Robert Surtees (1906-1985): camera.
Er zijn 46 films gevonden.

Same Time, Next Year

1978 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1978. Drama van Robert Mulligan. Met o.a. Ellen Burstyn, Alan Alda, Ivan Bonar, Bernie Kuby en Cosmo Sardo.

Van het Broadwaystuk voor twee spelers van Bernard Slade werd een plezierige film gemaakt met Alda en Burstyn als overspelig paartje dat al 26 jaar lang elk jaar een weekeinde bij elkaar doorbrengt. Een warm menselijk verhaal dat de veranderende moraal in de Amerikaanse maatschappij sinds de jaren 1950-60 op aanvaardbare wijze toont.

The Turning Point

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Anne Bancroft, Shirley MacLaine, Mikhail Baryshnikov, Leslie Browne en Tom Skerritt.

Maar liefst elf Oscarnominaties werden destijds uitgedeeld aan dit balletdrama waarin goede vriendinnen Deedee (MacLaine) en Emma (Bancroft) hun verleden met zichzelf én elkaar moeten uitvechten. Emma is een succesvol ballerina, terwijl Deedee ooit haar danscarrière heeft opgegeven voor huwelijk en ouderschap. Nu haar tienerdochter ook een ballettalent blijkt, komen er allerlei pijnlijke kwesties naar boven. Tikje melodramatisch, maar de uitstekende actrices én de sprongen van danser Mikhail Baryshnikov in zijn eerste film maken erg veel goed. Overigens werd geen enkele nominatie verzilverd.

Le tournant de la vie

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Herbert Ross. Met o.a. Mikhail Baryshnikov, Anne Bancroft en Shirley MacLaine.

Maar liefst elf Oscarnominaties werden destijds uitgedeeld aan dit balletdrama waarin goede vriendinnen Deedee (MacLaine) en Emma (Bancroft) hun verleden met zichzelf én elkaar moeten uitvechten. Emma is een succesvol ballerina, terwijl Deedee ooit haar danscarrière heeft opgegeven voor huwelijk en ouderschap. Nu haar tienerdochter ook een ballettalent blijkt, komen er allerlei pijnlijke kwesties naar boven. Tikje melodramatisch, maar de uitstekende actrices én de sprongen van danser Mikhail Baryshnikov in zijn eerste film maken erg veel goed. Overigens werd geen enkele nominatie verzilverd.

The Hindenburg

1975 | Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1975. Actiefilm van Robert Wise. Met o.a. George C. Scott, Anne Bancroft, William Atherton, Roy Thinnes en Gig Young.

Het intrigerende gegeven dat de ramp in 1937 met de zeppelin een daad van sabotage was, wordt geheel ondermijnd door de rare personages en de weinig opwindende ontknoping: een combinatie van echte journaalopnamen en nieuw geschoten film. Voor dat laatste werden twee Oscars verleend: beste visuele effecten en beste geluidseffecten. Later werden vijf minuten voor een tv-serie toegevoegd. Het scenario is van Nelson Gidding, Richard Levison en William Link. Het camerawerk is van Robert Surtees.

The Great Waldo Pepper

1975 | Komedie, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1975. Komedie van George Roy Hill. Met o.a. Robert Redford, Bo Svenson, Bo Brundin, Susan Sarandon en Geoffrey Lewis.

Commercieel gezien een teleurstellend product van de hand van de regisseur van BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID en THE STING. Het is een persoonlijke film over een tweetal luchtvaart-pioniers en hij tracht het midden te houden tussen slapstick en drama. Overigens op briljante wijze gefilmd door Robert Surtees. Best het bekijken waard. Scenario van William Goldman naar een verhaal van George Roy Hill.

The Sting

1973 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1973. Misdaad van George Roy Hill. Met o.a. Paul Newman, Robert Redford, Robert Shaw, Charles Durning en Ray Walston.

Na het complete succes van de sterk geromantiseerde cowboyfilm Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969), kwamen regisseur George Roy Hill en hoofdrolspelers Paul Newman en Robert Redford vier jaar later opnieuw samen voor het al even succesvolle The sting, een sterk geromantiseerde misdaadkomedie. The Sting is in wezen een moderne variant op het verhaal van David en Goliath. Kleine zwendelaars (Newman en Redford) nemen het op tegen een grote schurk (Shaw). De film die destijds wegliep met zeven Oscars (op 10 nominaties), deed wonderen voor de ragtime-muziek van Scott Joplin, die voor de film bewerkt was door Marvin Hamlisch. Joplins 'The Entertainer' werd zowaar een pophit.

The Last Picture Show

1971 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1971. Drama van Peter Bogdanovich. Met o.a. Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Ben Johnson, Cloris Leachman en Ellen Burstyn.

Een klein stadje in Texas rond 1955. We volgen de liefdesperikelen van enkele opgroeiende tieners, waarbij het café en de bioscoop centraal staan. De film betekende de doorbraak van Bogdanovich en van een hele reeks jonge talenten. Bekroond met twee Oscars.

The Liberation of L.B. Jones

1970 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1970. Drama van William Wyler. Met o.a. Lee J. Cobb, Anthony Zerbe, Roscoe Lee Browne, Lola Falana en Lee Majors.

Een militant verhaal over racisme in het Zuiden. Een paar goede rollen, speciaal van Falana, maar langzaam van tempo en de vele zijwegen doen de zaak geen goed.

The Arrangement

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Kirk Douglas, Faye Dunaway, Deborah Kerr, Richard Boone en Hume Cronyn.

Onduidelijke, onplezierige film, naar Kazans eigen roman over een man die genoeg heeft van de competitie in de reclamewereld en plotseling razend wordt. Hij neemt zijn leven opnieuw in ogenschouw, zijn omgeving (inclusief zijn mai[KA4]itresse), zijn gezin (inclusief zijn bejaarde hulpbehoevende vader). De gevolgen zijn voor iedereen verschrikkelijk. Goede acteurs gaan totaal de mist in, vooral Kerrs rol is vernederend.

Sweet Charity

1969 | Musical, Romantische komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Bob Fosse. Met o.a. Shirley MacLaine, John McMartin, Chita Rivera, Paula Kelly en Ricardo Montalban.

Le notti di Cabiria van Federico Fellini werd onder regie en choreografie van Fosse (Cabaret) omgetoverd tot een Amerikaanse musical. De muziek en de choreografie, waarvan het meeste reeds verfijnd was in de toneelversie op Broadway, vormen de hoogtepunten van Sweet Charity. Het verhaal heeft een simpele, anekdotische structuur: na wat hopeloze affaires ontmoet de naar oprechte liefde hunkerende erotisch danseres Charity (MacLaine) de verlegen Oscar (McMartin). Is hij de ware of schrikt hij te veel van Charity's getatoeëerde verleden en arm? De muziek en entourage van Sweet Charity kregen Oscarnominaties, maar dat voorkwam geen financiële strop.

Coogan's Bluff

1968 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Actiefilm van Don Siegel. Met o.a. Clint Eastwood, Lee J. Cobb, Susan Clark, Tisha Sterling en Don Stroud.

Hulpsheriff Walt Coogan uit Arizona (grote witte cowboyhoed op z'n hoofd, bruinleren puntlaarzen aan) moet een gevaarlijke misdadiger ophalen in New York. Zijn ruwe en onbeholpen optreden is een bron van hilariteit voor de politie uit de 'beschaafde' stad. Maar al gauw blijkt dat hij effectiever is dan de brave stadsagenten, en zich bijvoorbeeld prima weet te redden in een nachtclub vol LSD-trippende hippies. Goed gelukte eerste samenwerking tussen Eastwood en zijn mentor Siegel. Inspiratiebron voor de in de jaren zeventig populaire tv-serie McCloud.

The Graduate

1967 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1967. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Anne Bancroft, Dustin Hoffman, Katharine Ross, William Daniels en Murray Hamilton.

Hoffman werd een ster met dit vrolijke portret van de jonge Ben, die valt voor de charmes van Mrs. Robinson (Bancroft), een goede vriendin van zijn ­ouders, en dan verliefd wordt op haar dochter(Ross). De film, destijds innig gekoesterd door jongeren die zich net als het hoofdpersonage afzetten tegen hun burgerlijke ouders, werd een hit en rijk bedeeld met Oscarnominaties. Overigens was de dertigjarige Hoffman in werkelijkheid slechts zes jaar jonger dan Bancroft. Mis niet de schitterende opening, een visueel hoogstandje van cameraman Robert Surtees, en zeker ook niet het inmiddels klassieke ­einde.

The Chase

1966 | Drama, Actiefilm, Western

Verenigde Staten 1966. Drama van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jane Fonda, Robert Redford, Angie Dickinson en Janice Rule.

Intrigerend drama over de ontsnapping van een jongen (Robert Redford) uit de gevangenis in een zeer onbeduidend stadje in Texas en de gevolgen die dat heeft voor de sheriff (Marlon Brando). De film is berucht om de conflicten die achter de coulissen uitbraken tijdens de opnamen tussen regisseur Penn, scenarioschrijfster Lillian Hellman en producent Sam Spiegel. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat het eindproduct zijn doel voorbij schiet, maar de sterrencast met o.a. Redford, Brando, Jane Fonda én nieuwkomer Robert Duvall is fantastisch.

The Satan Bug

1965 | Sciencefiction, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1965. Sciencefiction van John Sturges. Met o.a. George Maharis, Richard Basehart, Anne Francis, Dana Andrews en Edward Asner.

Goede regie van Sturges van een SF-avontuur over de verdwijning van een capsule met een dodelijk virus. Gebaseerd op het boek van Alistair MacLean, door James Clavell en Edward Anhalt tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Robert Surtees. Ook bekend als OPERATION: SATAN BUG.

The Hallelujah Trail

1965 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1965. Western van John Sturges. Met o.a. Burt Lancaster, Lee Remick, Jim Hutton, Brian Keith en Martin Landau.

De stad Denver, Colorado, moet in de winter van 1887 een zware crisis onder ogen zien: er is geen druppel whiskey meer. De lading die onderweg is, krijgt het niet alleen te verduren van aanvallende Indianen, maar ook van de plaatselijke geheelonthoudersclub onder leiding van een rumoerige Remick, die het op het kostelijke vocht voorzien heeft. Een wat lange film bedoeld als satire, die het echter in de verste verte niet haalt bij Whiskey Galore waar je echt dorst van krijgt (zelfs als je niet drinkt). Het scenario is van John Gay, die het boek van Bill Gulick bewerkte. Het camerawerk is van Robert Surtees. Oorspronkelijk uitgebracht als Cinerama-film.

The Collector

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van William Wyler. Met o.a. Terence Stamp, Samantha Eggar, Maurice Dallimore en Mona Washbourne.

Een zeer verontrustend verhaal naar de bestseller van John Fowles over een man die meer verzamelt dan uitsluitend vlinders, op welk punt Miss Eggar in het geheel past. De film bezorgt je koude rillingen en is zeer geloofwaardig. De scènes met Kenneth More als vriend van Samantha werden wel gefilmd maar later in hun geheel verwijderd. Scenario van Stanley Mann en John Kohn. Het camerawerk is van Robert Surtees en Robert Krasker.

Mutiny on the Bounty

1962 | Avonturenfilm, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1962. Avonturenfilm van Lewis Milestone en Carol Reed. Met o.a. Marlon Brando, Trevor Howard, Richard Harris, Hugh Griffith en Richard Haydn.

Deze avonturenfilm werd genomineerd voor zeven Oscars, waaronder voor de fotografie en de muziek, maar Brando's hoofdrol werd veelal als mislukt beschouwd: zijn Britse accent overtuigde niet en nergens zou hij zijn voorganger Clark Gable evenaren. Toch was Brando vast van plan een 'historisch verantwoorde' Fletcher Christian (leider van de muiterij op de Bounty) neer te zetten. Dat heeft de regie geweten. Regisseur Carol Reed kon Brando niet aan en haakte af. Maar ook de vervanger Milestone had geen grip op hem: de regisseur zat op de set een krantje te lezen en liet Brando z'n gang gaan.

It Started in Naples

1960 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Komedie van Melville Shavelson. Met o.a. Clark Gable, Sophia Loren, Vittorio De Sica, Marietto en Paolo Carlini.

Michael Hamilton (Gable), advocaat te Philadelphia, reist naar Napels om de erfenis te regelen van zijn verongelukte broer Joe. Tien jaar lang liet de getrouwde 'lapzwans' - die destijds even een biertje was gaan pakken - niks van zich horen maar nu hij dood is, moet Michael weer voor hem in touw. It Started in Naples is een lichtvoetige komedie vol Italiaans temperament en grappige, althans grappig bedoelde dialogen. Alessandro Cicognini en Carlo Savina componeerden de zonnige score.

Ben-Hur

1959 | Drama, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van William Wyler. Met o.a. Charlton Heston, Stephen Boyd, Martha Scott, Jack Hawkins en Sam Jaffe.

Deze magistrale film, destijds goed voor elf Oscars, heeft niets aan kracht ingeboet. Het hoogtepunt, de twintig minuten durende wagenrace is nog steeds adembenemend. De opnames van die race tussen Goed (Heston als de Joodse prins Ben-Hur) en Kwaad (Boyd in de rol van de Romeinse tribuun Massala) duurden drie maanden. Op een dag ging het bijna fout: de stunt-double van Heston werd zo goed als uit zijn wagen geslingerd. Hij klom echter zo fraai terug in zijn wagen dat Wyler besloot de scène in de film op te nemen.

The Law and Jake Wade

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van John Sturges. Met o.a. Robert Taylor, Richard Widmark, Patricia Owens, Robert Middleton en Henry Silva.

Taylor, sheriff in New-Mexico, was ooit lid van de gangsterbende van Widmark. Wanneer hij hoort dat deze laatste in een stadje in de buurt wacht op de galg, gaat hij hem bevrijden, als aflossing van een oude schuld. Widmark gijzelt echter Taylors verloofde Owens, om hem te dwingen de plaats te tonen waar hij hun laatste buit verborgen houdt. Goede western vol actie van Sturges, die twee ex-vrienden als dodelijke vijanden tegenover elkaar plaatst. Uitstekende rollen van twee topacteurs uit die tijd. William Bowers bewerkte de roman van Marvin H. Albert tot een opwindende maar typische paardenopera, waarin we alle elementen aantreffen, tot de obligate Indianenaanval toe, die eigen zijn aan het genre. Robert Surtees was verantwoordelijk voor de fotografie, en als de muziek u bekend in de oren klinkt, klopt dat, want de thema's zijn ontleend aan andere MGM-films. Gedraaid in CinemaScope.

Merry Andrew

1958 | Komedie, Musical

Verenigde Staten 1958. Komedie van Michael Kidd. Met o.a. Danny Kaye, Pier Angeli, Baccaloni, Robert Coote en Noel Purcell.

Leraar Kay's kostje is gekocht: in een Engels provincienest gaat hij de privéschool van de ouders van zijn verloofde Cutts overnemen. Als in het stadje een circus neerstrijkt, maakt hij kennis met de circusfamilie Baccaloni, ontdekt men in hem een geboren clown en hij valt voor dochter Angeli. Kay wil wel in het circus, maar hij wordt bang. Hij keert terug naar Cutts en het schooltje, maar merkt dat het niet meer gaat. Cutts' vader Evans, begrijpt dat tenslotte ook en het huwelijk wordt afgelast. Happy- end in de circustent. Een sprankelende muzikale Kay-film met schitterende dansnummers, die nog steeds heel erg onderhoudend is. Scenario van Isobel Lennart en I.A.L. Diamond, naar de novelle The Romance of Henry Menafee van Paul Gallico. Camerawerk van Robert Surtees.

Raintree County

1957 | Historische film, Romantiek, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1957. Historische film van Edward Dmytryk. Met o.a. Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Eva Marie Saint, Lee Marvin en Nigel Patrick.

Met zorg uitgewerkt epos over een romance tijdens de bloedige Burgeroorlog (1861-1865); het doet wat verward aan. Toch wel enige krachtsinspanning voor Taylor in haar rol als Zuidelijke schoonheid, die alles wil bezitten. Clift als voorwerp van haar liefde, is grillig. Deze film was een poging van MGM om GONE WITH THE WIND te evenaren en de studio smeet er een productiebudget van zes miljoen dollar tegen aan, wat voor die tijd niet gering was. Taylor en Clift moesten het romantische stel van de jaren 1950-1960 worden, maar een ongeluk tijdens het draaien had niet alleen gevolgen voor Clift, maar ook voor de film. Scenario van Millard Kaufman naar de roman Ross Lockridge, Jr. Camerawerk van Robert Surtees. Gedraaid in MGM Camera 65.

Les Girls

1957 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1957. Musical van George Cukor. Met o.a. Gene Kelly, Kay Kendall, Mitzi Gaynor, Taina Elg en Jacques Bergerac.

Drie revuemeisjes kijken via flashbacks op het theatergezelschap 'Barry Nichols' en onthullen hun relatie tot danser Kelly; over de hele linie weelderig, met liedjes van Cole Porter. Orry-Kelly kreeg een Oscar voor de kostuums.

Tribute to a Bad Man

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Robert Wise. Met o.a. James Cagney, Don Dubbins, Stephen McNally, Irene Papas en Vic Morrow.

Deze trage western wordt door het grandioze spel van Cagney imposant en boeiend. Hij is de almachtige rancher die korte metten maakt met bandieten: liever hangen dan een rechtszaak. Papas is zijn huishoudster, tot wie hij zich aangetrokken voelt. Maar zij kan niet tegen de hardheid waarmee hij tegenstanders behandelt. In de climax wordt de ex-voorman McNally een paardendief. De behandeling van Morrow door Cagney is een aparte gebeurtenis die de relaties Cagney-Papas-Dubbins (een jonge man die zijn leven redde en daarom door Cagney gastvrij werd opgenomen) sterk beïnvloedt. Michael Blankfort bewerkte het verhaal van Jack Schaefer. Robert Surtees maakte de fraaie beelden. Noot: Cagney's rol zou gespeeld worden door Spencer Tracy, maar die kreeg ruzie met Wise en liep weg.

The Swan

1956 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Grace Kelly, Alec Guinness, Agnes Moorehead, Jessie Royce Landis en Brian Aherne.

Een aardige zedenkomedie van Franz Molnar met aantrekkelijke, maar weinig geïnspireerde spelers. Jourdan is goed als Kelly's vrijer, maar zij werd aan prins Guinness beloofd. Al eerder verfilmd in 1925 en 1930 als ONE ROMANTIC NIGHT. Dit was de laatste film van Kelly, die daarna Prinses Gracia van Monaco werd. Scenario van John Dighton. Camerawerk van Joseph Ruttenberg en Robert Surtees.

Oklahoma!

1955 | Musical

Verenigde Staten 1955. Musical van Fred Zinnemann. Met o.a. Gordon MacRae, Shirley Jones, Gene Nelson, Gloria Grahame en Charlotte Greenwood.

Een jonge cowboy en een vrolijke boerenmeid zijn voor elkaar geschapen, dat ziet iedereen, maar ze zijn te koppig om het toe te geven. En een ander meisje kan niet kiezen tussen haar goudeerlijke boerenvriendje en een Iraniër met gladde rappe tong. Rodgers en Hammerstein mixten cowboyromantiek in het begin 20ste-eeuwse Oklahoma met karrenvrachten klassiek geworden liedjes tot een musical uit het boekje. Inmiddels aan de lange kant, en het acteerwerk is soms wat houterig, maar liedjes als 'Oh what a beautiful morning' en de sfeer van aanstekelijk enthousiast optimisme houden de film overeind.

Valley of the Kings

1954 | Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Robert Pirosh. Met o.a. Robert Taylor, Eleanor Parker, Carlos Thompson, Kurt Kasznar en Victor Jory.

Archeoloog Taylor helpt het echtpaar Parker en Thompson met het zoeken naar het graf van Farao Rahotep. Het is de bedoeling van Parker om een aantal theorieën van haar overleden vader te kunnen bewijzen, maar haar echtgenoot is er alleen maar op uit om de schatten te stelen, die zich in de graftombe bevinden. Avonturenfilm zonder veel actie of suspense, alleen geschikt voor fervente liefhebbers van Egypte en verloren graven uit de oudheid. De acteurs worstelen zich door het langdradige scenario van Robert Pirosh en Karl Tunberg, dat slechts enkele hoogtepunten te bieden heeft. Het enige dat de film waarde geeft zijn de prachtige locaties, gefilmd door Robert Surtees.

The Long, Long Trailer

1954 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1954. Komedie van Vincente Minnelli. Met o.a. Lucille Ball, Desi Arnaz, Marjorie Main, Keenan Wynn en Gladys Hurlbut.

Ball en Arnaz gaan met een grote caravan op huwelijksreis, die niet geheel zonder hindernissen is. Ze hebben grote moeite zich aan te passen op het leven in de vrije natuur. Lekker familie-amusement met veel slapstick en goede grappen al kent de film ook een aantal slappe momenten. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Robert Surtees.

Ride, Vaquer!

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van John Farrow. Met o.a. Howard Keel, Ava Gardner en Robert Taylor.

Ball en Arnaz gaan met een grote caravan op huwelijksreis, die niet geheel zonder hindernissen is. Ze hebben grote moeite zich aan te passen op het leven in de vrije natuur. Lekker familie-amusement met veel slapstick en goede grappen al kent de film ook een aantal slappe momenten. Scenario van Frances Goodrich en Albert Hackett. Camerawerk van Robert Surtees.

Mogambo

1953 | Actiefilm, Romantiek, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Actiefilm van John Ford. Met o.a. Clark Gable, Grace Kelly, Ava Gardner, Donald Sinden en Philip Stainton.

Victor Marswell (Gable) is een safarigids in Kenia die een romance beleeft met Eloise (Gardner), een wulpse dame die wacht op een schip naar Amerika. Tegelijkertijd krijgt hij bezoek van een man die onderzoek doet naar gorilla's en diens aantrekkelijke vrouw Linda (Kelly). Gable speelde 21 jaar eerder, iets energieker, in Red Dust dezelfde rol van een man die moet kiezen tussen twee vrouwen. Amusant melodrama, dat deels op locatie werd gedraaid. Beide actrices kregen een Oscarnominatie, en Gardner zingt het liedje 'Comin' through the rye'.

The Wild North

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm, Western, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Andrew Marton. Met o.a. Stewart Granger, Cyd Charisse, Wendell Corey, J.M. Kerrigan en Ray Teal.

In het hoge noorden van Canada wordt een trapper (Granger) ten onrechte verdacht van moord. Na een achtervolging door de wildernis wordt hij ingerekend door een Mountie (Corey). Vervolgens moet het stel samen zien te overleven in het koude niemandsland, wat de nodige avonturen oplevert. En romantiek, in de vorm van een knappe indianenvrouw (Charisse). De aankondigingen vatten het destijds zo samen: 'Wild rapids! Wild wolf attack! Wild avalanche! Wild love!' Het is maar net wat je wild noemt natuurlijk, maar met wat nostalgische goede wil valt er best te genieten van deze brave avonturenfilm.

The Merry Widow

1952 | Muziek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1952. Muziek van Curtis Bernhardt. Met o.a. Lana Turner, Fernando Lamas, Una Merkel, Richard Haydn en Thomas Gomez.

Het bekende operetteverhaal over de koning die bankroet is, en een edelman de opdracht geeft om voor hem het hof te maken bij een rijke Amerikaanse weduwe. De operette is voor de derde keer verfilmd, en mist de flair en het muzikale gevoel van Lubitsch en de visuele magie van von Stroheim. De film sleept zich voort van song tot song en doet oubollig aan. Turner past niet in zijn rol, maar Lamas en Merkel zijn uitstekend, al kunnen zij onmogelijk het spirituele van het origineel op het scherm toveren. De levendige choreografie van Jack Cole is de enige pluspunt aan deze verder lusteloze verfilming. Sonya Levien en William Ludwig bewerkten de operette van Franz Lehar, naar een libretto van Victor Leon en Leo Stein. In de zangfragmenten wordt Turner gedubd door Trudy Erwin. Camerawerk van Robert Surtees.

The Light Touch

1952 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1952. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Stewart Granger, Pier Angeli en George Sanders.

De deftige kunstdief Sam Conride heeft een waardevol schilderij uit een museum in Palermo gestolen. Hij besluit het doek zelf te houden, en vertelt zijn heler dat het vernietigd is. In plaats daarvan stelt hij voor om iemand in te huren die kopieën van het doek kan maken die dan op de zwarte markt voor veel geld verkocht kunnen worden. Het lijkt een goed plan, totdat Sam verliefd wordt op de studente die de doeken kopieert.

The Bad and the Beautiful

1952 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Kirk Douglas, Lana Turner, Dick Powell, Gloria Grahame en Barry Sullivan.

Georgia Lorrison (Turner), een actrice, James Bartlow, een scenarioschrijver en Fred Amiel, een regisseur, maken studiobaas Harry Pebbel via flashbacks duidelijk waarom ze weigeren nog langer te werken met producent Jonathan Shields (Douglas). Het portret van een filmproducent die er via kleine B-films in slaagt producer te worden van big-budgetfilms, is erg cynisch. Vijf Oscars.

The Strip

1951 | Musical

Verenigde Staten 1951. Musical van Leslie Kardos. Met o.a. Mickey Rooney, Sally Forrest, William Demarest, James Craig en Kay Brown.

Stan Maxton (Rooney), terug uit het leger, krijgt met gangsters te maken als hij zijn oude job als drummer terug wil. Hij helpt Jane Taffrod (Forrest), die bij de film terecht wil komen. Goed spel en een enthousiaste vertolking van Rooney. Een doorsneefilm opgevrolijkt door fijne muziek van Louis Armstrong, Earl Hines, Monica Lewis en Jack Teagarden met met zijn band van sterren. Het scenario is van Allen Rivkin. Het camerawerk is van Robert Surtees.

Quo Vadis

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Peter Ustinov, Deborah Kerr, Robert Taylor, Leo Genn en Patricia Laffan.

Rome, 64 n. Chr. Onder het bewind van de gewetenloze keizer Nero (Ustinov) vieren corruptie en losbandigheid hoogtij. Heel anders leeft een aantal gelovigen dat een nieuwe leer van liefde aanhangt. Een van hen is de mooie Lygia (Kerr), op wie de belangrijke Romein Marcus Vinicius (Taylor) zijn zinnen gezet heeft. Een groots epos uit de MGM-fabriek, overdadig tot in het kleinste detail en met een vakkundige rolbezetting. Op locatie gedraaid en de muziek van Miklós Rózsa zou gebaseerd zijn op melodieën uit die tijd. De christelijke boodschap is zeer prominent aanwezig.

King Solomon's Mines

1950 | Avonturenfilm, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Compton Bennett en Andrew Marton. Met o.a. Deborah Kerr, Stewart Granger, Richard Carlson, Hugo Haas en Kimursi.

De mooie Elizabeth (Kerr) en haar broer (Carlson) roepen de hulp in van een ervaren gids (Granger) om Elizabeths man te vinden die verdwenen is tijdens een expeditie naar de legendarische Solomon-mijnen in Afrika. Het drietal gaat op pad en opdrachtgeefster en gids kunnen het (nog) niet bepaald met elkaar vinden. Schitterende avonturenfilm - mede dankzij het camerawerk van Robert Surtees, waarvoor hij een Oscar kreeg - laat veel ruimte voor romantiek. Uitstekend geacteerd, vooral door Kerr en Granger. Het filmen in Afrika was nogal een beproeving: de hitte, exotische ziektes en enge beesten.

That Midnight Kiss

1949 | Musical

Verenigde Staten 1949. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Kathryn Grayson, Mario Lanza, José Iturbi, Ethel Barrymore en Keenan Wynn.

Slechts tien jaar na zijn debuut in That midnight kiss zou tenor Lanza (1921-1959) in Rome verscheiden na een door alcohol en barbituraten overschaduwde musicalcarrière. In 1949 was er echter nog geen vuiltje aan de lucht en zong hij met sopraan Grayson de sterren van de hemel. Scenaristen Bruce Manning en Tamara Hovey schreven de nummers aan elkaar met voorzichtige romantiek tussen Lanza als vrachtwagenchauffeur en Grayson als operadiva. Een luchtige, kleurrijke productie met alleraardigste liedjes. (VM/VPRO Gids)

Intruder in the Dust

1949 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1949. Drama van Clarence Brown. Met o.a. Juano Hernandez, David Brian, Claude Jarman jr, Elizabeth Patterson en Elzie Emanuel.

In 1948 brak de Amerikaanse schrijver William Faulkner (1897-1962) door bij het grote publiek met zijn boek Intruder in the Dust. De roman is een bijtende aanklacht tegen het geïnternaliseerde racisme onder de blanke bevolking in Faulkners thuisstaat Mississippi. Puerto Ricaanse acteur Juano Hernandez speelde de rol van zijn leven als de arme zwarte boer die dreigt te worden gelyncht vanwege de moord op een blanke man. Filmmaker Brown realiseerde een meesterwerk dat tot op de dag van vandaag zeggingskracht heeft over het sluimerende racisme in de VS.

The Kissing Bandit

1948 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1948. Musical van Laslo Benedek. Met o.a. Frank Sinatra, Kathryn Grayson, Ann Miller, J. Carrol Naish en Ricardo Montalban.

Als de jonge Ricardo hoort dat zijn vader overleden is, breekt hij zijn studie bedrijfseconomie in Boston af om terug te gaan naar Californië, waar hij het pension van zijn vader wil overnemen. Bij zijn thuiskomst hoort hij echter dat zijn vader in werkelijkheid de beruchte 'kussende bandiet' was die de gewoonte had bij elke roofoverval alle aanwezige dames naar hartelust te kussen. Op aandringen van Chico, een oude maat van zijn vader, besluit hij in zijn vaders voetsporen te treden en het duurt niet lang voor hij de smaak te pakken heeft.

A Date With Judy

1948 | Komedie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1948. Komedie van Richard Thorpe. Met o.a. Wallace Beery, Jane Powell, Elizabeth Taylor, Carmen Miranda en Xavier Cugat.

De avonturen van twee tieners, Powell en Taylor, die door hun fantasie vaak in moeilijkheden komen. Beiden dingen naar de hand van Stack. Gezellige, maar pretentieuze, musical met twee jonge vedetten die na het succes van deze film tot de sterrenstal van M.G.M. gingen behoren. Het scenario van Dorothy Cooper en Dorothy Kingsley is slechts een kapstok om een hele rij songs en shownummers aan op te hangen, met de Latijns-Amerikaanse Miranda als voortrekker. De toen erg populaire Xavier Cugat krijgt ook een belangrijk deel van de koek. Hoogtepunt is een dansnummer van Miranda met Beery in zijn enige musical. Van de muzikale nummers herinneren we ons vooral 'Cuando le Gusta' en 'It's A Most Unusual Day'. Camerawerk van Robert Surtees.

The Unfinished Dance

1947 | Romantiek, Musical, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Henry Koster. Met o.a. Margaret O'Brien, Cyd Charisse, Karin Booth, Danny Thomas en Esther Dale.

Meg Merlin zit op de balletschool, maar in plaats van in de klas zit ze liever in het theater om daar haar grote voorbeeld Ariane Bouchet te zien optreden. Tot Megs grote verdriet gaat de hoofdrol in het Zwanenmeer niet naar haar idool maar naar de prima ballerina La Darina. Meg besluit wraak te nemen en is van plan om bij de première de schijnwerper uit te schakelen. In plaats daarvan opent ze per ongeluk een luik in het podium en La Darina maakt zo'n ongenadige val dat ze nooit meer zal kunnen dansen....

Two Sisters from Boston

1946 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1946. Musical van Henry Koster. Met o.a. Kathryn Grayson, June Allyson, Lauritz Melchior, Jimmy Durante en Peter Lawford.

Grayson en Allyson gaan in Durante's café-chantant werken in een zich omstreeks de eeuwwisseling afspelende, innemende musical. De frisse muziek is ook nog een pluspunt.

Two Girls and a Sailor

1944 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1944. Musical van Richard Thorpe. Met o.a. Van Johnson, June Allyson, Gloria DeHaven, José Iturbi en Jimmy Durante.

Twee revuedanseressen zetten parties op touw voor afgezwaaide militairen. Het mes snijdt meteen aan twee kanten: de mannen vergeten hun oorlogssores en de twee vrijgezelle dames hebben het voor het kiezen (al zul je altijd zien dat net die ene matroos als hun beider prijsdier fungeert). Dun verhaaltje wordt - zoals gebruikelijk bij MGM-musicals uit de oorlogsjaren - muzikaal uitbundig opgetuigd. De bands van James en Cugat doen mee, Gracie Allen neemt het One Finger Concerto (kortweg 'Chopsticks') voor haar rekening, en Albert Coates dirigeert het begeleidende orkest. Two girls and a sailor markeerde de doorbraak van revuemeisje June Allyson en Van Johnson als haar romantische

Music for Millions

1944 | Komedie, Drama, Muziek, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Komedie van Henry Koster. Met o.a. Margaret O'Brien, June Allyson, José Iturbi, Jimmy Durante en Marsha Hunt.

Een larmoyant verhaal over gezusters die zich een plaats veroveren in het orkest van de grote Iturbi. Aan de lange kant; Durante zingt 'Umbriago' en steelt de show. Met veel muziek van oa Dvorak, Grieg, Debussy, Tsjaikovsky, Listz, Händel en Chopin.

Lost Angel

1943 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Roy Rowland. Met o.a. Margaret O'Brien, James Craig, Marsha Hunt, Philip Merivale en Henry O'Neill.

O'Brien doet het goed als een voorlijk kind dat door geleerden wordt opgeleid tot iemand van geniale kwaliteiten, maar de simpele geneugten des levens leert kennen als ze bij journalist Craig intrekt. Scenario van Isabel Lennart. Camerawerk van Robert Surtees.