Argentinië

Argentinië ging bankroet, klom er bovenop, maar is inmiddels weer failliet. Hoe nu verder? En: met de komst van een Argentijnse in ons koningshuis weten we gewild of ongewild allemaal opeens veel meer over de Vuile Oorlog, oftewel de militaire dictatuur vanaf medio jaren zeventig tot begin tachtig. Wie heeft bloed aan de handen?

Hoe overleef je een crisis? (2002, 2012)

Voor het programma De Nieuwe Wereld maakt Marije Meerman in het voorjaar van 2002 een portret van de mensen in Buenos Aires, die zich wanhopig staande proberen te houden in een failliet land. De burgers in Argentinië wanen zich tot dan toe bewoners van een welvarend land, maar in december 2001 is die droom voorbij.

Tien jaar later keert Meerman namens Tegenlicht terug en spreekt met dezelfde mensen. Het gaat het land opnieuw voor de wind, maar een nieuwe crisis nadert. Samen met de Argentijnen maakt Meerman een handboek 'Hoe overleef ik een crisis?'. Ook handig voor Nederlanders. Wat je vooral leert is dat een crisis weliswaar overwonnen kan worden, maar dit zeker niet voor altijd is.

Diogenes over de vuile oorlog (1995)

Tijdens de dictatuur in Argentinië tussen 1976 en 1981 verdwijnen tussen de negen- tot dertigduizend Argentijnse burgers. Van velen is het nog steeds niet bekend waar ze nu zijn, maar de afgelopen jaren wordt wel steeds meer bekend. In deze reportage van Diogenes vertelt oud-marinekapitein Adolfo Scilingo de VPRO vanuit de gevangenis tot in detail hoe hij dissidenten levend vanuit een vliegtuig in de Rio de la Plata of in zee gooide. Hij heeft spijt en vindt dat iedereen de feiten moet weten. Maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Onthutsende reportage. 

Metropolis: vliegenplaag (2013)

En dan even iets luchtigs. Maar ook hier krijg je kippenvel bij het kijken. In het Argentijnse dorpje Peligrois is een vliegenplaag. De insecten zijn overal, hoe goed je je keuken ook schoonmaakt. Best smerig, want ze dragen allerlei bacteriën mee, meegepikt uit de heerlijke poep van de kippenboerderij verderop. De bewoners zijn er helemaal klaar mee. Lokaal leed: brengt de man in het witte pak de oplossing?