Clelia Matania (1918-1981): cast.
Er zijn 21 films gevonden.

Peppino e la vergine Maria

1975 | Komedie

Italië 1975. Komedie van Sergio Nascia. Met o.a. Turi Ferro, Andréa Ferréol, Cinzia de Carolis, Renato Pinciroli en Clelia Matania.

Een dorpsmeisje wordt na een aanval van epilepsie doodgewaand, maar blijkt na de kerkdienst van haar begrafenis niet alleen springlevend, maar ook nog zwanger. De primitieve gemeenschap gelooft aan een nieuwe Onbevlekte Ontvangenis en wordt fanatiek religieus. De dorpspastoor moet de vader van het kind zien op te sporen omdat hij anders wegens aanzetten tot ketterij ge[KA3]excommuniceerd dreigt te worden. Deze in Itali[KA3]e lang verboden gebleven religieuze satire brengt grof geschut en opzettelijke smakeloosheden in het geweer, waar wel om gelachen kan worden maar niet van harte. Een sterke rol van Ferro als de geplaagde pastoor. (De film was een produktie van de Nederlander Roel Bos, ooit een acteur met het pseudoniem Glenn Saxson).

El Faro da padre

1974 | Drama

Italië 1974. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Teresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Bruno Cirino.

Op papier schitterend bourgeoismelodrama waarin een grondspeculant in een schatrijke familie wil infiltreren door de beeldschone, maar achterlijke dochter te huwen. Hij wordt echter écht verliefd op het meisje en besluit van zijn plannen af te zien. De acteurs zijn stuk voor stuk uitstekend, maar Lattuada is als regisseur te flets om de erotische spanning die onder de oppervlakte ligt naar boven te brengen. Er bestaat ook een verknipte versie van 75m, die niet te volgen is. Ook bekend als LA BAMBINA.

Le faro da padre

1973 | Komedie, Erotiek

Italië 1973. Komedie van Alberto Lattuada. Met o.a. Gigi Proietti, Irene Papas, Theresa Ann Savoy, Mario Scaccia en Lina Polito.

Een jonge zakenman moet in opdracht van een ondernemer een stuk land van een gravin zien te kopen die hem een ruil voorstelt: als hij met haar debiele dochter trouwt, krijgt hij niet alleen de concessie maar ook een bruidsschat. Het blijkt doorgestoken kaart en hij ontvoert het - seksueel wel zeer voorlijke - meisje uit wraak. In haar nabijheid wordt hij hopeloos verliefd. De film zou een verwerpelijke exploitatie (in de verpakking van een satire op het economisch opportunisme) zijn, zonder de volstrekte en onbevangen vanzelfsprekendheid van Savoy die haar erotische scènes aan ieder gangbaar waardeoordeel doet onttrekken. De gefascineerde blik die Lattuada op haar richt is allesbehalve vrij van voyeurisme en wordt gedeeld door de toeschouwer.

Don't Look Now

1973 | Thriller, Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1973. Thriller van Nicolas Roeg. Met o.a. Donald Sutherland, Julie Christie, Hilary Mason, Clelia Matania en Massimo Serato.

Don't Look Now opent met de verdrinkingsdood van het dochtertje van John (Sutherland) en Laura, die onmachtig zijn het drama in hun eigen tuin te voorkomen. De meteen gekweekte verontrustende sfeer wijkt in deze griezelklassieker niet meer. In Venetië, waar John en Laura later naartoe gaan in verband met Johns werk, vertellen twee zusters hen dat het dochtertje signalen uitzendt vanuit het hiernamaals. Laura wil het graag geloven, John is sceptisch, maar raakt steeds verder uit zijn evenwicht als hij iets roods ziet, de kleur van het regenjasje van zijn overleden dochtertje.

Juste avant la nuit

1971 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1971. Drama van Claude Chabrol. Met o.a. Stéphane Audran, Michel Bouquet, François Périer, Jean Cammet en Marina Ninchi.

Een getrouwde veertiger heeft een sado-masochistische verhouding met de vrouw van zijn beste vriend en wurgt haar per ongeluk. Niemand verdenkt hem, maar zijn slecht geweten doet hem zowel tegen zijn echtgenote als tegen de weduwnaar bekennen, die beiden omwille van de façade weigeren hem aan te geven. Een typerende Chabrol-film waarin bourgeois-behoudendheid en oprechte liefde of loyaliteit subtiel door elkaar heen lopen.

Barbagia - la società del malessere

1969 | Drama, Misdaad

Italië 1969. Drama van Carlo Lizzani. Met o.a. Terence Hill, Don Backy, Frank Wolff, Gabriele Tinti en Tano Cimarosa.

Een roemruchte Sardijnse bandiet en zijn rechterhand worden door de Blauwe Baretten opgejaagd en omsingeld. Vòòr hij zich overgeeft, herinnert hij zich in flash-backs hoe hij als verlegen jongen door bepaalde tradities en erecodes tot de misdaad gedwongen werd en vervolgens de pion werd van corrupte politici, die hem genadeloos lieten vallen zodra hij zich hun gelijke begon te voelen. Dit boeiend sociale misdaaddrama heeft iets van zijn vroegere werking verloren door vele volgende verwante films, maar verrast door een goede hoofdrol van Hill, die méér kan dan de TRINITÀ-formule hem toestaat.

Perdono

1966 | Muziek, Romantiek

Italië 1966. Muziek van Ettore Fizzarotti en Caselli. Met o.a. Caterina Fabrizio, Moroni, Nino Taranto, Laura Efrikian en Gabriele Antonini.

Dit vervolg op NESSUNO MI PU[KA2]O GIUDICARE gaat weer over Marina (Caselli) en Laura (Efrikian), de verkoopsters uit het Milanese warenhuis Standa. De directiesecretaresse is met vakantie en Laura vervangt haar tijdelijk. Door het vele overwerk heeft ze weinig tijd voor haar verloofde (Moroni). Haar nichtje Marina compenseert dat en al gauw wordt het iets moois tussen die twee. De zangcarrière van Marina komt van de grond en ze zegt haar baan bij de winkel op. Ze maakt ook, uit schuldgevoel, een einde aan de verhouding met Laura's verloofde en Laura krijgt haar verloofde weer terug. Aardig om Caselli te horen met het nummer Tutto Nero, de Italiaanse versie van Paint It Black van de Rolling Stones.

Nessuno mi può giudicare

1966 | Muziek, Romantiek, Komedie

Italië 1966. Muziek van Ettore Fizzarotti. Met o.a. Laura Efrikian, Caterina Caselli, Fabrizio Moroni, Nino Taranto en Gino Bramieri.

Een niet opzienbarende romantische komedie met een paar bekende Italiaanse liedjes uit die periode, gezongen door Caselli. Het gaat over twee verkoopsters, Marina (Caselli) en haar nichtje Laura (Efrikian), in een groot warenhuis. De moeilijkheden beginnen als Laura verliefd wordt op de nieuwe liftboy. De chef van het warenhuis, die een oogje heeft op Laura, wordt er jaloers van.

Nefertiti, regina del Nilo

1961 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië 1961. Avonturenfilm van Fernando Cerchio. Met o.a. Jeanne Crain, Edmund Purdom, Vincent Price, Amedeo Nazzari en Liana Orfei.

Een Egyptische prinses is verliefd op een beeldhouwer, maar moet op bevel van de hogepriester met de farao trouwen (die hij overigens naar de macht staat). Koningin geworden, geeft zij haar overspelige liefde op in het belang van haar volk, waarna zowel de echtgenoot als de minnaar sneuvelen. De geïmporteerde Hollywoodsterren geven de historische romantiek geen overtuigingskracht en in de nasynchronisatie gaat zelfs de gebruikelijke ironie van Price als de slechte priester verloren.

Nefertite: Regina Del Nilo

1961 | Actiefilm

Italië 1961. Actiefilm van Fernando Cerchio. Met o.a. Alberto Farnese, Clelia Matania, Carlo D' Angelo, Amedeo Nazzari en Liana Orfei.

Een Egyptische prinses is verliefd op een beeldhouwer, maar moet op bevel van de hogepriester met de farao trouwen (die hij overigens naar de macht staat). Koningin geworden, geeft zij haar overspelige liefde op in het belang van haar volk, waarna zowel de echtgenoot als de minnaar sneuvelen. De geïmporteerde Hollywoodsterren geven de historische romantiek geen overtuigingskracht en in de nasynchronisatie gaat zelfs de gebruikelijke ironie van Price als de slechte priester verloren.

La Garçonniere

1960 | Drama

Italië 1960. Drama van Giuseppe de Santis. Met o.a. Raf Vallone, Eleonora Rossi-Drago, Gordona Miletic, Renato Baldini en Franca Marzi.

Een getrouwde man van middelbare leeftijd wordt verliefd op een jonge mannequin, maar zijn echtgenote wordt door roddelende vriendinnen al ingelicht vòòr er van een echte verhouding sprake is. Ze verlaat haar man, die in de relatie met zijn nieuwe vriendin al gauw teleurgesteld wordt en dan bij zijn vergevensgezinde wederhelft terugkeert. De vrij banale driehoeksverhouding wordt interessant door de tekening van de becommentariërende en intrigerende omgeving, maar het spel en de regie zetten de situaties melodramatisch aan.

Anna di Brooklyn

1958 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1958. Komedie van Vittorio De Sica en Carlo Lastricati. Met o.a. Gina Lollobrigida, Dale Robertson, Vittorio De Sica, Amedeo Nazzari en Peppino De Filippo.

Contractbreuk met Howard Hughes resulteerde in jarenlange onmogelijkheid voor Lollobrigida om in Hollywood te werken, dus kwam Hollywood naar Italië voor films als deze. Rijke weduwe van een Amerikaan keert terug in haar geboortedorp en krijgt alle rokken- en fortuinjagers achter zich aan die voorspraak vragen bij pastoor. Zelf verkiest ze gesloten landbouwer (bar weinig overtuigende westernster Robertson) die niets van vrouwen wil weten. In plaats van twee gecrediteerde regisseurs is de film gemaakt door De Sica die dat om redenen van prestige niet bekend wilde hebben hoewel hij later mindere films heeft gemaakt dan deze mild satirische komedie.

Seven Hills of Rome

1957 | Romantiek, Musical, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1957. Romantiek van Roy Rowland. Met o.a. Mario Lanza, Marisa Allasio, Renato Rascal, Peggie Castle en Clelia Matania.

Een beroemde Amerikaanse zanger van Italiaanse origine brengt een bezoek aan Rome waar hij te gast is bij zijn neef, een pianist in een plaatselijke club. Hij raakt verzeild in een situatie waarin hij moet kiezen tussen zijn verloofde en een Italiaans meisje. Een voorspelbare liefdesgeschiedenis. Scenario van Art Cohn, Giorgio Prosperi naar een idee van Giuseppe Amato. Camerawerk van Tonino Delli Colli.

Orlando e i paladini di Francia

1956 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1956. Avonturenfilm van Pietro Francisci. Met o.a. Rik Battaglia, Rosanna Schiaffino, Fabrizio Mioni, Lorella de Luca en Vittorio Sanipoli.

Een Saraceense vorst stuurt een aantrekkelijke jonge vrouw naar het kamp van de christenen om tweespalt te zaaien tussen de twee aanvoerende ridders. Het lijkt te lukken, zodat een jaloerse Paladijnridder de kans aangrijpt voor een geheim verbond met de vijand om zo zelf op de troon te komen. Deze decoratieve ridderromantiek rond de legendarische Razende Roland levert - ondanks het zwakke spel - een onderhoudend spektakel op.

Difende il mio amore

1956 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1956. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Martine Carol, Gabriele Ferzetti, Vittorio Gassman, Charles Vanel en Giorgia Moll.

Een sentatie-journalist rakelt een oud schandaal op met het doel de oplage van zijn krant te vergroten. Een secretaresse werd verdacht van medeplichtigheid aan de moord die haar werkgever op zijn vrouw pleegde. De inmiddels getrouwde vrouw had vóór haar huwelijk al een dochter waarvan nu geïnsinueerd wordt dat de moordenaar de vader is. De hoofdredacteur grijpt tegen zijn 'eigen' journalist in om de reputatie en de rust van het gezin te redden. Ondanks de uit Hollywood geïmporteerde regisseur en de sterke rolbezetting is deze aanklacht tegen de gele pers te melodramatisch aangedikt om echt te kunnen overtuigen. Fraai contrasterende rollen van Gassman als de journalist en Vanel als de redacteur. De voorspelbare rechtbankscènes doen echter het effect daarvan verzanden.

La Spiaggia

1954 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Martine Carol, Raf Vallone, Clelia Matania, Mario Carotenuto en Carlo Romano.

Een prostituée die als weduwe met haar kind de vakantie doorbrengt in een chique badplaats, wordt beschimpt als de waarheid uitkomt, tot een miljonair naar haar gunsten dingt en iedereen weer bij haar in het gevlei wil komen. De destijds doeltreffende aanval op de dubbele moraal heeft met de jaren veel scherpte verloren, maar blijft een boeiende milieuschets. Komt het door de regie of de Italiaanse nasynchronisatiestem dat Carol beter lijkt te acteren dan ze ooit heeft gedaan.

Carosello Napoletano

1953 | Musical, Romantiek, Komedie

Italië 1953. Musical van Ettore Giannini. Met o.a. Paolo Stoppa, Clelia Matania, Nadia Gray, Maria Fiore en Maria Pia Casilio.

De geschiedenis van Napels van de 16de tot in de 20de eeuw, gebracht in liederen, commedia dell`arte en revue-sc[KA2]enes met de `eeuwige straatmuzikant` (Stoppa) als centraal en verbindend personage. Dit bruisend en vitaal muzikaal spektakel heeft op de geluidsband zang van o.a. , maar de te pretentieus-artistieke balletten van Massine doen in de volkse context nogal misplaatst aan. Het scenario is van de regisseur, Giuseppe Marotta en R. Del Grosso. Het camerawerk is van Piero Portalupi.

Anni facili

1953 | Komedie

Italië 1953. Komedie van Luigi Zampa. Met o.a. Nino Taranto, Alda Mangini, Giovanna Ralli, Clelia Matania en Gabriele Tinti.

Een middelmatige politieke satire over een bescheiden leraar uit Sicilië, die in Rome een baantje krijgt als secretaris van een politicus. Langzaam zakt hij weg in het moeras van ministeriële intriges en corruptie.

Il Ratto delle Sabine

1945 | Komedie

Italië 1945. Komedie van Mario Bonnard. Met o.a. Totò, Clelia Matania, Carlo Companini, Aldo Silvani en Laura Gore.

Het toneelgezelschap van professor Tromboni geeft een voorstelling in een provinciestadje, maar de recettes zijn te weinig om de honger te stillen. Een schoolmeester stelt hen voor in ruil voor eten zijn werk `Il ratto delle Sabine` (De schending van Sabine) te spelen. Hoewel het publiek in groten getale op het stuk komt toegestroomd, flopt het op de meest afschuwelijke wijze. De spelers doen het goed, een genietbare komedie, maar niet de beste film van Totò. Ook bekend als: IL PROFESSOR TROMBONI.

Casanova farebbe cosi

1942 | Komedie

Italië 1942. Komedie van Carlo Ludovico Bragaglia. Met o.a. Eduardo De Filippo, Peppino De Filippo en Clelia Matania.

Don Augostino (De Filippo), die zich graag laat voorstaan op zijn succes bij de dames, wedt met zijn vrienden dat hij de nacht zal doorbrengen met Maria Grazia (Matania), de vrouw van de rijke Don Ferdinando. Als deze laatste niet thuis is weet hij binnen te dringen bij Maria met de smoes dat de carabinieri(militaire politie) hem achterna zitten. Maar jammer genoeg gaan de zaken heel anders dan hij zich had voorgesteld. Een leuke, goed gespeelde komedie.

La fuggitiva

1941 | Romantiek, Drama

Italië 1941. Romantiek van Piero Ballerini. Met o.a. Anna Magnani, Clelia Matania, Anna Cavena en Jole Valeri.

Een sentimenteel, romantisch drama waarin goed geacteerd wordt. Het verhaal gaat over een jonge vrouw die toevallig een klein meisje ontmoet dat van huis is weggelopen. Ze brengt het kind terug naar haar familie en blijft er als gouvernante, maar wordt stapelverliefd op de vader van het meisje.