John Marley: cast.
Er zijn 44 films gevonden.

On the Edge

1985 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Rob Nilson en Rob Nilsson. Met o.a. Bruce Dern, Pam Grier, Bill Bailey, Jim Haynie en John Marley.

Een goed bedoeld maar voorspelbaar en uiteindelijk teleurstellend verhaal over een man van middelbare leeftijd (Dern) die zijn leven wil goedmaken door mee te doen aan een slopende wedren.

The Glitter Dome

1984 | Misdaad

Verenigde Staten 1984. Misdaad van Stuart Margolin. Met o.a. James Garner, Margot Kidder, John Lithgow, Colleen Dewhurst en John Marley.

Slap aftreksel van Joseph Wambaughs bizarre boek over een stel politiemannen uit Los Angeles die achter de moordenaar van een filmmagnaat aanzitten. Margolin regisseerde niet alleen - hij was mede-producent, hij schreef de muziek en speelde naast z'n vriendje Garner, in wiens series hij al vaak gestaan heeft. Let op de prachtige rol van Kidder.

The Car

1983 | Thriller

Verenigde Staten 1983. Thriller van Elliot Silverstein. Met o.a. John Rubinstein, R.G. Armstrong, John Marley, Kathleen Lloyd en James Brolin.

Wanneer de zon opkomt in het kleine stadje Santa Inez wordt een onschuldige lifter wreed en abrupt overhoop gereden door een grote, gitzwarte auto, zonder waarneembare bestuurder. Wapenexpert Amos Clements wordt ongewild getuige van deze afschuwelijke aanslag. Niet veel later volgt een tweede incident en rijdt de auto twee nietsvermoedende fietsers van de weg. Op de plek waar de lifter om het leven is gekomen, heeft de politie zich verzameld en is vastbesloten de moordenaar op te sporen

Threshold

1982 | Sciencefiction

Canada​/​​Verenigde Staten 1982. Sciencefiction van Richard Pearce. Met o.a. Donald Sutherland, John Marley, Sharon Acker, Mare Winningham en Jeff Goldblum.

Bij de première van deze film was de fictie reeds door de werkelijkheid achterhaald: de film behandelt, in documentaire- achtige stijl, de eerste transplantatie van een mechanisch hart in een mens. Aan de vraag, hoever men met transplanteren kan gaan voordat een mens feitelijk tot een robot is opgebouwd, wordt volledig voorbijgegaan.

The Amateur

1982 | Thriller

Canada 1982. Thriller van Charles Jarrott. Met o.a. John Savage, Christopher Plummer, Marthe Keller, Arthur Hill en Ed Lauter.

Tijdens een terroristische actie in de Amerikaanse ambassade in München wordt een jonge fotografe gedood. De drie daders ontkomen naar het Oostblok. De verloofde van het slachtoffer, Savage die voor de CIA werkt, zet zijn baas onder druk en krijgt toestemming naar Tsjechoslowakije te gaan, waar hij zich wil wreken op de inmiddels geïdentificeerde moordenaars. Oppervlakkige spionagefilm, die nogal wat vraagt van de goedgelovigheid van de toeschouwer. Volgens het stripachtige scenario van Robert Littell en Diana Maddox naar de roman van Littell was het destijds heel eenvoudig om van West naar Oost te gaan en vice versa. De totaal ongeïnspireerde regie maakt het zaakje er niet beter op. Het camerawerk is van John Coquillon.

Mother Lode

1982 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Avonturenfilm van Charlton Heston. Met o.a. Charlton Heston, Nick Mancuso, Kim Basinger, John Marley en Ricky Zantolas.

Heston speelt een vrekkige Schotse mijnwerker (hij doet de rol van de tweelingbroer er dan ook bij!) die door niets en niemand is te stuiten, wanneer hij in de bergen van Brits Columbia een rijke goudader op het spoor is. Het voddige scenario werd geschreven door Charltons zoon, Fraser Clarke Heston, die de film ook produceerde. Opnieuw uitgebracht als SEARCH FOR THE MOTHER LODE: THE LAST GREAT TREASURE.

Falcon's Gold

1982 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1982. Fantasy van Bob Schulz. Met o.a. Simon MacCorkindale, John Marley, Louise Vallance, George Touliatos en Blanca Guerra.

Een fantastisch avontuur waarin de 'goeden' tegen de 'slechten' vechten bij een zoektocht door de jungle naar een oude goudschat met geheimzinnige verborgen krachten. Dit kleurrijk verhaal, vrij naar Arthur Conan Doyle's Challenger's Gold en dat weer gekruist met RAIDERS OF THE LOST ARK, werd aangekondigd als de eerste film die voor abonneetv was gemaakt. Ook bekend als ROBBERS OF THE SACRED MOUNTAIN.

Word of Honor

1981 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1981. Drama van Mel Damski. Met o.a. Karl Malden, Rue McClanahan, Ron Silver, Largo Woodruff en Alexa Kenin.

Journalist Malden uit een klein stadje neemt een standpunt in en weigert de naam van een betrouwbare bron te onthullen. Een sterke rol van de altijd betrouwbare Malden in dit kranteverhaal dat geproduceerd werd door acteurs Alex Karras en Susan Clark.

Utilities

1981 | Komedie

Canada 1981. Komedie van Harvey Hart. Met o.a. Robert Hays, Brooke Adams, John Marley, James Blendick en Ben Gordon.

Sociaal werker Hays verklaart in deze onrijpe satire de oorlog aan het gas-, elektriciteits- en telefoonbedrijf.

Tribute

1980 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1980. Komedie van Bob Clark. Met o.a. Jack Lemmon, Robby Benson, Lee Remick, Colleen Dewhurst en John Marley.

Bekend impresario uit New York, Lemmon, krijgt te horen dat hij aan een ongeneeslijke vorm van kanker lijdt. Zijn privé- leven is een puinhoop. Hij is gescheiden en heeft zijn zoon Benson al meer dan drie jaar niet meer gezien. Het vooruitzicht van de dood doet hem een balans opmaken van zijn leven. Hij wil vrede sluiten met zijn zoon. Een kolfje naar de hand van liefhebbers tranentrekkers. Niemands ogen blijven droog in deze mengelmoes van humor en drama die van de totale ondergang gered wordt door het spontane spel van Lemmon en Benson. Bernard Slade bewerkte zijn eigen toneelstuk tot een hoogtepunt van goedkope melo. In beeld gebracht door Reginald H. Morris. Barry Manilow zingt het lied We Still Have Time.

This Year's Blonde

1980 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1980. Biografie van John Erman. Met o.a. Constance Forslund, Lloyd Bridges, Norman Fell, Vic Tayback en Michael Lerner.

Het Marilyn Monroe-hoofdstuk uit Garson Kanins [KL]Moviola[KLE] (door James Lee tot scenario bewerkt) vertelt wederom van haar relatie met de ambitieuze agent, Johnny Hyde, (levendig neergezet door Bridges). Een andere tv-film: MARILYN: THE UNTOLD STORY gaat nog verder dan deze, zo ook de ster daaruit, Catherine Hicks, die meer overtuigend is als MM dan Forslund. Hertiteld: THE SECRET LOVE OF MARILYN MONROE.

The Cage

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Elliot Silverstein. Met o.a. James Brolin, Ronny Cox, R.G. Armstrong, John Marley en Kathleen Lloyd.

Het Marilyn Monroe-hoofdstuk uit Garson Kanins [KL]Moviola[KLE] (door James Lee tot scenario bewerkt) vertelt wederom van haar relatie met de ambitieuze agent, Johnny Hyde, (levendig neergezet door Bridges). Een andere tv-film: MARILYN: THE UNTOLD STORY gaat nog verder dan deze, zo ook de ster daaruit, Catherine Hicks, die meer overtuigend is als MM dan Forslund. Hertiteld: THE SECRET LOVE OF MARILYN MONROE.

It Lives Again

1978 | Horror

Verenigde Staten 1978. Horror van Larry Cohen. Met o.a. Frederic Forrest, Kathleen Lloyd, John Ryan, John Marley en Andrew Duggan.

De moorddadige baby van Ryan werd door de politie onschadelijk gemaakt, maar inmiddels is gebleken dat er nog meer van dergelijke kinderen geboren werden. Ryan onderzoekt Lloyd en vertelt haar dat de baby die zij van haar man Forrest verwacht, een bloeddorstig monster zal zijn. De overheid onderneemt alles opdat het kind niet levend ter wereld zal komen, maar Ryan en de toekomstige ouders zijn ervan overtuigd dat het hier om een superieur ras gaat en willen dat het kind geboren wordt. Ondertussen richt Ryan een opvangcentrum op voor dit soort babies. De sequel op IT'S ALIVE is duidelijk met meer geld gemaakt, zodat de speciale effecten beter overkomen dan in deel 1, maar aan het opdrijven van de spanning schort wel wat. Toch zit er nog heel in om van te rillen. Het scenario is van regisseur Cohen. Fenton Hamilton was ook nu weer de cameraman en hij deed zijn job zorgvuldig. Laurie Johnson bewerkte de ijzingwekkende score die Bernard Herrmann voor het origineel componeerde. Gevolgd door IT'S ALIVE III: ISLAND OF THE ALIVE.

Hooper

1978 | Avonturenfilm, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Hal Needham. Met o.a. Burt Reynolds, Jan-Michael Vincent, Sally Field, Brian Keith en John Marley.

Reynolds is een al wat oudere stuntman, die het gevaarlijk werk doet voor superster West. Hij is al meer dan twintig jaar de beste, sinds hij de fakkel overnam van Keith. Maar er komt een nieuweling op de proppen, Vincent, die zijn status bedreigt. Reynolds besluit nog één gevaarlijke stunt uit te voeren om vervolgens met Keiths dochter Field van een rustig leven op de ranch te gaan genieten. Goed beeld achter de schermen van een actiefilm en van de mannen die het gevaarlijke werk verrichten. Regisseur Needham was zelf ooit een van de best betaalde stuntmannen. Het verhaaltje van Thomas Rickman en Billy Kirby, naar een gegeven van Walter Green en Walter Herndon, is wat afgezaagd, maar het werd in een hels ritme gemonteerd. Het camerawerk is van Bobby Byrne.

The Greatest

1977 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1977. Biografie van Tom Gries en Monte Hellman. Met o.a. Muhammad Ali, Ernest Borgnine, Roger E. Mosley, James Earl Jones en Robert Duvall.

Wat een spannende filmbiografie van de grote zwaargewichtkampioen had kunnen zijn, werd een episodische troep die lijdt onder een script waarin het drama nauwelijks is ontwikkeld en een klungelige regie. Ironisch genoeg heeft Mosley als Sonny Liston de overtuigingskracht die Ali mist.

The Car

1977 | Horror

Verenigde Staten 1977. Horror van Elliot Silverstein. Met o.a. James Brolin, Kathleen Lloyd, John Marley, Ronny Cox en R.G. Armstrong.

Hocus-pocus-gedoe over een auto die op demonische wijze de meeste spelers doodrijdt. Helaas duurt dat meer dan 90 minuten, terwijl TWILIGHT ZONE ooit een veel aardiger, gelijksoortige tv- film was, maar dan in een derde van de tijd.

Kid Vengeance

1977 | Western

Verenigde Staten 1977. Western van Joe Manduke. Met o.a. Lee Van Cleef, Jim Brown, John Marley, Leif Garrett en Glynnis O'Connor.

Een bloederige, grafische en onaangename western over de jonge Garrett die zint op wraak jegens de boeven die zijn ouders vermoord en zijn zuster ontvoerd hebben.

W.C. Fields and Me

1976 | Biografie

Verenigde Staten 1976. Biografie van Arthur Hiller. Met o.a. Rod Steiger, Valerie Perrine, John Marley, Jack Cassidy en Bernadette Peters.

Ziegfeld ontslaat W.C. Fields (Steiger) omdat zijn sketches te vulgair zijn. Berooid trekt Fields naar Hollywood, om daar zijn kans te wagen bij de film. Het lukt, en weldra is hij een topster. Portret van de beroemde acteur, gezien door de ogen van zijn minnares Carlotta Monti (Perrine), wier carrière hij in zijn egoïsme boycotte. Erg waarheidsgetrouw is de film niet, maar dat wordt volop vergoed door het prachtige spel van hoofdrolspeler Steiger. Hij maakt van Fields een cynicus die niet in staat is zijn gevoelens te uiten en daarom meer en meer wegzakt in de drank. Bob Merrill baseerde zijn scenario op de memoires van Monti. Fraai in retro-stijl gefilmd door David M. Walsh. Van muziek voorzien door Henry Mancini.

Vendetta

1976 | Western

Israël​/​​Verenigde Staten 1976. Western van Joe Manduke. Met o.a. Lee Van Cleef, Jim Brown, Glynnis O'Connor, Leif Garrett en John Marley.

Een echtpaar en hun zoontje trekken ten tijde van de Burgeroorlog naar Amerika's Westen om een bestaan als boer op te bouwen. Onderweg worden de ouders vermoord door deserteurs uit het zuidelijke leger. De zoon achtervolgt de daders en neemt op ongewone wijze wraak. Een western met veel actie en de bekende ingrediënten, maar de film is goed gemaakt en heel onderhoudend.

Framed

1975 | Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Misdaad van Phil Karlson. Met o.a. Joe Don Baker, Conny Van Dyke, Gabriel Dell, John Marley en Brock Peters.

Terwijl hij per trein naar de gevangenis wordt overgebracht zweert Baker wraak op de corrupte agenten die gezorgd hebben dat hij daar terechtkwam. Schrijver, regisseur en ster van WALKING TALL maken nog het meeste van dit actiedrama.

Three-In-One

1974 | Komedie

Verenigde Staten 1974. Komedie van Jerry Belson en Carl Reiner. Met o.a. Bette Davis, Kenneth Mars, Ellen Weston, Jack DeMaye en Dran Hamilton.

Een tv-film in drie komische onderdelen. De eerste is `Hello Mother, Goodbye` (de eerste vijf acteurs) met Davis als een overheersende moeder die haar kinderen nog steeds naar haar hand wil zetten. `Grandra, Mom, Dad and Richie` (de volgende vier acteurs) behandelt het probleem om Richie (Jacoby) te leren autorijden. Opa (Marley) wil dat doen maar is zelf zijn rijbewijs kwijt. In `Where`s Momma?` is Mulligan een weduwnaar die de nodige problemen heeft met zijn omgeving. Juist als er totale paniek is komt de geest van zijn overleden vrouw tevoorschijn (Carey).

Dead of Night

1974 | Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1974. Horror van Bob Clark. Met o.a. Richard Backus, John Marley, Lynn Carlin, Henderson Forsythe en Anya Ormsby.

Als Christine Brooks (Carlin) te horen krijgt dat haar zoon Andy (Backus) is gesneuveld kan ze het niet geloven. Uren later vindt de vader (Marley) haar in een bijna donkere kamer, prevelend: 'Je had beloofd dat je levend terug zou komen.' Groot is de opluchting als later de verloren zoon toch weer op de stoep staat. Hij is wel stil, en teruggetrokken. En ontsteekt af en toe in rare woedeaanvallen. Leuke jaren-zeventighorror moet het doen zonder special effects, op een klein beetje make-up na. Het spel, het script en krasserige violen doen de rest.

The Alpha Caper

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Robert Michael Lewis. Met o.a. Henry Fonda, Leonard Nimoy, James McEachin, Larry Hagman en John Marley.

Reclasseringsambtenaar Forbes (Fonda), ontgoocheld door het systeem, haalt drie misdadigers die op erewoord zijn vrijgelaten over om te helpen bij zijn plan een overval op een geldtransport te ondernemen. Nadruk op actie en spanning in traditioneel gestructureerd verhaal dat door goede spelers wat wordt opgefleurd. Buiten USA in bioscoop uitgebracht als INSIDE JOB en twaalf minuten langer gemaakt (85m).

Blade

1973 | Misdaad

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Ernest Pintoff. Met o.a. John Marley, Jon Cypher, Kathryn Walker, William Prince en John Schuck.

Een actiefilm in New York gemaakt over een vrouwenhater Cypher die zich overgeeft aan gewelddadige moorden en de harde politieluitenant Marley die hem achtervolgt. Enigszins pretentieus en ingewikkeld; redelijk aanvaardbaar.

The Godfather

1972 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Robert Duvall en Richard S. Castellano.

Destijds hadden de studiobonzen weinig fiducie in deze grimmige verfilming van Mario Puzo's maffia-epos, toch werd dit eerste deel in de inmiddels klassieke Godfather-trilogie een enorm succes. Marlon Brando maakte in zijn rol van godfather Don Vito Corleone een droom-comeback. Don Vito staat aan het hoofd van een machtige maffiafamilie en verbiedt een concurrerende familie heroïne te dealen in New York. Dit heeft een maffiaoorlog tot gevolg, waarin brave zoon Michael Corleone meegesleurd wordt. De film werd onderscheiden met drie Oscars, waaronder een voor Brando.

The Family Rico

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Paul Wendkos. Met o.a. Ben Gazzara, Sal Mineo, Jo Van Fleet, Sian Barbara Allen en Dane Clark.

Degelijke tv-verfilming van een roman van Georges Simenon over de leider van een georganiseerde-misdaadfamilie die zijn loyaliteit verliest. Goede rolbezetting, realistisch verhaal. Scenario van David Karp. Eerder verfilmd als THE BROTHERS RICO.

The Dream Is Alive

1972 | Documentaire, Horror

Tsjechië​/​​Italië 1972. Documentaire van Armando Crispin. Met o.a. Horst Frank, John Marley, Nadja Tiller, Samantha Eggar en Daniela Surina.

Imax-impressie van een trip met de Space Shuttle: het opstijgen, het werk in de ruimte, de schoonheid van de aarde gezien vanuit de ruimte, de landing, ...

L' Etrusco uccide ancora

1972 | Thriller, Mysterie

Duitsland​/​​Joegoslavië​/​​Italië 1972. Thriller van Armando Crispino. Met o.a. Alex Cord, Samantha Eggar, John Marley, Nadja Tiller en Horst Frank.

Toeristenstel wordt vermoord gevonden bij de tombe van een Etruskische god. Alle leden van het reisgezelschap komen onder verdenking te staan, totdat blijkt dat beroemde dirigent in de omgeving een ex-minnares heeft die door zijn schuld mismaakt is. Ondertussen zijn er alweer nieuwe moorden gepleegd. Aantrekkelijke toeristische achtergronden en de internationale rolbezetting maken dit verward moordmysterie, waarbij misleidend geschermd wordt met vloek van antieke demon, enigszins het aanzien waard. Ook bekend als: THE DEAD ARE ALIVE en THE ETRUSCAN KILLS AGAIN.

Jory

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Jorge Fons. Met o.a. John Marley, B.J. Thomas, Robby Benson, Brad Dexter en Patricia Aspillaga.

Een bekend aandoende western over een vijftienjarige jongen die zich als een man moet gedragen als zijn vader en goede vrienden zinloos vermoord worden. In Mexico gefilmd.

The Sheriff

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Ossie Davis, Kaz Garas, Kyle Johnson, Ruby Dee en Moses Gunn.

De fantasieloze titel verbergt een flink brok drama over een omstreden verkrachting waardoor een Californisch stadje in tweeën wordt gespleten. Sterke rollen, maar een onevenwichtig scenario.

In Broad Daylight

1971 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Robert Day. Met o.a. Richard Boone, Suzanne Pleshette, Stella Stevens, Fred Beir en John Marley.

Een recentelijk blind geworden filmster (Boone) ontdekt dat zijn vrouw hem ontrouw is en beraamt een dubbele moord. Uitmuntende rollen in een recht - voor - zijn raapthriller.

Clay Pigeon

1971 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Lane Slate. Met o.a. Telly Savalas, Robert Vaughn, John Marley, Burgess Meredith en Ivan Dixon.

Goede rollen in vervelend misdaadmelodrama over Vietnamveteraan die zich met drugs gaat bezighouden, van gedachte verandert en achter de grote dealers aangaat.

Love Story

1970 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1970. Drama van Arthur Hiller. Met o.a. Ali MacGraw, Ryan O'Neal, Ray Milland, John Marley en Katherine Balfour.

Er werd wat afgesnotterd, begin jaren zeventig, bij de verfilming van de gelijknamige, zeer succesvolle roman van Erich Segal over een jongeman uit een gefortuneerd gezin (O’Neal) en een muziekstudente (MacGraw) uit een working class milieu die verliefd worden en – tegen de zin van zijn ouders – trouwen. Een lang en gelukkig leven is niet voor ze weggelegd. MacGraw enO‘Neal werden genomineerd voor een Oscar en componist Francis Lai won het gouden beeldje voor zijn muziek. Het vervolg, getiteld Oliver’s Story, flopte gigantisch.

Incident in San Francisco

1970 | Misdaad

Verenigde Staten 1970. Misdaad van Don Medford. Met o.a. Richard Kiley, Chris Connelly, Leslie Nielsen, Phyllis Thaxter en John Marley.

Een zakenman van middelbare leeftijd (Kiley) slaagt er niet in zijn onschuld te bewijzen in een geweldsmisdrijf dat op moord is uitgelopen, maar een jonge journalist (Connelly) probeert op zijn eentje een kruistocht voor hem te houden. De herverfilming is goed, maar het scenario is op de verkeerde momenten weinig overtuigend. Het slot moet maar vergeten worden.

A Man Called Sledge

1969 | Western

Verenigde Staten​/​​Italië 1969. Western van Vic Morrow. Met o.a. James Garner, Dennis Weaver, Claude Akins, Laura Antonelli en John Marley.

Een bandiet wil een goudmijn beroven door zich te laten insluiten in een nabij gelegen gevangenis en dan vervolgens een oproer te provoceren. Het plan lukt, maar de pogingen om zijn medeplichtigen op te lichten keren zich tegen hem, zodat hij na een massale slachtpartij weliswaar zijn leven behoudt, maar niet de bergplaats van het goud achterhaalt. Ondanks de Hollywood- acteurs en -regisseur heeft deze film de kenmerkende gewelddadigheid en sterke visuele effecten van een spaghetti- western, plus nadrukkelijke maar onbestemde religieuze symboliek. De verbeten gewetenloosheid van Garner wijkt verrassend af van zijn gewoonlijk goedmoedige rollen. Ook bekend als SLEDGE.

To Die in Paris

1968 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Oorlogsfilm van Charles S. Dubin en Allen Reisner. Met o.a. Louis Jourdan, Kurt Krueger, Robert Ellenstein, John Marley en Ludwig Donath.

De wederwaardigheden van een aanvoerder van een verzetsgroep in Parijs tijdens WO-II, die per ongeluk samen met gewone misdadigers werd opgepakt, en die zijn bewakers niet kan laten vermoeden wie hij werkelijk is, terwijl hij tevens moet uitkijken voor het verzet dat hem voor alle veiligheid wil vermoorden. Veel spanning, maar een onevenwichtige produktie. Goed spel.

Faces

1968 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1968. Drama van John Cassavetes. Met o.a. John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel en Fred Draper.

De ongenadige ontleding van een veertien jaar oud huwelijk van middenklassers in de cinéma vérité-stijl die Cassavetes reeds gebruikte voor Shadows. In deze film benadert hij het huwelijk uitgesproken pessimistisch. Centraal staan Marley en Rowlands die compleet uit elkaar gegroeid zijn en elkaar niets meer te zeggen hebben. Toch wil het met de echtscheiding niet vlotten. Zeer boeiend melodrama dat niet steeds logisch verloopt, wat zowat het handelsmerk zou worden van Cassavetes' films. Gemaakt met uiterst beperkte middelen, heeft de prent toch een zeer grote impact. Het was bovendien zijn eerste film met echtgenote Rowlands, die in praktisch al zijn volgende producties een hoofdrol zou spelen. Marley kreeg de prijs voor de mannelijke vertolking op het Festival van Venetië. Cassavetes schreef zelf het scenario en voor de fotografie deed hij beroep op Al Ruban.

The Lollipop Cover

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Everett Chambers. Met o.a. Don Gordon, Carol Seflinger, Lee Phillips, David White en Midge Ware.

Na weer eens op zijn donder te hebben gekregen, besluit de eeuwige verliezer Gordon de bokssport te laten voor wat ze is. Hij gaat naar Californië om zijn geld te halen, dat zijn zus voor hem beheerde. Zij blijkt inmiddels te zijn gestorven aan een overdosis drugs, en haar verslaafde minnaar, Phillips, is er met het geld vandoor. Samen met Seflinger gaat hij achter de man aan. Een kleine, onafhankelijk geproduceerde low-budget film, die er ondanks vele tekortkomingen in slaagt tot het onverwachte einde toe te blijven boeien. De film is duidelijk met veel liefde gemaakt. Het schematische scenario is van regisseur Chambers en acteur Gordon, naar een verhaal van Nancy Valentine. Door Michael Murphy gedraaid in zwart-wit - op twee zwaar symbolische kleursequenties na. Sally Kellerman is te horen als zangeres van 'If You Love Me'.

Cat Ballou

1965 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1965. Western van Elliot Silverstein. Met o.a. Jane Fonda, Lee Marvin, Michael Callan, Dwayne Hickman en Nat King Cole.

Feministische western. Fonda speelt lerares Cat, wier vader wordt vermoord en die enkele mannen, onder wie de altijd dronken ex-scherpschutter Kid (Marvin), inhuurt voor gerechtigheid. De mannen zijn terughoudend, zodat Cat - 'Jullie haken al af bij de eerste keer dat ik jullie iets vraag, zoals een treintje beroven!' - maar zich zelf op het werk toelegt. Vooral Marvin in een dubbelrol is grappig; hij kreeg er een Oscar voor. Stubby Kaye en Nat King Cole dienen als 'Grieks' commentaarkoor.

America, America

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Stathis Giallelis, Frank Wolff, Elena Karam, Lou Antonio en John Marley.

1896. De Griek Giallelis is de Turkse onderdrukking op Anatolië beu. Hij droomt ervan te emigreren naar Amerika. Maar zo eenvoudig blijkt deze droom niet te verwezenlijken. Uiteindelijk slaagt hij er toch in, maar het land waarin hij terechtkomt is een nachtmerrie. Schitterend portret van emigranten aan het eind van de 19e eeuw. Kazan baseerde zijn scenario op de belevenissen van een oom. Het is een indrukwekkend, imposant en aangrijpend schouwspel geworden, dat echer doeltreffender had kunnen zijn door een kortere montage. Prachtig spel van meestal totaal onbekende acteurs. Adembenemend gefilmd door van Haskell Wexler. De film behaalde een Oscar voor de artistieke leiding en decors. Ook bekend als THE ANATOLIAN SMILE.

A Pair of Boots

1962 | Western, Drama

Verenigde Staten 1962. Western van John Cassavetes. Met o.a. Lloyd Bridges, Royal Dano, Lawrence Tierney, John Marley en Gene Darfler.

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog staat een verloren regiment van de rebellen tegen een afgezonderd regiment van de noordelijken. Ze sluiten een tijdelijke wapenstilstand en er ontstaat een ware ruilhandel tussen beiden. Jonas (Tierney), een van de officieren van kapitein Otis (Bridges), wil maar een ding: het paar glanzende laarzen van yank Andy (Dano). Deze wil er niet van horen. Ondanks het verbod van Otis sluipt Jonas de volgende nacht naar het kamp van de noordelijken. De waanzin van een hele oorlog gesymboliseerd in een paar laarzen. De kracht van Cassavetes als regisseur komt duidelijk tot uiting in deze korte film, die gemaakt werd voor de reeks The Lloyd Bridges Show. Hij bouwt een haast ondraaglijke spanning op door een opeenvolging van close-ups. Deze stijl is erg efficiënt en het houdt bovendien het budget uiterst laag. Een geslaagde stijloefening in een genre waarin Cassavetes zeker niet thuis was. Mort R. Lewis schreef het scenario. De camera werd bediend door Howard Schwartz.

Five Gates to Hell

1959 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van James Clavell. Met o.a. Neville Brand, Benson Fong, Shirley Knight, Ken Scott en John Morley.

Een moeizaam verhaal over Amerikaanse verpleegsters in handen van Chinese huurlingen en de diverse beproevingen die ze moeten doorstaan.

I Want to Live!

1958 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1958. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Susan Hayward, Simon Oakland, Virginia Vincent, Theodore Bikel en Wesley Lau.

De kijker wordt niet gespaard in I Want to Live! Het gaat van kwaad tot erger met Barbara Graham (Hayward); regisseur Wise zorgt ervoor dat geen naar moment aan de kijker voorbij gaat en Hayward pompt zo veel gevoel, leven en realisme in haar rol dat haar aanschouwen bijna ondraaglijk wordt. Niemand vond het gek dat Hayward de Oscar won. In 1958 was het publiek bekend met het echte leven van Barbara Graham, maar met I Want to Live! valt tijdloos mee te leven. Barbara, product van een gebroken gezin, laat zich in met de verkeerde mensen, wordt moeder en drugsverslaafde en raakt betrokken bij moord.

The Joe Louis Story

1953 | Biografie

Verenigde Staten 1953. Biografie van Robert Gordon. Met o.a. Coley Wallace, Paul Stewart, Hilda Simms, James Edwards en John Marley.

Een tamme biografie over een beroemde bokser.