Louis Jourdan (1921-2015): cast.
Er zijn 50 films gevonden.

Year Of The Comet

1992 | Actiefilm, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1992. Actiefilm van Peter Yates. Met o.a. Penelope Ann Miller, Art Malik, Ian Richardson, Ian McNeice en Timothy Bentinck.

Miller wordt door haar vader, een wijnmakelaar, naar het eiland Skye gezonden om de waarde te bepalen van de wijnvoorraad in de kelders van een juist overleden kasteelheer. Hier ontdekt ze tot haar verbazing niet alleen een supermagnum-fles uit 1811, maar tevens een bende, aangevoerd door een inhalerige hospita, op zoek naar een mysterieuze formule.

The Return of Swamp Thing

1989 | Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1989. Fantasy van Jim Wynorski. Met o.a. Dick Durock, Heather Locklear, Sarah Douglas, Daniel Taylor en Ronreaco Lee.

Terug naar het moeras met dit vervolg op SWAMP THING als de plantaardige superheld (half mens, half plant) ontdekt dat de krankzinnige geleerde Jourdan, die mensen met dieren gekruist heeft, dergelijke plannen heeft voor zijn spraakzame stiefdochter Locklear. Dit parodiërende vervolg van Dafish op het serieuze origineel gaat mank aan het gebrek aan stijl en verspilt veel te veel tijd aan twee jochies, die niet vermakelijk zijn. De stripverhalen zijn veel beter.

Grand Larceny

1988 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1988. Misdaad van Jeannot Szwarc. Met o.a. Louis Jourdan, Ian McShane, Marilu Henner, Omar Sharif en James Cossins.

Hupse, Amerikaanse Henner erft de `zaak` van haar vader Jourdan (in flashbacks te zien) aan de Rivièra. Het had een bijzondere bezigheid: met list en bedrog bezorgde de onderneming gestolen eigendommen terug aan hun vaak steenrijke rechtmatige bezitters. Ze heeft zich maar nauwelijks in haar vaders zaken verdiept of ze belandt pardoes in de affaire van een gekidnapt renpaard. Flauw gedoe, waarbij de landschapsfotografie van Tony Impey de grote ster is. Dom scenario van Peter Stone.

Beverly Hills Madam

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Harvey Hart. Met o.a. Faye Dunaway, Louis Jourdan, Melody Anderson, Donna Dixon en Terry Farrell.

Opzichtig drama over een chique tante uit de jet-set, Lil Hutton (Dunaway), en haar stal van peperdure call girls. Faye Dunaway speelt zoals gewoonlijk met volledige inzet. Het scenario is van Nancy Sackett. Het camerawerk is van Isidore Mankofsky.

Cover Up

1984 |

Verenigde Staten 1984. Ted Post. Met o.a. Jon-Erik Hexum, Jennifer O'Neill, Richard Anderson, Robert Webber en Terry Kiser.

De pilotfilm van een acht-delige serie rondom een topfotografe (Reynolds) en (weduwe?) van een verdwenen geheim agent, en haar topmodel, een ex-Vietnam-commando, macho Hexum. Samen raken ze verwikkeld in een geheime organisatie Outriders, die zich bezig houdt met hulp aan Amerikaanse burgers in het buitenland die in de klem zitten. De handeling vindt plaats in een Midden-amerikaans staatje waar de plaatselijke Outriders-commandant Bud is neergeschoten, waar een louche Fransman en zijn assistente lijken te zitten. Doorsnee actie en nette gezichten.

Octopussy

1983 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Actiefilm van John Glen. Met o.a. Roger Moore, Maud Adams, Louis Jourdan, Kabir Bedi en David Meyer.

Door een Amerikaanse atoomonderzeeër tot ontploffing te brengen in een West-Duitse haven, hopen de Sovjets de publieke opinie in West-Europa tegen de NATO op te zetten. Bond (Moore) moet de zaak klaren. Het spoor leidt naar een Afghaanse prins, die eigenlijk werkt voor Octopussy (Adams), een exotische dame, die een vrouwenleger op de been heeft gebracht. Het pretentieloze scenario van Richard Maibaum en Michael J. Wilson is als gebruikelijk gelardeerd met actie inclusief een flinke dosis zelfspot en adembenemende stunts. Maud Adams is het enige Bond-meisje dat twee keer naast 007 Roger Moore mocht aantreden: in The Man with the Golden Gun (1974) en nu als titelheldin in Octopussy.

Swamp Thing

1982 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1982. Horror van Wes Craven. Met o.a. Ray Wise, Adrienne Barbeau en Louis Jourdan.

Wetenschapper Alec Holland (Wise) heeft een goedje ontdekt dat planten verandert in superplanten. Dan dringt zijn rivaal Arcane zijn lab binnen om het spul te stelen. Er breekt een gevecht uit, Holland morst een reageerbuis plantensteroïden over zijn eigen lichaam en verandert in een monster. Dat hij, behalve groen en knoestig, ook veel sterker is geworden komt van pas als hij een dame in nood (Barbeau) moet redden. Aardige stripverfilming moet het hebben van een paar goede grappen, een paar leuke actiescènes en een (ietsje te) hoog camp-gehalte.

Double Deal

1982 | Misdaad

Australië 1982. Misdaad van Brian Kavanagh. Met o.a. Angela Punch-McGregor, Diana Craig, Warwick Comber, Diane Craig en Louis Jourdan.

Een knap model verlaat haar man om er met een misdadiger vandoor te gaan. Een vulgaire film, alleen de moeite waard door de bekoorlijkheid van de hoofdrolspeelster.

The French Atlantic Affair

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Douglas Heyes. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Horst Buchholz, James Coco, Chad Everett en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Met sterren beladen serie over een grote oceaanstomer waar gemene secteleider Savalas en zijn bende toeslaan en de passagiers en bemanning gijzelen teneinde 70 miljoen dollar in goud te kunnen afpersen. Het thema mag niet nieuw zijn (de luxe-stomer op zee gekidnapped of in gevaar door chantage), maar het plot is het wel (een 'vijfde colonne' onder de passagiers, zodat je niet weet wie vriend of vijand is) en het wordt hier goed uitgewerkt zodat de spanning erin zit en de aandacht wordt vastgehouden. Wordt ook in twee delen uitgezonden. Scenario van de regisseur naar de roman van Ernest Lehman. Het camerawerk is van Ralph Woolsey.

Silver Bears

1978 | Komedie, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1978. Komedie van Ivan Passer. Met o.a. Michael Caine, Cybill Shepherd, Louis Jourdan, Martin Balsam en Tommy Smothers.

Gentleman-dief Doc Fletcher (Caine) koopt na bemiddeling van een verarmde Italiaanse prins een bank in Lugano. Deze bank blijkt een vervallen kamertje boven een pizzeria. Wat moet hij zijn baas Balsam vertellen? Maar Fletcher zou geen meester in zijn vak zijn als hij geen oplossing kon bedenken, en die komt in de vorm van een zilvermijn in Iran. Onderhoudende caper-comedy, op speelse wijze vertolkt door een hele reeks bekende gezichten. Een licht niemendalletje, met typisch Britse dialoog- en situatiehumor en zonder gewelddadigheden. Peter Stone bewerkte de roman van Paul Erdman met veel soepelheid en gevoel voor humor. Een kolfje naar de hand van Caine.

The Man in the Iron Mask

1977 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Mike Newell. Met o.a. Richard Chamberlain, Patrick McGoohan, Jenny Agutter, Vivian Merchant en Ian Holm.

De zoveelste verfilming van het klassieke verhaal van Dumas over de koene musketiers (D'Artagnan c.s.), die de broer van Lodewijk de XIV bevrijden uit het fort op het eiland St Marguerite. Deze versie heeft een goede rolbezetting, snelle actie en flitsende degengevechten. Romantisch, stijlvol en onderhoudend. Het scenario is van William Bast naar de roman Vingt ans après van Alexandre Dumas père.

Plus ça va, moins ça va

1977 |

Frankrijk 1977. Michel Vianey. Met o.a. Jean-Pierre Marielle, Jean Carmet, Louis Jourdan, Henri Garcin en Niels Arestrup.

Racistische politiemannen zijn overtuigd dat de moord op een jong meisje het werk moet zijn van een Noord-Afrikaan die na een kruisverhoor weet te ontsnappen. Hun onderzoek leidt hen verder langs de rijke bourgeoisie en filmfauna aan de Côte d'Azur. Genrefilm met zowel komische als kritische elementen. De regisseur is van huis uit schrijver en zijn scenario is beter dan zijn regie, maar hij geeft de acteurs alle kansen tot herkenbare karikaturen.

Count Dracula

1977 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1977. Horror van Philip Saville. Met o.a. Louis Jourdan, Frank Finlay, Susan Penhaligon, Judi Bowker en Mark Burns.

Een arts is ervan overtuigd dat een Oosteuropese graaf met bovennatuurlijke krachten dood en verderf brengt. Bram Stoker's klassieke griezelroman krijgt hier een nogal fantasieloze tv- bewerking. Scenario schrijver Gerald Savory volgt de roman redelijk, maar gebruikt tevens elementen uit de verfilming van Terence Fisher uit 1958. De primitieve optische effecten werken verrassend goed, maar er wordt zelden een authentieke griezelsfeer bereikt. De goede cast en en het knappe scenario houden de aandacht gevangen. De uiterst stemmige fotografie is voorzien van de handtekening van Peter Hall.

The Count of Monte Cristo

1975 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van David Greene en David Green. Met o.a. Richard Chamberlain, Tony Curtis, Trevor Howard, Donald Pleasence en Taryn Power.

De zoveelste verfilming van Alexandre Dumas' klassieker, met ditmaal Chamberlain als Edmond Dantes, die als slachtoffer van een door militair Curtis, bankier Pleasance en procureur Jourdan gesmeed complot zonder vorm van proces de gevangenis indraait. Na veertien jaar weet hij met de hulp van medegevangene priester Howard te ontsnappen. Howard heeft hem verteld over een fabelachtige schat, en als de Graaf van Monte Cristo neemt hij wraak op zijn belagers. Vlot verteld avonturenverhaal, met knap spel van de hoofdrolspelers. De film brengt geen nieuwe elementen in het verhaal, maar het scenario van Sidney Carrou is een trouwe weerspiegeling van de roman en bevat geen zwakke momenten. Anthony Dawson als Jourdans misdadige vader is haast onherkenbaar. Schitterend in beeld gebracht door Aldo Tonti.

The Great American Beauty Contest

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Robert Day. Met o.a. Eleanor Parker, Bob Cummings, Joanna Cameron, Susan Damonte en Tracy Reed.

Buitengewone blik achter de schermen van een moderne, groots opgezette schoonheidswedstrijd, compleet met lage intriges, geruchten dat het 'allemaal doorgestoken kaart is', enzovoort, verlevendigd door het perspectief van sociaal commentaar. Prima acteerwerk, met name van Parker.

Run A Crooked Mile

1969 | Thriller

Verenigde Staten 1969. Thriller van Gene Levitt. Met o.a. Louis Jourdan, Mary Tyler Moore, Alexander Knox, Wilfrid Hyde-White en Laurence Naismith.

Een ongeluk op de snelweg heeft tot gevolg dat een wiskundeleraar betrokken raakt bij een plan om de Europese gouden standaard te wijzigen. Goed, ingewikkeld gegeven over geheugenverlies, en een prima, gedeeltelijk Engelse rolbezetting in deze thriller.

Ritual of Evil

1969 | Mysterie

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Robert Day. Met o.a. Louis Jourdan, Anne Baxter, Diana Hyland, John McMartin en Wilfrid Hyde-White.

Een merkwaardige mengelmoes van achtervolgingswaan en zwarte magie, uitgevoerd door psychiater Sorrell (Jourdan) die alle factoren onderzoekt waardoor een patiënt tot zelfmoord kwam. Wanhopige behoefte aan goede dialoog, maar desondanks geslaagd.

Fear No Evil

1969 | Mysterie

Verenigde Staten 1969. Mysterie van Paul Wendkos. Met o.a. Bradford Dillman, Lynda Day, Marsha Hunt, Wilfrid Hyde-White en Carroll O'Connor.

Een antieke spiegel verschaft toegang tot een andere, bovennatuurlijke wereld. Een geleerde (Dillman) koopt de spiegel; nadat hij is verongelukt, merkt zijn verloofde dat zij hem met de spiegel kan doen terugkeren. Goede acteerprestaties in een betrekkelijk vindingrijke en onconventionele kijk op magie. Gevolgd door RITUAL OF EVIL.

To Die in Paris

1968 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van Charles S. Dubin en Allen Reisner. Met o.a. Louis Jourdan, Kurt Krueger, Robert Ellenstein, John Marley en Ludwig Donath.

De wederwaardigheden van een aanvoerder van een verzetsgroep in Parijs tijdens WO-II, die per ongeluk samen met gewone misdadigers werd opgepakt, en die zijn bewakers niet kan laten vermoeden wie hij werkelijk is, terwijl hij tevens moet uitkijken voor het verzet dat hem voor alle veiligheid wil vermoorden. Veel spanning, maar een onevenwichtige produktie. Goed spel.

A Flea in Her Ear

1968 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1968. Komedie van Jacques Charon. Met o.a. Rex Harrison, Rosemary Harris, Rachel Roberts en Louis Jourdan.

Niet zo'n leuke klucht over een flirtende advocaat. Sommige grappen gaan eeuwig door.

Peau d'espion

1967 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Gabon 1967. Avonturenfilm van Edouard Molinaro. Met o.a. Senta Berger, Edmund O'Brien, Bernard Blier, Maurice Garrel en Fabrizio Capucci.

Een berooide veteraan uit de Algerijnse oorlog krijgt van de geheime dienst opdracht om een komplot te ontmaskeren dat onder het mom van internationale kunsthandel een specialist in laserstralen naar communistisch China wil laten verdwijnen. Een sterke internationale rolbezetting en vlotte regie tillen het spionageavontuur net boven voorspelbare clichés uit, al zijn de pogingen tot ironie even halfhartig als misplaatst.

Cervantes

1967 | Biografie, Avonturenfilm

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Biografie van Vincent Sherman. Met o.a. Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan en Francisco Rabal.

Levensverhaal van de jonge Miguel de Cervantes, die later faam zou verwerven met de literaire klassieker 'Don Quichot´. Voordat hij zich aan het schrijven wijdde, werd hij namens koning Philips II naar paus Pius V gestuurd om hulp te vragen voor de Spaanse strijd tegen de Moren en beleeft op zijn missie diverse avonturen. Romantische biopic is historisch niet al te accuraat, maar wel visueel aantrekkelijk en spectaculair. Ook bekend onder de titel Young Rebel.

Made in Paris

1966 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1966. Komedie van Boris Sagal. Met o.a. Ann-Margret, Richard Crenna, Edie Adams, Chad Everett en Louis Jourdan.

Humorloos en zonder cachet: Ann-Margret in de rol van mode- ontwerpster in Frankrijk; ze wordt verliefd op Jourdan. Het scenario is van Stanley Roberts. Het camerawerk is van Milton Krasner.

Les Sultans

1966 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1966. Komedie van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Louis Jourdan, Corinne Marchand, Philippe Noiret en Daniel Gélin.

Een mode-fotografe is de maîtresse van een getrouwde industrieel die niet op een afspraak komt vanwege plotselinge vaderlijke verplichtingen als zijn dochter ook de geliefde van een getrouwde heer van middelbare leeftijd blijkt. De mededeling dat haar amant met een jonge vrouw is gesignaleerd wordt door de fotografe verkeerd opgevat. Deze ironische komedie over de dubbele moraal van vreemdgaande heren wekt de indruk dat Lollobrigida, Jourdan noch de regisseur de humor van de situaties en de dialogen hebben beseft, zodat satirische elementen alleen komen van Marchand en Noiret als het parallelle koppel vreemdgangers.

The V.I.P.'s

1963 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Elizabeth Taylor, Orson Welles, Margaret Rutherford, Richard Burton en Maggie Smith.

Op de Londense luchthaven Croyden hangt een dikke mist. Er zitten grote vertragingen in de lucht, en dat stuurt de plannen van heel wat mensen in de war. De wachtenden krijgen te maken met Taylor, echtgenote van industrieel Burton. Een buitengewoon voorspelbaar scenario van Terence Rattigan, dat echter door de complexe opbouw en door het schitterende spel van een hele reeks prominenten best leuk blijft. De show wordt gestolen door Rutherford, die terecht een Oscar kreeg. Een multi-verhalenplot, handelend over menselijke spanningen en persoonlijke drama's van uitsluitend rijke mensen. Een luxe-voorloper van tv-series als LOVE BOAT. Camerawerk van Jack Hildyard. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als HOTEL INTERNATIONAL.

Mathias Sandorf

1963 | Avonturenfilm, Historische film

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Georges Lampin. Met o.a. Louis Jourdan, Bernard Blier, Francisco Rabal, Serena Vergano en Valeria Fabrizi.

Een aristocraat komt in verzet tegen de dictatuur in zijn land, maar de intriges van baatzuchtige rivalen doen hem in de gevangenis belanden. Na zijn ontsnapping neemt hij wraak. De roman van Jules Verne in de vereiste prentenboekstijl verfilmd, met nobele helden en inktzwarte schurken.

Il Disordine

1962 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Franco Brusati. Met o.a. Renato Salvatori, Sami Frey, Louis Jourdan, Curd Jürgens en Antonella Lualdi.

Provinciaal die werk zoekt in Milaan wordt geconfronteerd met verschillende vormen van morele verwarring in gezin, huwelijk, homoseksualiteit, religie. Episodische film wordt voorspelbaar door opeenhoping van relatietreurnis en toeschouwer is minder naïef dan de hoofdpersoon zodat men het allemaal eerder door heeft dan hij. Grootste probleem is multinationale rolbezetting die geen eenheid van acteren weet te bereiken en ieder voor zich vervalt in zelfparodie.

Léviathan

1961 | Drama

Frankrijk 1961. Drama van Léonard Keigel. Met o.a. Louis Jourdan, Marie Laforêt, Lilli Palmer, Madeleine Robinson en Georges Wilson.

Een getrouwde leraar wordt verliefd op een lichtzinnig meisje en krijgt ook te maken met de verliefde moeder van een leerling. Een poging om voor zichzelf een nieuw soort leven te forceren loopt tragisch af. Deze zwaar aangezette en pretentieuze verfilming van een Julien Green-roman wordt een oppervlakkig melodrama van gemanipuleerde ledenpoppen. De topbezetting krijgt geen kansen tot doorleefd spel, hoewel Palmer als positieve uitzondering 'tegen de klippen op' acteert.

Le Comte de Monte Cristo

1961 | Historische film, Romantiek, Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Historische film van Claude Autant-Lara. Met o.a. Louis Jourdan, Yvonne Furneaux, Pierre Mondy en Bernard Dhéran.

De jonge Franse zeeman Edmond Dantès wordt in 1814 slachtoffer van een intrige en wordt als Bonapartist achter de tralies gezet. Een lotgenoot vertelt hem over een geheime schat en als Edmond erin slaagt te vluchten lonkt de grote rijkdom. De zoveelste (derde Franse geluids-) verfilming van de roman van Alexandre Dumas heeft meer decoratieve romantiek dan actie en is daardoor wel erg wijdlopig. Scenario van Jean Halain. Camerawerk van Jacques Natteau.

Vergini di Roma

1960 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1960. Avonturenfilm van Vittorio Cottafavi en Carlo Bragaglia. Met o.a. Louis Jourdan, Sylvia Syms, Nicole Courcel, Ettore Manni en Jean Chevrier.

Een Etruskische koning heeft Rome verslagen en neemt een aantal Romeinse maagden mee als onderpand naar zijn kamp. De generaal wenst een correcte behandeling van de meisjes, maar kan zijn soldaten niet onder controle houden. Hij kan niet voorkomen dat zij ontsnappen, zodat de oorlog opnieuw kan beginnen. Een redelijk intelligent scenario en een zorgvuldige regie tillen de spektakelfilm - met de voor het genre verbazingwekkende rolbezetting - uit boven het gemiddelde.

Le vergini di Roma

1960 | Drama, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1960. Drama van Carlo Bragaglia en Vittorio Cottafavi. Met o.a. Sylvia Syms, Nicole Courcel en Louis Jourdan.

Een Etruskische koning heeft Rome verslagen en neemt een aantal Romeinse maagden mee als onderpand naar zijn kamp. De generaal wenst een correcte behandeling van de meisjes, maar kan zijn soldaten niet onder controle houden. Hij kan niet voorkomen dat zij ontsnappen, zodat de oorlog opnieuw kan beginnen. Een redelijk intelligent scenario en een zorgvuldige regie tillen de spektakelfilm - met de voor het genre verbazingwekkende rolbezetting - uit boven het gemiddelde.

Can-Can

1960 | Musical

Verenigde Staten 1960. Musical van Walter Lang. Met o.a. Frank Sinatra, Shirley MacLaine, Maurice Chevalier, Juliet Prowse en Louis Jourdan.

Doffe versie van Cole Porters musical over Parijs in de jaren rond 1890. Advocaat Sinatra verdedigt MacLaine om de 'gewaagde' dans te mogen laten doen in haar nachtclub. Chevalier en Jourdan proberen het met charme, maar Sinatra is te blasé en MacLaine is te schel. Liedjes: 'C'est Magnifique', 'I love Paris', 'Let's Do It', 'Just One of Those Things'.

The Best of Everything

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Hope Lange, Stephen Boyd, Suzy Parker, Martha Hyer en Joan Crawford.

Veelzijdige produktie over vrouwen die succes en liefde najagen in de meedogenloze uitgeverswereld van New York City; Crawfords uitbeelding van de kille directrice met het gouden - maar lege - hart vormt een hoogtepunt. De film is gebaseerd op een oppervlakkige roman van Rona Jaffe.

Gigi

1958 | Musical, Historische film

Verenigde Staten 1958. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan, Hermione Gingold en Jacques Bergerac.

De laatste klapper van het grote MGM-musicaltijdperk is allesbehalve de minste. Sterren Caron en Chevalier, regisseur Minnelli en schrijvers Lerner en Loewe, ieder een rij aan beroemde musicals op hun cv, stuwen Gigi naar hoog niveau. Het is de Pretty Woman van de jaren vijftig. Jongedame Gigi in Parijs aan het begin van deze eeuw begrijpt de Franse obsessie voor liefde niet. Ondanks waarschuwingen van familie, blijft Gigi haar ongepolijste zelf. Als Gaston (Jourdan) ten tonele verschijnt wil Gigi zichzelf toch veranderen, maar voor Gaston hoeft het niet. Welgeteld acht Oscars en het liedje 'Thank Heaven for Little Girls' onderstrepen de klasse van Gigi.

Dangerous Exile

1958 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1958. Avonturenfilm van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Belinda Lee, Keith Michell, Richard O'Sullivan, Martita Hunt en Finlay Currie.

Lekker gescherm en avontuur tijdens de Franse Revolutie met ballonvaarder Jourdan als de hertog van Beauvais, die aan het vlijmscherpe guillotine-mes is ontsnapt en veilig landt in Wales. Een moord-commando zet de achtervolging in. Hij wordt door een charmante meid, die van wanten weet (Lee als de Amerikaanse Virginia Trail), op passende wijze geholpen. Naar de roman A King Reluctant van Vaugh Wilkens, tot scenario bewerkt door Robin Estridge en Patrick Kirwan. Camerawerk van Geoffrey Unsworth.

Escapade

1957 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 1957. Komedie van Ralph Habib. Met o.a. Louis Jourdan, Dany Carrel, Roger Hanin, Lise Delamare en Claude Génia.

Opstandige scholiere moet thuisblijven terwijl familie naar feest is en grijpt verkeerd telefoontje aan om naar afspraak te gaan waar gangsters in haar degene zien die rivaal moet verleiden, zodat zij zijn buit kunnen inpikken. Misdaadkomedie kreeg bijna sprookjesachtig effect door onbevangenheid van jeugdige Carrel en ironische charme van Jourdan als haar doelwit. Scenario naar verhaal van William Irish dankt veel aan dialogen van Marcel Achard.

The Swan

1956 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Grace Kelly, Alec Guinness, Agnes Moorehead, Jessie Royce Landis en Brian Aherne.

Een aardige zedenkomedie van Franz Molnar met aantrekkelijke, maar weinig geïnspireerde spelers. Jourdan is goed als Kelly's vrijer, maar zij werd aan prins Guinness beloofd. Al eerder verfilmd in 1925 en 1930 als ONE ROMANTIC NIGHT. Dit was de laatste film van Kelly, die daarna Prinses Gracia van Monaco werd. Scenario van John Dighton. Camerawerk van Joseph Ruttenberg en Robert Surtees.

La Mariée était trop belle

1956 | Komedie, Erotiek, Romantiek

Frankrijk 1956. Komedie van Pierre Gaspard-Huit. Met o.a. Brigitte Bardot, Micheline Presle, Louis Jourdan, Marcel Amont en Roger Dumas.

Een redactrice van een tijdschrift wil als stunt fotomodellen die voor de camera een ideaal koppel zijn echt met elkaar laten trouwen. Haar verloofde en directeur wordt tijdens de voorbereiding zelf verliefd op de aanstaande bruid. De regisseur concentreert alle aandacht op de boezem en decolleté van B.B., zodat er voor romantische verwikkelingen in deze satire op het 'wereldje' te weinig overbleef.

Julie

1956 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1956. Drama van Andrew L. Stone. Met o.a. Doris Day, Barry Sullivan, Frank Lovejoy, Mae Marsh en John Gallaudet.

Griezelig melodrama over stewardess Julia Benton (Doris) die achtervolgd wordt door haar tweede, psychopatische echtgenoot pianist Henry Benton (Jourdan), die haar eerste vermoord heeft. Spannend, tot de belachelijke climax. Het scenario is van regisseur Stone. Het camerawerk is van Fred Jackson, Jr.

Three Coins in the Fountain

1954 | Romantiek, Muziek, Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1954. Romantiek van Jean Negulesco. Met o.a. Rossano Brazzi, Jean Peters, Clifton Webb, Louis Jourdan en Dorothy McGuire.

Een mooie muzikale romance met veel vaart en verve, en met als toegift schitterende buitenopnames te Rome. Drie vrouwen doen een romantische wens bij de Trevi-fontein en beleven vervolgens allerlei liefdesavonturen. Er is later een nieuwe versie gedraaid, getiteld THE PLEASURE SEEKERS. Vier Oscars voor o.a. de fotografie van Milton Krasner en de muziek; Frank Sinatra zingt de titelsong. Later werd hierop een tv-serie Coins In The Fountain gebaseerd. Gedraaid in CinemaScope.

Decameron Nights

1953 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1953. Komedie van Hugo Fregonese. Met o.a. Joan Fontaine, Binnie Barnes, Joan Collins, Marjorie Rhodes en Louis Jourdan.

Enigszins slap aftreksel uit sterke middeleeuwse verhalen met Jourdan als Boccaccio die de vertelsels uitspint en om de liefde kweelt van de schone Fontaine.

The Happy Time

1952 | Komedie

1952. Komedie van Richard Fleischer. Met o.a. Kurt Kasznar, Bobby Driscoll, Linda Christian, Marsha Hunt en Marcel Dalio.

Enigszins slap aftreksel uit sterke middeleeuwse verhalen met Jourdan als Boccaccio die de vertelsels uitspint en om de liefde kweelt van de schone Fontaine.

Bird of Paradise

1951 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Delmer Daves. Met o.a. Louis Jourdan, Debra Paget, Jeff Chandler en Everett Sloane.

Jourdans huwelijk met de dochter van een stamhoofd van een eiland uit de Stille Oceaan veroorzaakt een opstand in een groots gefilmd, maar flauw verhaal. Nieuwe versie van de film uit 1932.

Anne of the Indies

1951 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Louis Jourdan, Jean Peters, Debra Paget, Herbert Marshall en Thomas Gomez.

Peters voert het bevel over een piratenschip. Ze enteren een Brits schip en naar aloude gewoonte wordt de hele bemanning afgemaakt, met uitzondering van Jourdan, een jonge Fransman die beweert een gevangene van de Engelsen te zijn. In zijn hut vindt Peters echter een deel van een landkaart, waarop een fabelachtige schat lijkt aangegeven. Routine-piratenfilm met weinig originele idee[KA3]en (behalve de vrouwelijke piratenkapitein). Bijzonder vakkundig verteld door regisseur Tourneur. Peters is niet altijd even geloofwaardig, maar de overige uitstekende acteurs weten dit meestal op te vangen. Philip Dunne en Arthur Caesar baseerden het spetterende scenario op een verhaal van Herbert Ravenel Sass. Voor de fotografie zorgde Harry Jackson.

Madame Bovary

1949 | Drama

Verenigde Staten 1949. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Jennifer Jones, James Mason, Van Heflin, Louis Jourdan en Gene Lockhart.

Een statische weergave van de 19e-eeuwse roman van Gustave Flaubert over een sensuele Française die iedereen voor haar liefdesgrillen opoffert. Jones is te bezadigd in de hoofdrol. Scenario van Robert Ardrey.

No Minor Vices

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Lewis Milestone. Met o.a. Dana Andrews, Lilli Palmer, Louis Jourdan, Jane Watt en Norman Lloyd.

Geslaagde dokter Andrews verliest zijn toegewijde vrouw Palmer aan zijn vriend Jourdan, een excentrieke jonge kunstenaar. Milde maar eindeloze en dunne huwelijkskomedie, geschreven door Arnold Manoff. Vlakke en logge regie van Milestone. Palmer ziet er weer schattig uit en speelt met haar gebruikelijke gevoeligheid maar slaagt er ook niet in de film te redden.

Letter from an Unknown Woman

1948 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1948. Romantiek van Max Ophüls. Met o.a. Joan Fontaine, Mady Christians, Marcel Journet, Art Smith en Louis Jourdan.

Wenen, rond 1900. De vijftienjarige Lisa (Fontaine) gaat een relatie aan met haar tien jaar oudere buurman, de concertpianist Stefan (Jourdan). Korte tijd zijn ze gelukkig, maar dan gaat Stefan op tournee. Terwijl Lisa voor hem slechts een herinnering blijft, is zij zwanger en krijgt een zoon. Aangrijpend liefdesdrama, met uitstekende vertolking van Fontaine en knappe reconstructie van historisch Wenen, dankzij de decors van Alexander Golitzen. Howard Koch baseerde zijn scenario op een roman van Stefan Zweig. Regisseur Ophüls weet de meeste clichés van het genre handig te omzeilen.

Les Petites du Quai aux Fleurs

1944 | Komedie

Frankrijk 1944. Komedie van Marc Allégret. Met o.a. Odette Joyeux, Louis Jourdan, Bernard Blier, André Lefaur en Simone Sylvestre.

De dochter van een boekhandelaar is verliefd op de verloofde van haar oudste zus. Ze kondigt hem telefonisch haar zelfmoord aan, terwijl ze wordt afgeluisterd door een jonge arts. De beide mannen spannen samen om haar te weerhouden, hetgeen nog meer amoureuze complicaties tot gevolg heeft, waarbij elk van de vier zusters zich aangetrokken voelt tot de veronderstelde partner van de ander. Deze innemende, lichte komedie, met een scenario van Marcel Achard, toont een charmerende rol van Joyeux als de meest dramatiserende zuster en van Blier als de goedbedoelende arts. Het wereldvreemde rolletje van de broodmagere Philipe was zijn officiële filmdebuut.

Félicie Nanteuil

1942 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1942. Drama van Marc Allégret. Met o.a. Micheline Presle, Claude Dauphin, Louis Jourdan, Marcelle Praince en Roland Armontel.

Een meisje uit de provincie volgt een acteur, die haar een toneelcarrière voorspiegelt naar Parijs. Onder zijn jaloerse protectie kan haar grote talent zich niet ontwikkelen en als zich een nieuwe aanbidder aandient, pleegt de acteur zelfmoord. Ze ziet af van de liefde en wijdt haar leven alleen aan het theater. Deze filmversie van Histoire Comique van Anatole France biedt een zorgvuldige reconstructie van Parijs anno 1900 en de bezielde hoofdrollen van Presle en Dauphin redden het scenario van overdreven melodrama.

Premier rendez-vous

1941 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1941. Komedie van Henri Decoin. Met o.a. Danielle Darrieux, Fernand Ledoux, Louis Jourdan, Jean Tissier en Gabrielle Dorziat.

Een professor van middelbare leeftijd plaatst een contactadvertentie en gaat corresponderen met een charmante jonge vrouw. Bij hun eerste afspraak laat hij zich vervangen door een meer aantrekkelijker en jeugdiger neef. Romantisch niemendalletje speelde in op de behoefte aan verstrooiing tijdens de oorlogsjaren, maar is beter gebleven dan veel pretentieuzere films door het spel van Ledoux, de spontaniteit van Darrieux en de frisheid van debuterende jonge acteurs en actrices (als medestudenten van Jourdan figureren ook nog Daniel Gélin en Georges Marchal). Scenario van regisseur Decoin.