Andre Gregory (1934): cast en scenario.
Er zijn 13 films gevonden.

Last Summer In The Hamptons

1995 | Komedie

Verenigde Staten 1995. Komedie van Henry Jaglom. Met o.a. Victoria Foyt, Viveca Lindfors, Jon Robin Baitz, Melissa Leo en Martha Plimpton.

Deze film is de kroniek van een drie generaties van toneelspelers, filmacteurs en varieté-artiesten, die met elkaar in een groot landhuis, The Hamptons, wonen. Ze vormen veel eerder een gemeenschap dan een hechte familie.

Vanya On 42nd Street

1994 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Louis Malle. Met o.a. Phoebe Brand, Lynn Cohen, George Gaynes, Jerry Mayer en Julianne Moore.

Theaterregisseur Andre Gregory ensceneerde gedurende enkele jaren Tsjechovs klassieker Oom Wanja - in een vertaling van David Mamet - op uiteenlopende locaties. Louis Malle (My dinner with Andre) besloot het theaterexperiment te filmen. In een aftands New Yorks theater komt het toneelgezelschap bij elkaar voor repetities van het stuk over de levensteleurstellingen van veertiger Wanja en zijn familie. De frustraties en verloren hoop van de acteurs met hun kartonnen koffiebekertjes, raken zo verweven met de wanhoop en eenzaamheid van hun negentiende-eeuwse Russische personages. Prima acteurs, vooral Brooke Smith is goed.

The Shadow

1994 | Actiefilm, Fantasy, Sciencefiction

Verenigde Staten 1994. Actiefilm van Russell Mulcahy. Met o.a. Alec Baldwin, John Lone, Penelope Ann Miller, Peter Boyle en Ian McKellen.

Baldwin, een in smoking geklede miljonair-playboy schiet in en uit zijn gekwelde alter ego van de titel, de Schaduw. Regisseur Mulcahy, geholpen door scenarist David Koepp, probeert tevergeefs een filmversie te maken van de gelijknamige stripheld, in de jaren 1930 in Amerika een aanbeden radioserie. Lone is de aartsvijand Shiwan, een rechtstreekse afstammeling van Genghis Khan. De deco-look is uiteraard retro, maar de 250 speciale effecten, ontworpen door Alison Savitch (TERMINATOR 2) zijn dat beslist niet. Gepoogd werd een mengsel te brouwen van BATMAN en RAIDERS OF THE LOST ARK, met als gevolg dat de film verdampt tot een flikkerende puinhoop. Gedraaid in Digital Experience sound.

Demolition Man

1993 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Marco Brambilla. Met o.a. Sylvester Stallone, Wesley Snipes, Sandra Bullock, Nigel Hawthorne en Benjamin Bratt.

Hardhandig politieman John Spartan (Stallone) maakt zo'n puinhoop van de arrestatie van crimineel Simon Phoenix (Snipes) - er vallen tientallen doden - dat hij samen met Phoenix wordt ingevroren. In een vredige toekomst, waarin de misdaad volkomen is uitgebannen, wordt Phoenix ontdooid. De politie is het jagen op gewelddadige misdadigers verleerd, dus moet Spartan ook weer uit de vriezer gehaald worden. Gewelddadige actiekomedie, zo nu en dan best grappig, met een buitengewoon opmerkelijke sterfscène. Bullock kreeg - onterecht - een Razzie-nominatie voor haar rol als politieagente.

The Linguini Incident

1992 | Komedie

Verenigde Staten 1992. Komedie van Richard Shepard en Richard Sheperd. Met o.a. Rosanna Arquette, David Bowie, Eszter Balint, Viveca Lindfors en Marlee Matlin.

Flauwe klucht met serveerster Arquette (die een aardige rol weggeeft, maar dat redt de film niet). Ze werkt in een chic restaurant. Ze droomt ervan de vrouwelijke Houdini te worden. Ze heeft vijfduizend dollar nodig, om de gewezen trouwring van Mrs. Houdini te kopen. Britse barkeeper Bowie (die niet bij zijn rol past) houdt van wedden, en verblijft illegaal in de V.S. Hij lonkt naar cassi[KA2]ere Matlin, want als hij met haar trouwt, krijgt hij een verblijfsvergunning. Hiervoor heeft hij zo`n tienduizend groene bankbiljetten nodig. Arquette`s beste vriendin Balint wil wel een handje helpen. Het trio besluit dit geld maar van het restaurant te stelen door een overval te simuleren. Dat slaagt. Bowie had een weddenschap afgesloten met eigenaar Gregory, (die de hele zaak door had) en met compagnon Henry dat hij met een van de serveersters zal gaan trouwen. Arquette weet te ontsnappen uit een zak waarin ze geketend zit, ondergedompeld in het grote aquarium; geheel in de trant van de grote goochelaar. De film is een statisch geheel omdat de handeling zich min of meer op één plaats afspeelt. Met de opnames was men in 1990 begonnen, de film was in 1991 voltooid, maar bleef ruim een jaar op de plank liggen om daarna heel kort in de zalen op te duiken en weer pijlsnel te verdwijnen. De cameo's van Iman en Julian Lennon slaan als een tang op een varken. Het scenario is van regisseur Shepard en Tamar Brott. Achter de camera stond Robert Yeoman.

The Bonfire of the Vanities

1990 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Brian De Palma. Met o.a. Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith, Kim Cattrall en Saul Rubinek.

Tom Wolfe's roman The bonfire of the vanities is een briljant gedetailleerde, niemand ontziende satire over de status-geobsedeerde hypocriete New Yorkers van de jaren tachtig. Voor de verfilming van de bestseller werd regisseur De Palma gekoppeld aan een stel grote sterren, maar niemand lijkt op zijn plaats, waardoor deze film blijft haken in mooie beelden en simpele maatschappijkritiek waarin de personages te weinig motivatie meekrijgen. Hanks speelt beurshandelaar Sherman McCoy, die geniet van miljoenen dollars en een maîtresse (Griffith). Het overrijden van een zwarte jongeman luidt zijn ondergang in, tot profijt van aasgieren als de alcoholistische journalist Peter Fallow (Willis).

Some Girls

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Michael Hoffman. Met o.a. Patrick Dempsey, Jennifer Connelly, Sheila Kelly, Andre Gregory en Florinda Bolkan.

De jonge student Michael studeert aan een Amerikaanse universiteit. Hij denkt in Gariella een leuk vriendinnetje gevonden te hebben. Dat hij er met haar ook nog een hele familie bij krijgt; had hij niet voorzien. Dat ontdekt hij pas wanneer hij met Gabriella de kerst gaat doorbrengt in haar ouderlijk huis in Quebec; Canada. Gabriella blijkt een vader te hebben die; op zijn zachts gezegd; excentriek is; een oma die zich niet laat wegstoppen in het bejaardentehuis en drie zusters die allemaal heel nieuwsgierig zijn naar Michael.

Street Smart

1987 | Drama, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1987. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Christopher Reeve, Kathy Baker, Mimi Rogers, Morgan Freeman en Jay Patterson.

Een journalist van een Newyorks tijdschrift, die uit de gratie is, wil een diepgaande studie schrijven over het Newyorkse pooierdom. Als hij niemand vindt die zich wil laten interviewen verzint hij zelf een moordverhaal, waarop de politie denkt dat het gaat om een echte moord. Een intrigerend gegeven, gebaseerd op scenarioschrijver David Freemans eigen ervaring bij het blad New York. De film haalt het net niet, ondanks ijzersterke rollen van pooier Freeman en hoer Baker, waarbij Reeve in de hoofdrol maar bleekjes afsteekt.

The Mosquito Coast

1986 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1986. Drama van Peter Weir. Met o.a. Harrison Ford, Helen Mirren, River Phoenix, Jadrien Steele en Hilary Gordon.

Doorwrocht drama, gebaseerd op het boek van Paul Theroux, over een bevlogen perfectionist (Ford) die met zijn gezin (Mirren en Phoenix) het regenwoud intrekt om een nieuwe beschaving te stichten. Ter plekke blijken er nog gevaarlijker wezens dan muskieten rond te scharrelen. Een klassieker, mede vanwege het weergaloze acteerwerk, het evenwichtige scenario van Paul Schrader en de natuurlijke regie van Weir. De Australische regisseur haalt vaak het beste uit grote sterren: kijk maar naar Mel Gibson in The Year of Living Dangerously, Jim Carrey in The Truman Show of Harrison Ford in deze film.

Always

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Henry Jaglom. Met o.a. Henry Jaglom, Patrice Townsend, Joanna Frank, Allan Rachins en Melissa Leo.

Vrolijke komedie, met inzicht over relaties. Drie stellen - een stel dat gaat scheiden, een dat gaat trouwen en een dat al jaren getrouwd is - brengen het weekend van de vierde juli samen door. Het eerste stel wordt trouwens gespeeld door de regisseur en Townsend, zijn eigen ex-vrouw. Net als alle andere films van Jaglom niet geschikt voor ieders smaak.

Protocol

1984 | Komedie

Verenigde Staten 1984. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Goldie Hawn, Chris Sarandon, Richard Romanus, Andre Gregory en Gail Strickland.

Toevalligerwijs verijdelt Hawn een aanslag op de emir van Othar (Romanus), die naar Amerika was gekomen voor een officieel bezoek. Door haar spontane en naïeve reactie staat ze plotseling in het middelpunt van de belangstelling. Er wordt haar een baan aangeboden, maar de emir, sterk onder de indruk van haar verschijning, wil haar wel aan zijn harem toevoegen. Flauwe komedie waarbij zelfs Hawn het moeilijk heeft om tot het einde overeind te blijven. Het operette-gegeven kan onmogelijk nog een modern publiek aanspreken. Buck Henry baseerde zijn scenario op een verhaal van Charles Shyer, Nancy Meyers en Harvey Miller, maar het mist de punch-lines die we van Henry gewend zijn. William A. Fraker vertaalde het in beelden en Basil Poledouris schreef er een leuke score bij.

Author! Author!

1982 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1982. Komedie van Arthur Hiller. Met o.a. Al Pacino, Dyan Cannon, Tuesday Weld, Eric Gurry en Alan King.

Het semi-autobiografische verhaal van toneelschrijver Israel Horovitz (het h[KA1]ad Woody Allen kunnen zijn!), gespeeld door Pacino, die net gescheiden is van zijn vrouw. Hij probeert de schare kinderen (voornamelijk vanuit haar vorige huwelijken) groot te brengen, de repetities bij te wonen van zijn nieuwe stuk en de hoofdrolspeelster te versieren. Af en toe leuk, maar Pacino past niet in zijn rol.

My Dinner with Andre

1981 | Komedie, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Komedie van Louis Malle. Met o.a. Andre Gregory en Wallace Shawn.

Schrijver/acteur Shawn dineert met zijn oude vriend, theaterregisseur Gregory, die juist een aantal vreemde levenservaringen heeft opgedaan; daar praten ze over, en over hun persoonlijke filosofieën, bijna twee uur lang. Een gewaagde, unieke film, geschreven door de beide hoofdrolspelers, met momenten van psychologisch inzicht, van drama en van hilariteit, maar uiteindelijk is het thema toch te mager om een hele film te dragen. Het bijzondere is dat de film geen flashbacks bevat: we zien alleen maar de twee acteurs aan tafels.