over

VPRO Vrije Geluiden staat voor muziekavontuur. Met muziek van over de hele wereld: van jazz, improvisatie, nieuwe of oude muziek tot klassieke en volksmuziek.

Elke zondagochtend op NPO 1 om 10.30 uur ontvangt Giovanca in TivoliVredenburg in Utrecht uiteenlopende musici uit alle delen van de wereld. Het tv-programma bestaat sinds 1989 (met Reiziger in Muziek als voorloper) en ontving sindsdien beroemdheden als Marcus Miller, Paul Lewis, Stanley Clarke, Rosenberg Trio, Philip Glass, Ibrahim Maalouf, Jaap van Zweden en vele anderen. 

Naast het wekelijkse televisieprogramma is VPRO Vrije Geluiden ook te horen op de radio: op NPO Radio 4 verkent presentator Aad van Nieuwkerk elke zaterdag en zondag tussen 23.00 en 24.00 uur de grenzen van de klassieke muziek. 

Op de VPRO Vrije Geluiden website zijn alle afleveringen terug te zien en te horen, naast een wekelijkse vooruitblik op de programma's van het eerstvolgend weekend.

VPRO Vrije Geluiden Redactie

Presentatie: Giovanca (NPO1), Aad van Nieuwkerk (NPO Radio 4)
Redactie: Melchior Huurdeman, Sakti Khedoe, Tom Klaassen, Aad van Nieuwkerk
Productie: Sanne van der Peijl, Justine Haantjes
Regie: Reinier Bruijne
Eindredactie: Britt Stubbe

Heeft u suggesties voor het programma? Schroom niet, mail ons: Email
adresgegevens:
VPRO Vrije Geluiden
postbus 11
1200 JC Hilversum

Maak kennis met de redactie...

Giovanca

‘Met jazz en wereldmuziek heb ik van huis uit de meeste affiniteit. Maar dan luister je naar een Russische pianist, er komt een gesprek en je denkt: wat een verrijking.’

Tom Klaassen

‘Ik hou van lekker fris, ik hou van lekker anders.'

Melchior Huurdeman

Melchior is van oorsprong pianist, maar al vele jaren is hij betrokken bij het tv-programma Vrije Geluiden. Zijn liefde voor de piano echter is nooit minder geworden.

Aad van Nieuwkerk

De mooiste muziek werd al eeuwen vóór Bach gemaakt door de componisten van de Ars Nova, rond 1300. Daarna is er nog zó veel moois bijgekomen... en er komt elke dag nog meer moois bij.... Doolhof van schoonheid en ontroering!

Sakti Khedoe

'Wat is nou goede muziek? Ik werk sinds 2008 voor Vrije Geluiden en kan daar nog geen antwoord op geven. Ben er inmiddels wel achter dat mooie muziek altijd een mooi verhaalt vertelt.'

Reinier Bruijne

Grandbrothers op Great Wide Open, Radiohead op Best Kept Secret of Michael Chapman in de Vrije Geluiden? Als er maar uit volle overtuiging gemusiceerd wordt. En dát in beeld mogen brengen met een gepassioneerde crew!

Eva van Meerten

Werkte tot 2019 voor Vrije Geluiden. Gaat vrolijk en optimistisch door het leven. Wordt het meest geraakt door donkere, meeslepende en melancholische klanken.

Maarten van Heuven

Werkte tot voorjaar 2019 bij Vrije Geluiden, daarvóór jarenlang in de klassieke muziek en daarna in de jazz en wereldmuziek. Bij Vrije Geluiden gaat mooi alles samen, met ook pop en meer. Houdt ook van muziek die niet bij Vrije Geluiden past.

Charlie Crooijmans

Werkte tot eind 2018 bij Vrije Geluiden. De muziek mag van haar zowel in de diepte als in de breedte gaan - zo breed als de aarde rond is, het liefst contrastrijk of anders een beetje luchtig.