Van 30 juli t/m 7 augustus vindt de zesentwintigste editie van Pride Amsterdam plaats. Om dat te vieren heeft VPRO Cinema tien spraakmakende, verrassende en zomerse queerfilms van de afgelopen twee jaar geselecteerd.

Your Name Engraved Herein (Netflix)

1988, Taiwan. ‘Homo’s gaan naar de hel, dus help me dan om naar de hel te gaan,’ smeekt tiener A-Han aan de priester. Hij heeft ontdekt dat hij gevoelens heeft voor zijn beste vriend Birdy en dat is een groot probleem, want homoseksualiteit wordt door zijn omgeving gezien als een ziekte. Toch wil A-Han niets liever dan samen zijn met zijn beste vriend. Een intiem en indrukwekkend portret van twee jongens die niet aan hun gevoelens toe kunnen geven. Mede dankzij het sterke acteerwerk van de twee jonge hoofdrolspelers werd de film bekroond met twee Golden Horses (de Taiwanese Oscars).

Your Name Engraved Herein is te zien op Netflix

Everybody’s Talking About Jamie (Amazon Prime)

Vrolijke musicalfilm over de zestienjarige Jamie (debuterende ontdekking Harwood), die als dragqueen naar het schoolbal wil. Maar in zijn woonplaats Sheffield kijken ze daar toch wat vreemd tegenaan, met Jamies vader als belangrijkste conservatieve tegenkracht. Toch wordt de film nergens te zwaar: regisseur Butterell verfilmt zijn eigen musical - die weer gebaseerd was op een documentaire - als een muzikale wervelwind die moeiteloos het hart verovert. Mooie bijrollen voor Richard E. Grant (als oude dragqueen) en Sarah Lancashire (als Jamies aandoenlijke moeder).

Everybody’s Talking About Jamie is te zien op Amazon Prime

The Half of It (Netflix)

Boekenwurm Ellie wordt door footballspeler Paul ingehuurd om een liefdesbrief te schrijven voor Aster, het mooiste meisje uit de klas. Dat doet ze met verve, maar er is één probleem: Ellie is zelf ook verliefd op Aster. Op papier is deze Cyrano de Bergerac-variatie de zoveelste tienerproductie uit de Netflix-fabriek, waarin jongeren met iets teveel gemak Sartre en Wim Wenders citeren. Maar door zich vooral te richten op vriendschap in plaats van de gebruikelijke bakvissenromantiek, weet regisseur Alice Wu haar tweede speelfilm ver boven recente genregenoten uit te tillen. Hoofdrolspeler Leah Lewis wacht een grote toekomst.

The Half of It is te zien op Netflix

Kokon (CineMember/Pathé Thuis)

De veertienjarige Nora hobbelt meestal een beetje mee met haar oudere zus. Rondhangen in Berlijns Kreuzberg, met andere meiden, met jongens. Deze zomer is anders. Haar onderarm zit in het gips. En ze ontmoet Romy. Romy is heel anders dan zij, maar ze zijn goed samen. Met de camera blijft regisseuse Krippendorff dicht bij Nora, in de fase dat ze verandert van meisje in jonge vrouw. De eerste menstruatie, gevoelens van begeerte, eerste liefde: Krippendorff vermengt realisme en poëzie in een levendig, gevoelig portret.

Kokon is te zien op CineMember/Pathé Thuis

Anne+ (Netflix)

Anne staat op het punt om te vertrekken naar Montreal, naar grote liefde Sara. Eén probleem: Anne weet niet of ze haar leven in Amsterdam wel wil opgeven. Een leven vol feesten, vrienden en zorgen om een debuutroman die maar niet wil vlotten. Gaandeweg ontdekt Anne wat ze de wereld en zichzelf te vertellen heeft: dat je moet vieren wie je bent. Anne+ is een heerlijk inkijkje in het leven van een twijfelende millennial en laat een wereld zien waar je zo in wilt stappen: liefdevol, open-minded, eerlijk, sexy en kwetsbaar. Met een eervolle vermelding voor de liefdesscène tussen Hanna van Vliet en Thorn Roos de Vries, die zowel geil als ontwapenend intiem is.

Anne+ is te zien op Netflix

Jump, Darling (Pathé Thuis)

Als zijn relatie op de klippen loopt, trekt de 31-jarige dragqueen Russell (Thomas Duplessie) – telg uit een nogal suïcidale familie – in bij z’n stokoude grootmoeder (Cloris Leachman) op het Canadese platteland. Met enkel een half witbrood en een pot pindakaas in de koelkast kan haar leven wel wat fleur gebruiken. Net als de lokale gay-friendly bar overigens, waar een knappe glazenhaler werkt. Sympathieke, indie tragikomedie met een vleugje melodrama, over een dragqueen die z’n draai in het leven zoekt. Maar Leachman steelt de show als krasse ouwe knar.

Jump, Darling is te zien op Pathé Thuis

The Power of the Dog (Netflix)

Eerste speelfilm in twaalf jaar van regisseur Jane Campion (The Piano) is fraaie bewerking van de gelijknamige roman van Thomas Savage uit 1967. Over cowboy Phil Burbank (Benedict Cumberbatch), die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Montana een ranch runt. Naar de buitenwereld toe gedraagt hij zich als de stoere macho die neerkijkt op alles wat zwak en verfijnd is, maar diep van binnen hunkert hij naar aanraking. Bijvoorbeeld door Peter, de zoon van weduwe Ruth. Het is even wennen, maar dan overtuigt de doorgaans fijnbesnaarde Cumberbatch des te meer als de ruwe en gekwelde Phil. En de dramatische climax van The Power of the Dog is even bloedstollend als aangrijpend. Winnaar van de Oscar voor Beste Regie.

The Power of the Dog is te zien op Netflix

Futur Drei (CineMember/Pathé Thuis)

Parvis is rond de twintig, uit de kast, geboren in Duitsland en van Iraanse komaf. Na een winkeldiefstal wordt hij aan het werk gezet als vertaler in een vluchtelingencentrum. Daar raakt hij bevriend met de knappe Iraanse asielzoeker Amon, nog in de kast, en diens zus Banafshe. Zelfverzekerd, deels autobiografisch speelfilmdebuut over verschillende immigrantengeneraties, jezelf kunnen zijn en je ergens thuis voelen. Dit alles in een montere, authentiek aanvoelende coming-of-agefilm, opgediend als mozaïek in frisse snoepkleuren, met opvallend onverbloemde seksscènes. Winnaar Teddy Award in Berlijn.

Futur Drei is te zien op CineMember en Pathé Thuis)

Été 85 (NPO Plus/Cinetree/CineMember/Disney+/MyLum)

In de zomer van 1985 wordt de zestienjarige Alex van zijn sokken geblazen door de twee jaar oudere, wereldwijze David. Hun romance zal echter tragisch eindigen, zo verklapt Alex meteen al in een voice-over. Veelfilmer François Ozon bewerkte de Britse jeugdroman Dance on My Grave van Aidan Chambers tot een zeer Franse zomerfilm, mooi zwoel en nostalgisch van toon, zij het ook een beetje soapy. Geinig detail: de film heette aanvankelijk Été 84, maar omdat Ozon per se het nummer ‘In Between Days’ van The Cure op de soundtrack wilde, uit 1985, werd de titel op de valreep veranderd.

Été 85 is te zien op NPO Plus, Cinetree, CineMember, Disney+ en MyLum