Marleen Slot: productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Silver Haze

2023 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 2023. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Vicky Knight, Esme Creed-Miles, Charlotte Knight en Archie Brigden.

Naar de buitenwereld toe heeft dertiger Franky (Knight) de ernstige brandwonden die ze vijftien jaar geleden aan cafébrand overhield verwerkt, maar van binnen is ze nog erg boos. Vooral op haar vader, die het gezin destijds verliet. Onverwachte relatie met de volatiele Flo (‘For fuck sake! I don’t fall for girls.’) zal Franky’s leven volledig op z’n kop zetten. Soort vervolg op het fictieve Dirty God, Polaks eerste Engelstalige film uit 2019, waarin Knight ook de hoofdrol speelde. Silver Haze is gebaseerd op episodes uit haar eigen leven, waarover Knight tijdens de maandenlange promotietour voor Dirty God tegen Polak vertelde. Sympathiek en levensecht, maar – er werd zo goed als zonder script gefilmd – ook rommelig en onevenwichtig.

Knor

2022 |

Nederland​/​​België 2022. Mascha Halberstad. Met o.a. Hiba Ghafry, Alex Klaasen, Kees Prins en Matsen Montsma.

De negenjarige Babs krijgt een schattig biggetje cadeau van een onbekende opa die jarenlang in Amerika woonde. De oude man (geestig ingesproken door Kees Prins) doet zich vriendelijk voor, maar blijft wel erg veel interesse tonen in varkentje Knor. Dat zal toch niets te maken hebben met zijn verleden als slager? Deze vrolijke, tikje vileine jeugdfilm naar een boek van Tosca Menten is de eerste lange stop-motionfilm die in Nederland werd gemaakt. Het verhaal houdt de aandacht prima vast, maar de magie zit ’m in de beelden: de aansprekende poppen, oer-Hollandse decors en prachtige priegeldetails.

Rojo

2018 | Drama, Thriller

Argentinië 2018. Drama van Benjamin Naishtat. Met o.a. Darío Grandinetti, Andrea Frigerio, Alfredo Castro en Susana Pampin.

Een Argentijns provinciestadje anno 1975. Een gewaardeerde advocaat krijgt in een restaurant ruzie met een opgefokte vreemdeling. De zaak loopt gruwelijk uit de hand maar lijkt zonder gevolgen te blijven. Tot er een beroemde politie-inspecteur in het stadje opduikt. Intrigerende Argentijnse thriller kan als politieke parabel over het Videla-tijdperk worden beschouwd, maar ook puur om de spanning en fraaie retrostijl worden gewaardeerd. De licht absurdistische toon doet denken aan het werk van de Coen Brothers en Alex van Warmerdam. Van die laatste is regisseur Naishtat dan ook liefhebber; niet voor niets vroeg hij Alex’ broer en vaste componist Vincent van Warmerdam de muziek voor Rojo te maken.

Dirty God

2019 | Drama

Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België​/​​Ierland 2019. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Vicky Knight, Bluey Robinson, Rebecca Stone en Katherine Kelly.

Jade was een mooie jonge vrouw, totdat haar ex-vriendje zoutzuur in haar gezicht gooide en haar leven voorgoed veranderde. Dirty God pikt Jade op wanneer ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis en samen met haar dochtertje, moeder en vrienden van vroeger een nieuwe start probeert te maken. Eerste Engelstalige film van regisseur Polak blijft dicht bij Jade (gespeeld door brandwondenslachtoffer Knight) en creëert zo – net als in haar eerdere films Hemel en Zurich – een intiem portret van een zoekende, kwetsbare, maar strijdbare jonge vrouw. Openingsfilm van IFFR 2019. Bekroond met drie Gouden Kalveren, waaronder voor beste film.

Monk

2017 | Drama

België​/​​Nederland 2017. Drama van Ties Schenk. Met o.a. Teun Stokkel, Olivia Lonsdale, Marina Gatell, Sam Louwyck en Megan de Kruijf.

De dertienjarige Monk (Stokkel) heeft het zwaar getroffen. Zijn kunstenaarsvader (Louwyck) is dolgedraaid, zijn Spaanse moeder (Gatell) heeft het allemaal opgegeven en zijn oudere zus (Lonsdale) wordt geregeerd door haar hormonen. Eigenlijk is Monk de enige die zijn zaakjes op orde heeft. Afgezien van alle ingebeelde ziektes dan. Speelfilmdebuut van tv-regisseur Schenk (Zwarte tulp) is sympathiek en de acteurs doen goed hun best, maar het verhaal is vergezocht en de personages worden nooit geloofwaardig, zodat het moeilijk is met Monk en zijn gestoorde familie mee te leven.

Siv gaat logeren

2016 | Jeugdfilm, Familiefilm, Avonturenfilm

Zweden​/​​Nederland 2016. Jeugdfilm van Catti Edfeldt en Lena Hanno. Met o.a. Astrid Lövgren, Lilly Brown, Henrik Gustafsson en Barry Atsma.

Siv gaat voor het eerst in haar leven logeren bij Cerisia, het nieuwe meisje in de klas. 's Avonds zijn veel dingen al een beetje anders dan Siv gewend is, maar 's nachts wordt het pas echt vreemd.

Messias

2016 | Drama

Nederland 2016. Drama van Rob Lücker. Met o.a. Jappe Claes, Saman Amini, Huug van Tienhoven en Beppe Costa.

In Nederland legt de laatste gelovige het loodje. De blijde boodschap is uitgewerkt. Het Vaticaan is not amused en dreigt de bisschop met overplaatsing naar Siberië. Wanhopig bidt de bisschop om genade uit de hemel. En zie: Jezus Christus keert terug op aarde.

Zurich

2015 | Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​België 2015. Drama van Sacha Polak. Met o.a. Wende Snijders, Sascha Alexander Gersak, Barry Atsma en Waléra Kanischtscheff.

Nina lift met vrachtwagenchauffeurs van truckerscafé naar wegrestaurant, op zoek naar warmte en fysieke liefde, maar bevreesd voor al te veel intimiteit. Haar leven is uit het lood. Waardoor dat komt wordt pas geleidelijk aan ­duidelijk in Zurich, na Hemel de tweede speelfilm van Polak. Helena van der Meulen schreef het scenario speciaal voor zangeres Wende Snijders. Het blijkt een gouden greep: de debutante draagt de intense roadmovie, met een gezicht waar de wanhoop – op de rand van gekte – vanaf spettert. Ze kreeg er een Gouden Kalf-nominatie voor.

Nieuwe tieten

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Sacha Polak.

Regisseuse Polak (Hemel) is de lagelandse Angelina Jolie, die ook haar moeder verloor aan kanker en als draagster van het erfelijke BRCA1-gen voor de keuze staat haar borsten preventief te laten amputeren. Nieuwe tieten is een intieme, ongepolijste, ultra-persoonlijke zoektocht naar antwoorden, die de bredere context schuwt en verre van een voorlichtingsfilm blijft. Daarin ligt zowel de kracht als de beperking van de film. Ook nadat Polak heeft beslist, blijft de vraag in hoeverre een mens een zinnig oordeel kan vellen over abstracte grootheden in een onzekere toekomst.

Vivan las antipodas!

2011 | Documentaire

Duitsland​/​​Argentinië​/​​Nederland​/​​Chili 2011. Documentaire van Victor Kossakovsky.

De Russische filmmaker Victor Kossakovsky plantte zijn camera op vier paar antipoden: punten die lijnrecht tegenover elkaar liggen, aan weerszijden van de wereld. Het resultaat is een lyrische documentaire boordevol onvoorstelbare, soms met de computer gemaakte beelden, waarin noord en zuid en oost en west naadloos in elkaar overgaan. De camera is constant in beweging, pant en buitelt; hele scènes worden op zijn kant of ondersteboven getoond. Leve de tegenvoeters!

Snackbar

2012 | Drama

Nederland 2012. Drama van Meral Uslu. Met o.a. Ali Cifteci, Nazmiye Oral, Dilara Horuz en Mamoun Elyounoussi.

Een groepje vrienden van een jaar of zestien, zeventien treft elkaar dagelijks op de stoep van de Rotterdamse snackbar van Ali (Ali Cifteci). Wat begint met blowen op straat, haantjesgedrag en grapjesmakerij, wordt grimmiger als er klappen vallen, een ripdeal volgt en iemand ’s nachts doordraait. Rustpunten zijn er als Ali op zijn gitaar het leven bezingt of bejammert. Bijzondere film door z’n betrokken, documentaire stijl en street credibility, maar soms ook te uitleggerig op inhoudelijk bekend terrein van hangjongerenproblematiek.

Tony 10

2012 | Komedie, Familiefilm

Nederland 2012. Komedie van Mischa Kamp. Met o.a. Faas Wijn, Jeroen Spitzenberger, Rifka Lodeizen, Annet Malherbe en Carlo Boszhard.

Volwassen kinderfilm van regisseur Kamp (Het paard van Sinterklaas) en scenarist Mieke de Jong (Knetter, Oorlogswinter) over ouders die uit elkaar gaan. De bijna tienjarige Tony (Wijn) is zoon van een ruwe kraandrijver (Spitzenberger, goed gecast against type) die het schopt tot minister. Maar ondertussen wel zijn vrouw verruilt voor zijn secretaresse. Met hulp van de koningin (een pingpongende Annet Malherbe) probeert Tony zijn ouders weer bij elkaar te brengen. De situaties zijn volstrekt ongeloofwaardig, maar de emoties niet. En dat is heel wat in een jeugdfilm.

Patatje Oorlog

2011 | Familiefilm

Nederland​/​​België 2011. Familiefilm van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Pippa Allen, Rifka Lodeizen, Johnny de Mol, Ruben van der Meer en Leny Breederveld.

Als haar vader naar Afghanistan wordt gestuurd maakt de negenjarige Kiek zich meer en meer ongerust dat hem iets zal overkomen. Maar, zo vertellen haar moeder en een leraar, de kans op een dode vader is bijzonder klein. Haar kinderlijke logica doet Kiek redeneren dat als ze ook een dode muis en een dode hond heeft, die kans nog eens veel kleiner zal worden. Op papier zware stof voor de jonge doelgroep, maar de fraaie animatiescènes die Kieks rijke fantasie verbeelden zorgen voor voldoende luchtigheid.

Koest

2007 | Korte film

Nederland 2007. Korte film van Simone van Dusseldorp. Met o.a. Marcel Musters, Sem Kleijne Snuverink en Juul Vrijdag.

Als de kleine Dédé iets zegt, luistert niemand naar hem. Op school is hij de kleinste, thuis hebben zijn ouders geen tijd. Op een dag sluit Dédé vriendschap met een hond en vanaf dat moment praat hij niet meer, maar blaft hij. Zijn vader is ten einde raad: wat doe je met een blaffende zoon?