Don Murray: regie en cast.
Er zijn 61 films gevonden.

Mr. Headmistress

1998 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van James Frawley. Met o.a. Harland Williams, Katey Sagal, Joel Brooks, George Jenesky en Shawna Waldron.

Een oplichter wordt per ongeluk het nieuwe hoofd van een meisjesschool. Verkleed als vrouw leert hij de liefde kennen en helpt hij de meisjes hun cijfers te verbeteren. Verder neemt hij het sportteam onder zijn hoede zodat de school een riante donatie in de wacht kan slepen

Alan Ladd: The True Quiet Man

1998 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Gene Feldman. Met o.a. Anthony Caruso, Jeff Corey, Edward Dmytryk, Edith Fellows en Mona Freeman.

Een oplichter wordt per ongeluk het nieuwe hoofd van een meisjesschool. Verkleed als vrouw leert hij de liefde kennen en helpt hij de meisjes hun cijfers te verbeteren. Verder neemt hij het sportteam onder zijn hoede zodat de school een riante donatie in de wacht kan slepen

20th Century Fox: The First 50 Years

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Kevin Burns. Met o.a. James Coburn, Julie Andrews, David Brown, Red Buttons en Alice Faye.

Een oplichter wordt per ongeluk het nieuwe hoofd van een meisjesschool. Verkleed als vrouw leert hij de liefde kennen en helpt hij de meisjes hun cijfers te verbeteren. Verder neemt hij het sportteam onder zijn hoede zodat de school een riante donatie in de wacht kan slepen

Hearts Adrift

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Vic Sarin. Met o.a. Sydney Penny, Scott Reeves, Kathleen Noone, Don Murray en Nicolas Coster.

Max Raines gaat samen met haar moeder op bezoek bij een kennis en ontmoet de zoon van deze vrouw. Rijke playboys doen haar eigenlijk niets, maar wanneer ze haar vooroordelen in dit geval opzijzet, ontstaat er iets prachtigs tussen de twee

Marilyn non abita più qui

1992 | Documentaire, Biografie

Italië 1992. Documentaire van Anna Foghieri. Met o.a. Joe Di Maggio, Yves Montand, Don Murray, John F. Kennedy en Tony Curtis.

Documentaire over het leven van Norma Jean Baker, alias Marilyn Monroe, die dertig jaar eerder, op 5 augustus 1962, stierf in haar bescheiden woning op Fifth Elena Drive 12035 in een buitenwijk van L.A. Ze was 36 jaar toen ze die dag, naakt en dood, op haar bed werd gevonden. Zij is de verpersoonlijking van een tot een unieke legende uitgegroeid ideaalbeeld, dat al dertig jaar standhoudt. Deze film werd speciaal opgenomen in de V.S. op de plaatsen waar Marilyn, vanaf haar geboorte tot haar dood, heeft gewoond. Fragmenten uit Gentlemen Prefer Blondes (Howard Hawk, 1953), The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955) met de beroemde scène van de opwaaiende rok, Bus Stop (Joshua Logan, 1953) en andere films tonen haar onweerstaanbare charme. Tv-beelden van haar relatie met Di Maggio, Miller en Kennedy onthullen niets wat we niet al wisten.

Preminger: Anatomy of a Filmmaker

1991 | Documentaire, Biografie

Oostenrijk​/​​Verenigde Staten 1991. Documentaire van Valerie A. Robins. Met o.a. Burgess Meredith, Michael Caine, Deborah Kerr, James Stewart en Frank Sinatra.

Een portret van Otto Preminger (1905-1986), de eerste onafhankelijke Amerikaanse cineast, die regelmatig de Hayes Code uitdaagde door taboe-gegevens als homoseksualiteit, druggebruik, vrije liefde, verkrachting en politieke corruptie in zijn films te verwerken. Hij begon zijn carri[KA2]ere in Wenen onder de vleugels van de legendarische Max Reinhardt. Hier draaide hij zijn eerste film DIE GRO[KL29]E LIEBE in 1931. In 1935 werd hij door Joseph Schenck naar Amerika gehaald. Na zijn ruchtmakende ruzie met Darryl F. Zanuck beleefde hij zijn eerste successen op Broadway, maar al vlug werd hij terug door Hollywood binnengehaald. Met FOREVER AMBER (1947) kreeg hij voor het eerst last met de censuur en moest onder druk van de studio toegeven. Begin jaren 1950 startte hij met zijn eigen productiehuis en vanaf toen sloot hij geen enkel compromis meer met de censuurcommissie. In deze documentaire komen heel wat bekende mensen praten over hun werk met Preminger en hun obades worden geïllustreerd met fragmenten uit zijn bekendste films. Thomas J. Wiener schreef het scenario. Burgess Meredith fungeert als gastheer en nieuw materiaal werd gefotografeerd door Paul C. Goldberg. Een boeiend, maar eenzijdig beeld van een van de grootste Amerikaanse cineasten.

Ghosts Can't Do it

1989 | Fantasy, Erotiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Fantasy van John Derek. Met o.a. Bo Derek, Anthony Quinn, Don Murray, Leo Damian en Donald Trump.

`Wet-T-shirt` Derek is de `jonge` weduwe van veel oudere miljonair Quinn, die zelfmoord heeft gepleegd, omdat hij door een attack geheel verlamd was. Hij komt als geest terug, maar dat is voor de sexy Bo niet genoeg, dus re[KA3]incarneert hij na een soort pact met de duivel op een idillysch tropisch eiland in Damian. Bo kan weer verzadigd raken en tevreden gesteld gaat ze zaken-concurrent Mr. Spectacular (Trump, ja, dé Donald van de huizen en de leningen) verslaan. Hoe kom je erop! Het scenario is van de regisseur evenals het camerawerk.

Brand New Life: The Honeymooners

1989 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1989. Komedie van Eric Laneuville en Don Weis. Met o.a. Barbara Eden, Don Murray, Shawnee Smith, Jennie Garth en Byron Thames.

Gescheiden moeder Barbara McCrae (Eden) met drie kinderen wordt verliefd op weduwnaar Roger Gibbons (Murray) die ook drie kinderen heeft. Ze willen gaan trouwen, maar hun kinderen kunnen niet met elkaar overweg en houden het huwelijk tegen. Tijdens de vakantie als ze uit elkaar zijn, missen ze allemaal het familieleven en alles loopt natuurlijk goed af. Typische Disney- film, die bedoeld is voor uitzending op de vroege zondagavond voor het hele gezin. Braaf en competent gedaan. Scenario van Chris Carter, John J. Strauss en Dori Pierson. Jack Whitman was cameraman van dienst.

The Stepford Children

1987 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1987. Fantasy van Alan J. Levi. Met o.a. Barbara Eden, Don Murray, Tammy Lauren, Ken Swofford en Pat Corley.

Murray keert zeventien jaar nadat hij zijn eerste vrouw is verloren samen met zijn nieuwe gezin terug naar zijn geboortestadje Stepford. Echtgenote Eden en hun zoon en dochter kunnen niet wennen tussen de vrouwen en medeleerlingen die schijnbaar alle persoonlijkheid missen. De Men's Association, nu onder leiding van Anderson, heeft het hier voor het zeggen en wil Murray dwingen ook zijn gezin te laten behandelen. Derde film in de SF-reeks over THE STEPFORD WIVES, die echter geen rekening houdt met ontwikkelingen uit het tweede deel, REVENGE OF THE STEPFORD WIVES. De spanning wordt goed opgevoerd maar lijkt nergens heen te leiden. Bill Bleich was de auteur van dit zwakkere vervolg, dat behoorlijk werd vertolkt en eindigt in een schokkende climax. Maar voor het zover is moet je als kijker veel geduld hebben. Steve Shaw stond achter de camera.

Stillwatch

1987 | Mysterie

Verenigde Staten 1987. Mysterie van Rod Holcomb. Met o.a. Lynda Carter, Angie Dickinson, Don Murray, Stuart Whitman en Barry Primus.

Carter, tv-journaliste, is opgenomen in de politieke redactie en verhuist naar Washington, waar ze haar intrek neemt in het huis van haar ouders, dat ze niet meer heeft betreden sinds haar ouders er voor haar ogen werden vermoord. Deze hele periode is uit haar herinnering gebannen, maar terwijl ze een portret maakt van senator Dickinson, die op het punt staat de eerste vrouwelijke vice-president te worden, is ze slachtoffer van mysterieuze occulte gebeurtenissen in het huis. Alledaagse thriller, die zich aandient als griezelfilm maar waarin tegen het einde alle fantastische elementen worden weggeduwd. De acteurs lopen rond alsof ze steeds op instructies wachten, en de opbouw van het scenario van Laird Koenig en David Peckinpah, naar de succesroman van Mary Higgins Clark, is stroef en hortend. Jon Kranhouse deed camera.

Mistress

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Michael Tuchner. Met o.a. Victoria Principal, Don Murray, Joanna Kerns, Alan Rachins en Guy Boyd.

Principal is de perfecte maîtresse: intelligent, knap en begrijpend. Wanneer ze met haar minnaar Murray op vakantie gaat, sterft hij plotseling aan een hartaanval. Ze verliest niet alleen de man van haar leven, hij laat haar evenmin iets na. En dit alles na negen jaar vol beloftes. De 37-jarige vrouw moet voor het eerst in haar leven voor zichzelf zorgen. Variatie op een afgezaagd thema. Principal is allesbehalve overtuigend in haar rol en Murray was duidelijk maar al te blij dat hij vlug mag sterven in dit routine-scenario van Joyce Eliason. Het wordt tijd dat men 'vrouwenfilms' met een beetje inspiratie gaat maken. Voor het camerawerk werd beroep gedaan op Kees van Oostrum.

Marilyn Monroe: Beyond the Legend

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Gene Feldman en Suzette Winter. Met o.a. Richard Widmark, Robert Mitchum, Clark Gordon, Shelley Winters en John Springer.

Een geslaagd portret van M.M. met veel materiaal uit haar films. Feldman geeft de kijker een helder inzicht in de psyche van de legende en laat mensen uit het vak, collega's en minnaars aan het woord. Het scenario is van beide regisseurs Feldman en Winter. Het camerawerk is van Richard Francis en Rick Robertson. Aanbevolen voor cinefielen en iedereen die in M.M. geïnteresseerd is.

Made in Heaven

1987 | Romantiek, Fantasy, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1987. Romantiek van Alan Rudolph. Met o.a. Timothy Hutton, Kelly McGillis, Maureen Stapleton, Don Murray en Ann Wedgeworth.

In 1948 komt een jongeman (Hutton) bij een reddingspoging om het leven. In de hemel wordt hij verliefd op een nog `ongeboren` jonge vrouw (McGillis). Een tijdje later komt ze inderdaad op aarde ter wereld. Na lang smeken, krijgt `overledene` een tweede kans van de `directeur van de hemel`. Hij wordt opnieuw geboren, zonder dat hij zich iets herinnert van het leven na de dood. Ook krijgt hij dertig jaar de tijd om de vrouw van zijn dromen terug te vinden en weer verliefd te worden. Niet een verfijnd lyrisch liefdessprookje, maar stilistisch knap verfilmd door regisseur Rudolph, met aardig wat bekende gezichten in kleine bijrolletjes, zoals een onherkenbare Debra Winger (als Huttons beschermengel), Ellen Barkin, Tom Petty, Neil Young en Tom Robbins. De voorstelling van de hemel is lijkt nogal kitscherig en naïef, maar werkt bijzonder ontwapenend. Het magere scenario is van Bruce Evans en Raynold Gideon. Het camerawerk is van Jan Kiesser en de muziek van Mark Isham.

Something in Common

1986 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1986. Romantiek van Glenn Jordan. Met o.a. Ellen Burstyn, Tuesday Weld, Patrick Cassidy, Don Murray en Eli Wallach.

Een vrouw (Burstyn) die al zes jaar weduwe is, heeft zich sterk gehecht aan haar zoon (Cassidy). Hij laat zich inschrijven aan de hotelschool en ontmoet daar een veertig-jarige vrouw (Weld), die gescheiden is. Ze worden verliefd, maar de moeder kan de relatie van haar zoon met de twee keer zou oude minnares niet velen. Een melig melodrama, dat toch nog niveau heeft vanwege het grandioze spel van vooral Burstyn en Weld. Het gevecht dat zij leveren met de jongen als inzet, is haast een titanenstrijd. Twee grote actrices, die zich lekker voelen in hun rol. Susan Rice schreef het scenario, dat ze voorzag van snedige dialogen. Nederlander Kees van Oostrum stond achter de camera.

Radioactive Dreams

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Albert Pyun. Met o.a. John Stockwell, Michael Dudikoff, Lisa Blount, George Kennedy en Don Murray.

Nadat de bom gevallen is groeien Stockwell en Dudikoff op in een schuilkelder. Ze kennen alle Philip Marlowe-boeken van Raymond Chandler uit hun hoofd en ze hebben de persoonlijkheid van deze detective aangenomen. Leuk gefilmd, maar 't houdt niet over.

Blood Sport

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Vincent McEveety. Met o.a. William Shatner, Heather Locklear, James Darren, Don Murray en Kim Miyori.

Tv-film naar de serie T.J. Hooker, met Shatner en collegae die op Hawaii een senator moeten beschermen op wie een moord is beraamd.

Scorpion

1985 | Actiefilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van William Riad. Met o.a. Tonny Tulleners, Don Murray, Robert Logan, Allen Williams en Kathryn Daley.

Geheim agent Steve Woods, die Scorpion wordt genoemd, is op vakantie in Spanje, als hij wordt gesommeerd onmiddellijk terug te keren naar Amerika. Hij moet ervoor zorgen dat de passagiers van een gekaapt vliegtuig, op een startbaan in Los Angeles, veilig uit de handen van hun belagers komen. Als Scorpion in L.A. aankomt, blijkt dat de gijzelnemers een groep meedogenloze, buitenlandse guerillas is. Hij besluit het vliegtuig ongewapend binnen te gaan. (IdH/VPRO Gids)

License to Kill

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Jud Taylor. Met o.a. Penny Fuller, Don Murray, Millie Perkins, Donald Moffat en Denzel Washington.

Twee gezinnen raken verscheurd en vertwijfeld als een van hen hun dochter, een leerlinge van een high-school verliest door een ongeluk met dodelijke afloop, veroorzaakt door een jeugdige dronken automobilist, de zoon uit het andere gezin. Een film in het kader van de Amerikaanse stichting M.A.D.D.: Mothers Against Drunk Drivers. Het geheel krijgt vaart door het spel van Farentino als de vader van het meisje en Murray als de vader van de dronken bestuurder die de dood van het meisje op zijn geweten heeft. De hoofdrolspelers wisselden hun rol na het begin van de opnamen. Geschreven door William A. Schwartz.

A Touch of Scandal

1984 | Thriller

Verenigde Staten 1984. Thriller van Ivan Nagy. Met o.a. Angie Dickinson, Tom Skerritt, Don Murray, Jason Miller en Robert Loggia.

Kort voor de verkiezing tot procureur-generaal dreigt een buitenechtelijke relatie de ex-advocate Katherine noodlottig te worden, vooral als zij haar minnaar levenloos in haar flat aantreft. De overvloed aan zijpaden laat de aanvankelijke spanning langzaam wegebben en de absurde ontknoping maakt van wat een thriller moest zijn een farce.

Thursday's Child

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Gena Rowlands, Don Murray, Jessica Walter, Rob Lowe en Tracey Gold.

De goede cast geeft niveau aan dit drama rond een gezin waarvan de tienerzoon een harttransplantatie ondergaat. Gwen Bagni-Dubov schreef het script, dat gebaseerd is op een non-fiction-boek van Victoria Poole.

Quarterback Princess

1983 | Sportfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1983. Sportfilm van Noel Black. Met o.a. Helen Hunt, Don Murray, Barbara Babcock, Dana Elcar en John Stockwell.

Een scholiere werkt zich op in het (American) football-team van de universiteit en wordt 'één van de jongens'. Bovendien wordt ze 'koningin van de groene mat'. De film is gebaseerd op het werkelijke levensverhaal van Tami Maida; het wordt echter op weinig verheffende wijze verteld.

I Am the Cheese

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Robert Jiras. Met o.a. Hope Lange, Don Murray, Robert Wagner, Cynthia Nixon en Lee Richardson.

Het flinterdunne, maar hier en daar toch wel overtuigende verhaal van de van de wereld vervreemd geraakte tiener Macnaughton, die getuige is geweest van de dood van zijn ouders. De film toont de fantasieën en feitelijkheden in het leven van de jongen die onder psychiatrische behandeling staat. Een roman van Robert Cormier ligt ten grondslag aan de film.

Return of the Rebels

1981 | Komedie

Verenigde Staten 1981. Komedie van Noel Nosseck. Met o.a. Barbara Eden, Don Murray, Christopher Connelly, Michael Baseleon en Patrick Swayze.

Luchtig drama over de bijeenkomst na 25 jaar van een motorclub. Let op Mw Eden als een moeder op een motor.

Endless Love

1981 | Romantiek, Drama, Erotiek

Verenigde Staten 1981. Romantiek van Franco Zeffirelli. Met o.a. Brooke Shields, Martin Hewitt, Shirley Knight, Don Murray en Richard Kiley.

Deze film gaat over de liefde tussen twee tieners (Hewitt en Shields), die door hun ouders verdoemd en verraden zijn, en die elkaar na allerlei verschrikkelijk dramatische verwikkelingen tenslotte toch krijgen. Helaas is Zeffirelli met zijn verfilming van het moderne, literaire Romeo-en-Julia verhaaltje van Scott Spencer volledig de mist ingegaan. Wat blijft is het debuut van de slijmerige melkmuil Tom Cruise. Judith Rascoe schreef het scenario.

The Boy Who Drank Too Much

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jerrold Freedman. Met o.a. Scott Baio, Lance Kerwin, Ed Lauter, Mariclare Costello en Don Murray.

Tiener die hockey speelt volgt zijn vaders voetspoor door alcoholicus te worden.

If Things Were Different

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Lewis. Met o.a. Suzanne Pleshette, Tony Roberts, Don Murray, Arte Johnson en Chuck McCann.

Een handig drama over een huisvrouw uit een voorstad die behoorlijk bij de pinken is en die haar gezin bijeen wil houden als haar man een zenuwinzinking krijgt. Suzanne acteert goed, maar de rol die zij moet spelen is net iets te volmaakt.

Fugitive Family

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Paul Krasny. Met o.a. Richard Crenna, Diane Baker, Eli Wallach, Don Murray en Ronny Cox.

Crenna, een advocaat verbonden aan het Ministerie van Justitie, ontdekt dat een vakbondsleider zijn positie gebruikt als dekmantel voor onfrisse praktijken. Hoewel hij met de dood bedreigd wordt, is hij toch bereid om als getuige op te treden. Hij stelt als eis dat zijn familie naar een andere staat mag verhuizen en een nieuwe identiteit krijgt. Goede suspense-story met een fantastische cast. Ondanks het dubbelzinnige einde blijft het een boeiende film die logisch en overtuigend in elkaar steekt. Tony Kayden en James G. Hirsch schreven het scenario dat een verhelderende kijk geeft achter de schermen van een rechtszaak. Goed camerawerk van Robert Hauser.

Crisis in Mid-Air

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. George Peppard, Karen Grassle, Desi Arnaz Jr., Don Murray en Martin Milner.

Een luchtverkeersleider op leeftijd wordt ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een botsing tussen twee vliegtuigen. Dit soort rampenfilms was erg in, waardoor er helaas een lopende-banddrama ontstond.

Rainbow

1978 | Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1978. Biografie van Jackie Cooper. Met o.a. Andrea McArdle, Don Murray, Piper Laurie, Martin Balsam en Michael Parks.

Over de carrière van de jonge Judy Garland die het van hardwerkende variété-artieste brengt tot THE WIZARD OF OZ, met McArdle geheel misplaatst in de hoofdrol. Het verhaal is ogenschijnlijk accuraat en krijgt een vleugje authenticiteit door regisseur Cooper, ooit in z'n jeugd een aanbidder van Garland.

How The West Was Won

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van Burt Kennedy en Daniel Mann. Met o.a. James Arness, Eva Marie Saint, Bruce Boxleitner, William Kirby Cullen en Kathryn Holcomb.

Mini-serie in drie delen. Het vervolg op de tv-film THE MACAHANS waarin de avonturen van de familie Macahan (de eerste 6 acteurs) verder worden gevolgd. Vlak na de burgeroorlog keert Arness terug naar de ranch, maar Boxleitner wordt gezocht als deserteur. Spanning en dramatiek met prachtig camerawerk van Jack Woolf.

Deadly Hero

1976 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1976. Misdaad van Ivan Nagy. Met o.a. Don Murray, Diahn Williams, James Earl Jones, Lilia Skala en George S. Irving.

Interessant gegeven: oprechte agent (Murray) redt het leven van een vrouw door haar aanvaller (Jones) te doden, maar dan begint de vrouw aan de motieven en daden van de agent te twijfelen. Acteurs stijgen boven gewelddadige presentatie uit.

A Girl Named Sooner

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Lee Remick, Richard Crenna, Don Murray, Anne Francis en Cloris Leachman.

Een acht jaar oud meisje, dat is opgevoed door een excentrieke oude vrouw ergens in de binnenlanden van Indiana, wordt de beschermelinge van een kinderloos echtpaar, van wie zij het leven verrijkt. Ontroerend drama voor het hele gezin, naar de alom toegejuichte roman van Suzanne Clauser van 1972. De show wordt gestolen door Cloris Leachman als Old Mam, het (sluwe) oude omaatje.

The Sex Symbol

1974 | Erotiek

Verenigde Staten 1974. Erotiek van David Lowell Rich. Met o.a. Connie Stevens, Shelley Winters, Don Murray, Jack Carter en James Olson.

Schrijver Alvah Bessie bewerkte zijn eigen roman: [KL]The Symbol[KLE] (1966) over een fictieve filmdiva uit de jaren veertig en vijftig - met beelden van Marilyn die steeds erdoorheen sijpelen. Processen dreigden deze film voor zijn presentatie tegen te houden en wat uiteindelijk in de VS op de tv kwam, na zware montage, was slechts een fractie aan daden en naaktscènes van wat men in andere landen in de bioscopen zag.

The Girl on the Late, Late Show

1974 | Misdaad

Verenigde Staten 1974. Misdaad van Gary Nelson. Met o.a. Don Murray, Laraine Stephens, Bert Convy, Yvonne DeCarlo en Gloria Grahame.

Moorden in filmland achtervolgen tv-producer Murray op zijn speurtocht naar Grahame, de koningin van de bioscoop in de jaren vijftig, die op mysterieuze wijze verdween op het hoogtepunt van haar carrière. Een verrukking voor nostalgische zwijmelaars, maar detective-fanaten zullen al veel te vroeg doorzien wie de schurk is.

Cotter

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Paul Stanley. Met o.a. Don Murray, Carol Lynley, Rip Torn en Sherry Jackson.

Na een tragisch ongeluk tijdens een rodeo keert een ongelukkige Indianenclown (Murray) terug naar zijn afgelegen geboortedorp. Daar moet hij strijden tegen vooroordeel, roddel en kleingeestigheid, terwijl hij ook te kampen heeft met eenzaamheid. Mooi spel en een redelijk script, waardoor vooral de sfeer in een klein stadje in de V.S. goed wordt weergegeven.

The Cross and the Switchblade

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Don Murray. Met o.a. Pat Boone, Erik Estrada, Jackie Giroux en Jo-Ann Robinson.

Dominee Boone raakt verzeild in een ruzie tussen straatbendes in New York. Ongelijke, oninteressante, maar oprechte poging om het moralistische filmmaken naar een beter niveau te brengen.

Justin Morgan Had A Horse

1972 | Western, Familiefilm

Verenigde Staten 1972. Western van Hollingsworth Morse. Met o.a. Don Murray, Lana Wood, R.G. Armstrong, Gary Crosby en John Smith.

Vermont 1790. Leraar Murray zit diep in de schulden. De hardvochtige grootgrondbezitter Armstrong weigert hem verder uitstel te geven, temeer daar Murray een paard bezit dat tenger, maar bijzonder sterk en snel is. Hij neemt het dier in beslag en wanneer organisatoren van paardenraces uit New York langskomen, gaat hij een uitdaging aan. Maar het paard reageert alleen op bevelen van Murray. Brave Disney-western geschikt voor jong en oud. Consumptiemateriaal dat niet verveelt, maar even snel vergeten is als gezien. Armstrong steelt de show als de farmer zonder hart. Wood is totaal overbodig als love-interest. Calvin Clements Jr. en Rod Peterson baseerden hun scenario op een roman van Marguerite Henry. Mooi in beeld gebracht door Richard A. Kelley. Vooral interessant voor paardenliefhebbers.

Conquest of the Planet of the Apes

1972 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1972. Sciencefiction van J. Lee Thompson. Met o.a. Roddy McDowall, Don Murray, Ricardo Montalban, Natalie Trundy en Hari Rhodes.

Vierde film in de Planet of the Apes-reeks toont hoe de apen in opstand kwamen en daarna de mensheid overwonnen. Losjes geacteerd, vaak oubollig, maar toch nog wel interessant.

Confessions of Tom Harris

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van John Derek en David Nelson. Met o.a. Don Murray, Linda Evans, David Brian, Gary Clarke en Logan Ramsey.

Aparte, gedurfde studie over een corrupte, amorele bokser, gespeeld door Murray, die ook produceerde en het scenario schreef. Co-regisseur (en ex-acteur) John Derek deed de fotografie.

Wanda June Happy Birthday

1971 |

1971. Mark Robson. Met o.a. Pamelyn Ferdin, George Grizzard, William Hickey, Don Murray en Susannah York.

Aparte, gedurfde studie over een corrupte, amorele bokser, gespeeld door Murray, die ook produceerde en het scenario schreef. Co-regisseur (en ex-acteur) John Derek deed de fotografie.

Happy Birthday, Wanda June

1971 | Komedie

Verenigde Staten 1971. Komedie van Mark Robson. Met o.a. Rod Steiger, Susannah York, George Grizzard, Don Murray en William Hickey.

Toneelmatige, maar goed te genieten film naar Kurt Vonneguts toneelstuk over een chauvinistische ontdekkingsreiziger die na zeven jaar thuiskomt, zijn vrouw volwassener vindt geworden (en ook nog geëngageerd) en zijn eigen waarden verouderd. Goede vertolking van Vonneguts leuke situaties en dialogen met zwarte humor; Hickey is heel erg grappig als Steigers vriend.

Daughter of the Mind

1969 | Horror

Verenigde Staten 1969. Horror van Walter Grauman en Walter E. Grauman. Met o.a. Ray Milland, Gene Tierney, Don Murray, George Macready en Edward Asner.

Professor Constable (Milland) huurt een parapsycholoog in omdat hij ervan overtuigd is dat zijn dochter uit het hiernamaals met hem wil communiceren. De FBI komt erbij omdat de geleerde vroeger met de regering heeft gewerkt. Te veel hooi op de vork en inconsequent. Geschreven door Luther Davis naar het boek The Hand of Mary Constable van Paul Gallico. Er is ook een versie van 73m.

The Viking Queen

1967 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1967. Avonturenfilm van Don Chaffey. Met o.a. Don Murray, Carita, Donald Houston, Andrew Keir en Adrienne Corri.

Een leeghoofdig historisch verhaal over het oude Engeland onder Romeinse heerschappij met flink veel bloed wanneer anarchisten een opstand onder het volk uitlokken. Murray en de prima Engelse spelers kunnen er niet tegenop.

The Intruders

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van William Graham. Met o.a. Don Murray, Edmond O'Brien, John Saxon, Anne Francis en Gene Evens.

De halfbloed Billy Pye (Saxon) is een ex-boef die naar Medilia terugkeert om sheriff te worden. Hij wil zich rehabiliteren. Veel nevenintriges, maar niets komt samen, wat te wijten is aan het scenario van Dean Riesner. Naar een verhaal van William Lansford.

The Borgia Stick

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van David Lowell Rich. Met o.a. Don Murray, Fritz Weaver, Inger Stevens en Barry Nelson.

Nogal grimmige thriller waarbij de georganiseerde misdaad met betrekking tot infiltratie in de economie van de VS aan de kaak wordt gesteld. Goede rollen, vooral van Weaver. De film doet het goed en werd buiten Amerika in de bioscopen uitgebracht.

Sweet Love, Bitter

1967 | Muziek, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1967. Muziek van Herbert Danska. Met o.a. Dick Gregory, Don Murray, Diane Varsi en Robert Hooks.

Losjes gebaseerd op het levensverhaal van Charlie 'Bird' Parker, de jazzmuzikant. De film is een soms ontroerend verhaal over een man in diepe ellende.

The Plainsman

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van David Lowell Rich. Met o.a. Don Murray, Guy Stockwell, Abby Dalton, Bradford Dillman en Henry Silva.

Herverfilming van een De Mille-produktie uit 1936 - en niet best gedaan. Dat werd voornamelijk veroorzaakt door de slechte keus waarmee de rollen waren bezet. Murray is Bill Hickok, Stockwell Buffalo Bill en Dalton Calamity Jane, en om het historische rijtje af te maken: Nielsen speelt kolonel George Custer. Scenarist Michael Blankfort veranderde niet zo veel aan het origineel. Bud Thackery - voormalige Republic-man - deed het camerawerk van dit doorsnee produkt, dat door Richard Lyons geproduceerd werd.

Kid Rodelo

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Richard Carlson. Met o.a. Don Murray, Janet Leigh, Broderick Crawford en Richard Carlson.

Na hun tijd uitgezeten te hebben in het gevang gaan cowboys op zoek naar de verborgen vijftigduizend dollar in baar goud. Al eens eerder gezien. In Spanje gefilmd.

Baby, the Rain Must Fall

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Steve McQueen, Lee Remick, Don Murray, Paul Fix en Josephine Hutchinson.

Een nogal ondergewaardeerd verhaal over ex-boef McQueen die naar vrouw en kind terugkeert, maar die niet in staat is zijn rusteloosheid de baas te worden. Murray is de oprechte sheriff die hem wil helpen.

One Man's Way

1964 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1964. Biografie van Denis Sanders. Met o.a. Don Murray, Diana Hyland, Veronica Cartwright, Ian Wolfe en Virginia Christine.

Een smaakvolle gefingeerde biografie van Norman Vincent Peale, waarin zijn religieuze overtuigingen en preken aan de orde komen; Murray in een serieuze hoofdrol.

Escape From East Berlin

1962 | Avonturenfilm, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Robert Siodmak en Byron Haskin. Met o.a. Don Murray, Christine Kaufmann, Werner Klemperer, Ingrid van Bergen en Karl Schell.

Een Oostduitse chauffeur is vastberaden om een tunnel te graven naar West-Berlijn om zijn familie en zijn nieuwe vriendin te bevrijden van het communistisch juk. Gedateerd en propagandistisch, maar niettemin gebaseerd op waar gebeurde feiten.

Advise & Consent

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Henry Fonda, Charles Laughton, Don Murray, Walter Pidgeon en Peter Lawford.

De van geboorte Oostenrijkse Otto Preminger maakte met Advise & Consent een ambitieus opgezet, fraai inkijkje in de Amerikaanse politiek begin jaren 60. Henry Fonda speelt de door de president naar voren geschoven kandidaat voor de ministerspost van Binnenlandse Zaken. Vanzelfsprekend wordt zijn verleden door een senaatscommissie zorgvuldig doorgelicht en zo komt een vroegere flirt met de communistische partij bovendrijven. Maar de vuile was van de conservatieven wordt ook buiten gehangen. Mooi verbaal vuurwerk van de prima cast leverde Preminger (Anatomy of Murder, Exodus) een Gouden Palm-nominatie in Cannes op. Naar een met de Pulitzer-prijs bekroond boek van Allen Drury.

The Hoodlum Priest

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Irvin Kershner. Met o.a. Don Murray, Larry Gates, Keir Dullea, Logan Ramsey en Cindi Wood.

Een film, gebaseerd op het werkelijk gebeurde verhaal over een priester die zijn leven wijdde aan pogingen 'would-be' criminelen te helpen, geconcentreerd op Murray's inspanningen om de delinquent Dullea te rehabiliteren. Acteerprestaties van niveau.

One Foot in Hell

1960 | Drama, Western

Verenigde Staten 1960. Drama van James B. Clark. Met o.a. Alan Ladd, Don Murray, Dan O'Herlihy, Dolores Michaels en Barry Coe.

Een groots opgezette, maar eigenaardige produktie over een sheriff die vergelding zoekt voor de dood van zijn vrouw.

These Thousand Hills

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Richard Fleischer. Met o.a. Don Murray, Richard Egan, Lee Remick, Patricia Owens en Stuart Whitman.

Een volwassen western met Murray als boer die leert verantwoordelijk te zijn en loyaal ten opzichte van vrienden. Een stevige rolbezetting.

Shake Hands with the Devil

1959 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. James Cagney, Don Murray, Dana Wynter, Glynis Johns en Michael Redgrave.

Een aangrijpend drama in het door oorlog verscheurde Ierland rond 1920, waarin een Amerikaanse student buiten schot tracht te blijven, maar door omstandigheden bij een opstandelingenleger terechtkomt, dat geleid wordt door de wilskrachtige Cagney. Mooi op locatie verfilmd. Scenario van Ivan Goff, Ben Roberts en Marian Thompson naar een roman van Reardon Connor. Camerawerk van Erwin Hillier.

From Hell to Texas

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Don Murray, Diana Varsi, Chill Wills, Dennis Hopper en R.G. Armstrong.

Een nogal overschatte western, want hier of daar is het knap langdradig. Het thema is niet oninteressant. Robert Buckner en Wendell Mayes schreven het scenario naar het boek [KL]The Hell Bent Kid[KLE] van Charles Locke. Murray is die Kid, een cowboy die per ongeluk een zoon van een machtige rancher, Armstrong, doodschiet. Prompt wordt een ellenlange achtervolging ingezet en ziet men Murray moeizaam vluchten. Wilfred Cline buitte voor zijn beelden de natuur uit. Ondertussen komt een tweede zoon bij de achtervolging om het leven. Maar er is ook nog een derde zoon (Hopper)

The Bachelor Party

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Don Murray, E.G. Marshall, Jack Warden, Patricia Smith en Carolyn Jones.

Indringend Paddy Chayefsky drama (oorspronkelijk een tv-stuk) over een vrijgezellenfuif voor de bruidegom in spe, Arnold (Abbott), en het emotionele effect op de andere getrouwde deelnemers. Jones is opmerkelijk in een bijrol. Het camerawerk is van Jospeh LaShelle.

A Hatful of Rain

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Eva Marie Saint, Don Murray, Anthony Franciosa, Lloyd Nolan en Henry Silva.

Realistisch melodrama over de hel waarin de aan drugs verslaafde Murray leeft en het effect op zijn naaste omgeving; mooie rollen.

Bus Stop

1956 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Komedie van Joshua Logan. Met o.a. Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field en Eileen Heckart.

Een uitstekende tragikomedie die bewijst dat Monroe wel degelijk kan acteren als ze op gevoelige wijze de rol van een zangeres speelt. Murray is de ruwe cowboy die haar probeert te strikken; Field is mooi als serveerster. Scenario van Georges Axelrod naar het theaterstuk van William Inge. Ook bekend als WRONG KIND OF GIRL.

On Top of Old Smokey

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van George Archainbaud. Met o.a. Gene Autry, Smiley Burnette, Gail Davis, Grandon Rhodes en Sheila Ryan.

In deze matige western schiet Autry Davis te hulp. Tussen de bedrijven door horen we nog een vijftal liedjes van de Cass County Boys.