Robert Krasker: camera.
Er zijn 17 films gevonden.

The Heroes of Telemark

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Kirk Douglas, Richard Harris, Michael Redgrave, Mervyn Johns en Eric Porter.

In door de Duitsers bezet Noorwegen probeert een groep verzetsmensen te voorkomen dat de nazi's in de fjorden bij Telemark een atoombom maken. WO II-drama van regisseur Mann, wiens grote kracht lag bij westerns (Winchester '73), moet het meer hebben van spanning (en een zweem poëzie) dan van gevechtsmomenten. Als liefhebber van filmen op locatie toog Mann voor zijn op een na laatste film (hij overleed in 1967) met zijn prima cast naar Noorwegen en nam het ervan: veel mooie winterlandschappen en een aantal spectaculaire ski-scènes.

The Fall of the Roman Empire

1964 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1964. Drama van Anthony Mann. Met o.a. Sophia Loren, Stephen Boyd, Alec Guinness, Christopher Plummer en James Mason.

Bioscoopgangers in de jaren zestig waren zo oudheidsepos-moe dat zelfs het spectaculair nagebouwde Forum (400 meter lang) hen niet kon lokken naar The Fall of the Roman Empire. De film is wel een genreklassieker geworden vanwege de starpower en de prachtige beelden van onder meer schier oneindige, niet-gedigitaliseerde legers. Het verhaal over de Romeinse neergang door gekonkel na de moord op keizer Marcus Aurelius (Guinness), werd redelijk authentiek gehouden onder supervisie van historicus Will Durant, maar meeslepend is anders.

Billy Budd

1962 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1962. Drama van Peter Ustinov. Met o.a. Robert Ryan, Peter Ustinov, Melvyn Douglas, Terence Stamp en Paul Rogers.

Melville's klassiek verhaal over goed tegen kwaad dat zich bij de Britse marine in 1797 afspeelt. Naïeve eerlijke zeeman wordt terechtgesteld voor het doden van een sadistische bootsman. De film heeft eenvoudig met de zwaardere kanten van de moraal te maken. Allen in sterke rollen.

Romanoff and Juliet

1961 | Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1961. Romantiek van Peter Ustinov. Met o.a. Peter Ustinov, Sandra Dee, John Gavin, Akim Tamiroff en Rik Von Nutter.

Ustinov schreef en regisseerde deze satire op de Koude Oorlog, waarin hij tevens een hoofdrol speelde. Het kroost van de Amerikaanse en Russische ambassadeur wordt verliefd op elkaar. Italiaanse locaties vormen de achtergrond van het mythische land waar Ustinov heerst.

El Cid

1961 | Avonturenfilm, Biografie, Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Italië 1961. Avonturenfilm van Anthony Mann. Met o.a. Charlton Heston, Sophia Loren, Hurd Hatfield, Geneviève Page en Raf Vallone.

Eigenlijk geen film voor op tv want dit epos over de Spaanse ridder El Cid die in de 11de eeuw de strijd aanbond met de Moren, moet het vooral hebben van de fraai uitgelichte en grootschalige oorlogstaferelen. Zoals wel vaker bij spektakelfilms houdt het acteren niet over: Heston speelt een beetje saaie, nobele held die ook in de buurt van zijn geliefde Loren vrijwel continu in de plooi blijft. Oscars zaten er niet in, wel een paar nominaties, oa voor de song 'The falcon and the dove'.

Libel

1959 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Anthony Asquith. Met o.a. Dirk Bogarde, Olivia de Havilland, Robert Morley, Paul Massie en Wilfrid Hyde-White.

De goede acteurs raken op een zijspoor in dit onduidelijk scenario over een man uit de betere kringen, die vervolgd wordt omdat hij een bedrieger zou zijn. Ook zijn vrouw is er niet zeker meer van of hij nu wel of niet haar man is. Scenario van Anatole de Grunwald en Karl Tunberg naar een toneelstuk van Edward Wooll. Camerawerk van Robert Krasker.

The Quiet American

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1958. Oorlogsfilm van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Audie Murphy, Michael Redgrave, Claude Dauphin, Giorgia Moll en Kerima.

Het anti-Amerikaanse pamflet van Graham Greene werd door deze verfilming tekort gedaan, omdat de producenten het omvormden tot een anti-communistisch verhaal. Murphy is een Amerikaan in Saigon, die er naïeve ideeën op na houdt hoe men de oorlog zou moeten beëindigen. Als hij verliefd wordt op het liefje van een journalist, werkt hij zich persoonlijk op een verschrikkelijke manier in de nesten. Onderhoudend.

The Doctor's Dilemma

1958 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Anthony Asquith en Antohny Asquith. Met o.a. Robert Morley, Alastair Sim, Leslie Caron en Dirk Bogarde.

Mrs. Dubedat houdt ontzettend veel van haar artistieke man Louis, maar hij lijdt aan tuberculose. Zij gaat naar een arts en vraagt hem alles te doen om haar man te redden. Het probleem echter is dat de arts niet genoeg tijd heeft om alle patiënten aan te nemen en dus een keuze moet maken. Hij vindt dat Louis wel een goede kans maakt aangezien het zonde zou zijn als zijn artistieke talenten verloren zouden gaan. Echter, wanneer hij Louis ontmoet, blijkt het een vreselijke gladjanus te zijn die zijn vrouw bedriegt. De arts staat nu voor de keuze om Louis te laten overlijden en zijn vrouw niets te vertellen. Of Louis te helpen en zijn vrouw in te lichten over zijn ware karakter.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

Senso

1954 | Drama, Historische film, Experimenteel

Italië 1954. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Alida Valli, Farley Granger, Massimo Girotti, Rina Morelli en Heinz Moog.

Een patriottische, getrouwde gravin wordt in 1866 verliefd op een luitenant van het Oostenrijks bezettingsleger die met haar geld een arts wil omkopen om zich voor de dienst te laten afkeuren. Als ze alles voor hem heeft geofferd, blijkt hij haar ontrouw te zijn en levert ze hem als deserteur uit aan zijn eigen manschappen. Visconti's breuk met het neo-realisme resulteerde in barokke, historische liefdestragedie die misschien wel zijn beste film is, maar pas jaren na de première als zodanig werd erkend. Rol van Valli in alle uitersten van passie is van uitzonderlijke intensiteit. In 1992 herverfilmd voor de tv. Ook bekend als WANTON CONTESSA.

Giulietta e Romeo

1954 | Romantiek, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1954. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Laurence Harvey, Susan Shentall, Bill Travers, Flora Robson en John Gi.

Shakespeare's tragedie over een jonge liefde in Verona die door familievetes een fatale afloop krijgt. Deze verfilming, die op schilderijen van Botticelli is geïnspireerd en die op authentieke renaissance-locaties werd opgenomen, is een fraai maar hoogstvervelend prentenboek geworden. Dramatiek en lyriek zijn in gekunsteldheid gesmoord. Bovendien wordt het gedoemde liefdespaar uitermate slecht gespeeld door Harvey en debutante Shentall. De andere rollen compenseren echter veel. Meervoudig bekroond met onder andere de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Het scenario is van regisseur Castellani, die het oorspronkelijke drama bewerkte. Het camerawerk is van Robert Krasker. Technicolor, Mono.

Never Let Me Go

1953 | Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Delmer Daves. Met o.a. Clark Gable, Gene Tierney, Bernard Miles, Richard Haydn en Kenneth More.

Dit weinig overtuigend maar soepel lopend werkstuk beschrijft hoe Philip Sutherland (Gable) zijn echtgenote Marya Lamarkina (Tierney), een ballerina, uit Rusland weet te smokkelen. Ronald Millar en George Froeschel bewerkten de roman Came the Dawn van Roger Bax tot scenario. Camerawerk van Robert Krasker.

The Third Man

1949 | Film noir, Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Film noir van Carol Reed. Met o.a. Joseph Cotten, Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard en Bernard Lee.

De Amerikaanse pulpschrijver Holly Martins (Cotten) arriveert in het naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime (Welles) te bezoeken. Hij verneemt echter dat Lime kort daarvoor onder merkwaardige omstandigheden om het leven is gekomen. Geïntrigeerd door de informatie van onder meer Lime's geliefde Anna (Valli) en de conciërge van diens appartementengebouw besluit Martins de dood van zijn vriend te onderzoeken. Zo daalt hij - letterlijk en figuurlijk - af in de puinhopen van de door de oorlog geteisterde stad waar nu corruptie welig tiert. Het met een Oscar bekroonde zwart-wit camerawerk van Robert Krasker is bepalend voor de verontrustende sfeer en maakt vooral de beroemde hoogtepunten van de film onvergetelijk. The Third man won de Grand Prix du Festival International du Film (voorloper van de Gouden Palm) in Cannes.

Odd Man Out

1947 | Thriller, Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Thriller van Carol Reed. Met o.a. James Mason, Kathleen Ryan, Robert Newton, F.J. McCormick en Dan O'Herlihy.

Gebaseerd op de roman van F.L. Green. Na een spectaculaire roofoverval wordt de zwaar verwonde Ierse rebellenleider Johnny McQueen (Mason) opgejaagd door vriend en vijand tegen het grimmige decor van nachtelijk Belfast. Regisseur Carol Reed (1906-1976), de maker van The Third Man (1949), was behept met een scherp oog voor detail, sfeer en spanningsopbouw. Zo ook zijn doorbraakfilm Odd Man Out, een Britse klassieker. Tergend spannend tot de één na laatste scène. Regisseur Robert Alan Arthur draaide een 'gemoderniseerde' versie die in de VS speelde tijdens de rassenrellen van de jaren '60.

Henry V

1945 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1945. Drama van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, Robert Newton, Leslie Banks, Renee Asherson en Esmond Knight.

Magistrale verfilming van het klassieke toneelstuk van William Shakepeare in een bewerking van Olivier, Alan Dent en Reginald Beck. Het begint als een toneelstuk met de première in 1600, waarin de glorierijke campagne verheerlijkt wordt van de Britse Koning Henry V tegen de Fransen. Terwijl het stuk zich ontwikkelt, worden de decors realistischer en worden we getuige van briljante vertolkingen en een bijna geniale regie. Bij zijn release werd de film dan ook begroet als de beste Shakespeare- adaptatie aller tijden. Het leverde Olivier een speciale Oscar op voor zijn uitzonderlijke prestatie als acteur, regisseur en producent in de totstandkoming van HENRY V. Zelfs na al die jaren, blijft het een genot deze film telkens opnieuw te zien. Verbluffende fotografie van Robert Krasker en Jack Hildyard en een sublieme score van William Walton vervolmaken dit meesterwerk. Opnieuw gemaakt in 1989 door Kenneth Branagh.

Brief Encounter

1945 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 1945. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Trevor Howard, Celia Johnson, Cyril Raymond, Stanley Holloway en Joyce Carey.

Voordat Sir David Lean (1908-1991) de wereld veroverde met spektakelstukken als The Bridge on the River Kwai (1957) en Lawrence of Arabia (1962) maakte hij met Brief Encounter een van de fraaiste liefdesgeschiedenissen uit de Britse filmgeschiedenis. Met een ingetogen regie ontvouwt Lean de buitenechtelijke verliefdheid van een keurige huisarts en een eenzame huisvrouw, die elkaar wekelijks treffen op een treinstation. Een magistrale acteursfilm, naar de eenakter Still Life van Noel Coward. Rachmaninovs Tweede pianoconcert wordt effectief gebruikt als score. Drie Oscarnominaties.