Ethiopië

Honger, armoede en droogte. Dat beeld hebben wij van Ethiopië. En, oké: ze kunnen knetterhard lopen. Maar met enkel deze stereotypen doen we het land in de Hoorn van Afrika toch tekort, zeggen de schrijvers en muzikanten die het land bezoeken. Wist je bijvoorbeeld dat Ethiopië het enige Afrikaanse land is dat nooit omver werd gelopen door een koloniale macht?

OVT: de aanbidding van Haile Selassi

Wie aan Ethiopië denkt, denkt aan keizer Haile Selassi. In 1974 werd hij afgezet, maar nog steeds is hij een levende legende. Selassi werd door de één gezien als een despoot, door de ander (zoals de rastafari's) als een afgezant van Jezus. De ouders van Nora Storm aanbaden hem. Storm, die samenwoont met de oude lijfwacht van de keizer, kan er vermakelijk over vertellen. Prachtig is ook het legendarische stukje uit het Polygoon Journaal uit 1954, als de keizer een bezoek bracht aan Amsterdam en wordt ontvangen door de Oranjes: 'We voelen ons vandaag één met dit verre volk uit Afrika'.

holland sport: Haile Gebreselassi

Ethiopiërs lopen als hindes, winnen met de Kenianen vele marathons. Eén van de meest bekende Ethiopische loopwonders is Haile (betekent: energie) Gebreselassi. Inderdaad, zijn naam lijkt op die van de oude keizer. In Holland Sport een literaire lofzang voor deze topsporter. Over hoe hij rende van zijn hut naar school en door de ijle lucht aan het strand van Scheveningen, waar zijn vastgoedbedrijf is gevestigd.  

de avonden: anders dan Afrika

We houden wel van heldere colleges die ons in korte tijd bijpraten over een land. Dat doet schrijfster Karin Anema in gesprek met Anton de Goede, naar aanleiding van haar boek 'de aanbidding van Haile Selassi'. Anema doorkruist hierin het hele land en gaat op bezoek bij veel verschillende groepen, van joden tot nomaden. Het land, dat dertig keer groter is dan Nederland, is namelijk een kaleidoscoop aan culturen. Ze ervaart uitzonderlijke gastvrijheid, maar wordt ook geconfronteerd met wreedheden als kinderroof en vrouwenbesnijdenis. 

Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Addis Abeba, Ethiopië, namelijk Abraham.