Egberto Gismonti: muziek.
Er zijn 4 films gevonden.

Ocalia

1995 | Documentaire, Biografie

Nederland​/​​Cuba 1995. Documentaire van Sherman De Jesus en Sherman R. de Jesus. Met o.a. Inchomar Ocalia, Hemert van Breda, Enid Hollander-Merkies, Jan Henderikse en May Henriquez.

Hipolito Ocalia werd geboren op het eiland Curaçao in 1916. Zijn ouders waren arm en hij was meestal op zichzelf aangewezen om zijn vrijetijd door te brengen. Reeds als kind begon hij te tekenen en te schilderen wat hij zag. Gaandeweg ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Zijn schilderijen zijn improvisaties op de werkelijkheid, op het eerste zicht eenvoudig, zelfs naïef, maar bij nadere studie erg compex. Hij was een auto-didact die nog tijdens zijn leven kon bogen op locale roem. Hij stierf in 1988. Een documentaire gemaakt in samenwerking met het Curaçao Tourism Development Bureau met de bedoeling het werk van Ocalia bekender te maken. De kleinzoon van de schilder, Inchomar, speelt de rol van de kunstenaar als kind. Mensen die hem gekend hebben praten vol lof over hem en zijn werk. Het scenario is van de regisseur zelf. Marcel Prins zette het op pellicule. Formaat 16/9.

Reise der Hoffnung

1990 | Drama

Zwitserland​/​​Turkije 1990. Drama van Xavier Koller. Met o.a. Nur Sürer, Necmettin Çobanoglu, Emin Sivas, Mathias Gnädinger en Erdinc Akbas.

Reisverhaal over bedrogen Turkse boeren op weg naar het Beloofde Zwitserland. Wij volgen een vader en een moeder die met een van hun zeven kinderen hun boerderijtje verlaten voor de lange reis naar het Zwitserse chocoladeparadijs. Het begint veelbelovend maar spoedig maak je kennis met de Zwitserse grenspolitie en de koehandel in Turkse plattelandsbewoners als werkkrachten voor de fabrieken van het welvarende Zwitserland. De evolutie van de personages wordt verwaarloosd, de film gaat de emotionele toer op en de menselijke schurkerij wordt eindeloos herhaald. Kreeg in 1991 de Oscar voor de beste niet-Engelstalige film. Koller schreef samen met Ferice Çiçkoglu het scenario. Camerawerk van Elemer Ragalyi. Gebaseerd op een ware geschiedenis.

Melzer

1982 | Drama

Duitsland​/​​Zwitserland 1982. Drama van Heinz Bütler. Met o.a. Rüdiger Vogler, Ingo Lampe, Nicolas Lansky, Adelheid Arndt en Ingeborg Arnoldi.

Een succesvolle kunstschilder laat zich na een crisis vrijwillig opnemen in een psychiatrische inrichting, in navolging van zijn lievelingsschrijver Robert Walser. Na aanvankelijk verzet van zijn omgeving proberen ze commercieel profijt te trekken van zijn 'waanzin' met een overzichtstentoonstelling. Na een opmerkelijke documentaire over schizofrenie maakt Bütler hier zijn speelfilmdebuut met verwante stof, maar het mist de dramatische greep en visie, zodat de voorspelbare conclusie is dat er méér gekken rondlopen buiten de klinieken dan erin. Vogler doet in de titelrol zijn best en acteert met doeltreffender ironie dan het scenario aandraagt.

Raoni

1977 | Drama

Frankrijk​/​​België 1977. Drama van Jean-Pierre Dutilleux. Met o.a. Clive Kelly, Raoni, Aritana, Prepori en Kiusi.

Bulldozers maken het Amazone-woud met de grond gelijk en doen inbreuk op het territorium van de Megkronoti-indianen. Opperhoofd Raoni gaat op pad om de autoriteiten te spreken, want hij is van mening dat zijn stam wordt bedreigd en verraden. Op zijn tocht bezoekt hij andere stammen en spoort ze aan tot verzet. Een film met goede bedoelingen maar is het een fictieve documentaire of gedocumenteerde fictie? Omdat de regisseur niet heeft gekozen voor een van de twee genres, is het resultaat een weinig geslaagde kruising. Ook bekend als LE QUATRIÈME MONDE.