OVT

OVT 13 december 2020

Het vaccin is in aantocht: een oplossing voor de coronacrisis lijkt voorhanden. Toch heerst er vaccinatie-angst. Waar komt dit sentiment vandaan? We bespreken het met wetenschapsjournalist Jop de Vrieze.

Verder: Iwona Gusc over de abortusprotesten in Polen, Asis Aynan over ‘Eén erwt maakt nog geen snert’, Hieke Jippes over het waarheidsgehalte van ‘The Crown’, Het Spoor Terug over onze zelfhulpboekenverslaving en meer.

Abonneer je op de OVT-podcast

De podcast van OVT is te beluisteren via ►iTunes, ►RSS-feed of ►Stitcher
Lees hier meer over hoe je OVT als podcast terug kan luisteren op smartphone of computer.

Jop de Vrieze over de oorsprong van onze vaccinatietwijfels

Het coronavaccin is in aantocht. En daarmee is er ook hoop op een einde aan de coronacrisis. Maar om de vaccinatiecampagne tot een succes te maken zijn we wel afhankelijk van de bereidheid van onze medeburgers om zich te laten inenten: minstens 75% van de bevolking moet een prik halen om groepsimmuniteit te bereiken, zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft.  En op dit moment twijfelt nog de helft van de Nederlanders of men zich wil laten vaccineren.

Is het voor het eerst dat vaccinatie-angst succesvolle ziektebestrijding in de weg staat? En wat kunnen we leren van eerdere vaccinatiecampagnes, over hoe het wel of juist niet moet? Te gast is wetenschapsjournalist en biomedisch wetenschapper Jop de Vrieze.

50 jaar Actie Notenkraker: de notulen op muziek gezet

Het was de tijd van protesten, provo’s en popmuziek. Maar ook de klassieke muziek bleef niet veilig voor de anti-autoritaire beweging en rebellerende studenten. Het is inmiddels meer dan 50 jaar geleden dat de Actie Notenkraker plaatsvond. Een roemrucht protest, waarbij Nederlandse componisten een uitvoering van het Concertgebouworkest ruw verstoorden.

De actie leidde tot een debat tussen de actievoerders en het Concertgebouworkest. En deze historische gebeurtenis is nu door een jonge componist geëerd met een muziekstuk. Bram Kortekaas schreef het stuk Notenkrakers’ notulen, geïnspireerd op deze discussie tussen de twee partijen. De componist is te gast.

Hieke Jippes over feit en fictie in 'The Crown'

Er komt géén fictie-waarschuwing bij The Crown, de razend populaire serie over het Britse koningshuis, maakte Netflix deze week bekend. Daartoe was opgeroepen door de Britse minister van Cultuur, omdat kijkers niet door zouden hebben dat er in de dramaserie fictieve passages voorkomen. Netflix vindt het onnodig zo’n waarschuwing te plaatsen.

Kun je ervan uit gaan dat kijkers van historische dramaseries feit en fictie uit elkaar houden? En waarom komt de oproep van de minister juist nu? We praten erover met voormaling correspondent in het Verenigd Koninkrijk Hieke Jippes.

Asis Aynan over 'Eén erwt maakt nog geen snert '

Kunnen Marokkanen echt niet van hun dubbele nationaliteit af? Het is een van de vragen die in het nieuwste boek van Asis Aynan, Eén erwt maakt nog geen snert, wordt beantwoord. Het boek gaat over de vele misverstanden die er over Marokkaanse Nederlanders bestaan.

Aynan wil die misverstanden wegnemen en tegelijkertijd het verhaal van hun geschiedenis vertellen. En dat niet alleen: als toetje geeft hij aan het eind van het boek ook nog het Marokkaanse recept voor erwtensoep prijs.

Iwona Gusc over abortusprotesten in Polen: democratisch of dictatoriaal?

‘Dit is oorlog!’ en ‘Mijn lichaam is geen mortuarium!’, zo riepen jonge Poolse vrouwen de afgelopen weken tijdens de talloze demonstraties tegen de nog verdere aanscherping van de extreme anti-abortuswetgeving in het land. Aanleiding voor het massale protest is de uitspraak die het Constitutioneel Hof kortelings deed inzake abortus. Vrouwen zouden voortaan ook dode en zwaar gehandicapte kinderen moeten baren.

Maar wat zit er achter die uitspraak? En is het protest ertegen een keerpunt voor een land dat dreigt weg te zakken in een democratische dictatuur? Of is het een laatste opleving van democratische krachten?

Historicus Iwona Gusc, zelf afkomstig uit Polen, is te gast.

De column van Nelleke Noordervliet

De column is deze week van Nelleke Noordervliet.

Het Spoor Terug: Help Jezelf

Een radiodocumentaire van Laura Stek

Als er een jaar was dat nieuwe levensvragen opriep, dan was het 2020 wel. En dat is goed nieuws voor het zelfhulpboek. Titels als Master your mindset en Hoe de fuck vind ik geluk worden geminacht, maar ook gevreten. Kennelijk laten we ons graag voorschrijven hoe we een betere versie van onszelf worden, met meer geld en minder zorgen. Wanneer is onze zelfhulpboekenverslaving begonnen? En wat vertelt het genre over onszelf en de veranderende tijdgeest?

Met historicus Maarten van den Heuvel, die werkt aan een boek over de geschiedenis van de zelfhulp; sociologe Micki McGee, schrijfster van het boek Self Help INC; en cabaretier en fervent zelfhulpboekenlezer Kasper van der Laan, die de voorstelling ‘De weg naar SuccesGeluk’ maakte.

Abonneer je op de Tijdgeest-podcast

De podcast van Tijdgeest is te beluisteren via
iTunes 
RSS-feed 
Stitcher
Lees hier meer over hoe je podcasts kan luisteren op smartphone of computer.