Oekraïne

Oekraïne is een grensland: gemakshalve willen we het land opdelen in een deel dat pro-Europees is en een deel dat kiest voor de zijde van Rusland. Achter de schermen is de situatie complex en grilllig. De bemoeienis van Rusland in de Krim en hun rol bij de ramp van de MH17 blijven vraagtekens oproepen. De corruptie en de strijd om de macht tussen oligarchen blijft doorgaan. De vpro heeft geprobeerd de crisis inzichtelijk te maken en liet vooral journalisten en fotografen over hun ervaringen vertellen.

vpro Buitenland: Waarheen, Oekraïne?

Begin 2014 komt de groeiende onrust in Oekraïne tot een uitbarsting. Protesten op het centrale plein in de hoofdstad Kiev leiden uiteindelijk tot het afzetten van president Janoekovitsj. VPRO Buitenland zet vlak daarvoor op een rij waar de verdeeldheid vandaan komt. Het nog jonge land blijkt al eeuwen verscheurd te worden tussen oost en west, en het nieuwste hoofdstuk daarin is misschien nog maar net begonnen.

Bureau Buitenland: Oekraïne door de lens

De oorlog in het oosten van Oekraïne, de ramp met de MH17 of de vluchtelingenstroom richting Europese landen. Voor het ANP legt de bekroonde fotograaf en journalist Pierre Crom het allemaal vast op beeld. In september trok hij langs de Hongaarse grens met Servië en vorige week zag hij op de stranden van Lesbos de bootvluchtelingen aankomen. Hoe kijkt een fotograaf naar zo'n crisis en wat probeert hij met zijn foto’s te vertellen? (foto: Pierre Crom/ANP)

Nooit Meer Slapen: correspondent Olaf Koens blikt terug

Als iemand de crisis in Oekraïne en de ramp met de MH17 op de voet heeft gevolgd is dat -naast Krom- correspondent Olaf Koens. In dit bijna een uur lange interview met Pieter van der Wielen vertelt hij over zijn ervaringen, die hij ook optekende in zijn boek 'Oorlog en Kermis'. Olaf Koens, was tussen 2008 en medio 2015 correspondent voor RTL-Nieuws en de Volkskrant in Moskou en in 2014 uitgeroepen tot journalist van het jaar voor zijn onafhankelijke berichtgeving over dit complexe conflict. 

Diogenes: de kaart van Europa

Oekraïne bestaat als land pas sinds 1991. Vlak voor het zover is, maakt regisseur Frank Wiering een reportage over de onafhankelijkheidsbeweging Roeg in de stad Lvov (Lemberg). De Berlijnse muur is net gevallen, Litouwen heeft zich kort daarop onafhankelijk verklaard, en dat willen de leden van Roeg nu ook. Zal het lukken om de macht vreedzaam over te nemen van de communisten? Bekijk deze reportage ook vanwege de beelden van een echte Sovjetstad, met auto's die misschien wel nieuw zijn, maar eruitzien alsof ze uit 1950 stammen.

meer Oekraïne in het vpro archief

  • Metropolis TV heeft ook een eigen correspondent in Oekraïne, namelijk Aleksandra.