Monika Lennartz (1938): cast.
Er zijn 13 films gevonden.

Billy Kuckuck - Margot muss bleiben!

2018 | Drama

Duitsland 2018. Drama van Jan Ruzicka. Met o.a. Aglaia Szyszkowitz, Monika Lennartz, Ursela Monn, Gregor Bloéb en Burak Yigit.

Letzter Atem

1999 | Romantiek

Duitsland 1999. Romantiek van Bernd Böhlich. Met o.a. Claudia Michelsen, Henry Hübchen, Florian Martens, Hark Bohm en Lili Bohm.

Tödliches Schweigen

1996 | Drama

Duitsland 1996. Drama van Bernd Böhlich. Met o.a. Ulrich Mühe, Claudia Messner, Florian Martens, Julian Braun en Bruno Ganz.

Niet ver van de grens met het Westen klinkt in een dorp in de DDR tijdens de Kerstnacht van 1987 een luide knal. Het was een schot. In die nacht verdwijnt ook een zoon van een gezin uit dat gehucht, zijn vrouw achterlatend. Hij is hem gesmeerd naar de Bondsrepubliek. Pas zeven jaar later is er een weerzien, als hij op de verjaardag van zijn vader komt. De vrouw, die in de steek gelaten was, is hertrouwd en vader en moeder begrijpen nu waarom hij ooit vertrokken is: hij is homo. Gevoelig drama over coming- out in een gemeenschap, die weinig begrijpt van dergelijke problematiek. Ook bekend als TÖDLICHES SCHWEIGEN.

Das Mädchen aus dem Fahrstuhl

1991 | Romantiek, Drama

Duitsland 1991. Romantiek van Herrmann Zschoche. Met o.a. Rolf Lukoschek, Barbara Sommer, Karin Gregorek, Monika Lennartz en Rita Feldmeier.

Een liefdesgeschiedenis uit de vroegere DDR. Regine kan geen stageplaats vinden en als haar vriend Frank ruchtbaarheid geeft aan de moeilijkheden die zij ondervindt, krijgt hij direct de autoriteiten op zijn dak. Hun liefde is niet bestand tegen de druk van buiten.

Immensee

1989 | Historische film, Romantiek

Oost Duitsland 1989. Historische film van Klaus Gendries. Met o.a. Maren Schumacher, Axel Wandtke, Dirk Wäger, Simone Thomalla en Karin Gregorek.

Reeds sinds hun prille jeugd zijn Schumacher en Wandtke verliefd op elkaar. Op de drempel van volwassenheid wordt Wandtke naar de universiteit gezonden, met als gevolg dat ze elkaar minder vaak zien. Ook al hebben ze elkaar eeuwige trouw gezworen, toch geeft de moeder van het meisje de hand van haar dochter aan een andere partij. Voor Wandtke stort de wereld in. De film speelt zich af in 1852 en gaat over liefde die verstikt raakt in de valse moraliteit van een pseudo- aristocratische klasse. Het meisje tracht tevergeefs de heersende hypocrisie te doorbreken. Het scenario dat Gerhard Rentzsch baseerde op een novelle van Theodor Storm is koud en afstandelijk, ook al werd het adembenemend mooi in beeld gebracht door Peter Krause.

Die Besteigung des Chimborazo

1989 | Avonturenfilm, Biografie

Duitsland​/​​Ecuador​/​​Oost Duitsland 1989. Avonturenfilm van Rainer Simon. Met o.a. Jan Josef Liefers, Luis Miguel Campos, Olivier Pascalin, Pedro Sisa en Monika Lennartz.

Deze nogal statische film gaat over een deel van het leven van de Duitse ondekkingsreiziger en natuuronderzoeker Friedrich Wilhelm Alexander von Humbolt (Liefers), die leefde van 1769- 1859. Het betreft zijn verblijf in Equador, waar hij het gebergte uit de titel besteeg, maar niet bedwong. Het gold toentertijd als het hoogste ter wereld en ondanks het feit dat hij de top niet bereikte, bombardeerde de pers in Europa en Noord-Amerika hem evenwel als de man die op het dak van de wereld geweest was. De tamelijk saaie film is historisch juist, maar ontleent aan het eigentijdse dialoog een bepaalde kracht. Een der laatste rolprenten uit het Oostduitse Trabant-paradijs. Hoofdrol Liefers wist zich in het vrije Westen en het bevrijde Oosten te handhaven als een acteur van formaat, die in herenigd Duitsland een bekend gezicht werd op de thuisbuis. Het scenario is van Paul Kanut Sch[KA3]afer en regisseur Simon. Het camerawerk is van Roland Dressel. Friedrich Wilhelm Alexanders broer is Friedrich Wilhelm Christian Carl Ferdinand von Humbolt, de stichter van de bekende universiteit in Berlijn (in 1810) die zijn naam draagt.

Die Alleinseglerin

1987 | Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1987. Drama van Herrmann Zschoche en Hermann Zschoche. Met o.a. Christina Powileit, Johanna Schall, Manfred Gorr, Götz Schubert en Monika Lennartz.

Emancipatie-drama in DDR-stijl over een al vroeg door haar echtgenoot verlaten vrouw met een moeilijk opvoedbaar kind, en een carrière op een onderzoekslaboratorium die niet lukken wil. Ze erft een onverkoopbare en vervallen zeilboot van haar vader, en besluit zich op het herstel van het schip te storten. Als ze in het voorjaar met het schip alleen uitvaart, strandt het op een zandbank; symbolisch. Hoewel het emancipatieprobleem al even kleurloos wordt afgeschilderd als het staatssocialisme, komt het door de kritiekloze houding niet echt uit de verf, maar de film is zeker onderhoudend dankzij goed spel en routine van veteraan-regisseur Zschoche. Naar de gelijknamige roman van Christine Wolter, tot scenario bewerkt door Regine Sylvester. Gefilmd door Günther Jaeuthe.

Insel der Schwäne

1983 | Komedie, Familiefilm

Oost Duitsland 1983. Komedie van Herrmann Zschoche. Met o.a. Axel Bunke, Mathias Müller, Sven Martinek, Britt Baumann en Kerstin Reiseck.

Een gezin is er eindelijk in geslaagd een eigen woning te bemachtigen. Jarenlang hebben ze op het platteland bij oma ingewoond. De kinderen kunnen niet meer in de natuur spelen, nu ze in de grote stad wonen, op de veertiende verdieping van een flat. Vooral de twee kinderen hebben moeite met deze nieuwe omgeving waar geweld een grote rol speelt en mensen elkaar niet meer kennen. Als de zoon dan nog bij de verkeerde vrienden belandt is het hek helemaal van de dam. De film geeft een inzicht van het leven in Oost-Duitsland, maar het gegeven is internationaal, met thema's als het geweld in de stad en de onderlinge vervreemding. Ulrich Plenzdorf en Zschocke baseerden hun scenario op een roman van Benno Pludra en achter de camera stond Günter Jaeuthe.

Polizeiruf 110: Glassplitter

1981 | Misdaad, Thriller

Oost Duitsland 1981. Misdaad van Georg Schiemann. Met o.a. Jürgen Frohriep, Sigrid Göhler, Jörg Kleinau, Otmar Richter en Monika Lennartz.

Oberleutnant H[KA3]ubner (Frohriep) maakt met Leutnant Arndt (Göhler) jacht op een moordenaar. Hun speurtocht voert hen door de DDR, van Zuid naar Noord, omdat de dader een spoor achterlaat. Het scenario is van Werner Fiedler en regisseur Schiemann. Aflevering 76. Stereo.

Meschkas Enkel

1981 | Komedie

Oost Duitsland 1981. Komedie van Klaus Gendries. Met o.a. Erwin Geschonneck, Götz Gendries, Elsa Grube-Deister, Valter Taub en Monika Lennartz.

Na de dood van zijn dochter trekt opa Geschonnek zich het lot aan van zijn kleinkind Gendries, omdat zijn vader geen interesse heeft om het kind op te voeden. Hij wil hem naar zijn andere dochter brengen, maar de reis loopt niet van een leien dakje. In de eerste plaats missen ze de laatste trein en geld voor overnachting in een hotel heeft opa niet. Een vriendelijke vrouw laat hen in haar appartement overnachten. Zijn jongste dochter reageert bovendien niet zoals hij had verwacht. Aangrijpende geschiedenis van een kind dat niemand wil, dat in het gezelschap van zijn optimistische grootvader reist. Op hun tocht komen ze blijkbaar uitsluitend sympathieke mensen tegen. Zelfs een tovenaar in een café, van wie opa denkt dat deze hem voor 5O mark oplichtte, brengt het geld terug. Gendries baseerde zijn scenario op een verhaal van Helmut H. Schulz, dat hem de gelegenheid bood zijn eigen zoontje Götz zijn filmdebuut te laten maken. Voor de fotografie was Adam Pöpperl verantwoordlijk.

Bürgschaft für ein Jahr

1981 | Drama

Oost Duitsland 1981. Drama van Herrmann Zschoche. Met o.a. Katrin Saß, Monika Lennartz, Jaecki Schwarz, Christian Steyer en Jan Spitzer.

Een jonge gescheiden vrouw dreigt door haar levensstijl de ouderlijke macht over haar kinderen te verliezen. Met steun van vrienden probeert ze haar leven te beteren, maar de weg is lang en moeizaam. Hoofdrolspeelster Sa[KL29] kreeg de Zilveren Beer in Berlijn (1982). Het scenario is van Gabriele Kotte naar de roman van Tine Schulze-Gerlach. Het camerawerk is van Günther Jaeuthe.

Lotte in Weimar

1974 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1974. Drama van Egon Gühnter en Egon Günther. Met o.a. Martin Hellberg, Lilli Palmer, Jutta Hoffmann, Katharina Thalbach en Rolf Ludwig.

Regisseur G[KA3]unther schreef zelf het scenario naar de gelijknamige roman van Thomas Mann over Charlotte Kestner (Palmer) die als de jonge Lotte Buff (Wilke) een stormachtige affaire had met dichter Wolfgang von Goethe (Eichorn). Ze wees hem indertijd af, wat de gekwetste Goethe in zijn roman [KL]Werthers Leiden[KLE] beschreef. Ze keert na veertig jaar terug naar Weimar, waar de oudere Goethe (Hellberg) een hoge post in de regering vervult als Minister van Staat. Ze wil het contact met Goethe hernieuwen, maar het zal niet meer worden wat het ooit geweest was. Ondanks de behoorlijke hoofdrollen, is het een bloedeloze film naar een verouderd concept. Een totale afgang voor de Oost-Duitse DEFA toen ze hem (als hun eerste film) naar het festival van Cannes inzonden voor de officiële mededinging. Het camerawerk is van Erich Gusko.

Königskinder

1962 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1962. Drama van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Annekathrin Bürger, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thein, Marga Legal en Charlotte Küter.

Ergerlijke partijpolitieke film over communistische heldenverering, die probeert een begripvolle brug naar het fascistische nazi-verleden te slaan. Deze dubieuze weergave van de geschiedenis is alleen nog maar interessant vanwege Mueller- Stahl in de medehoofdrol en om een rolletje van Krug als legerkapitein. Magdalena Seifert (B[KA3]urger, prima donna met de zegen van de SED) en Michael Mertens (Mueller-Stahl) zijn in de eerste plaats communistische activisten tijdens het nazi-regime en in de tweede plaats elkaars geliefden. Michael wordt opgepakt en krijgt vijftien jaar wegens staatsvijandelijke activiteiten en belandt als de oorlog met Rusland is uitgebroken in een strafcompagnie aan het front. Magdalena neemt na zijn arrestatie - uiteraard - zijn plaats in, maar kan het vege lijf redden dankzij jeugdvriend J[KA3]urgen Bieneck (Thein), die bij de SA zit. Aan het front komen onderofficier Jürgen en soldaat Michael elkaar tegen. Ze hebben maar één ding in het hoofd: overlopen naar de vijand, de Russen. In zijn binnenste hoopt Michael zó weer bij Magdalena te komen. Ook al zat je in de Wehrmacht van de nazi's, die zich aan oorlogsmisdrijven hebben schuldig gemaakt, dan was je dilemma toch het in de steek laten van je strijdmakkers, desertie, waarop in oorlogshandelingen altijd de doodstraf staat. Deze morele tweestrijd bestond niet in het paradijs voor boeren en arbeiders van murenbouwer vadertje Honecker. Het scenario van Edith Gorrish en Walter Gorrish gaat niet over dit ethische probleem, maar bevat gewoon een dubbele moraal. Het camerawerk is van Günter Marczinkowsky en Karl Drömmer. Mono.