Dean Jagger: cast.
Er zijn 73 films en 1 serie gevonden.

Warrior

2019 | Actiefilm, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2019. Actiefilm van Jonathan Tropper. Met o.a. Andrew Koji, Olivia Cheng, Jason Tobin, Kieran Bew en Dean Jagger.

Wanneer de Chinese Ah Sahm (Andrew Koji, fantastisch) in laat negentiende-eeuws San Francisco van de boot stapt, raakt hij meteen slaags met lokale vechtersbazen. Maar die zijn geen partij voor hem: hij wint met gemak en wordt meteen ingelijfd door een lokale Chinese misdaadbende. Helaas ontdekt hij daarna dat zijn zus iets hoogs is bij een rivaliserende bende. Zo begint een opwindende, fraai vormgegeven serie, gebaseerd op een oorspronkelijk idee van Bruce Lee. Heel geschikt voor liefhebbers van bloederige vechtkunsten, soms wat soapy, maar ook met stevige kritiek op racisme, seksisme, uitbuiting en corruptie.

Evil Town

1986 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1986. Horror van Edward Collins, Peter S. Traynor, Larry Spiegel en Mardi Rustam. Met o.a. James Keach, Robert Walker, Doria Cook, Lynda Weismeier en Dean Jagger.

Drie regisseurs moesten eraan te pas komen om deze fragmentarische thriller over perverse oude mensen, die jongelui afmaken om hen te misbruiken voor hun medische experimenten, aan een te rijgen. Een vierde regisseur zorgde nog voor smerigheden en wat naakt. De oudste gedeelten van de film stammen uit 1977 en in zijn diverse stadia stond de film bekend als respectievelijk GOD BLESS DR. SHAGETZ en GOD DAMN DR. SHAGETZ.

Haywire

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. Lee Remick, Jason Robards, Deborah Raffin, Dianne Hull en Hart Bochner.

Provocerend drama, gebaseerd op Brooke Haywards bestseller, over opgroeien in een gevierde, maar door het noodlot vervolgde familie, waar glamour en goede tijden in botsing kwamen met een tragedie. Remick is actrice Margaret Sullavan, Robards is haar echtgenoot, de showbusiness impresario/producent Leland Hayward. Brookes broer, William Hayward (gevoelig vertolkt door Bochner), produceerde de film.

Gideon's Trumpet

1980 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Collins. Met o.a. Henry Fonda, John Houseman, Fay Wray, Sam Jaffe en Dean Jagger.

Fonda is voortreffelijk in het waar gebeurde verhaal van een semi-geletterde gevangene uit Florida, die de loop van de Amerikaanse rechtsgeschiedenis wijzigde. Ferrer is eveneens goed als zijn invloedrijke advocaat Abe Fortas. Scenario van David Rintels, naar Anthony Lewis' boek; geproduceerd door John Houseman. Camerawerk van Don H. Brinkrant.

Alligator

1980 | Horror, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1980. Horror van Lewis Teague. Met o.a. Robert Forster, Robin Riker, Michael V. Gazzo, Dean Jagger en Perry Lang.

De onafhankelijke Amerikaanse regisseur John Sayles, die prachtfilms maakte als Eight Men Out en Lone Star, klust zo nu en dan bij als scenarist van pulpfilms. Na de bloeddorstige vissen uit Piranha (1978) voert hij hier een uit de kluiten gewassen alligator op, die als baby door de wc werd gespoeld, in het riool chemicaliën binnenkreeg en nu de 'onderwereld' van Chicago terroriseert. Sayles heeft het allemaal met evident plezier bedacht en lardeert de clichés met aardige spitsvondigheden, maar het is en blijft pulp.

Game of Death

1979 | Actiefilm, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Hongkong SAR van China 1979. Actiefilm van Robert Clouse. Met o.a. Bruce Lee, Gig Young, Dean Jagger, Hugh O'Brian en Colleen Camp.

Producer Raymond Chow nam veertig minuten opnamen van Bruce Lee - van zijn laatste, niet voltooide film - en brouwde daar een verhaal van misdaad en wraak omheen; de pogingen om te voorkomen dat zou blijken dat er in de rest van de film een stand-in is gebruikt, werken bijzonder verwarrend. Scenario van Jan Spears. Camerawerk van Godfrey A. Godar. Gefilmd in Pananvision. Ook bekend als BRUCE LEE'S GAME OF DEATH.

End of the World

1977 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1977. Sciencefiction van John Hayes. Met o.a. Christopher Lee, Sue Lyon, Kirk Scott, Lew Ayres en Macdonald Carey.

Lee speelt een priester en zijn sinistere 'dubbel' in dit vreemde SF-verhaal over de naderbij komende vernietiging van de wereld door aanvallers van buiten de aarde. Het begin is sterk, maar het wordt al gauw vervelend.

The Lindbergh Kidnapping Case

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Buzz Kulik. Met o.a. Anthony Hopkins, Joseph Cotten, Denise Alexander, Sian Barbara Allen en Martin Balsam.

De ontvoering in 1932 van de Lindbergh-baby, Charles Jr., op goed gedramatiseerde wijze verfilmd, met de arrestatie, het proces en de terechtstelling van Bruno Hauptmann. DeYoung als zoon van Lindbergh is nogal minzaam, maar Hopkins is geweldig als Hauptmann en J.P. Millers scenario draagt daar alles toe bij.

The Hanged Man

1974 | Western

Verenigde Staten 1974. Western van Michael Caffey. Met o.a. Steve Forrest, Dean Jagger, Cameron Mitchell, Sharon Acker en Will Greer.

Scherpschutter Forrest overleeft op wonderbaarlijke manier zijn executie en wordt een gelukszoeker in het Wilde Westen. Routineus gemaakt.

The Stranger

1973 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Lee H. Katzin. Met o.a. Glenn Corbett, Cameron Mitchell, Sharon Acker, Lew Ayres en George Coulouris.

Een teleurstellende sciene-fiction-thriller van de 'doppelganger'-school. Astronaut Corbett stort met zijn toestel neer op de tweelingplaneet van de Aarde en probeert wanhopig zijn weg 'naar huis' te vinden, terwijl zijn gastheren hem uit de weg willen ruimen.

So Sad About Gloria

1973 | Thriller

Verenigde Staten 1973. Thriller van Harry Thomason. Met o.a. Lori Saunders, Bob Ginnaven, Dean Jagger, Seymor Treitman en Linda Wyse.

Een vrouw die wordt achtervolgd door onheilspellende beelden gaat in een huis wonen waarin zich ooit een onopgeloste moord met een bijl heeft afgespeeld. Ondanks een paar spannende momenten, is deze trage thriller voornamelijk saai, met een 'verrassend' slot dat u vast wel eens eerder hebt gezien.

I Heard the Owl Call My Name

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Daryl Duke. Met o.a. Tom Courtenay, Dean Jagger, Paul Stanley, Marianne Jones en George Clutesi.

Een jonge Anglicaanse priester wordt geposteerd in een afgelegen Indianendorp in Brits Columbia.Een fraaie filmvertaling van Margaret Cravens boek.

The Glass House

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Tom Gries. Met o.a. Vic Morrow, Clu Gulager, Billy Dee Williams, Dean Jagger en Alan Alda.

Een aangrijpende schets van het leven in een Amerikaanse gevangenis, naar een verhaal van Truman Capote. Op locatie opgenomen, met veel echte gevangenen in de bijrollen. Ook bekend als TRUMAN CAPOTE'S THE GLASS HOUSE.

The Delphi Bureau

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Paul Wendkos. Met o.a. Laurence Luckinbill, Joanna Pettet, Celeste Holm, Bob Crane en Cameron Mitchell.

Vlot lopende, soms doelmatige thriller uit het Koude- Oorlogtijdperk met de VS in strijd om het grote machtsevenwicht. Weinig uitgediepte karakters in deze pilot voor een tv-serie. Scenario van Sam H. Rolfe.

Columbo: The Most Crucial Game

1972 | Mysterie, Misdaad, Sportfilm

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Jeremy Kagan. Met o.a. Peter Falk, Robert Culp, Dean Stockwell, Valerie Harper en James Gregory.

Een `klassieke` Columbo (een kwieke Falk) met sterbezetting die speelt in sportkringen. De irritante bezitter van een American Football team, playboy Stockwell, wordt letterlijk koud gemaakt met een blok ijs aan de rand van zijn zwembad tijdens de eerste helft van een wedstrijd door zijn getergde manager Culp. Een perfecte misdaad zonder moordwapen en een waterdichte alibi van de dader (hij was in het stadion en belde zijn baas) zodat algauw de schuld geschoven wordt op trainer Gregory, ware het niet dat de morsige speurder in zijn Peugeot 403 cabriolet er anders over dacht. De 'Los Angeles Rockets' zijn in werkelijkheid de 'Los Angeles Lakers' en Susan Howard is bekend van Dallas.

Vanishing Point

1971 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1971. Actiefilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. Barry Newman, Cleavon Little, Dean Jagger, Victoria Medlin en Paul Koslo.

Dit verhaal dat in eerste aanzet best intrigerend is, gaat over een weddenschap om snel van de oostkust naar de westkust te racen. Er zijn jachtige autoachtervolgingen, waarbij een blinde disc-jockey de opgejaagde bestuurder helpt door versleutelde boodschappen over de politie te geven. De film stelt uiteindelijk teleur. Buitengewoon goede rockmuziek en er volgde zo'n beetje een kwart eeuw later toch nog een remake voor de tv.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

Brotherhood of the Bell

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van Paul Wendkos. Met o.a. Glenn Ford, Rosemary Forsyth, Dean Jagger, Maurice Evans en William Conrad.

Ambitieus, maar leeg verhaal over Ford die vastbesloten is om een vreemd geheim broederschap, dat groter en machtiger is dan hij zelf had verwacht, te onderzoeken. Scenario van David Karp.

The Lonely Profession

1969 | Mysterie

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Douglas Heyes. Met o.a. Harry Guardino, Dean Jagger, Barbara McNair, Joseph Cotten en Ina Balin.

Een gedurfde poging om een complete, serieuze kijk te geven op het leven van een realistische priv[KA1]e-detective, met een afgeronde dure rolbezetting. Speurder Gordon (Guardino), moet zijn onschuld bewijzen en uitvissen hoe de moord van de vriendin van een scheepsmagnaat in elkaar zit.

Smith!

1969 | Western, Familiefilm

Verenigde Staten 1969. Western van Michael O'Herlihy. Met o.a. Glenn Ford, Nancy Olson, Dean Jagger, Keenan Wynn en Warren Oates.

Een ongebruikelijk Disneydrama over de koppige pro-Indiaanse boer Ford die opkomt voor een van moord beschuldigde Indiaan. Goed geregisseerd, met prima vertolkingen, maar de onderhuidse aanpak verzacht het effect.

Tiger by the Tail

1968 | Thriller

Verenigde Staten 1968. Thriller van R.G. Springsteen. Met o.a. Christopher George, Tippi Hedren, Dean Jagger, Charo en Glenda Farrell.

Een Vietnamese oorlogsheld wordt beschuldigd van moord op zijn broer en roept de hulp in van zijn vriendin uit de betere kringen op zoek naar de moordenaar. Een erg praterige thriller.

Firecreek

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Vincent McEveety. Met o.a. James Stewart, Henry Fonda, Inger Stevens, Gary Lockwood en Dean Jagger.

Hoewel Firecreek een der laatste ouderwetse westerns is, houdt hij wel rekening met een halve eeuw cinema in dat genre, door de hoofdrollen bejaard te maken. In de herfst van hun carrières spelen Stewart en Fonda respectievelijk de goede sheriff en de kwade outlaw. De pacifistische sheriff probeert de slechterik en diens kornuiten eerst nog vriendelijk over te halen het criminele gedrag elders te vertonen, doch een senioren High Noon-shootout is onvermijdelijk. Dat er eerst veel afgepraat wordt, is Firecreek niet in dank afgenomen door hard-core westerners. Dit verklaart het in vergetelheid raken van een mooie film.

Day of the Evil Gun

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Jerry Thorpe. Met o.a. Glenn Ford, Arthur Kennedy, Dean Jagger, John Anderson en Paul Fix.

In 1956 zocht John Wayne in John Fords westernklassieker The Searchers al naar een warm thuis en dito vrouw. Een vervolg was overbodig. Toch zou regisseur Jerry Thorpe twaalf jaar later de thematiek opnieuw verkennen, wat een aanmerkelijk lauwere versie opleverde. Het verhaal: na een paar jaartjes brommen komt cowboy Lorn (Ford) thuis, om te ontdekken dat zijn vrouw en dochters door de Apachen zijn ontvoerd. Zijn buurman (Kennedy) blijkt verliefd te zijn op z'n vrouw, en na een therapeutische knokpartij besluiten ze samen naar de gekidnapten te zoeken. Boeven, Indianen en deserteurs bemoeilijken de zoektocht.

First to Fight

1967 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1967. Oorlogsfilm van Christian Nyby. Met o.a. Chad Everett, Marilyn Devin, Dean Jagger, Bobby Troup en Claude Akins.

Gebruikelijke WO II-film met Everett als held tegen wil en dank die bijna de moed op het slagveld verliest. Gefilmd in Panavision.

Billy Rose's Jumbo

1962 | Drama, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1962. Drama van Charles Walters. Met o.a. Doris Day, Stephen Boyd, Jimmy Durante, Martha Raye en Dean Jagger.

Een prima film die zich afspeelt in het circus. De liedjes zijn van Rodgers & Hart en Busby Berkely heeft het heel goed in scène gezet. Durante en Raye spelen de sterretjes van de hemel. Welluidende songs waaronder 'The Most Beautiful Girl in the World', 'My Romance', 'This Can't Be Love'. Scenario van Sidney Sheldon naar een musical van Ben Hecht. Camerawerk van William Daniels. Ook bekend als JUMBO.

The Honeymoon Machine

1961 | Komedie

Verenigde Staten 1961. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Steve McQueen, Jim Hutton, Paula Prentiss, Brigid Bazlen en Dean Jagger.

Met behulp van de boordcomputer 'Max', hopen McQueen en zijn collega's de bank van een casino te laten springen. Ze halen zich echter alleen maar moeilijkheden op de hals, maar beleven ook de nodige romantische avontuurtjes. Big-budget komedie waarbij weinig te lachen valt. McQueen is nooit een groot komisch acteur geweest en in deze film bewijst hij duidelijk waarom. Gelukkig zijn Hutton en Prentiss er nog om voor enkele geslaagde gags te zorgen. Lichte kost die onmiddellijk vergeten is, naar het scenario van George Wells, gebaseerd op het toneelstuk The Golden Fleecing van Lorenzo Semple Jr. Fotografie van Joseph La Shelle. Gedraaid in CinemaScope.

Parrish

1961 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1961. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Claudette Colbert, Troy Donahue, Karl Malden, Dean Jagger en Connie Stevens.

Een lawaaierig melodrama, z[KA1]o slecht dat het bij vlagen grappig is; de emotieloze Donahue woont met zijn moeder (Colbert) op Jaggers tabaksplantage en wordt daar verliefd op drie meisjes. Malden overdrijft schromelijk in rol zijn van tirannieke tabaktsaar.

Elmer Gantry

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Burt Lancaster, Jean Simmons, Dean Jagger, Arthur Kennedy en Shirley Jones.

Charlatan Lancaster voegt zich bij de evangeliste Simmons om mee te profiteren van haar rondtrekkende show. Reporter Kennedy probeert hun hypocrisie aan de kaak te stellen. Lancaster won met zijn titelrol een Oscar, evenals Jones met haar rol van een in de steek gelaten meisje dat prostituée is geworden. Brooks kreeg een Oscar voor het scenario. Een energieke bewerking van de roman van Sinclair Lewis over het middenwesten van de jaren 1920- 1930, een film die je beslist moet zien. Camerawerk van John Alton.

The Nun's Story

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans, Colleen Dewhurst en Peggy Ashcroft.

De Belgische Sister Luke (Hepburn) wil eigenlijk uitgezonden worden naar toenmalig Belgisch Congo, maar wordt eerst gestationeerd in een psychiatrische inrichting. Nadat ze daar is aangevallen door een patiënt mag ze toch naar Afrika, waar ze enkele jaren werkt met de atheïstische Dr. Fortunati (Finch). Door omstandigheden moet ze later toch terug naar België. En dan breekt WO II uit. Overladen met prijzen en nominaties, maar de makers hadden pech bij de Oscars: het was het jaar dat werd gedomineerd door Ben-Hur. Een van de lievelingsfilms van Hepburn. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Cash McCall

1959 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1959. Komedie van Joseph Pevney. Met o.a. James Garner, Natalie Wood, Nina Foch, Dean Jagger en E.G. Marshall.

Garner in de juiste rol van zakenmagnaat die zich een nieuw stel manieren aanmeet om de dochter (Wood) van een minder fortuinlijke zakenman (Jagger) het hof te maken. Oppervlakkige film naar het boek van Cameron Hawley.

The Proud Rebel

1958 | Drama, Western

Verenigde Staten 1958. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Alan Ladd, Olivia de Havilland, Dean Jagger, David Ladd en Cecil Kellaway.

Op doorreis in Illinois vindt Burgeroorlog-veteraan Ladd werk op de farm van De Havilland. Hij is met zijn zoon David, die niet meer praat sinds hij getuige was van de moord op zijn moeder, op zoek naar een arts die hem kan helpen. Om aan geld te komen om de arts te betalen, moet Ladd hun trouwe hond verkopen. De buren van De Havilland, die al lang hun oog hebben laten vallen op haar land, zorgen voor moeilijkheden. Een stupide verhaal wordt dankzij de regie van Curtiz een boeiende film, die nergens verzinkt in sentimentaliteit maar een gevoelige en charmante western wordt. Sterk spel van Ladd, diens echte zoon David, De Havilland, en Jagger als de 'bad guy'. Scenario van Joe Petracca en Lillie Hayward naar een verhaal van James Edward Grant. Uitstekende fotografie van Ted McCord en een pracht van een score van Jerome Moross.

King Creole

1958 | Drama, Muziek, Musical

Verenigde Staten 1958. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Elvis Presley, Carolyn Jones, Dolores Hart, Dean Jagger en Walter Matthau.

Elvis is een jonge zanger, die met de beste bedoeling geen middel ongemoeid laat om de levensstandaard van zijn familie te verbeteren. Hij is lid van een jeugdbende en zingt in cafés; terwijl het publiek aandachtig luistert, besteelt het gespuis het publiek. Als Elvis serieuze verkering krijgt met Hart, wil hij zijn ondeugdelijke leven opgeven, maar het milieu laat hem niet meer met rust. Naar het boek van Harold Robbins, getiteld A Stone For Danny Fisher. Een aardige Presley-film met veel muzikale nummers en hij zingt o.a. 'Hard Headed Woman', 'Trouble' en het titelnummer.

Three Brave Men

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Ray Milland, Frank Lovejoy, Ernest Borgnine, Nina Foch en Andrew Duggan.

Borgnine wordt als veteraan-marinier beschuldigd van akkefietjes met de communisten. De film is goed bedoeld maar zit te vol met clichés om zijn doel te bereiken.

Forty Guns

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Samuel Fuller. Met o.a. Barbara Stanwyck, Barry Sullivan, Dean Jagger, John Ericson en Gene Barry.

Stanwyck is de ongekroonde koningin van Cochise County, Arizona. Wanneer ze uit rijden gaat wordt ze steeds vergezeld door veertig gewapende begeleiders. Washington stuurt politieman Sullivan, samen met zijn broers, naar het stadje. Wanneer de plaatselijke sheriff wordt neergeschoten door Stanwycks broer Ericson, gooit Sullivan hem de gevangenis in. De volgende dag echter verklaren verschillende getuigen dat hij uit zelfverdediging handelde. Het is duidelijk voor Sullivan dat Stanwyck niets te maken heeft met de wetteloosheid van haar broer en de confrontatie Sullivan-Ericson is onvermijdelijk. Uitzonderlijk sterke western van Fuller, die ook het scenario schreef, met een vrouw als heldin. Alle personages zijn randfiguren en echte winnaars bestaan niet in het universum van Fuller, die zich verzekerde van en uitstekende cast. Een briljante film. Camerawerk van Joseph Biroc. Gedraaid in CinemaScope.

Bombers B-52

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Natalie Wood, Karl Malden, Marsha Hunt, Efrem Zimbalist jr en Dean Jagger.

Gewoon liefdesverhaal tussen militair piloot Zimbalist en Wood die een vader heeft die sergeant is en iets tegen de romance heeft. Tussendoor ook nog zeer goede vliegopnames van manoeuvres.

Bernardine

1957 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1957. Drama van Henry Levin. Met o.a. Pat Boone, Terry Moore, Janet Gaynor, Dean Jagger en Walter Abel.

Bijzonder zwakke kijk op de tienertijd (inmiddels bovendien verouderd), Gaynor's comeback op het witte doek na twintig jaar afwezigheid. Eenzame Pat Boone zingt, en zingt, en zingt... bah!

X: The Unknown

1956 | Sciencefiction, Mysterie, Horror

Verenigd Koninkrijk 1956. Sciencefiction van Leslie Norman. Met o.a. Dean Jagger, Edward Chapman, Leo McKern, William Lucas en Anthony Newley.

Een groep militairen ontdekt in Schotland een bron van radioactiviteit bij een geheimzinnige scheur in de aardbodem. Al snel vallen er doden, slachtoffers van vreselijke stralingswonden. Toegesnelde wetenschappers ontdekken dat de oorzaak een amorf monster is, dat zich voedt met radioactief materiaal. De tweede film van de fameuze Hammer studio's. Scriptschrijver Jimmy Sangster stopte de eerste versie van zijn scenario vol gruwelijke scènes; hij hoopte dat een deel daarvan de censuur zou overleven. De strategie werkte, de film is, zeker voor die tijd, behoorlijk eng.

The Great Man

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van José Ferrer. Met o.a. Dean Jagger, Keenan Wynn, Julie London, Jim Backus en Ed Wynn.

Een alom geliefde tv-ster overlijdt en Ferrer bereidt een in memoriam show voor, maar komt dan tot de ontdekking dat de man een verachtelijke huichelaar was. Een keiharde kijk op de televisie-industrie. Goed acteerwerk van Wynn senior en junior.

Red Sundown

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Jack Arnold. Met o.a. Rory Calhoun, Martha Hyer, Dean Jagger, Robert Middleton en James Millican.

De sterke rolbezetting kruidt dit standaardverhaal over een bekeerde boef (Calhoun) die een stadje bevrijdt van misdadige elementen. Scenario van Martin Berkeley. Camerawerk van William Snyder.

On the Threshold of Space

1956 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Avonturenfilm van Robert D. Webb. Met o.a. Guy Madison, Virginia Leith, John Hodiak, Dean Jagger en Warren Stevens.

De bekwame rolbezetting overbrugt voornamelijk het verloop tussen de scènes over uithoudingsvermogen-tests van astronauten en andere ruimtevaart-manoeuvres.

The Eternal Sea

1955 | Biografie

Verenigde Staten 1955. Biografie van John H. Auer. Met o.a. Sterling Hayden, Alexis Smith, Dean Jagger en Virginia Grey.

Goed gespeelde biografie van admiraal John Hoskins, in de tijd dat deze probeert weer actief het bevel op zich te nemen, ondanks een verwonding die hij in WO II heeft opgelopen. Hayden is sober in zijn hoofdrol; nogal bescheiden produktienormen.

It's a Dog's Life

1955 | Komedie, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Komedie van Herman Hoffman. Met o.a. Dean Jagger, Jarma Lewis, Jeff Richards, Edmund Gwenn en Sally Fraser.

De bullterrier Wildfire vertelt zijn levensverhaal. Hoe hij opklom van een arme vechthond tot een leven in luxe. New York tijdens het begin van de 19de eeuw. Wildfire, die verlaten is door zijn ouders, wordt ingezet als vechthond. Nadat hij meer dood dan levend uit een strijd komt verlaat hij zijn baasje. Hij belandt uiteindelijk bij de fokker Wyndham, wiens dochter zich over hem ontfermt. Wildfire wint de eerste prijs op een lokale rashondententoonstelling. Hij verheugt zich meer en meer op het nationaal kampioenschap omdat hij hoort dat zijn enige rivaal zijn eigen vader is. Want met hem heeft Wildfire nog een appeltje te schillen.

Bad Day at Black Rock

1955 | Thriller, Western, Drama

Verenigde Staten 1955. Thriller van John Sturges. Met o.a. Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger en Walter Brennan.

Zwijgzame vreemdeling komt aan in stadje in het zuiden van Amerika dat in handen is van één man, en ontdekt dat men daar een verschrikkelijk geheim verbergt. Hij moet vrezen voor zijn leven. Inderdaad: net een Eastwood-film, maar Bad Day at Black Rock speelt kort na WO II. Spencer Tracy is de vreemdeling (extra kwetsbaar, want hij heeft maar één arm), die het moet opnemen tegen landeigenaar Robert Ryan en zijn mannen (onder wie meesterploerten Lee Marvin en Ernest Borgnine). Naar verluidt de eerste Hollywood-film waarin de schandelijke behandeling van de Japanse Amerikanen in WO II werd belicht.

White Christmas

1954 | Musical, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1954. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. Bing Crosby, Danny Kaye, Rosemary Clooney, Vera-Ellen en Dean Jagger.

Crosby en Kaye zijn twee ex-officieren die met hun zang-en-dans act een bijna failliet wintersporthotel van een voormalige collega uit het leger nieuw leven willen inblazen. Ze krijgen gezelschap van twee charmante zusters die ook als entertainers hun boterham verdienen. Onder regie van Michael Curtiz (Casablanca) blijft dit romantische drama in kleurrijk Technicolor ondanks de vier leuke hoofdrolspelers nogal vlak, maar heeft veel leuke muziek: de klassieke meezinger 'I'm dreaming of a White Christmas' bijvoorbeeld. Overigens kreeg componist Irving Berlin een Oscarnominatie voor een ander liedje, 'Count Your Blessings Instead of Sheep'.

Private Hell 36

1954 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Don Siegel. Met o.a. Ida Lupino, Steve Cochran, Howard Duff, Dean Jagger en Dorothy Malone.

Goed gedoseerd verslag over hebzucht die ogenschijnlijk eerlijke mensen corrumpeert.

Executive Suite

1954 | Drama

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Wise. Met o.a. William Holden, June Allyson, Barbara Stanwyck, Fredric March en Walter Pidgeon.

Een boeiende film - een van de eersten met een kritisch geluid over de Amerikaanse Big Business - en een topbezetting; het betreft de machtstrijd over de opvolging van de oprichter van een meubelconcern. Stanwyck is de hysterische erfgename, die van zijde wisselt en uiteindelijk kiest voor de oprechtheid van product-ontwikkelingsmanager Holden, een soort anti-held die in de finale als overwinnaar uit de bus komt. Ernest Lehman bewerkte de bestseller van Cameron Hawley. Het uitstekende camerawerk is van George Folsey. De film was de aanleiding voor een tv-serie. Nog altijd actueel.

The Robe

1953 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1953. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie en Richard Boone.

Dit bijbels epos rond de mantel van J. van Nazareth ging de boeken in als de eerste film in CinemaScope ('met balkjes'). Marcellus Gallio (Burton) bemachtigt het tuniek van de godenzoon en wordt spontaan krankzinnig waarna zijn slaaf Demetrius (prachtige rol van Mature) ermee aan de haal gaat. Oscars voor de grandioze decors, overdadige kostuums en het bonte camerawerk. Philip Dunne adapteerde de roman van Lloyd C. Douglas, de beelden zijn van Leon Shamroy, en Alfred Newman schreef de prachtscore. Gevolgd door Demetrius and the Gladiators.

The Denver and Rio Grande

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Byron Haskin. Met o.a. Edmond O'Brien, Sterling Hayden, Dean Jagger, Laura Elliott en Lyle Bettger.

De titel van de film is de naam van een spoorwegmaatschappij die onder leiding van O'Brien met de aanleg van een spoorweg door de Rocky Mountains bezig is. Hayden is de leider van een concurrerende maatschappij en geen middel wordt onbenut gelaten om de tegenpartij dwars te zitten. De lonen worden gestolen, er wordt sabotage gepleegd enz. De climax is de botsing van twee locomotieven. Ondanks enkele aardige momenten blijft het een middelmatige western door Frank Gruber geschreven en Nat Holt geproduceerd met Ray Rennehan als cameraman.

My Son John

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Leo McCarey. Met o.a. Helen Hayes, Robert Walker, Dean Jagger, Van Heflin en Frank McHugh.

In dit reactionaire kostuumdrama vermoeden de oerburgerlijke (en archetypische) ouders (Hayes, Jagger) communistische sympathie[KA3]en bij hun zoon (Walker). Een overdramatisch werkstuk, maar als sociale geschiedenis boeiend. Walker (in een uitnemende rol) stierf voor de film kon worden voltooid; opnamen van hem in het slotgedeelte zijn genomen uit STRANGERS ON A TRAIN.

It Grows on Trees

1952 | Komedie

Verenigde Staten 1952. Komedie van Arthur Lubin. Met o.a. Irene Dunne, Dean Jagger, Richard Crenna en Les Tremayne.

Dunnes laatste speelfilm op dit ogenblik is een handig geheel over een vrouw die ontdekt dat tussen het gebladerte in haar achtertuin ongekreukeld geld groeit.

Warpath

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Byron Haskin. Met o.a. Edmond O'Brien, Dean Jagger, Forrest Tucker, Harry Carey jr en Polly Bergen.

O`Brien zit achter drie bankrovers aan die bij hun misdaad zijn verloofde hebben gedood. De eerste is Heydt, en voor de man de laatste adem uitblaast deelt hij mee dat een ander bij het 7e cavalerie-regiment van Generaal Custer (Millican) dient. O'Brien neemt dienst en ontmaskert sergeant Tucker. Die waarschuwt de derde, Jagger, met O'Brien op zijn hielen. Dan worden ze alle drie door de Indianen gevangen genomen, en volgt de climax. Spanning en actie genoeg; een onderhoudende film. Frank Gruber schreef het script en Ray Rennahan nam de kleurige plaatjes voor producent Nat Holt op.

Rawhide

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Susan Hayward, Hugh Marlowe, Dean Jagger en Edgar Buchanan.

Een revolverduel als climax geeft vaart aan deze western waarin bandieten een groep mensen vasthouden na een postkoets- overval. Nieuwe versie van een gangsterfilm uit 1936: SHOW THEM NO MERCY. Hertiteld als DESPERATE SIEGE.

Sierra

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Alfred E. Green. Met o.a. Audie Murphy, Wanda Hendrix, Dean Jagger, Burl Ives en Sara Allgood.

Een goede rolbezetting in het verhaal van een vader en een zoon op de vlucht voor de sterke arm, terwijl ze ook nog pa's onschuld proberen te bewijzen. Edna Anhalt bewerkte de roman Mountains are my Kingdom van Stuart Hardy tot scenario. Nieuwe versie van FORBIDDEN VALLEY uit 1938.

Dark City

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van William Dieterle. Met o.a. Charlton Heston, Lizabeth Scott, Viveca Lindfors, Dean Jagger en Jack Webb.

Heston speelt een ex-soldaat uit WO II die van z`n meisje de bons heeft gekregen en een aan lager wal geraakte gokker is geworden. Hij wordt tot voorwerp van een achtervolging door gangsters. Scott en Webb (later bekend in DRAGNET) verlevendigen dit voorspelbare drama over het casino en de meedogenloze stad. Henry Morgan is de pseudoniem voor Harry Morgan.

Twelve O'Clock High

1949 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1949. Oorlogsfilm van Henry King. Met o.a. Gregory Peck, Hugh Marlowe, Gary Merrill, Millard Mitchell en Dean Jagger.

In 1942 wordt een Amerikaans regiment oorlogsvliegers gelegerd in de buurt van Londen. Het lijdt grote verliezen, en het moreel van de soldaten wordt danig aangetast. De legerleiding besluit de bevelhebbende officier te vervangen door generaal Savage (Peck), een man die door zijn ijzeren discipline niet erg geliefd is bij de soldaten. Een sterke oorlogsfilm, die zich vooral concentreert op de teamgeest die moet heersen onder soldaten van hetzelfde kamp. Eensgezindheid en geloof in bevelhebbers kan aanzetten tot moedige daden. Patriottische propaganda, die echter in een boeiende vorm werd gegoten door auteurs Sy Bartlett en Beirne Lay Jr., die zelf hun roman adapteerden. Schitterend spel van Peck en zijn partners. Jagger kreeg een Oscar voor zijn bijrol. Fotografie van Leon Shamroy. In 1964-67 bewerkt tot een populaire tv-serie, met Robert Lansing als generaal Savage.

C-Man

1949 | Misdaad

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Joseph Lerner. Met o.a. Dean Jagger, John Carradine, Harry Landers en Rene Paul.

Te pruimen lopende-bandfilm met Jagger als douanebeambte die verwikkeld raakt in moord en diefstal.

Pursued

1947 | Western

Verenigde Staten 1947. Western van Raoul Walsh. Met o.a. Teresa Wright, Robert Mitchum, Judith Anderson, Dean Jagger en Alan Hale.

Sombere western, vooral door het imposante camerawerk van James Wong Howe. Niven Bush schreef het deprimerende verhaal over Mitchum, die zijn lynching afwacht en dan in een terugblik zijn leven overziet. Kansen die hem ontnomen worden en zijn gevechten met zijn halfbroertje Rodney, tot hij hem doodt. Zijn pleegouders Anderson en Jagger haten hem, en Wright haat hem, maar houdt tegelijkertijd ook van hem. Boeiend drama en prima werk van Mitchum. Max Steiner zorgde voor de bijpassende muziek.

Driftwood

1947 | Drama

Verenigde Staten 1947. Drama van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Ruth Warrick, Walter Brennan, Dean Jagger, Charlotte Greenwood en Natalie Wood.

De negenjarige Natalie Wood speelt het charmante kleine meisje Jenny met een eigen willetje. Ze verdwaalt in de woestijn met haar collie als haar grootvader (Brennan) sterft. Overdreven-aandoenlijk drama.

Sister Kenny

1946 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1946. Biografie van Dudley Nichols. Met o.a. Rosalind Russell, Alexander Knox en Dean Jagger.

Gebaseerd op de memoires van Elizabeth Kenny, een legendarische Australische verpleegster die zich inzette voor de behandeling van polio. Nichols maakte er een fraaie Hollywood-biografie van waarvoor Russell een Golden Globe ontving voor beste actrice in de categorie drama.

I Live in Grosvenor Square

1945 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Romantiek van Herbert Wilcox. Met o.a. Anna Neagle, Dean Jagger, Rex Harrison, Robert Morley en Jane Darwell.

Neagle speelt de dochter van een Britse graaf, die verliefd wordt op een Amerikaanse luchtmacht-sergeant (Jagger). Deze slordig gemaakte romantische film was destijds een enorme hit voor producent-regisseur Wilcox. De voorloper van een reeks zogeheten 'Londense romances' als PICCADILLY INCIDENT, SPRING IN PARK LANE en MAYTIME IN MAYFAIR. Ook bekend als A YANK IN LONDON.

When Strangers Marry

1944 | Thriller

Verenigde Staten 1944. Thriller van William Castle. Met o.a. Robert Mitchum, Kim Hunter, Dean Jagger, Neil Hamilton en Lou Lubin.

Hunter zit gevangen in een moordkomplot waarbij haar man en een oude jeugdvriend zijn betrokken. Een lopende-bandwerkje. Hertiteld als BETRAYED.

Alaska

1944 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Avonturenfilm van George Archainbaud. Met o.a. Kent Taylor, Margaret Lindslay, John Carradine, Dean Jagger en Nils Asther.

Avontuurlijk routinefilmpje naar het boek [KL]Flush of Gold[KLE] van Jack London. In de jongste aanwinst van Amerika (Alaska) worden eerlijke goudzoekers door bandieten van hun centjes afgeholpen.

I Escaped from the Gestapo

1943 | Thriller, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Thriller van Harold Young. Met o.a. Dean Jagger, John Carradine, Mary Brian, William Henry en Sidney Blackmer.

WO II-thriller, gemaakt tegen een laag budget. De titel vertelt het verhaal al. Hertiteld: NO ESCAPE.

Valley of the Sun

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van George Marshall. Met o.a. Lucille Ball, James Craig, Cedric Hardwicke, Dean Jagger en Peter Whitney.

Voor deze goede western heeft Marshall moeite gedaan om er enige diepgang in te leggen. Jagger is de schurk, hij is de Indianenagent die zijn positie misbruikt en de Indianen oplicht teneinde er zelf beter van te worden. Craig is de regeringsman die hij uiteindelijk tegenover zich vindt. Beiden houden van Ball maar haar keus is niet moeilijk. Tyler speelt goed als Geronimo, en Moreno is Cochise. Harry Wild deed goed camerawerk en Horace McCoy baseerde zijn scenario op een verhaal van Clarence Budington Kelland.

The Omaha Trail

1942 | Western

Verenigde Staten 1942. Western van Edward Buzzell. Met o.a. James Craig, Pamela Blake, Dean Jagger, Edward Ellis en Chill Wills.

Een vrij langdradige western, waarin James Craig een expeditie weet door te zetten ondanks Indianen-aanvallen en tegenwerking van Dean Jagger en de zijnen, die alles doen om de aanleg van de spoorlijn te verhinderen. Het geheel heeft te weinig vaart om te boeien. Jesse Lasky Jr. en Hugo Butler schreven het verhaal.

Western Union

1941 | Western

Verenigde Staten 1941. Western van Fritz Lang. Met o.a. Randolph Scott, Robert Young, Dean Jagger, Virginia Gilmore en Chill Wills.

Een schitterende western, vooral het werk van cameramensen Edward Cronjager en Allen Davey. Het verhaal is van Robert Carson, die de roman van Zane Grey bewerkte. Het gaat over de aanleg van een telegraafverbinding door het Wilde Westen. Indianen, en blanken die zich voor Indianen uitgeven, vallen voortdurend aan. De sub-plot gaat over Scott, eens een bandiet maar nu vechtend voor de telegraafmaatschappij tegen zijn broer MacLane en diens bende, die de werkzaamheden onmogelijk wil maken. De climax volgt als de broers tegenover elkaar komen te staan.

The Men in Her Life

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van Gregory Ratoff. Met o.a. Loretta Young, Conrad Veidt, Dean Jagger, Eugenie Leontovich en John (Shepperd) Shepperd (Strudwick).

Ballerina Young huwt haar dansleraar, maar denkt met weemoed terug aan talrijke aanbidders uit haar verleden. Een vrij interessant verhaal over de liefde en het leven.

Brigham Young-Frontiersman

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Henry Hathaway. Met o.a. Tyrone Power, Linda Darnell, Dean Jagger, Brian Donlevy en John Carradine.

Goedbedoeld, maar belachelijk portret van de Mormonenleider uit de titel met Jagger in een symbolische hoofdrol. De meeste aandacht gaat echter uit naar de lauwe romance tussen Power en Darnell. Astor komt helemaal niet over als de eenvoudige huisvrouw.

Under Cover of Night

1937 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1937. Drama van George B. Seitz. Met o.a. Edmund Lowe, Nat Pendleton, Henry Daniell, Sara Haden en Dean Jagger.

Een geijkte speurneusfilm van MGM, met Lowe als een beminnelijke detective die met behulp van Jagger en agent Pendleton een aantal moorden oplost. De dader bleek Daniell te zijn. Een goede cast, ook in de bijrollen.

Revolt of the Zombies

1936 | Horror

Verenigde Staten 1936. Horror van Victor Halperin. Met o.a. Dorothy Stone, Dean Jagger, Roy D'Arcy, Robert Noland en George Cleveland.

Jagger brengt dode Cambodjaanse soldaten weer tot leven om zijn kwaadaardige bevelen uit te voeren. Zij hadden beter dood kunnen blijven.

Wings in the Dark

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van James Flood. Met o.a. Cary Grant, Myrna Loy, Dean Jagger, Roscoe Karns en Hobart Cavanaugh.

Vliegenierster-stuntpilote Loy valt voor vlieger Grant, maar die wordt blind bij een benzine-explosie. Aantrekkelijke rollen blijven in de lucht hangen door een scenario dat dit melodrama niet aannemelijk maakt. Mooie luchtfotografie.

Wanderer of the Wasteland

1935 | Western

Verenigde Staten 1935. Western van Otto Lovering. Met o.a. Dean Jagger, Buster Crabbe, Gail Patrick, Raymond Hatton en Fuzzy Knight.

Dit is de tweede verfilming van het boek van Zane Grey, door Stuart Anthony bewerkt. Jagger denkt zijn broer doodgeschoten te hebben. Hij komt er later achter dat dat niet zo was. Crabbe is een goede schurk, maar de film is te langzaam; er zit te weinig actie in, en daardoor is het langdradig.

People Will Talk

1935 | Komedie

Verenigde Staten 1935. Komedie van Alfred Santell. Met o.a. Mary Boland, Charles Ruggles, Leila Hyams, Dean Jagger en Ruthelma Stevens.

Een zwakke intrige over een gehuwd paar dat doet alsof het ruzie maakt om de dochter de les te lezen. Maar zelfs al zouden Boland en Ruggles alleen maar een krant lezen, dan zouden ze nog grappig kunnen zijn.

Home On the Range

1935 | Western

Verenigde Staten 1935. Western van Arthur Jacobson. Met o.a. Jackie Coogan, Randolph Scott, Evelyn Brent, Dean Jagger en Addison Richards.

Coogan en Scott zijn broers in deze western; ze hebben een pony-ranch. Een van hun dieren doet mee aan een race en is de gedoodverfde winnaar. Dat komt een bende, die de zaak naar haar hand wil zetten, slecht uit. Ze doen alles om de broers het leven zuur te maken. Scott is goed, maar ex-kinderster Coogan laat te wensen over. De roman Code of the West van Zane Grey werd bewerkt door Ethel Doherty, Grant Garrett en Charles Logue. William Mellor deed het camerawerk. Een herverfilming vond elf jaar later plaats, toen onder de titel van het boek.