Erich Ponto: cast.
Er zijn 44 films gevonden.

Rosen für Bettina

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Elisabeth Müller, Willy Birgel, Ivan Desny, Herbert Speelmans en Eva Kerbler.

Een danseres krijgt kinderverlamming, maar vindt troost bij haar arts nadat haar choreograaf een ander liefje nam. Nu, dan weten we het wel.

Robinson soll nicht sterben

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Erich Ponto, Gustav Knuth en Magda Schneider.

De film speelt in het Londen van 1730. De schrijver Daniel Defoe (Ponto) vindt een gewillig oor bij de buurtkinderen, met name Maud (Romy). Defoe heeft ruzie met zijn zoon Tom (Buchholz) die zelfs met het manuscript van Robinson Crusoë op de loop gaat. Maud brengt vader en zoon echter weer samen.

Made in Germany

1956 | Biografie

Duitsland 1956. Biografie van Wolfgang Schleif. Met o.a. Carl Raddatz, Winnie Markus, Margit Saad, Camilla Spira en Paul Dahlke.

Een biografische film over de familie Zeiss bekend van de lenzen en fotocamera's.

Der Stern von Afrika

1956 | Oorlogsfilm

Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Alfred Weidenmann. Met o.a. Marianne Koch, Joachim Hansen, Hansjörg Felmy, Horst Frank en Erich Ponto.

Piloot Marseille wordt als jachtvlieger in Afrika ingezet om Rommels troepen te ondersteunen. Een regelrechte verheerlijking van het krijgshaftige oorlogsgedoe. Ongelooflijk dat naziregisseurs na de oorlog dit soort films nog mochten maken.

Himmel ohne Sterne

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erik Schumann, Eva Kotthaus, Horst Buchholz, Georg Thomalla en Gustav Knuth.

Een moeder uit Oost-Duitsland wil haar zoon terugzien in West-Duitsland en alles eindigt treurig in het prikkeldraad tussen Oost en West. Het lukte de Duitsers maar moeilijk iets zinnigs over de deling van hun land te vertellen.

Sauerbruch - Das war mein Leben

1954 | Drama, Biografie

Duitsland 1954. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Ewald Balser, Heidemarie Hatheyer, Maria Wimmer, Lina Carstens en Hilde Körber.

Balser werd bij het bioscooppubliek geweldig populair door zijn rol van chirurg Ferdinand Sauerbruch met zijn twijfels aan het bestaan, etcetera, die pas het licht ziet als een reeds opgegeven patiënte toch nog beter wordt. Wat is het medische beroep toch wondermooi... Geen film voor nuchtere kijkers. Scenario van Felix Lützkendorf. Camerawerk van Helmuth Ashley.

Das Fliegende Klassenzimmer

1954 | Komedie

Duitsland 1954. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Dahlke, Heliane Bei, Paul Klinger, Peter Tost en Peter Kraus.

Verfilming van een scenario van Erich Kästner over een middelbare-schoolklas die een stuk opvoert dat heet : 'Het vliegende klaslokaal'. Nostalgie van de schooljaren in 1973 met veel minder succes opnieuw verfilmd door routinier Werner Jacobs.

Keine Angst vor grossen Tieren

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Ulrich Erfurth. Met o.a. Heinz Rühmann, Gustav Knuth, Ingeborg Körner, Gisela Trowe en Werner Fuetterer.

Een aardige komedie, waarin R[KA3]uhmann een schuchter burgermannetje speelt, Emil Keller (met een dito verloofde), die drie leeuwen erft van een oom die tot zijn dood dompteur in een circus was. Goed spel en vermakelijk. Het scenario is van Louis Agotay, Just Scheu en Ernst Nebhut. Het camerawerk is van Albert Benitz.

Hokuspokus

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Curt Goetz, Valerie von Martens, Elisabeth Flickenschildt, Hans Nielsen en Erich Ponto.

Producent Hans Dominick had al eerder met toneelschrijver/regisseur Goetz samengewerkt, namelijk met het schrijven van DAS HAUS IN MONTEVIDEO. Samen zetten ze een nieuwe productie van het stuk 'Hokuspokus' op dat zó'n succes had, dat Dominick het twaalf jaar later met Rühmann opnieuw in productie nam. Cameraman Richard Angst werd beroemd door zijn werk voor Arnold Fanck's bergfilms en deed onder andere camerawerk in de V.S. en Nederland.

Haus des Lebens

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Karl Hartl. Met o.a. Gustav Fröhlich, Cornell Borchers, Viktor Staal, Curd Jürgens en Edith Mill.

Een slimme dokter weet voor de talrijke klachten van de vrouwen in zijn geboortekliniek altijd raad. In zijn privéleven heeft hij het echter allemaal minder goed voor elkaar. Een verpleegster koestert bewondering voor hem, zonder dat hij het weet, en van de liefde voor de goedmoedige assistent- arts moet hij afzien, wegens tegenwerking... Deze smartlap, die slechts op een tranenvloed van de vrouwelijke kijkers uit is, werd naar een driestuiverroman van Käthe Lambert gemaakt.

Die Große Versuchung

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Erich Ponto, Renate Mannhardt en Paul Bildt.

Hospik Gerbrand geeft zich na de oorlog uit voor chirurg. Met succes. Totdat zijn geweten begint te spreken. Een grandioos kitscherig melodrama dat als parodie op het genre te genieten valt, al was dat niet de bedoeling. Scenario van Kurt Heuser naar het tijdschriftartikel Der Erfolgreiche van Hans Kades. Camerawerk van Friedl Behn-Grund en Franz Weihmayr.

Primanerinnen

1951 | Romantiek, Drama

Duitsland 1951. Romantiek van Rolf Thiele. Met o.a. Ingrid Andree, Walter Giller, Christiane Jansen, Jochen Wolfgang Meyn en Gudrun Rabente.

Hartverscheurende geschiedenis rond de eerste liefde, de verwarring, de conflicten en het weer uit elkaar gaan van jongeren in de leeftijd van zevetien tot achttien jaar. Thiele, in die tijd een veelgevraagd regisseur, maakte met deze verfilming van de novelle Ursula van Klaus Erich Boerner zijn regiedebuut. Nogal bombastisch maar niet zonder begrip voor de jongere generatie.

Geliebter Lügner

1950 | Komedie, Romantiek, Muziek

Duitsland 1950. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Hans Söhnker, Erich Ponto, Gustav Knuth en Hans Leibelt.

Een jonge vrouw leert op een gekostumeerd bal een rijke ingenieur kennen, die zich tegenover haar voordoet als een arme schilder. Zij zet zich geheel in om de noodlijdende schilder te helpen. Pas enkele weken later, ontdekt zij de waarheid en wil niets meer van hem weten. Tenslotte vinden zij elkaar natuurlijk toch. Deze komedie ligt qua regie en acteerprestaties ver boven het gemiddelde van die tijd.

Frauenarzt Dr. Prätorius

1950 | Komedie, Drama

Duitsland 1950. Komedie van Curt Goetz en Karl Peter Gillmann. Met o.a. Curt Goetz, Valerie von Martens, Albert Florath, Bruno Hübner en Erich Ponto.

Een professor zoekt naar de bacil die domheid veroorzaakt, maar vindt een echtgenote. Nieuwe versie met Heinz Rühmann DR. MED. HIOB PRÄTORIUS.

The Third Man

1949 | Film noir, Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1949. Film noir van Carol Reed. Met o.a. Joseph Cotten, Orson Welles, Alida Valli, Trevor Howard en Bernard Lee.

De Amerikaanse pulpschrijver Holly Martins (Cotten) arriveert in het naoorlogse Wenen om zijn oude vriend Harry Lime (Welles) te bezoeken. Hij verneemt echter dat Lime kort daarvoor onder merkwaardige omstandigheden om het leven is gekomen. Geïntrigeerd door de informatie van onder meer Lime's geliefde Anna (Valli) en de conciërge van diens appartementengebouw besluit Martins de dood van zijn vriend te onderzoeken. Zo daalt hij - letterlijk en figuurlijk - af in de puinhopen van de door de oorlog geteisterde stad waar nu corruptie welig tiert. Het met een Oscar bekroonde zwart-wit camerawerk van Robert Krasker is bepalend voor de verontrustende sfeer en maakt vooral de beroemde hoogtepunten van de film onvergetelijk. The Third man won de Grand Prix du Festival International du Film (voorloper van de Gouden Palm) in Cannes.

Schicksal aus zweiter Hand

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Staudte. Met o.a. Marianne Hoppe, Wilhelm Borchert, Erich Ponto, Ernst Waldow en Albert Florath.

Staudte's eerste film in West-Duitsland is een aardig melodrama zonder duidelijk gegeven. Een boekhouder hoort van een waarzegger dat zijn vrouw zal sterven, waarna hij haar laat bewaken om haar vervolgens uit jaloersheid te wurgen.

Liebe 47

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Dieter Horn, Hilde Krahl, Grethe Weiser, Sylvia Schwarz en Erich Ponto.

Bij terugkeer uit Siberië na drie jaar Russische krijgsgevangenschap vindt een soldaat zijn vrouw in de armen van een ander, waarna hij zelfmoord wil plegen. Een huichelachtige manier van Liebeneier om met het naziverleden af te rekenen. Erg vrij verfilmd naar het populaire toneelstuk en boek van Wolfgang Borchert Draussen vor der Tür.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Die Kupferne Hochzeit

1948 | Komedie, Drama, Romantiek

Duitsland 1948. Komedie van Heinz Rühmann. Met o.a. Hertha Feiler, Peter Pasetti, Sybille von Gymnich, Hans Nielsen en Hilde Classen.

Drie bruiloftspaartjes ontmoeten elkaar na zeven jaar volgens afspraak weer op de koperen bruiloft en ontdekken dat er in die jaren veel is veranderd. De gebreken worden zolang mogelijk voor elkaar verborgen gehouden. Het scenario is van Fritz Peter Buch naar het toneelstuk van Svend Rindom. Het camerawerk is van Erich Claunigk.

Das verlorene Gesicht

1948 | Drama, Mysterie

Duitsland 1948. Drama van Kurt Hoffmann. Met o.a. Marianne Hoppe, Gustav Fröhlich, Richard Häußler, Paul Dahlke en Hermine Körner.

Psychologisch melodrama gebaseerd op een geval van schizofrenie dat zich in de jaren rond 1925 in Stuttgart voordeed: na een auto-ongeluk verandert een vrouw zowel innerlijk als uiterlijk in een Tibetaanse. Pas na pijnlijke ontwikkelingen en slechts met de liefdevolle hulp van een bevriende arts vindt de vrouw haar echte identiteit terug. Het verschrikkelijke onderwerp en de onoverzichtelijke flashbacks maken van deze naoorlogse film een warrige, ongeloofwaardige chaos.

Zwischen Gestern und Morgen

1947 | Drama

Duitsland 1947. Drama van Harald Braun. Met o.a. Viktor de Kowa, Willy Birgel, Hildegard Knef, Sybille Schmitz en Carsta Löck.

Een onthutsend hypocriet verhaal over een kunstenaar, die na de oorlog uit Zwitserland terugkeeert, die nu door zijn vroegere Duitse collega's ervan beschuldigd wordt de sieraden van een omgekomen joodse vrouw te hebben 'meegenomen'. En dat gespeeld door acteurs die kort tevoren nog schitterden in nazifilms. Het scenario is van regisseur braun en Herbert Witt naar een idee van Jacob Geis. Het camerawerk is van Günther Anders.

Die Feuerzangenbowle

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Helmut Weiss. Met o.a. Heinz Rühmann, Erich Ponto, Paul Henckels, Karin Himboldt en Hilde Sessak.

Vier heren op leeftijd halen 's avonds in een 'Stube' gezellig herinneringen op aan hun schooltijd. Alleen dr Pfeiffer (Rühmann), een jonge en succesvolle schrijver, lacht niet mee. Hij kreeg als jongen privéonderwijs. Dan besluit hij zijn schade als 'Neuer' op een kleinsteeds gymnasium in te halen. Tien jaar eerder speelde Heinz Rühmann dezelfde (dubbel)rol in So ein Flegel van Robert Adolf Stemmle, overigens net als Weiss' film een bewerking van de in Duitsland populaire roman Die Feuerzangenbowle van Heinrich Spoerl. In 1970 draaide Helmut Käutner een weinig geslaagde remake; het was zijn laatste bioscoopfilm.

Der Engel mit dem Saitenspiel

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Heinz Rühmann. Met o.a. Hertha Feiler, Hans Söhnker, Hans Nielsen, Susanne von Almassy en Otto Graf.

Dankzij een houten 'engel met harp' vinden gelieven elkaar na twee jaar terug. De vierde door Heinz Rühmann geregisseerde film; vol sfeer en met uitstekende dialogen. Curt J. Braun en Helmut Weiss schreven het scenario naar een toneelstuk van Alois J. Lippl. Camerawerk van Ewald Daub.

Das Kleine Hofkonzert

1944 | Musical

Duitsland 1944. Musical van Met o.a. Elfie Mayerhofer, Hans Nielsen, Erich Ponto en Albert Florath.

DAS HOFKONZERT uit 1936 was gebaseerd op het zangspel Das kleine Hofkonzert, waarvoor Edmund Nick de muziek en Paul Verhoeven het tekstboek had geschreven. Verhoeven zelf regisseerde deze nieuwe versie, waarvan de muziek door Wolfgang Zeller werd gecomponeerd.

Ein Glücklicher Mensch

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Met o.a. Ewald Balser, Gustav Knuth, Viktor de Kowa, Curd Jürgens en Paul Bildt.

Professor Eberhard Lorenz heeft een volmaakt huisgezin. Iedereen leidt een plezierig en gelukkig leven, totdat blijkt dat er een cheque vervalst is. Uitstekend spel van Balser, goede regie van Verhoeven en Jürgens, nog aan het begin van zijn carrière, in een van de kleinere rollen.

Diesel

1942 | Biografie

Duitsland 1942. Biografie van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Willy Birgel, Paul Wegener, Hilde Weissner, Erich Ponto en Arthur Schröder.

De film, die handelt over de moeizame weg die Rudolf Diesel moet gaan voordat 'zijn' motor voor de eerste keer loopt, is gebaseerd op een door zijn zoon Eugen geschreven biografie. Ongelijk van constructie, maar vooral boeiend in de fragmenten waarin de motor 'acteert'.

Die Nacht in Venedig

1942 | Muziek

Duitsland 1942. Muziek van Met o.a. Lizzi Waldmüller, Heidemarie Hatheyer, Hans Nielsen, Harald Paulsen en Erich Ponto.

De zanger Peter Laurentz is er alles aan gelegen om zijn ex- vrouw, de operettester Vilma Berner, terug te winnen. Geen verfilming van de operette van Johan Strauß, maar een charmante geschiedenis die zich afspeelt rond een opvoering daarvan.

Kleider machen Leute

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Fritz Odemar, Hilde Sessak en Aribert Wäscher.

Een aangenaam niemendalletje over een verwaande kleermakersleerling. Käutner leerde leven met de Duitse censuur.

Die Rothschilds

1940 | Drama, Historische film

Duitsland 1940. Drama van Erich Waschneck. Met o.a. Carl Kuhlmann, Hilde Weißner, Gisela Uhlen, Erich Ponto en Herbert Hübner.

Deze anti-semitische film schildert de opkomst van de familie Rothschild gezien vanuit het nazi-standpunt. De oude Mayer Amschel Rothschild uit Frankfurt stuurt zijn zoon Nathan (Kuhlmann) naar London, die carri[KA2]ere in het bankwezen maakt. Tijdens de slag om Waterloo (1815) zou Nathan het bericht verspreid hebben dat Napoleon gewonnen had. Kort daarop zou hij gebruik gemaakt hebben van de paniek die daardoor op de beurs heerste om een gigantisch vermogen bijeen te verdienen. Dat zou het begin geweest zijn van de bloei van de Rothschild-banken in Europa. De opzettelijk foutieve berichtgeving over Napoleon's vermeende zege bij Waterloo berust op een onjuist historisch gegeven. Nathan Rothschild was door inspanning en goede organisatie eerder op de hoogte van de geallieerde overwinning, dan de Engelsen, die op dat moment allen nog maar beschikten over een verwarrend, weliswaar juist maar achterhaald bericht van de Engelse nederlaag bij Quatre-Bras. Toen Nathan Rothschild de Engelse regering van via Lord Catlereagh op de hoogte wilde stellen, werden vader Nathan en zoon Benjamin hooghartig de deur gewezen door diens butler met de mededeling dat 'his lordship nog sliep'. Nathan spoedde zich naar de beurs en kocht tegen een lage koers zo veel mogelijk staatsobligaties op als hij maar kon. In deze film echter wordt het onjuist historische feit gebruikt om de meest kwalijke joodse karikaturen tentoon te stellen. In hetzelfde jaar gemaakt als JUD SŸSS doch in deze film ontbreekt ook nog de dramatische spanning. Er wordt teveel geleuterd en hij is verschrikkelijk saai. De vertoning is in Duitsland nog steeds verboden. En terecht.

Der Feuerteufel

1940 | Historische film

Duitsland 1940. Historische film van Luis Trenker. Met o.a. Luis Trenker, Maria Holzmeister, Hilde von Stolz en Erich Ponto.

Behandelt een opstand in de bergen van Karinthië tegen Napoleon. Een film in de gebruikelijke Trenker-stijl. Hij viel niet in goede aarde bij Goebbels onder andere door de niet zo vleiende parallellen tussen Napoleon en Hitler. Luis Trenker mocht hierna geen films meer regisseren.

Das Herz der Königin

1940 | Biografie, Drama

Duitsland 1940. Biografie van Carl Froelich. Met o.a. Zarah Leander, Willy Birgel, Lotte Koch, Will Quadflieg en Rudolf Klein-Rogge.

Intriges aan het hof van de 17de-eeuwse koningin Elizabeth van Engeland, met veel anti-Engelse onzin en liedjes als 'Wo ist dein Herz?' en 'Schlummerlied'. Zarah Leander, nota bene, is Mary, Queen of Scots.

Blutbrüderschaft

1940 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1940. Drama van Philipp Lothar Mayring. Met o.a. Hans Söhnker, Ernst von Klipstein, Anneliese Uhlig, Rudolf Platte en Paul Westermeier.

Twee bevriende officieren (S[KA3]ohnker en Klipstein) in WO I ervaren de wapenstilstand in november 1918 en het Verdrag van Versailles als een vernedering. Terwijl de een geen doel meer heeft in zijn leven en eraan onderdoor dreigt te gaan, sluit de ander zich aan bij de nazi`s. Beide mannen zijn op dezelfde vrouw (Uhlig) verliefd. Dit veroorzaakt rivaliteit tussen de voormalige kameraden. Vlak nadat Hitler de macht heeft overgenomen, komt de verzoening tot stand. De film eindigt met een sc[KA2]ene waarin de twee vrienden vrolijk de oorlog tegen Polen (1939) in marcheren. Een kwalijke propagandafilm, die nog steeds niet in Duitsland vertoond mag worden. Toch wordt er overtuigend ingespeeld en de vlotte handeling maakt hem boeiend.

Aus erster Ehe

1940 | Drama

Duitsland 1940. Drama van Met o.a. Franziska Kinz, Ferdinand Marian, Maria Landrock, Karl Schönböck en Erich Ponto.

Een zeventienjarig meisje kan het niet meer met haar stiefmoeder vinden en stort zich in een avontuur met een beruchte 'Don Juan'. Verhoeven heeft er een boeiende geschiedenis van gemaakt. Ponto valt op in een paar prachtige scènes.

Schneider Wibbel

1939 | Komedie, Historische film

Duitsland 1939. Komedie van Viktor de Kowa. Met o.a. Erich Ponto, Irene von Meyendorff, Fita Benkhoff, Günther Lüders en Friedrich Benfer.

Geslaagde verfilming van het gelijknamige toneelstuk over kleermaker Wibbel (Ponto). Hij wordt, in het door de Fransen bezette Rheinland, in 1812, wegens majesteitsschennis tot een gevangenisstraf veroordeeld. Om er onderuit te komen overreedt hij zijn knecht, de straf onder zijn naam te ondergaan. Deze sterft tijdens de gevangenschap en Wibbel wordt als gestorven beschouwd. Daaruit vloeien vrolijke ontwikkelingen voort. Naast de hoofdrolspelers zijn ook Benkhoff en Meyendorff als Wibbel's vrouw en dochter, indrukwekkend, evenals Benfer als een nog jonge, Franse soldaat. Hoewel de film dateert uit 1939, is gelukkig iedere anti-Franse tendens vermeden.

In letzter Minute

1939 | Komedie, Misdaad

Duitsland 1939. Komedie van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Walter Steinbeck, Elga Brink, Erich Ponto en Hans Richter.

Een stel deviezensmokkelaars verbergt geld in een treincoupé, die kort daarna uit de roulatie wordt genomen. Een gepensioneerde spoorwegemployé gaat erin wonen. Bij de schoonmaak doet z'n vrouw een merkwaardige ontdekking... Kirchhoff heeft de turbulente gebeurtenissen alleraardigst vorm gegeven en er een flinke scheut humor aan toegevoegd. Ponto is op z'n best.

In Letzter Minute

1939 | Thriller

Duitsland 1939. Thriller van Friedrich Kirchhoff. Met o.a. Hans Richter, Erich Ponto, Elga Brink en Walter Steinbeck.

Een stel deviezensmokkelaars verbergt geld in een treincoupé, die kort daarna uit de roulatie wordt genomen. Een gepensioneerde spoorwegemployé gaat erin wonen. Bij de schoonmaak doet z'n vrouw een merkwaardige ontdekking... Kirchhoff heeft de turbulente gebeurtenissen alleraardigst vorm gegeven en er een flinke scheut humor aan toegevoegd. Ponto is op z'n best.

Hallo Janine

1939 | Musical, Muziek

Duitsland 1939. Musical van Carl Boese. Met o.a. Marika Rökk, Johannes Heesters, Mady Rahl, Rudi Godden en Erich Ponto.

Met Peter Kreuder-schlagers als 'Eins, zwei, drei' was dit een populaire Marika Rökk-productie. En als vanouds gaat het verhaaltje over een variétézangeresje dat hogerop wil. Deze schlagerfilms uit de nazi-tijd blijken overigens veel minder snel te verouderen dan al het lopendeband-spul dat de Westduitsers in de jaren 1950-1960 fabriceerden. Scenario van Karl Georg Külb, camerawerk van Konstantin Irmen-Tschet.

Dreizehn Man und eine Kanone

1938 | Oorlogsfilm

Duitsland 1938. Oorlogsfilm van Johannes Meyer. Met o.a. Friedrich Kayssler, Otto Wernicke, Herbert Hübner, Erich Ponto en Alexander Golling.

Een van de dertien soldaten, die de 'bemanning' van een belangrijk kanon vormen, schijnt een 'verrader' te zijn. Dit verhaal uit WOI paste aan het eind van de jaren '30 als 'lofzang op de Duitse soldaat' uitstekend in de propagandamachine.

Am seidenen Faden

1938 |

Duitsland 1938. Robert A. Stemmle. Met o.a. Willy Fritsch, Käthe von Nagy, Carl Kuhlmann, Bernhard Minetti en Erich Ponto.

De film speelt in Duitsland in de moeilijke jaren vlak na WO I. Veteraan Richard (Fritsch) wil met behulp van een uitvinder (Minetti) kunstzijde gaan fabriceren. O.W.`er Kuhlmann probeert dit op alle manieren te verhinderen. Zelfs als zijn dochter Lissy (Nagy) trouwt met Richard, zet hij de strijd voort. Als de fabriek met sluiting wordt bedreigd, nemen de arbeiders het op voor Richard. De plannen van Lissy's vader lijden schipbreuk, ondanks zijn niets-ontziende optreden. Een goed gemaakt tijdsbeeld, een aanklacht tegen het internationale speculeren in de Republiek van Weimar. Ongetwijfeld een propagandafilm uit de nazi-tijd, maar wel goed gemaakt.

Tango Notturno

1937 | Musical

Duitsland 1937. Musical van Fritz Kirchhoff. Met o.a. Pola Negri, Albrecht Schoenhals, Elisabeth Flickenschildt, Victor Schamoni en Lina Carstens.

Schlagers: 'Tango Notturno' en 'Kommt das Glück nicht heut' dan kommt es morgen'. Een componist zoekt zijn weggelopen vrouw en wordt ervan verdacht haar vermoord te hebben. Onbenullig.

Das Geheimnis um Betty Bonn

1937 | Thriller

Duitsland 1937. Thriller van Robert A. Stemmle. Met o.a. Maria Andergast, Theodor Loos, Hans Nielsen en Erich Ponto.

Een midden op de oceaan dobberend schip schijnt door de bemanning verlaten te zijn. Een ander schip sleept het naar een haven. Wanneer de kapitein het bergloon opeist, begint er een speurtocht naar hetgeen er eigenlijk precies is gebeurd. Afwisseling genoeg, maar toch ontbreekt de spanning.

Schlußakkord

1936 | Drama, Muziek

Duitsland 1936. Drama van Douglas Sirk. Met o.a. Willy Birgel, Lil Dagover, Theodor Loos, Maria von Tasnady en Maria Koppenhöfer.

Een dirigent en zijn vrouw adopteren een kind, van wie de moeder later dienstmeisje wordt in het huishouden. Groot kassucces voor een melodrama dat je moet zien om te geloven. Sierck zou later als Douglas Sirk triomfen vieren in Hollywood. Camerawerk van Robert Baberske. Scenario door Kurt Heuser en de regisseur zelf.

Der Hund von Baskerville

1936 | Horror, Misdaad

Duitsland 1936. Horror van Carl Lamac. Met o.a. Peter Voß, Friedrich Kayßler, Bruno Güttner, Fritz Odemar en Alice Brandt.

De veelgelezen griezelroman van Arthur Conan Doyle heeft talloze filmers geïnspireerd. Dit is de derde Duitse, en wereldwijd gezien, de zesde filmversie. Het verhaal over de enorme bloedhond die het vervloekte geslacht van de Baskervilles achtervolgt, mag bekend verondersteld worden. De atmosfeer is hier uitstekend getroffen, met prachtig camerawerk, vooral in het nachtelijk moeras. Erich Ponto is een geweldige Stapleton, de onbekende Bruno Güttner als Holmes daarentegen is helemaal verkeerd gekozen. Hij is waarschijnlijk gekozen om zijn uiterlijk, maar hij is zo slecht dat hij door de toneelspeler Siegfried Schürenberg) nagesynchroniseerd moest worden. Toch is de film als geheel zeker het aanzien waard.

Der Mann, der den Mord beging

1931 | Thriller

Duitsland 1931. Thriller van Curtis Bernhardt. Met o.a. Conrad Veidt, Heinrich George, Trude von Molo, Friedrich Kayssler en Erich Ponto.

Markies de Sévigné, legerinstructeur in Constantinopel, vermoordt de man van de vrouw die hij liefheeft, maar moet zonder haar het land verlaten. Conrad Veidt in een van zijn beste rollen. Erich Ponto maakt indruk in een paar korte scènes.