Ellen Kuras: regie en camera.
Er zijn 22 films en 2 series gevonden.

David Byrne’s American Utopia

2021 | Documentaire, Muziek, Musical

Verenigde Staten 2021. Documentaire van Spike Lee.

Bijna veertig jaar nadat de Talking Heads-concertfilm Stop Making Sense (1984) een wereldhit werd, komt oud Talking Heads-voorman David Byrne opnieuw met een indrukwekkende concertregistratie. De band is allang ter ziele (sinds 1991), maar Byrne vult solowerk aan met een flinke handvol oude hits van de Talking Heads (waaronder Once in a Lifetime en Road to Nowhere). Zijn oversized pak uit Stop Making Sense is nu een grijsblauw maatpak, maar de hoekige dansjes (op blote voeten) en de licht hysterische zang zijn gebleven. Net als zijn energie, hoewel Byrne inmiddels een eind-zestiger is. De fraai gechoreografeerde show – waarbij steeds meer muzikanten het podium opkomen – werd dynamisch vastgelegd door filmregisseur Spike ‘BlacKkKlansman’ Lee.

The Umbrella Academy

2019 | Sciencefiction, Actie, Komedie

Verenigde Staten 2019. Sciencefiction van Steve Blackman. Met o.a. Elliot Page, Tom Hopper, David Castañeda, Emmy Raver-Lampman en Robert Sheehan.

Zes broers en zussen met bijzondere krachten worden herenigd door hun vaders dood. Ze onthullen schokkende familiegeheimen en een dreigend gevaar voor de mensheid.

Jane

2017 | Documentaire

Verenigde Staten 2017. Documentaire van Brett Morgen.

Zonder enige academische achtergrond of ervaring reist de 26-jarige, Britse secretaresse Jane Goodall in 1962 af naar Tanzania om daar het gedrag van chimpansees te gaan onderzoeken. Goodall legde met haar observaties de basis voor wat we nu weten over de mensaap. De beelden van haar onderzoek in Afrika leken lange tijd verdwenen te zijn, maar doken in 2014 toch weer op bij National Geographic. Regisseur Brett Morgen (Cobain: Montage of Heck) vertelt met de oude beelden het prachtige verhaal van een leergierige dierenvriend die zich in een mannenwereld omhoog weet te knokken.

Ozark

2017 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 2017. Misdaad van Bill Dubuque en Mark Williams. Met o.a. Jason Bateman, Laura Linney, Sofia Hublitz, Skylar Gaertner en Julia Garner.

Marty Byrde, familieman en financieel adviseur, besluit geld wit te wassen voor een Mexicaans drugskartel. Als dat misgaat moet hij met zijn gezin uitwijken naar de Ozarks in Missouri. In het derde seizoen maakt Ozark eindelijk de stap van aardige Netflix-snack naar geweldig misdaaddrama. Vaak vergeleken met Breaking Bad, en acteur Jason Bateman doet dan ook een succesvolle ‘Bryan Cranston’ door te laten zien dat hij niet alleen komische rollen op zich kan nemen, maar ook drama aankan. Het cynische einde viel niet bij iedereen in de smaak, maar vat de serie prima samen: de hogere (witte) klasse komt in Amerika uiteindelijk overal mee weg, zolang er maar brood op de plank komt. Een verslavende, imperfecte pulpserie.

The King's Gardens

2014 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 2014. Romantisch drama van Alan Rickman. Met o.a. Alan Rickman, Kate Winslet, Matthias Schoenaerts en Stanley Tucci.

Zonnekoning Lodewijk XIV (Rickman) eist niets minder dan perfectie van architect André Le Nôtre (Schoenaerts), die is aangesteld om de tuinen van Versailles te ontwerpen. In de onbekende hovenier Sabine De Barra (Winslet) vindt Le Nôtre tot ieders verbazing zijn ideale handlanger om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen: met haar onorthodoxe, weelderige stijl voegt ze het broodnodige 'beetje chaos' toe aan Le Nôtres rigide creatie. Degelijk kostuumdrama, waarin bewust elke vorm van symmetrie en rechtlijnigheid wordt vermeden.

Away We Go

2009 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2009. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Allison Janney en Carmen Ejogo.

Fijne komedie van Sam Mendes, die het na zware drama's als American Beauty en Revolutionary Road blijkbaar tijd vond voor wat luchtiger werk. In Away We Go gaat een jong stel op zoek naar een thuishaven voor hun eerste, nog ongeboren kind. Ze reizen door Amerika en Canada en aanschouwen hoe familieleden en vage kennissen hun kroost opvoeden, met onder andere een over the top Maggie Gyllenhaal als zweverige moeder die gelooft dat buggy's een grote doodzonde zijn. Opmerkelijk: zo ecologisch verantwoord als mogelijk gemaakt.

Lou Reed's Berlin

2007 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2007. Documentaire van Julian Schnabel.

Impressionistische registratie van optreden van Lou Reed waarin hij alle nummers van zijn conceptalbum Berlin speelt. Regie Julian (The Diving Bell and the Butterfly) Schnabel.

Be Kind Rewind

2008 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2008. Komedie van Michel Gondry. Met o.a. Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow en Melonie Diaz.

Na een ongeluk zendt Jerry Gerber (Black) een sterk magnetisch veld uit, maar dat ontdekt hij pas als het te laat is: alle banden in de videotheek waar zijn vriend Mike werkt zijn gewist. Jerry heeft een oplossing: ze spelen de films na en nemen dat op met een oude videocamera. Hun remakes blijken onverwacht succesvol. Vrolijke ode aan de creativiteit van regisseur Gondry is minder ontroerend dan zijn Eternal Sunshine of the Spotless Mind maar laat de kijker absoluut met een opgeruimd gevoel achter.

The Ballad of Jack and Rose

2005 | Drama

Verenigde Staten 2005. Drama van Rebecca Miller. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Catherine Keener, Camilla Belle, Beau Bridges en Paul Dano.

Dogmatische ingenieur Jack (Day-Lewis) en zijn eenzelvige tienerdochter Rose (Belle) zijn anno 1986 de laatste bewoners van een jaren zeventig-commune op een eilandje voor de noordoostkust van de VS. De idylle wordt verstoord door zijn hartkwaal, op de voet gevolgd door haar ontluikende pubertijd en de alom oprukkende woningbouw (Jack woest: 'dat zijn geen huizen, dat zijn dingen om je tv droog te houden'). Overdaad schaadt doorgaans, maar dankzij het non-verbale acteertalent van Day-Lewis kon filmmaker Miller (zijn vrouw) de toeschouwer een half draaiboek aan potentieel geneuzel besparen.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

2004 | Romantisch drama

Verenigde Staten 2004. Romantisch drama van Michel Gondry. Met o.a. Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Kirsten Dunst en Mark Ruffalo.

Dit ontroerende liefdesverhaal verloopt net zo grillig als het mysterie dat menselijk geheugen heet. Wanneer Joel (Carrey) merkt dat zijn ex-geliefde Clementine (Winslet) haar herinneringen aan hun tijd samen heeft laten wissen, besluit hij hetzelfde te doen. Te laat realiseert hij zich dat hij natuurlijk niet van zijn mooie herinneringen af wil. Die probeert hij in de diepste krochten van zijn geheugen te verstoppen. Regisseur Gondry (Human Nature) is een slimme verteller die iets prachtigs maakte van het warmbloedige script van Charlie Kaufman (Adaptation.). Jim Carrey laat andermaal zien dat hij ook buiten komedies uitstekend op z'n gemak is.

Personal Velocity

2002 | Drama

Verenigde Staten 2002. Drama van Rebecca Miller. Met o.a. Kyra Sedgwick, Parker Posey, Fairuza Balk, David Warshofsky en Leo Fitzpatrick.

Delicaat drieluik van de actrice, schilder, schrijfster en filmmaker Rebecca Miller, over drie vrouwen op een keerpunt in hun leven. In het eerste deel verlaat een vrouw haar gewelddadige man, in deel twee worstelt een vrouw met haar ambitie en met haar keuze voor een veilige maar saaie partner, die in niets lijkt op haar vreemdgaande vader. Voor de vrouw in het derde deel is leven aan de zelfkant een bewuste keuze. Miller geeft haar actrices de ruimte en concentreert zich op kleine observaties. Het levert mooie scènes op, veelzeggend en precies in hun typering van de weifelende vrouwen.

Analyze That

2002 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Australië 2002. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Joe Viterelli en Cathy Moriarty.

Plichtmatig vervolg op de succesvolle therapiekomedie Analyze This (1999), de film waarin neurotische maffiabaas Paul Vitti (geniaal weke variant van De Niro's vele gangsterrollen) uithuilt bij psychiater Sobel (Crystal). Analyze That is meer van het vermakelijke zelfde. Sobel dreigt zelf te bezwijken na de dood van zijn helse psychiatervader en de voogdij over huilebalk Vitti biedt weinig soelaas. 'Een uurtje tegen Billy Crystal schreeuwen en dan weer naar huis,' aldus Robert De Niro over zijn komediewerk in de Analyze-komedies, 'veel makkelijker dan drama waar je bijvoorbeeld de hele dag bezig bent om iemand met een hamer de hersens in te slaan.'

Blow

2001 | Misdaad, Biografie, Drama

Verenigde Staten 2001. Misdaad van Ted Demme. Met o.a. Johnny Depp, Penélope Cruz, Franka Potente, Rachel Griffiths en Paul Reubens.

Verfilming van de opkomst en neergang van drugshandelaar George Jung (Depp). Nadat hij wat met wiet gerommeld heeft, begint Jung in de jaren zeventig een handeltje in cocaïne. Een van zijn leveranciers is Pablo Escobar, die later bekend zal worden als gevreesd leider van het Medellín drugskartel. Jung verdient dus bakken met geld, maar merkt ook dat drugshandel een harde business is. Depp is in vorm, en maakt gelukkig weinig gebruik van de irritante maniertjes die hij later in zijn carrière steevast van stal haalde. Het witte spul dat wordt gesnoven in Blow is trouwens melkpoeder.

Bamboozled

2000 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2000. Komedie van Spike Lee. Met o.a. Damon Wayans, Savion Glover, Tommy Davidson, Michael Rapaport en Thomas Jefferson Byrd.

Scriptschrijver Pierre Delacroix (Wayans) heeft schoon genoeg van de schreeuwerige manager Dunwitty (Rapaport), waarop hij een show schrijft die zó confronterend is dat het hem ontslag moet opleveren. Pierre bedenkt 'ManTan: The New Millennium Minstrel Show' die twee zwartgeschminkte sukkels opvoert, genaamd ManTan en Sleep 'n Eat. Pierre wordt niet ontslagen, integendeel. Dunwitty keurt het project goed en tot ontsteltenis van Pierre wordt de show een groot succes. Nu heeft Pierre iets uit te leggen, de zwarte gemeenschap is niet geamuseerd. Spike Lee brengt z'n boze boodschap - gericht tegen verborgen blanke vooroordelen - low budget en effectief voor het voetlicht.

Three

1999 |

Verenigde Staten 1999. Isaac Julien. Met o.a. Bebe Miller en Ralph Lemon.

Scriptschrijver Pierre Delacroix (Wayans) heeft schoon genoeg van de schreeuwerige manager Dunwitty (Rapaport), waarop hij een show schrijft die zó confronterend is dat het hem ontslag moet opleveren. Pierre bedenkt 'ManTan: The New Millennium Minstrel Show' die twee zwartgeschminkte sukkels opvoert, genaamd ManTan en Sleep 'n Eat. Pierre wordt niet ontslagen, integendeel. Dunwitty keurt het project goed en tot ontsteltenis van Pierre wordt de show een groot succes. Nu heeft Pierre iets uit te leggen, de zwarte gemeenschap is niet geamuseerd. Spike Lee brengt z'n boze boodschap - gericht tegen verborgen blanke vooroordelen - low budget en effectief voor het voetlicht.

The Mod Squad

1999 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1999. Misdaad van Scott Silver. Met o.a. Claire Danes, Giovanni Ribisi, Omar Epps, Dennis Farina en Josh Brolin.

Julie (Claire Danes), Pete (Giovanni Ribisi) en Linc (Omar Epps) zijn beginnende criminelen die door hoofdcommissaris Greer (Dennis Farina) worden ingezet om undercover politiewerk te doen in de drugscene. Aangezien ze zo recalcitrant, jong en MOD-ieus zijn, kan de mod squad op plekken komen waar gewone agenten geen kans maken. Een goed filmgegeven, helaas inspiratieloos overgenomen van een televisieserie uit de jaren zestig. Er is nog meer jammer aan deze duur ogende productie. Het ergste is dat veelbelovende, interessante acteurs opgezadeld worden met een belazerd scriptje, dat de misdaadkinderen telkens toevallig geheime onderwereldgesprekken laat afluisteren.

Summer of Sam

1999 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1999. Drama van Spike Lee. Met o.a. John Leguizamo, Adrien Brody, Mira Sorvino, Jennifer Esposito en Michael Rispoli.

In de zomer van 1977 doodde en verwondde David Berkowitz onder de naam Son of Sam dertien mensen. Dit gegeven dient als achtergrond van dit portret van enkele jonge mensen in een hecht buurtje in de Bronx gedurende die snikhete maanden. Vinny (Leguizamo) zet zijn huwelijk met Dionna (Sorvino) op het spel met zijn seksuele escapades, zijn beste vriend Ritchie (Brody) is plotseling punk. Liefdevol en gedetailleerd schetst Lee niet alleen een tijdsbeeld maar ook de voedingsbodem voor rap groeiend, willekeurig wantrouwen.

He Got Game

1998 | Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Sportfilm van Spike Lee. Met o.a. Denzel Washington, Ray Allen, Milla Jovovich, Rosario Dawson en Hill Harper.

Rasverteller Spike Lee waagde zich met He Got Game aan de sportfilm, het type film dat vaak ten onder gaat aan een tandje te veel jeu. Maar niet in handen van Lee. Hij schreef en regisseerde een verhaal dat kundig draait om de moeizame relatie van vader Jake (Denzel Washington) en basketballende zoon Jesus (Ray Allen). Jake komt in aanmerking voor vervroegde vrijlating als hij zijn uiterst getalenteerde zoon binnen een week weet over te halen om te gaan ballen voor het team van de staat. Een hels karwei want Jesus heeft een gegronde hekel aan zijn vader. Een solide, gelaagd drama. Met muzikale verluchting van onder andere Public Enemy.

If These Walls Could Talk

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Nancy Savoca en Cher. Met o.a. Demi Moore, Sissy Spacek, Cher, Anne Heche en Shirley Knight.

Drie verschillende verhalen in drie decennia vol emoties en menselijk onvermogen passeren de revue. Een drieluik over drie zelfverzekerde vrouwen, die model staan voor de moeilijkste beslissing uit hun leven. Elk tijdperk is anders, de omstandigheden en de mensen ook, maar uiteindelijk telt slechts één keuze: het is alles of niets.

I Shot Andy Warhol

1996 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1996. Drama van Mary Harron. Met o.a. Lily Taylor, Jared Harris, Stephen Dorff, Martha Plimpton en Danny Morgenstern.

De geschiedenis van Valerie Solanas, de vrouw die in 1968 eventjes wereldberoemd werd, omdat ze Andy Warhol neerschoot. Een aanslag die de kunstenaar nooit goed heeft kunnen verwerken.

Unzipped

1995 | Documentaire, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Douglas Keeve. Met o.a. Isaac Mizrahi, Sandra Reenhard, Cindy Crawford, Naomi Campbell en Linda Evangelista.

Een indiscreet portret van de toen 34-jarige joods Newyorkse mode-ontwerper Isaac Mizrahi. De film begint net na de voorstelling van Mizrahi's lentecollectie van 1994, op het ogenblik dat de ontwerper zenuwachtig de recensies in de kranten afwacht. Daarna volgen we gedetailleerd en in chronologische volgorde de totstandkoming van zijn najaarscollectie en de finale is dan de 1994 New York Fall Fashion Show. Door de nerveuze reportagestijl en de commentaren van Mizrahi zelf geeft de film een erg authentieke indruk. De aanwezige topmodellen reageren soms speels, dan weer spontaan, betrapt of zelfs krekelig op de aanwezigheid van de camera. Mizrahi haalt zijn inspiratie vooral uit de ons omringende beeldcultuur van film en televisie. Regisseur/scenarist Keeve, zelf een bekend modefotograaf, geeft een hallucinant/realistische beeld van achter de schermen van de modewereld, voornamelijk gefilmd in zwart/wit door Ellen Kuras, met af en toe een spetterende explosie in kleur. Veel indringender dan het haast gelijktijdig gedraaide PRET-A-PORTER van Robert Altman.

Romance de Valentía

1993 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Nederland 1993. Documentaire van Sonia Herman Dolz. Met o.a. Enrique Ponce, Manuel Tornay, Juan Antonio Maguilla, José Sánchez en Antonio Novillo.

Interessante documentaire over de kunst van het wrede stierengevecht zonder een standpunt pro of contra in te nemen. Twintig-jarige macho darling van het Latijns Europese en Amerikaanse publiek torero Enrique Ponce vormt de rode draad van de film. Aan de hand van zijn prille jeugd, interviews met fokkers, gokkers en fans een kijkje in deze fascinerende en tegelijkertijd afstotende wereld. Vakkundig gedaan met een scenario van de in Madrid geboren Spaans-Hollandse regisseuse Sonia Herman Dolz. Het camerawerk is van Ellen Kuras. Omroep VPRO was medeproducent.

Romance de Valentia

1993 |

Australië 1993. Sonia Herman Dolz en Ana kokkinos. Met o.a. Maude Davey, Dora Kaskanis en Elena Mandalis.

Interessante documentaire over de kunst van het wrede stierengevecht zonder een standpunt pro of contra in te nemen. Twintig-jarige macho darling van het Latijns Europese en Amerikaanse publiek torero Enrique Ponce vormt de rode draad van de film. Aan de hand van zijn prille jeugd, interviews met fokkers, gokkers en fans een kijkje in deze fascinerende en tegelijkertijd afstotende wereld. Vakkundig gedaan met een scenario van de in Madrid geboren Spaans-Hollandse regisseuse Sonia Herman Dolz. Het camerawerk is van Ellen Kuras. Omroep VPRO was medeproducent.

Swoon

1991 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Tom Kalin. Met o.a. Daniel Schlachet, Craig Chester, Ron Vawter, Michael Kirby en Michael Stumm.

Geslaagd debuut van Kalin, met beperkt budget op veertien dagen ingeblikt relaas over de zogeheten Leopold/Loeb-zaak. Twee achttienjarigen pleegden in 1924 in Chicago een gratuite moord op een adolescent. Kalin legt de nadruk op de homofiele relatie van beide jeugdige criminelen, hun briljante intelligentie en hun rijke, joodse afkomst. Mooie zwart-wit fotografie van Ellen Kuras, knappe gestileerde vormgeving en verstelstijl waarin fictie met archiefmateriaal wordt afgewisseld. Kalin is niet de eerste die zich op de Leopold/Loeb-affaire baseerde: Hitchcock deed het hem in 1948 met THE ROPE voor, gevolgd door Richard Fleischers COMPULSION in 1959.