VPRO Cinema tipt drie films die dit jaar op het Nederlands Film Festival draaien: de openingsfilm, een korte film en een bijzondere documentaire.

Sweet Dreams (Ena Sendijarević)

Het festival opent met Sweet Dreams, de tweede film van de Bosnisch-Nederlandse Ena Sendijarević, die in 2019 debuteerde met Take Me Somewhere Nice. In die film volgde ze een jonge vrouw tussen twee werelden (Bosnië en Nederland), in Sweet Dreams volgt ze een jonge moeder tussen twee culturen. De film speelt zich rond 1900 af op een suikerplantage in Nederlands-Indië, waar huishoudster/bijvrouw Siti belangrijke keuzes zal moeten maken wanneer eigenaar/vrijer Jan plots overlijdt. Intrigerende en confronterende kijk op het Nederlandse koloniale verleden, met Renée Soutendijk in een fantastische bijrol als Jans vermoeide eega Agathe. Nederlandse inzending voor de Oscars.

Een dag in het leven van een vrouwfiguur (Ilke Paddenburg)

Multitalent Ilke Paddenburg maakt haar regiedebuut met de korte film Een dag in het leven van een vrouwfiguur. Hoofdpersoon is een groot schilderij waarop een naakte vrouw te zien is, gemaakt door Paddenburg. We volgen de reis van het werk naar het museum en horen welke opmerkingen zij onderweg naar haar hoofd krijgt geslingerd: over haar uiterlijk, over vrouwen in de kunst. Iedereen heeft een mening, maar wie ziet haar echt? In de zesenhalve minuut lange film slaagt Paddenburg erin een mooi rond verhaal te vertellen, met humor en een ontroerend einde.

Kitten of vluchteling? (Tina Farifteh)

Waarom hebben we zo veel empathie voor de een en zijn we zo meedogenloos tegen de ander? Die vraag stelt regisseur Tina Farifteh in de korte documentaire Kitten of vluchteling? Ze onderzoekt de werking van empathie en kiest voor een confronterende aanpak. Haar film zit vol beelden van mishandelde vluchtelingen en overvolle kampen. Ook voert ze een wreed experiment uit: wie zou je kiezen als je maar één persoon mag redden uit een oorlog? Kortom, volop stof tot nadenken over hoe we onze samenleving rechtvaardiger kunnen inrichten en welke verantwoordelijkheid het individu daarbij heeft.

Meer NFF 2023

elke vrijdag