Umberto Spadaro (1904-1981): cast.
Er zijn 18 films gevonden.

Sedotta e abbandonata

1964 | Komedie

Italië 1964. Komedie van Pietro Germi. Met o.a. Stefania Sandrelli, Saro Urzì, Aldo Puglisi, Leopoldo Trieste en Paola Biggio.

Peppino Califano (Puglisi), een Siciliaan, verleidt op een hete middag Agnese (Sandrelli), de mooie minderjarige zuster van zijn verloofde Matilde (Biggio). Ze wordt zwanger, maar hij weigert te trouwen met de vrouw die geen maagd meer is. Haar vader Don Vincenzo Ascalone (Urzi) zet alles in het werk om de familie-eer te redden en brengt het huwelijk tot stand terwijl hij zelf van opwinding sterft. Deze harde, maar vermakelijke satire op Siciliaanse eer - die een heet hangijzer is - wordt temperamentvol geacteerd, maar is door alle verwikkelingen ook geleidelijk aan vermoeiend en rumoerig. Het scenario is van Luciano Vincenzoni, Agenore Incrocci, Furio Scarpelli en regisseur Germi. Incrocci staat op de aftiteling als Age en Scarpelli alleen met zijn achternaam. Het camerawerk is van Aiace Parolin.

La Smania adosso

1962 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1962. Komedie van Marcello Andrei. Met o.a. Gérard Blain, Annette Stroyberg, Nino Castelnuovo, Mariangela Giordano en Vittorio Gassman.

Twee Siciliaanse jongemannen randen samen een dorpsgenote aan. Volgens de lokale traditie moet één van beiden met haar trouwen, maar ze weigeren elk een echtgenote die al aan een ander heeft toebehoord. Familie, justitie en mafia bemoeien zich ermee, tot de uitspraak van een schertsproces leidt tot een dubbel happy end, zonder dat één van de betrokkenen zelf iets in te brengen heeft. De harde satire op de Siciliaanse seksuele moraal geeft een onaangename bijsmaak, doordat zowel de vrouwelijke als de mannelijke waardigheid met voeten wordt getreden. De gedachteloze humor van de personages geeft daaraan echter navrante accenten.

I quattro monaci

1962 | Misdaad

Italië 1962. Misdaad van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Peppino De Filippo, Aldo Fabrizi, Umberto Spadaro, Nino Taranto en Erminio Macario.

Vier als broeders verklede boeven die een sprekende gelijkenis vertonen met een gevreesde gangster, weten zich in te dringen in een klooster. Als ze zijn opgenomen in de kloostergemeenschap richten de vier boeven een bende op om geld af te persen van rijke zakenlieden. Die denken dat de grote gangster werkelijk een van hen is. Een aardige klucht, deze satire op de misdaad, met goed spel van alle acteurs.

La grande strada azzurra

1957 | Drama

Italië 1957. Drama van Gillo Pontecorvo. Met o.a. Yves Montand, Alida Valli, Francisco Rabal, Peter Carsten en Terence Hill.

Een schitterend in beeld gebracht verhaal over een strenge doch rechtvaardige inspecteur van politie. Hij probeert vergeefs een eenvoudige visser te arresteren, die er illegale dingen naast doet om te kunnen overleven en om voor zijn twee zoontjes te kunnen zorgen. Het wordt een tragedie. Mooi gespeeld en goed geregisseerd.

La Meilleure part

1955 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1955. Drama van Yves Allégret. Met o.a. Gérard Philipe, Michèle Cordoue, Gérard Oury, Michel François en Valeria Moriconi.

Een jonge ingenieur leidt de bouw van een stuwdam in de bergen hoewel zijn gezondheid het werken op grote hoogte niet toelaat. Als hij zich toch moet laten vervangen is een ongeluk van een Arabische gastarbeider aanleiding tot een staking van de arbeiders. De schildering van het dagelijks leven van bouwvakkers die in riskante omstandigheden moeten werken, wordt geofferd aan melodramatische en weinig interessante verhaalselementen. Een van de minst geslaagde films met Philipe in, paradoxaal, een van zijn beste rollen.

Don Camillo e l'onorevole Peppone

1955 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1955. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Claude Sylvain en Gaston Rey.

Tussen 1952 en 1965 verschenen vijf Don Camillo's, bitterzoete lachfilms waarin de spanning tussen het communisme en het katholicisme in Italië keer op keer werd ontladen met een stoot relativerende humor. De centrale figuur is titelheld Don Camillo (Fernandel), een goedgemutste biechtvader die waakt over een parochie van godvrezende bergbewoners. Peppone (Gino Cervi) is de communistische burgemeester, de natuurlijke vijand van Don Camillo. Kerkelijke en wereldlijke macht botsen weer hevig in deze derde aflevering (met een losgeslagen tank als gevolg!) maar met vereende kracht weten de heren hun individuele ambities te verwezenlijken. In 2005 werden de films opnieuw uitgebracht in digitaal opgepoetste versies.

Village magique

1953 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1953. Komedie van Jean-Paul Le Chanois. Met o.a. Robert Lamoureux, Lucia Bosé, Carla del Poggio, Walter Chiari en Judith Magre.

Een Franse architect zal met zijn verloofde de vakantie doorbrengen op Sicilië, maar tijdens zijn gescheiden van haar ondernomen treinreis leert hij een Italiaanse kennen voor wie tijdens het verblijf de liefde groeit, ondanks het verzet van de verloofde. De film onderscheidt zich van de gebruikelijke vakantiepret door zijn melancholieke ondertoon, maar is ondanks aantrekkelijke locaties en acteurs te vaag-oppervlakkig om veel indruk te maken.

Un Marito per Anna Zaccheo

1953 | Drama

Italië 1953. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Silvana Pampanini, Massimo Girotti, Amedeo Nazzàri, Umberto Spadaro en Agostino Salvietti.

De dochter van een tramconducteur wordt door haar ouders gestimuleerd tot een rijk huwelijk, maar wordt verliefd op een matroos. Niettemin laat ze zich verleiden door een reclameman, waarna de zeeman geen vertrouwen meer heeft in haar standvastigheid. Een vooral door de uitwerking melodramatisch verhaal, dat zeer bekwaam en sfeervol is verfilmd, maar struikelt over de beperkte talenten van Pampanini (die naar de huidige maatstaven ook nauwelijks nog mooi of begeerlijk is).

Fatal Desire

1953 |

1953. Carmine Gallone. Met o.a. Umberto Spadaro, May Britt, Kerima, Ettore Manni en Anthony Quinn.

De dochter van een tramconducteur wordt door haar ouders gestimuleerd tot een rijk huwelijk, maar wordt verliefd op een matroos. Niettemin laat ze zich verleiden door een reclameman, waarna de zeeman geen vertrouwen meer heeft in haar standvastigheid. Een vooral door de uitwerking melodramatisch verhaal, dat zeer bekwaam en sfeervol is verfilmd, maar struikelt over de beperkte talenten van Pampanini (die naar de huidige maatstaven ook nauwelijks nog mooi of begeerlijk is).

Carmen, proibita

1953 | Misdaad, Komedie

Spanje​/​​Italië 1953. Misdaad van Giuseppe Scotese. Met o.a. Ana Esmeralda, Fausto Tozzi, Mariella Lotti, Umberto Spadaro en Raphael Albaicin.

Verliefdheid op een vrouw van lichte zeden die met gangsters is gelieerd brent een zeeman steeds verder in de misdaad. De film heeft nauwelijks iets te maken met het beroemde operaverhaal en is vooral een voorspelbaar misdaadmelodrama, dat zich in toeristische fraaie landschappen afspeelt.

Serenata amara

1952 | Romantiek, Drama

Italië 1952. Romantiek van Pino Mercanti. Met o.a. Claudio Villa, Liliana Bonfatti en Umberto Spadaro.

Vrij goede film over de vriendschap tussen twee jonge mannen, die op dezelfde vrouw verliefd zijn, en de problemen die daaruit voortvloeien. Goed spel en geloofwaardige karakters.

L' Eterna catena

1952 | Drama

Italië 1952. Drama van Anton Giulio Majano. Met o.a. Gianna Maria Canale, Marcello Mastroianni, Marco Vicario, Leda Gloria en Aldo Niccodemi.

Een aspirant-zangeres wordt zowel bemind door de broer van haar verloofde, een koopvaardijofficier, als door diens werkgever. De verloofde vermoordt uit jaloezie de scheepsmagnaat, zijn broer neemt de schuld op zich en gaat in het Vreemdelingenlegioen. Volks melodrama was typerend voor de Italiaanse cinema de van jaren vijftig, werkt nu eerder op de lachspieren dan traanklieren ondanks de dodelijk serieuze inzet van de acteurs. Vicario zou later regisseur worden en de filmbroer Mastroianni - hier in voor die periode vaste rol als jonge idealist - leiden in MOGLIAMANTE.

Il Brigante Musolino

1951 | Drama, Misdaad

Italië 1951. Drama van Mario Camerini. Met o.a. Amedeo Nazzari, Silvana Mangano, Umberto Spadaro, Ignazio Balsamo en Guido Celano.

Een door zijn verzet tegen de maffia in de gevangenis belande houthakker ontsnapt om zich te wreken. Hij komt tot inkeer en gaat in de kerk biechten, maar als zijn verloofde wordt gedood voltooit hij alsnog zijn wraak. Dit heftige en bij vlagen melodramatisch sociaal drama mist de sociaal-politieke uitdieping van latere films, maar weet als een van de eerste pogingen van het genre toch te boeien.

Buon viaggio pover'uomo

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Giorgio Pàstina. Met o.a. Umberto Spadaro, Vera Carmi, Anna Di Leo, Sonia Lojudice en Arturo Bragaglia.

Een droevige en tragische komedie met een goed einde. Umberto Sparado zet overtuigend een bescheiden en verlegen vijftig-jarige Siciliaanse kantoorklerk neer, die met vrouw en drie kinderen in Milaan woont. Hij heeft sinds 1938 geen vakantie meer gehad. Op een dag ontvangt hij een brief met een uitnodiging om naar Capri te komen. Het geld is bijgesloten. Hij neemt afscheid van zijn vrouw en kinderen en stapt op de trein naar Napels. In de trein wordt hij beroofd van zijn identiteitskaart en zijn geld. Hij stapt in Rome uit om de gestolen portefeuille bij de politie aan te geven. Zonder geld en papieren komt hij ten slotte in een klooster terecht, waar de monniken hem onderdak verlenen en hij de tuin bijhoudt. Hij vindt er vrede en rust. Als zijn vrouw hem komt opzoeken omdat hun zoon ernstig ziek is, keert hij naar zijn gezin terug en blijft hij bij zijn zoon.

Angelo tra la folla

1950 | Drama, Komedie

Italië 1950. Drama van Leonardo de Mitri. Met o.a. Angelo Maggio, Umberto Spadaro, Maria Parisi en Isa Pola.

Een halfbloed weesje arriveert uit de Italiaanse koloniën in Rome, maar loopt de nonnen mis die hem moeten afhalen. Tijdens zijn zwerftocht schept hij op argeloze wijze chaos voor iedereen die zijn pad kruist, doet boeven in de gevangenis belanden en verenigt de goeden in een collectief happy end. De komische benadering van het smartlap-gegeven levert een onderhoudend en soms verrassend resultaat op, ondanks enkele geforceerde en weeë elementen.

Amo un assassino

1950 | Drama, Misdaad

Italië 1950. Drama van Baccio Bandini. Met o.a. Umberto Spadaro, Delia Scala en Andrea Bosic.

Een politiecommissaris verdenkt zijn buurman van moord op diens vrouw, tot hij ontdekt dat zijn dochter een verhouding met de man heeft. Hij wil zich uit het onderzoek terugtrekken, maar vindt dan de ware dader. Dit behendige misdaadverhaal heeft nogal wat dode plekken, maar de boeiend getekende tweestrijd van de hoofdpersoon houdt de aandacht toch vast.

Il Fuorilegge

1949 | Drama, Misdaad

Italië 1949. Drama van Aldo Vergano. Met o.a. Vittorio Gassman, Maria Grazia Francia, Ermanno Randi, Umberto Spadaro en Attilio Dottessio.

Jonge Italiaan gaat tijdens oorlog in verzet en strijdt voor onafhankelijkheid van Sicilië. Na bevrijding blijft hij buiten de wet en wordt verraden door zijn medestanders voor de afscheiding. Verkapte biografie van Salvatore Giuliano liep merkwaardig op feiten vooruit en laat hoofdpersoon neergeschoten worden op zelfde manier als met Giuliano zelf pas ná voltooiing van film gebeurde. Warrige regie ondermijnt opzet van scenario, maar film biedt curieus vergelijkingsmateriaal met SALVATORE GIULIANO van Rosi.

Anni difficili

1948 | Drama, Komedie

Italië 1948. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Umberto Spadaro, Ave Ninchi, Massimo Girotti, Delia Scala en Milly Vitale.

Een simpele burger wordt door bedreiging met ontslag gedwongen lid van de fascistische partij te worden. Terwijl hij zich mopperend blijft verzetten, worden zijn kinderen overtuigde partijleden. In tegenstelling tot een echte fascist die bij de nadering van de geallieerden tijdig overloopt, raakt hij na de oorlog alles kwijt. Deze succesvolle, uitbundige tragikomedie was bij de première het onderwerp van discussies, omdat de regering de film 'een belediging van de natie' vond en de kritiek de commedia dell'arte-aanpak verraad aan het neo-realisme. De film blijft goed overeind als voorloper van de Italiaanse satires na 1960.