stromingen waarderen.

Eva van Meerten

Gaat vrolijk en optimistisch door het leven. Wordt het meest geraakt door donkere, meeslepende en melancholische klanken.

Reinier Bruijne

Grandbrothers op Great Wide Open, Radiohead op Best Kept Secret of Michael Chapman in de Vrije Geluiden? Als er maar uit volle overtuiging gemusiceerd wordt. En dát in beeld mogen brengen met een gepassioneerde crew!