Antoine Bourseiller: regie en cast.
Er zijn 8 films gevonden.

Un mauvais fils

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Patrick Dewaere, Brigitte Fossey, Yves Robert, Jacques Dufilho en Claire Maurier.

Bruno Calgagni (Dewaere), een ex-drugsverslaafde, keert na jaren terug in Frankrijk, waar zijn vader (Robert) en hij elkaar de zelfmoord van de moeder verwijten. Er groeit wederzijds begrip met de al even moeizaam verlopende maatschappelijke herintegratie. De specialist in de problematiek van de bourgeois van middelbare leeftijd, Sautet, richt zich nu op jongere personages in een proletarischer milieu, maar de gevoelige aandacht voor de personages en hun omgeving plus de liefdevolle regie van de niet zo voor hun rol geschikte acteurs zijn van gelijke kwaliteit. Het scenario is van Jean-Paul Torok, regisseur Sautet en Daniel Biasini naar diens verhaal. Het camerawerk is van Jean Boffety. Mono.

Alice Constant

1977 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1977. Drama van Christine Laurent. Met o.a. Agnès de Brunhoff, Christine Laurent, Jandirah Teles, Andrée Tainsy en Antoine Bourseiller.

Tijdens de grote schoonmaak vinden twee zusjes een oude foto van een dienstmeid. Ze besluiten de vrouw op te sporen, en nemen contact op met familieleden en vroeger personeel. Het wordt een vreemde ontdekkingsreis in hun eigen verleden. Deze trage en kunstmatige psychologisch-dramatische film lijdt onder een gebrek aan middelen, maar vooral onder een gebrek aan filmische inventiviteit.

A Constant

1977 | Biografie

Frankrijk 1977. Biografie van Christine Laurent. Met o.a. Agnès Laurent, Agnès de Brunhoff, Andrée Tainsy, Antoine Bourseiller en Jandira Télès.

Twee zusjes proberen uit te zoeken waarom het dienstmeisje van hun grootouders, Alice Constant, zelfmoord heeft gepleegd op de leeftijd van vijfentwintig jaar. Dit leidt tot een onderzoek naar hun eigen jeugd en het milieu en de sfeer waarin ze zijn grootgebracht. Origineel onderwerp, gevaarlijk en moeilijk te behandelen. Het resultaat is een trage film die soms wervelend, soms star is. Een veelbelovende film, maar eerlijkheidshalve moet erbij vermeld worden dat dat vooral te danken is aan René Allio als technicus en het mooie werk van de cameraman Renato Berta.

Moi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère...

1976 | Drama, Historische film

Frankrijk 1976. Drama van René Allio. Met o.a. Claude Hébert, Jacqueline Millière, Joseph Leportier, Annick Géhan en Nicole Géhan.

Naar een waar gebeurd voorval uit 1835 over een boerenzoon uit Normandië die drie familieleden heeft vermoord en na gratieverlening in de gevangenis zelfmoord pleegde. De film kreeg een sociologisch-onderwijzende benadering die de daad verklaart uit de barre sociale omstandigheden met talrijke sterfgevallen, waar tussen de jongen is opgegroeid. De sobere en bewust ondramatische benadering weet desondanks vaak te boeien, maar het theoretische uitgangspunt maakt de film even vaak dor. Scenario van regisseur Allio, Pascal Bonitzer, Jean Jourdheuil en Serge Toubiana. Camerawerk van Nurith Aviv. Dezelfde stof inspireerde tot een andere film: JE SUIS PIERRE RIVIÈRE.

Masculin-féminin

1965 | Drama, Experimenteel

Zweden​/​​Frankrijk 1965. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Jean-Pierre Léaud, Chantal Goya, Marlène Jobert, Brigitte Bardot en Françoise Hardy.

'Een film van Jean-Luc Godard die verschillende feiten nauwkeurig beschrijft, betreffende jeugdigheid en sekse, in het Frankrijk van nu.' Zo luidde de advertentie voor Godards film over het Parijs van 1966. Godard liet een uitgetikt draaiboek achterwege en volstond met wat notities en een handjevol gedreven acteurs. Zoals Jean-Pierre Léaud als Paul, de 21-jarige idealist, geflankeerd door zijn geliefde Madeleine (Chantal Goya). Samen met een huisgenoot ontmoet het trio allerhande personages in opmerkelijke omstandigheden. Al doende schetst Godard een gracieus en complex beeld van zijn toen.

Marie Soleil

1964 | Drama, Komedie

Frankrijk 1964. Drama van Antoine Bourseiller. Met o.a. Danièle Delorme, Jacques Charrier, Michel Piccoli, Chantal Darget en Roger Blin.

Een ambitieuze jonge ingenieur wordt aan de Côte d'Azur verliefd op een derderangs nachtclubartieste die al heel wat minnaars heeft gehad. Om zijn bestwil zal ze een einde aan de verhouding maken. Het simpele bijna banale gegeven krijgt overtuigingskracht door de regie van de als filmer debuterende theaterman Bourseiller en een verrassend vitale titelrol van Delorme, ietwat gemodelleerd naar Monroe in BUS STOP. Goed tegenspel van Charrier als een droogkloot in verwarring. Ex-echtgenote Brigitte Bardot heeft een gastrolletje.

Cléo de 5 à 7

1962 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1962. Drama van Agnès Varda. Met o.a. Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Michel Legrand, José Luis de Villalonge en Dorothée Blanck.

Ingetogen drama van 'la grand-mère de la nouvelle vague' brengt twee uur uit het leven van de jonge zangeres Cléo (Marchand) in beeld. Terwijl ze wacht op de uitslag van een kankeronderzoek, zwerft ze door de straten van Parijs. Ze bezoekt haar geliefde, die haar eventuele ziekte niet onder ogen wil zien, koopt een hoed, raadpleegt een waarzegster en ontmoet een soldaat met verlof. Cléo de 5 à 7 betekende de doorbraak van Varda. Let op de gastrollen van Jean-Luc Godard, Eddie Constantine en Anna Karina in het zwart-wit slapstickfilmpje dat Cléo weer wat opvrolijkt.

L'Opéra-Mouffe

1958 | Documentaire

Frankrijk 1958. Documentaire van Agnès Varda. Met o.a. Dorothée Blanks, Antoine Bourseiller, André Rousselet, Jean Tusso en José Varela.

Varda geeft een zeer eigenzinnig beeld van de wijk achter het Parijse Panthéon, bekend als 'La Mouffe'. Met als uitgangspunt een zwangere vrouw, krijgen we een collectie van uiteenlopende figuren te zien, afgewisseld met beelden uit de natuur. Een naakt, vrijend koppel vormt de rode draad. Hier wordt het leven gemaakt en het leidt onvermijdelijk naar een bestaan in de anonimiteit, totdat de onafwendbare dood erop volgt. Het werd een prachtige reeks beeldcomposities, maar het resultaat beantwoordt toch niet aan de ambities van de regisseuse/scenariste. Alleen interessant voor wie de oorsprong van Varda's werk wil leren kennen. Fotografie van Sacha Vierny.