Bernard Miles: regie en cast.
Er zijn 27 films gevonden.

The Lady and the Highwayman

1989 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1989. Romantiek van John Hough. Met o.a. Emma Samms, Oliver Reed, Claire Bloom, Christopher Cazanove en Lysette Anthony.

Luxueus gefilmd, romantisch cape-en-degendrama met een indrukwekkende bezetting dat speelt ten tijde van de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw. Een adellijke dame moet uitgehuwelijkt worden aan een nare weke edelman; gelukkig wordt ze op de avond voor de voltrekking van het huwelijk 'geroofd' door een gemaskerde ruiter. Heerlijk. Gebaseerd op het escapistische kasteelromannetje Cupid Rides Pillion van Barbara Cartland, door Terence Feely tot scenario bewerkt.

The Secret Adversary

1981 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1981. Mysterie van Tony Wharmby en John Davies. Met o.a. Francesca Annis, James Warwick, Gavan O'Herlihy, Alec McCowen en Honor Blackman.

Een detective naar een verhaal van Agatha Christie. Door toeval belanden twee jonge mensen in een samenzwering die grote gevolgen heeft voor de staat. De film heeft de gebruikelijke opbouw: onschuldigen die op speurtocht gaan, de ontdekking van de dader, de dreiging met de dood en uiteindelijk een goede afloop.

Agatha Christie's 'Why didn't they ask Evans?'

1981 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1981. Misdaad van Tony Wharmby en John Davies. Met o.a. Francesca Annis, James Warwick, John Gielgud, Eric Porter en Connie Both.

Een zorgvuldige en getrouwe verfilming van de gelijknamige roman van Agatha Christie (1934), die eerder een misdaadroman is dan een mysterieroman en bovendien neigt naar de liefdeskomedie. Geslaagde film binnen het genre maar geen klassieke Agatha Christie, want Hercule Poirot moest het misdaad-genre nog hervormen. Overigens een tamelijk magere intrige, waarin alles draait om een jong, avontuurlijk stel. Robert `Bobby` Jones is de zoon van een arme dominee (Warwick), en lady Frances Derwent (Annis) is een jong aristocratisch meisje dat weinig moet hebben van het leventje van haar klasse. De onvermijdelijke idylle ontbreekt niet. Een onpersoonlijke en langdradige regie, die gelukkig wordt gered door de twee hoofdrolspelers. De film werd gedeeltelijk opgenomen op video.

Run Wild, Run Free

1969 | Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1969. Familiefilm van Richard C. Sarafian. Met o.a. John Mills, Mark Lester, Sylvia Syms, Gordon Jackson en Bernard Miles.

De goede bezetting is een pluspunt in deze trage kinderfilm die echter beter is dan gewoonlijk. Een doofstomme jongen houdt van een wit paard. Fijn, ingetogen camerawerk.

Run Free Run Wild

1969 |

Verenigd Koninkrijk 1969. Richard C. Sarafian. Met o.a. Mark Lesser, Bernard Miles, Sylvia Syms, Gordon Jackson en John Mills.

De goede bezetting is een pluspunt in deze trage kinderfilm die echter beter is dan gewoonlijk. Een doofstomme jongen houdt van een wit paard. Fijn, ingetogen camerawerk.

Heavens above

1963 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Roy Boulting en John Boulting. Met o.a. Irene Handl, Eric Sykes, Isabel Jeans, Bernard Miles en Ian Carmichael.

Pastoor Smallwood wordt geplaatst in het plaatsje Orbiston Parva, waar de bevolking niet erg enthousiast is over de kerk. Hij stelt de zwarte Matthew Robinson aan als kerkbestuur en biedt het dakloze gezin Smith onderdak aan in de pastorie. Hij krijgt de vrouwelijke direkteur van een voedingsmiddelen fabriek zo ver, dat deze de bevolking van het dorpje voorziet van extra voedsel. De kerk loopt vol, maar inmiddels is de bisschop erachter gekomen dat hij de verkeerde pastoor Smallwood naar Orbiston Parva heeft gestuurd

Heavens Above!

1963 |

Verenigd Koninkrijk 1963. John Boulting en Roy Boulting. Met o.a. Peter Sellers, Cecil Parker, Isabel Jeans, Eric Sykes en Brock Peters.

Wrange satire over het Britse kerkelijk leven met Sellers eersteklas als de dominee die bisschop in het heelal wordt. Oorspronkelijk 118m. Scenario van Frank Harvey en de regisseur. Camerawerk van Max Greene.

Sapphire

1959 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1959. Misdaad van Basil Dearden. Met o.a. Nigel Patrick, Yvonne Mitchell, Michael Craig, Paul Massie en Bernard Miles.

Het politie-onderzoek naar de moord op een muziekstudente toont aan dat de vermoorde jonge vrouw een kleurlinge was, die zich uitgaf als blanke. De film, die voor die tijd nog gedurfd was (slechts één jaar na heftige rassenrellen in Nottingham en Londen) legt de vinger op een zere plek bij de Engelsen en geeft een goed beeld van het toen nog heersende kolonialisme en het latente racisme uit de periode 1950-60. Onderhoudend en goed gespeeld. Naar de roman van Basil Dearden.

Tom Thumb

1958 | Familiefilm, Fantasy, Musical, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Familiefilm van George Pal. Met o.a. Russ Tamblyn, June Thorburn, Peter Sellers, Terry-Thomas en Alan Young.

Een boskoningin in het Europa van weleer schenkt een ouder houthakkersstel een minimannetje in ruil voor behoud van een bejaarde boom. Maar de olijke Tom Thumb (Klein Duimpje) bezorgt het stel kopzorgen als twee schelmen (Terry-Thomas en Sellers) hem aanzetten tot kleine criminaliteit. Bonte maar zelfs in 1958 oubollige kindermusical, met geinige speciale effecten en opvallend atletische toeren van lachebek Russ Tamblyn in de hoofdrol (hij was een jaar eerder choreograaf voor Elvis in Jailhouse Rock). Bijsluiter: Tom Thumb is afgeladen met stereotypen die inmiddels niet meer door de kinderfilmbeugel kunnen.

Tiger In The Smoke

1957 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1957. Thriller van Roy Ward Baker. Met o.a. Muriel Pavlow, Tony Wright, Bernard Miles, Alec Clunes en Laurence Naismith.

De leider van een goudroof die tijdens de oorlog plaatsvond moet zich zijn vroegere bendeleden, de weduwe van zijn partner en de politie van het lijf zien te houden als hij de buit gaat teruzoeken. De climax van deze thriller blijft wat achter bij het virtuose exposé, maar regisseur Roy Baker heeft een gedistingeerde film gemaakt van de door Anthony Pelliser bewerkte roman van Margery Allingham.

The Smallest Show on Earth

1957 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1957. Komedie van Basil Dearden. Met o.a. Bill Travers, Virginia McKenna, Margaret Rutherford, Peter Sellers en Stringer Davis.

Een leuke klucht over een jong stel dat een archa[KA3]isch bioscoopje erft met inbegrip van een reeks vreemde bezoekers (Rutherford, Sellers)

Zarak

1956 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van Terence Young. Met o.a. Victor Mature, Michael Wilding, Anita Ekberg, Bernard Miles en Finlay Curie.

Onzin die zich afspeelt in India waar Mature 'inboorlingen' aanvoert en Wilding als Britse officier hem moet zien op te pakken. Scenario van Richard Maibaum. Gefilmd in CinemaScope.

The Man Who Knew Too Much

1956 | Thriller

Verenigde Staten 1956. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Doris Day, Daniel Gélin, Brenda De Banzie en Bernard Miles.

Remake van een van Hitchcocks meest geliefde thrillers uit de jaren '30, waarin een onschuldige man toevallig informatie over een internationaal complot krijgt toegespeeld. Niemand is meer geknipt voor die rol dan Stewart, die overigens ook voor hilariteit zorgt in een Marokkaans restaurant waar hij geen raad weet met zijn lange lijf. Klassiek is de climax in de Londense Albert Hall, waar de aanslag op een staatsman zal plaatsvinden. De muziek met de fameuze cimbaalslag is van Hitchcocks huiscomponist Bernard Herrmann. Day zingt de met een Oscar bekroonde meedeiner 'Que sera, sera'.

Moby Dick

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Gregory Peck, Richard Basehart, Orson Welles, Leo Genn en James Robertson Justice.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

Never Let Me Go

1953 | Thriller, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Delmer Daves. Met o.a. Clark Gable, Gene Tierney, Bernard Miles, Richard Haydn en Kenneth More.

Dit weinig overtuigend maar soepel lopend werkstuk beschrijft hoe Philip Sutherland (Gable) zijn echtgenote Marya Lamarkina (Tierney), een ballerina, uit Rusland weet te smokkelen. Ronald Millar en George Froeschel bewerkten de roman Came the Dawn van Roger Bax tot scenario. Camerawerk van Robert Krasker.

The Magic Box

1951 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1951. Biografie van John Boulting. Met o.a. Robert Donat, Margaret Johnston, Maria Schell, Richard Attenborough en Robert Beatty.

Het was de Engelsman William Friese-Greene die zijn 'chronofotografische' camera liet patenteren onder nummer 10131, op 21 juni 1889. Hij had daarmee jaren eerder bewegende beelden - film - dan Thomas Edison en de broers Lumière, die de geschiedenis ingingen als de grote pioniers van cinema. Als om die historische misser in een keer recht te zetten werkten tientallen bekende Britse acteurs onderbetaald mee aan de knappe biografische film over Friese-Greene, The Magic Box. Zo speelt de grote Laurence Olivier een toevallig passerende agent die de eerste film vertoond krijgt van Friese-Greene (Donat). Maar voor het zover is moet de fotograferende uitvinder veel teleurstellingen doorstaan.

Chance of a Lifetime

1950 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Bernard Miles en Alan. Met o.a. Osbiston, Basil Radford, Niall MacGinnis, Bernard Miles en Geoffrey Keen.

Bijna een mijlpaal voor acteur/regisseur Miles in een mengeling van komedie en drama: een fabriekseigenaar die zijn werk spuugzat is, geeft alle leidinggevende taken in handen van zijn arbeiders. De arbeiders leren onder leiding van Miles en More tenslotte hoe moeilijk het is om een bedrijf te runnen. Uitstekend spel en realistisch gefilmd op locatie.

The Guinea Pig

1949 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Drama van Roy Boulting. Met o.a. Richard Attenborough, Bernard Miles, Joan Hickson, Cecil Trouncer en Sheila Sim.

Tijdens WO II wordt een dure Engelse privé-school opgeschud door de toelating van een intelligente leerling die uit de arbeidersklasse komt. Een voorzichtig onderzoek naar het progressieve na-oorlogse klimaat wat op gevoelige wijze verbeeld wordt door het goed gebalanceerde spel van Cecil Trouncer als de conciërge die de verandering kan aanvaarden. Ook bekend als THE OUTSIDER.

The Life and Adventures of Nicholas Nickleby

1947 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1947. Drama van Alberto Cavalcanti. Met o.a. Derek Bond, Cedric Hardwicke, Sally Ann Howes, Alfred Drayton en Bernard Miles.

Terwijl Charles Dickens de laatste hand legde aan zijn al snel fameuze verhaal Oliver Twist, begon de grote Victoriaanse schrijver aan het geestverwante The Life and Adventures of Nicholas Nickleby, gepubliceerd als een feuilleton tussen 1838 en 1839. Deze eerste verfilming met sprekende acteurs laat op literair getrouwe wijze zien hoe nooddruftige titelheld Nicholas (Bond) zijn zus en verweduwde moeder onderhoudt terwijl rijke oom Ralph (Hardwicke) de boel waar mogelijk saboteert. Nicholas Nickleby mist de karakterontwikkeling van Oliver Twist ten faveure van een scherper beeld van de sociaal-maatschappelijke misstanden.

Great Expectations

1946 | Drama, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1946. Drama van David Lean. Met o.a. John Mills, Valerie Hobson, Bernard Miles, Francis L. Sullivan en Martita Hunt.

Deze klassieke Dickens-verfilming begint prachtig met een close-up van de opengeslagen roman, die plotseling door de wind bijna dicht geblazen wordt. Waarmee regisseur Lean maar wil aangeven dat hij niet van plan is om de roman - over weesjongen Philip Pirrup, kortweg Pip, die een mysterieus fortuin erft en daarna Grote Verwachtingen koestert - al te slaafs te verfilmen. Mooie rollen van John Mills (als de volwassen Pip) en Alec Guinness in zijn speelfilmdebuut. Cameraman Guy Green en production designer John Bryan wonnen een Oscar.

Carnival

1946 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1946. Drama van Stanley Haynes. Met o.a. Sally Gray, Michael Wilding, Bernard Miles en Cathleen Nesbitt.

Een ballerina trouwt met een harde en onbuigzame landbouwer uit Cornwall. Wanneer haar gewezen minnaar haar komt opzoeken schiet de boer haar neer. Speelt rond 1900. Een zwakke verfilming van de roman van Compton Mackenzie.

Tawny Pipit

1944 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1944. Komedie van Bernard Miles en Charles Saunders. Met o.a. Bernard Miles, Rosamund John, Jean Gillie, Christopher Steele en Lucie Mannheim.

Bijna te keurige kleine komedie over het rustige, landelijke leven in een Engels dorpje tijdens de oorlog. Een herstellende piloot, een verpleegster en een dorpspastoor redden het leven van een... koppel zeldzame vogels die er hun nest hebben gebouwd! Geschreven, geregiseerd en vertolkt door Sir Bernard Miles, de latere stichter van het Londense Mermaid Theatre. Kan als voorloper beschouwd worden van de zogeheten Ealing-filmschool.

The Big Blockade

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Charles Frend. Met o.a. Michael Redgrave, Leslie Banks, Will Hay, John Mills en Frank Cellier.

Gedateerde propaganda die de Britse economische blokkade tegen nazi-Duitsland in kaart brengt.

In Which We Serve

1942 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1942. Oorlogsfilm van Noel Coward en David Lean. Met o.a. Noel Coward, John Mills, Bernard Miles, Celia Johnson en Kay Walsh.

De geschiedenis van de Britse oorlogsbodem de HMS Torrin, die in 1941 voor de kust van Kreta tot zinken werd gebracht. Het verhaal van het schip en de bemanning wordt verteld via flashbacks, de herinneringen van diverse bemanningsleden die zich vastklampen aan reddingsvlotten. Een van hen, Captain Kinross, wordt gespeeld door regisseur Coward, de actiescènes werden geregisseerd door David Lean. De film werd gemaakt onder supervisie van het Britse Ministerie van Oorlog, en dat is goed te zien. Verder een fraai staaltje vakwerk. Coward kreeg een speciale Oscar voor de film.

The Common Touch

1941 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1941. Drama van John Baxter. Met o.a. Geoffrey Hibbert, Greta Gynt, Joyce Howard, Harry Welchman en Edward Rigby.

Wanneer zijn vader overlijdt, neemt de jonge student Peter (Hibbert) het familiebedrijf in Londen over. De directeuren aldaar zijn daar niet blij mee, zeker omdat Peter een sloopproject tegenhoudt omdat hij zich niet goed genoeg ingelicht acht. Met een vriend gaat Peter op onderzoek en ontdekt op de slooplocatie een armenhuis met louter sympathieke en talentvolle mensen. Een plan wordt bedacht, onder meer door een verpauperde jurist, om de directeuren tegen te houden. Regisseur John Baxter steekt in The Common Touch, een soort vervolg op zijn Dosshouse uit 1933, zijn liefde voor het 'gewone volk' niet onder stoelen of banken, maar weet met muziek (gemaakt door de armen) naast engagement ook vertier te verschaffen. Baxters films waren zeer populair in de zogenoemde 'working-class movie houses'.

Midnight at Madame Tussaud's

1936 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1936. Misdaad van George Pearson. Met o.a. James Carew, Lucille Lisle, Charles Olivier, Kim Peacock en Patrick Barr.

Een zakenman, die bang is dat de verloofde van zijn dochter een oplichter is, wordt aangevallen als hij een nachtje overblijft in de gruwelkamer! Matte, maar niet oninteressante B- riller, deels opgenomen bij Madame Tussaud in Londen. Ook bekend als MIDNIGHT AT THE WAX MUSEUM.

The Love Test

1935 | Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1935. Romantiek van Michael Powell. Met o.a. Judy Gunn, Louis Hayward, David Hutcheson, Morris Harvey en Googie Withers.

Onderhoudende Britse humor rond het thema van seksisme: wetenschappers krijgen te horen dat het nieuwe hoofd van het laboratorium een vrouw zal zijn. Ze bedenken allerlei listen en zetten haastig allerlei intriges op touw om haar promotie te torpederen. Aangetast door de tand des tijds. Uit de B-film leerjaren van Michael Powell.